​Верховний Суд підтримав НАБУ у боротьбі з непрозорими закупівлями на залізниці

20 червня 2018 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду підтвердив законність рішення, винесеного судами першої та другої інстанції за позовом НАБУ про визнання недійсним договору, за яким «Укрзалізниця» втратила 26,7 млн грн. Йдеться про закупівлі у 2015 році ДП «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України» (далі ДП «УПП УЗ») на суму понад 150 млн грн, без проведення процедур конкурсних торгів, в інтересах постачальників такої продукції.


Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Так, детективи НАБУ встановили, що службові особи ДП «УПП УЗ», будучи обізнаними про українського виробника метизної продукції, знехтували своїм обов’язком провести відкриті конкурсні торги та придбати продукцію за найменшою ціною. Натомість, вони здійснили закупівлю всупереч Закону України «Про здійснення державних закупівель», внаслідок чого продукція була поставлена від чотирьох посередників, а «Укрзалізниця» переплатила на їх користь 26,7 млн грн, що підтверджено відповідними судовими експертизами.

Посередники купували метизну продукцію, яку потім, із націнкою понад 40% перепродували ДП «УПП УЗ». При чому, керівництво останнього було обізнано з цією схемою закупівель. Адже продукція від заводів-виробників постачалась безпосередньо до колійних станцій Укрзалізниці, а між посередниками і ДП «УПП УЗ» відбувались виключно документальні операції.

За версією детективів Національного бюро, така схема свідомо реалізована її учасниками та була спрямована на заволодіння грошовими коштами Укрзалізниці в особливо великих розмірах.

У березні 2017 року про підозру у зловживанні владою або службовим становищем на користь третіх осіб, всупереч інтересам державного підприємства, що спричинило тяжкі наслідки (ч.2 ст. 364 КК України), повідомлено директору та начальнику відділу шпальної продукції ДП «УПП УЗ».

У грудні 2017 року підозрюваним та їх захисникам відкрито матеріали справи для ознайомлення.

Укладений службовими особами ДП «УПП УЗ» договір оскаржений Національним антикорупційним бюро України, як недійсний.

У жовтні 2017 року Господарський суд міста Києва задовільнив позов НАБУ та визнав згаданий договір поставки недійсним.

У березні 2018 року законність цієї позиції підтвердив Київський апеляційний господарський суд, який залишив без змін відповідне рішення Господарського суду міста Києва.

Рішення Касаційного господарського суду Верховного Суду ставить крапку у півторарічній дискусії щодо законності закупівлі, здійсненій службовими особами ДП «УПП УЗ» всупереч Закону України «Про здійснення державних закупівель».

Фото Слово і діло



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.