​ГПУ повідомила про хід розслідування у кримінальному провадженні стосовно колишніх керівників Вищого господарського суду України

Департаментом спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами організації та вчинення колишнім керівництвом Вищого господарського суду України злочинів проти правосуддя, а саме - втручання в діяльність судових органів, незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду, винесення неправосудних рішень, а також за фактами вчиненні тяжких і особливо тяжких майнових та корупційних злочинів у період 2010-2014 років.


Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

Раніше у ході розслідування повідомлено про підозру колишнім голові Вищого господарського суду України та його заступнику у втручанні в діяльність судових органів та незаконному втручанні в роботу автоматизованої системи документообігу суду.

За результатами розслідування виявлені додаткові епізоди кримінальних правопорушень та зібрані достатні докази їх вчинення, у зв’язку з чим указаному колишньому заступнику голови ВГСУ повідомлено про нову підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 375, ч. 2 ст. 376, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст.376, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 376-1 КК України.

Зокрема, зазначена особа підозрюється у тому, що будучи суддею господарського суду Донецької області в особистих інтересах постановив завідомо неправосудну ухвалу на користь одного з підприємств, якою незаконно зобов’язано органи місцевого самоврядування укласти із цим підприємством договір оренди земельної ділянки нормативно-правовою вартістю понад 8 млн грн строком на 49 років.

Крім того, інкримінуються вчинення на посадах голови господарського суду міста Києва та Київського апеляційного господарського суду (2011-2014 роки) шляхом обману та зловживання довірою суддів цих судів, у змові з керівництвом Вищого господарського суду України втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду, у тому числі шляхом запровадження механізму контрольованого розподілу позовних заяв (господарських справ) на заздалегідь визначеного ним суддю чи колегію суддів, а також неодноразове вчинення втручання в діяльність суддів цих судів шляхом надання вказівок про вирішення спору на користь однієї зі сторін.

Унаслідок цих дій, зокрема, понад вісім тисяч позовних заяв, що надійшли до господарського суду міста Києва, розподілялися з грубим порушенням вимог закону щодо об’єктивного та неупередженого їх розподілу, з них у понад тисячу випадках автоматизований розподіл відбувався за участю одного судді (у Київському апеляційному господарському суді у понад 800 випадках).

Зокрема, серед таких справ, які розподілялися з порушенням закону і у яких містяться ознаки втручання в діяльність суду, була справа за позовом Міністерства оборони російської федерації до Кабінету Міністрів України, що розглядалася у 2012-2013 роках, за результатами розгляду якої винесене рішення, котрим незаконно та безпідставно зобов’язано державу сплатити міністерству оборони рф понад 3 мільярди гривень (на виконання рішення 38 мільйонів гривень були перераховані з державного бюджету на рахунки міноборони російської федерації).

Також у цьому провадженні повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 376, ч. 2 ст. 376-1 КК України чотирьом колишнім працівникам апарату господарського суду міста Києва та Київського апеляційного господарського суду, яким інкримінується співучасть із зазначеним керівником у вчиненні втручання в діяльність судових органів та незаконному втручанні в роботу автоматизованої системи документообігу суду.

У кримінальному провадженні проводяться необхідні процесуальні дії, спрямовані на завершення розслідування за цими епізодами в стислі терміни.

Досудове слідство за іншими фактами злочинної діяльності триває.

Крім того, нагадаємо, що колишній голова Вищого Господарського суду України як підозрюваний оголошений в розшук і органом досудового розслідування вживаються заходи щодо його екстрадиції з однієї з країн Євросоюзу. Зазначена процедура суттєво ускладнилася у зв’язку з тим, що апеляційним судом м. Києва двічі необгрунтовано скасовувалися ухвали районного суду про обрання запобіжного заходу підозрюваному у вигляді тримання під вартою (рішення про такий запобіжний захід є необхідною умовою для екстрадиції).

Фото «Конфлікти і закони»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.