​Суд поставив крапку у справі Пукача, вбивці журналіста Георгія Ґонгадзе - довічне ув’язнення, а замовники досі непокарані

Верховний суд України поставив остаточну крапку в справі виконавців вбивства Георгія Ґонгадзе. Довічне ув’язнення за вбивство журналіста відбуватиме колишній високопосадовець МВС Олексій Пукач. Суд відхилив касаційні скарги на винесений вирок і залишив вердикт в силі, повідомляє «Голос Америки».


Довгоочікуваним і закономірним назвала це рішення захисниця потерпілої сторони Валентина Теличенко.

Як вона сказала в інтерв’ю «Голосу Америки», «Ще в січні 2016 року вирок щодо Пукача, яким Пукача позбавлено волі довічно, набрав законної сили. Але тільки сьогодні своє рішення сказав касаційний суд.

Він підтвердив законність вироку, обґрунтованість обвинувачення, правильність призначеного покарання. Касаційний суд залишив у силі і вирок Печерського районного суду, і рішення Апеляційного суду, який переглядав цей вирок».

«Таким чином, маємо вже остаточно підтверджене рішення про довічне позбавлення волі Пукача, який власноручно вбив Георгія Ґонгадзе», - додала Теличенко.

За словами захисниці вдови журналіста, щойно винесене касаційне рішення важливе також з погляду виконання постанови Європейського суду з прав людини у справі «Гонгадзе проти України». У грудні минулого року Рада Європи звернула увагу України на те, що касаційний процес у справі Пукача триває занадто довго.

«Тепер, нарешті, Україна може відзвітувати Європі, що ми закінчили», - зазначила Теличенко.

«Але це не означає, - додала вона, - що рішення Європейського суду в справі «Гонгадзе проти України» виконано. Бо там ще є вимога щодо притягнення до відповідальності замовників убивства, і ця вимога досі не виконана».

Коментуючи хід слідства стосовно замовників, Теличенко зауважила: «Наскільки мені відомо, далі слідство не рухається зовсім».

За її словами, якщо правоохоронні органи визнають свою неспроможність назвати замовників, то мусять принаймні оприлюднити зібрані слідством матеріали.

«І для українського суспільства, і для міжнародної спільноти надзвичайно важливо знати ті факти і ту інформацію, яку зібрали раніше слідчі, аби визначитися, які з версій щодо замовників спроможні, які неспроможні, які більш імовірні, які менш імовірні. Це суттєво зменшило б кількість спекуляцій навколо цієї справи», - сказала Теличенко «Голосу Америки».

Засновник «Української правди» Георгій Гонгадзе був убитий восени 2000 року. Аудіозаписи, зроблені в кабінеті тодішнього президента Кучми, свідчать про причетність української влади до вбивства журналіста. У 2008 році троє виконавців злочину, колишніх співробітників МВС України, були засуджені до тривалих тюремних строків. А 2013 року вирок «довічного позбавлення волі» за вбивство Гонгадзе отримав генерал-лейтенант міліції Олексій Пукач. Замовники вбивства досі не покарані.

«Голос Америки» звернувся до Офісу генеральної прокуратури України з проханням дати відповідь, чи ведеться слідство у справі замовників, і якщо так, то на якому етапі наразі перебуває це слідство.

Фото з відеоролика VOA



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.