Печерський суд – на другому фронті: судове засідання у справі Юрія Луценка

Сьогодні, 27.07.2011 року, о 10.00 у приміщенні Печерського районного суду м. Києва прокурори на три голоси продовжили читання ексклюзивної казки для екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка під назвою «Обвинувальний висновок».


Нагадаємо, що на минулому засіданні казкарі від ГПУ зупинилися на 178 сторінці.

10:16 Луценко - судді: У залі мають бути належні умови

Юрій Луценко вимагає забезпечити належні умови для проведення відкритого судового засідання.

На початку судового засідання екс-міністр звернув увагу головуючого судді на відсутність ослонів у залі засідань для представників преси і громадськості.

«Те, що вчора «Грифон» поламав лавочки у Тимошенко, мене не влаштовує», - заявив він.

«Прошу дати доручення про забезпечення належних умов... Інакше приймайте розпорядження приходити журналістам зі своїми лавочками, стільчиками, ковриками для моління на Схід», - сказав з іронією Луценко.

Крім того, він звернув увагу на порушення судом його прав, зокрема нагадав, що йому відмовлено в захиснику Геннадії Москалі, суді присяжних, а також заборонена трансляція засідання.

10:20  Прокурори зажадали відводу адвоката Фоміна

Суддя Вовк повідомив, що на засіданні відсутні три захисники, зокрема і адвокат Луценка Ігор Фомін, який пішов у заплановану відпустку. На минулому засіданні до початку оголошення дати наступного судового засідання Фомін подав заяву до головуючого судді про свою відсутність.

Натомість прокурори виступили із клопотанням про відвід адвоката Фоміна, посилаюсь на той факт, що «Луценко знаходиться у СІЗО, а його адвокат дозволяє собі відпочивати».

Ю.Луценко зазначив, що зачитування обвинувального висновку без участі в судовому засіданні його адвокатів є незаконним. При цьому він наголосив, що відсутність адвоката не є спробою затягнути судове засідання.

Порадившись на місці, судді відхилили клопотання прокурорів про відвід адвоката Ігоря Фоміна

Прокурори на три голоси продовжили читання обвинувального висновку.

11:05 Луценко – прокурорам: «Шестерочные функции» для вас – це основне

Піклування з боку прокуратури про мої права входить в разючий контраст на фоні мого утримання за ґратами більше семи місяців. Так відреагував Юрій Луценко на заяву представників прокуратури про відвід адвоката Фоміна через його відсутність на судовому засіданні з причини виходу у відпустку.

«Вони так піклуються про мене, що навіть забувають про Основний закон України. Хочу нагадати, що у нас в державі, принаймні, святкується День Конституції, а це означає, що Конституцію ніби визнають», - зауважив Луценко і додав: «Хотів би нагадати, що у кожного громадянина є невід’ємне право – право на відпочинок».

Юрій Луценко нагадав і суддям, і прокурорам, що Ігор Фомін завчасно попередив про свою відпустку з метою пройти курс лікування за кордоном.

«Фомін півроку тому забронював для себе можливість пройти закордонне лікування. І це його конституційне право. Я розумію, що прокуратурі начхати і на конституційні права Луценка, і всіх інших громадян. У них є план соціалістичного змагання: кого першим посадити – Луценка чи Тимошенко. І вони за це отримують квартири, медалі, вислуги і, в кінці кінців, «легкое трепание по плечу вышестоящего руководства». А для них «шестерочные функции» – це основне», - наголосив Луценко.

«Я наполягаю, що кожна людина має користуватися своїми конституційними правами. Ми бачимо, що Генпрокуратура не приховує тут перед усіма, навіть перед представниками преси, того факту, що вони не правоохоронний орган, а каральний орган, який карає громадян за те, що вони використовують свої конституційні права», - заявив Юрій Луценко.

11:30 Мені дадуть одного адвоката, і того «казьонного»?

Моє конституційне право – мати стільки захисників, скільки я хочу. Одного, двох, тридцять п’ять. Про це заявив Юрій Луценко, звертаючись до прокурорів на початку судового засідання.

«І не вашими потними ручками лізти в мою можливість організовувати свій захист. Не вам вирішувати, скільки мені потрібно для захисту адвокатів. Не вам сьогодні відводити Фоміна тільки тому, що ви його сьогодні боїтеся», - наголосив Луценко.

«Ваша кримінальна справа шита білими нитками. Ви боїтеся цього процесу, бо це перший процес, закритий за вашими клопотаннями від преси, тому що юристи почали озвучувати юридичні аргументи щодо надуманості кримінальної так званої справи. Ви боїтеся Фоміна», - звернувся екс-міністр до прокурорів.

Він додав: «Я ще не чув, щоб адвоката усували від справи за те, що він використовує свої конституційні права. Якщо і в цьому напрямку Україна хоче прокласти дорогу до Європейського суду – будь ласка, прошу. Це ваше право».

«Моє конституційне право – визначати кількість своїх адвокатів. А якщо слідувати логіці прокурорів, то наступне їхнє клопотання буде про відвід Баганця, оскільки він йде у відпустку 30 липня. Потім прокуратура скаже, що три захисника для мене буде забагато, тож дадуть мені одного. І того - «казьонного», такого, яким був Медведчук у Стуса. Оце їхній сьогоднішній мінімум. Статус прокуратури при Радянському Союзі, де Медведчук просив посадити Стуса на два роки більше, ніж вимагала прокуратура, це мрія сьогоднішніх прокурорів», - наголосив Юрій Луценко.

«У них є одне завдання - упакувати Луценка, не дивлячись на жодні закони. Тому, ваша честь, якщо ви не хочете освятити своїм рішенням такий підхід, я вимагаю хоча б робити видимість дотримання законів», - звернувся Луценко до головуючого Вовка.

***

Перед засіданням Юрій Луценко поспілкувався із Романом Безсмертним, який прийшов його підтримати у залі суду.

Політики давно не бачилися, оскільки Роман Безсмертний тривалий час перебував у Білорусі.

За той час, що був у них для розмови перед початком судового засідання, вони встигли поговорити про загальну ситуацію в Україні, про замовників розправи над Луценком, про плани на майбутнє. Не забули обмінятися вони і новими політичними анекдотами.

Юрій Луценко порадив Роману Петровичу не залишатися на сьогоднішнє засідання, оскільки заплановане продовження читання обвинувального висновку, і запросив на подальші вистави у суді.

***

У перерві судового засідання по «газовій» справі Юлія Тимошенко відвідала залу, де відбувається процес над Юрієм Луценком.

За словами самої Тимошенко, вона прийшла туди для того, щоб підтримати екс-міністра.

«Я його підтримала і сказала, що зараз в цій ситуації треба бути мужніми, тримати позицію і мати впевненість в тому, що авторитарні режими довго не тримаються», - сказала вона.

«Крім того, я впевнена, що зараз так розвиваються події, я про це сказала Юрію Віталійовичу, пов'язані з настроєм людей в країні, пов'язані з великим розчаруванням тих, хто підтримав Януковича, і я йому сказала, що майбутнє України базується на тому, що люди, українці розібралися в тому, що Янукович - це не президент, Янукович - це не їх вибір і Янукович - це не майбутнє України, це вже минуле. Тому потрібно мати мужність, нам потрібно витримати в цій боротьбі і перемагати разом з усіма українцями», - сказала Тимошенко.

13:00   У судовому засіданні перерва

Головуючий суддя Вовк оголосив перерву у судовому засіданні до 13:45.

Усіх присутніх попросили залишити залу для провітрювання.

Перед оголошенням перерви до Луценка підійшли поспілкуватися народні депутати Олесь Доній, Володимир Філенко та Сергій Власенко. Зокрема, Власенко повідомив про клопотання прокуратури заарештувати Юлію Тимошенко.

13:15 Дружина: У Луценка - гепатит, але не вірусний

У Юрія Луценка не виявлений вірусний гепатит, але підтверджено функціональний. Про це повідомила дружина Луценка Ірина.

«Лабораторія не підтвердила вірусний гепатит, але підтвердила функціональний», - сказала вона.

За її словами, він проявляється у відмові функцій печінки.

«Це наслідок голодування, ув’язнення. Тобто гепатит є. А СІЗО цю інформацію утаємничує», - наголосила Ірина Луценко.

14:05  Читання продовжилося

Прокурор Зінченко, який інколи змінює у читанні своїх колег-читців, в середині обвинувального висновку ховає журнал для рибалок, уважно розглядаючи картинки. Мабуть, мріє про риболовлю.

Темпи читання прокурори не зменшують.

Станом на 15:45 прокурори встигли прочитати 274 сторінки обвинувального висновку.

16:05  Перерва у читанні

За клопотанням одного із захисників у засіданні суду оголошено перерву на 10 хвилин.

 

17:00 Закінчилося читання казочки від ГПУ

Швидкими темпами на три голоси прокурори закінчили читання обвинувального висновку на 340 сторінок. Таким чином, за сьогодні вони прочитали майже половину доробку слідчого Войченка.

На запитання судді Вовка, чи зрозуміла суть обвинувального висновку, Юрій Луценко заявив, що він не чув перші 120 сторінок тексту, оскільки був видалений із зали засідань. Луценко у відповідь заявив клопотання про повторне читання данного фрагменту обвинувального висновку.

Натомість надали слово цивільному позивачеві від МВС, який зачитує цивільний позов МВС.

У позові зазначено про стягнення з Луценка та Приступлюка 167 тисяч гривень на користь держави, а з Луценка особисто - 640 тисяч гривень.

Звертаючись до представника МВС, який зачитав цивільний позов про відшкодування грошей на користь держави, Юрій Луценко наголосив, що неодноразово звертався до слідчого і прокуратури із заявою про готовність відшкодувати кошти, проте прокуратура так і не відповіла на дану заяву протягом всього слідства.

«Тому я маю до вас два запитання: звідки ви взяли озвучені суми і на які рахунки їх потрібно перерахувати. А також: коли буде прийняте рішення про готовність прийняти перераховані кошти», - звернувся Луценко до цивільного позивача від МВС.
 
17:45 Повторно слухати казку суд відмовився

Порадившись на місці, головуючий суддя Вовк ухвалив рішення, що суд не вбачає підстав для повторного зачитування обвинувального висновку у повному обсязі.

На питання Юрія Луценка до цивільних позивачів про методику розрахунків озвучених до стягнення сум та повну їх деталізацію, представник МВС послався на проведену судову експертизу.

Так, сума у 643 982 грн. 67 коп. - це гроші, витрачені на святкування, за словами цивільного позивача, Дня міліції у 2008 та 2009 роках.

Юрій Луценко у відповідь вимагає назвати номери рахунків і отримувача данних коштів, зарахованих у позові як нанесена шкода державі. "Чи визначало МВС як незаконні угоди з ПК "Україна" і чи будуть стягнені ці кошти у судовому порядку", - звернувся Луценко до представника МВС,

Суддя Вовк підтримав клопотання Юрія Луценка і зазначив, що на наступне судове засідання МВС має надати інформацію про розрахунковий рахунок та отримувача коштів для перерахування пред'явлених Луценку та Приступлюку сум.

У цивільному позові від Пенсійного фонду до Леоніда Приступлюка озвучена сума збитків - 71 тисяча гривень.

Юрій Луценко на даний позов заявив: "Чому гроші стягують із Приступлюка, якщо неправильно нараховувалася пенсія саме представниками Пенсійного фонду України".

"Чи будуть наказані працівники Пенсійного фонду, оскільки саме вони відповідають за нарахування пенсій?", - наголосив Луценко.
 
18:20 Суд зробив перерву до 8 серпня

Адвокат Луценка Олексій Баганець заявив два клопотання по справі згідно статті 266 КПК про витребування нових доказів.

Так, щодо цивільного позову МВС О.Баганець заявив клопотання:

- Про витребування з МВС про посадові особи, задіяні у кримінальній справі, їх посадові обов’язки та повний перелік таких осіб.

- Положення про структурні підрозділи МВС.

- Відомчі нормативні документи, посилання на які згадується у справі.

Друге клопотання – щодо Пенсійного фонду про витребування додаткових матеріалів по справі.

- Про витребування з Головного управління ПФ в м. Києві списку всіх посадових осіб, загаданих у матеріалах справи, та їх функціональні обов’язки.
 
- Про структурні підрозділи Пенсійного фонду України, згадані у справі.

Юрій Луценко, в свою чергу, звернувся до судді Вовка з проханням озвучити ряд заяв та клопотань та надати йому для цього можливість висловитися.

Натомість суддя Вовк запропонував зробити у судовому засіданні перерву, зважаючи на час, і призначив наступне засідання на 8 серпня 2011 року на 9.30 ранку.

Суддя також повідомив, що наступне судове засідання почнеться з розгляду клопотань адвоката Баганця та надання слова Юрію Луценку.

Джерело: «Народна самооборона»



Коментарі

  +0 #1 Леонид 27 июл. 2011 г., 17:22:14
Вам не надоело писать о Луценко? Многим это уже надоело.
  +0 #2 русич 27 июл. 2011 г., 17:32:38
Точку в определении виновности поставит суд. Но и мы вправе составлять свое мнение на основе хотя бы логического анализа событий. Если известного ПОРЯДОЧНОГО политика публично обвинили в коррупции и казнокрадстве - он будет добиваться скорейшего суда, чтобы обелить свое имя и поднять свою популярность. Верно? А если рыло в пуху - будут затягивать следствие в поисках выхода (очередные выборы в неприкасаемые нардепы!) или просто сбежит за границу "политбеженцем" как другие его коллеги. К счастью власть не оставила ему шансов ни на первый, ни на второй вариант избежать скорого суда. Элементарная логика...Очевидно, что у Югика рыло в пуху конкретно...Но главное тут другое. Мы только мечтать могли , чтобы каждая новая власть делала жесткий аудит предшественникам и садила их на нары по МАЛЕЙШЕМУ поводу. Красивейший обычай ввели регионалы! Разве нет? Разумется, важно чтобы сменщики нынешних поддержали этот обычай. Так что, Луценко НАДО сажать даже если претензий к нему по казнокрадству будет лишь на общеизвестные 40 тыс. грн.. И не надо говорить, что не он один, и что другие больше... С кого-то надо начинать! Главный милиционер страны - самый подходящий кандидат с точки зрения справедливости.
  +0 #3 капительман-григян 27 июл. 2011 г., 17:39:50
да уже задолбали этим бютоголовым алкашом!!!!!! да чтоб его уже быстрее засадили!!!!!!!!!!!!!!
  +0 #4 микола 27 июл. 2011 г., 17:41:01
Чому казку?Луценко сам визнав факти з пенсією і квартирою для водія .АЛЕ НАГОЛОШУВАВ ,ЩО ЦЕ ДРІБНИЦІ.Така логіка говорить про те,як далеко ми зайшли.
  +0 #5 Луганск 27 июл. 2011 г., 17:45:24
Садить нужно оранжевых, довели страну до изнеможения. Слава богу, что есть такие люди как Виктор Федорович, которые действительно делают для страны, таким людям нужно ставить памятник

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.