Луценко з зали суду передав «привіт» Ренату Кузьміну

О 9.10 ранку Печерський районний суд міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжив розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що суд продовжив допит свідків з боку обвинувачення і вже були допитані двадцять чотири із 148 свідків у справі з боку звинувачення.
 
Минуле судове засідання знову було важким для Юрія Луценка. Його організм не витримує тривалих фізичних навантажень, постійні болі заважають сконцентруватися. Проте він тримається, аби дослухати кожного свідка.
 
На минулому судовому засіданні суд допитав двадцять третього та двадцять четвертого свідка у справі – Володимира Криволапчука та Ігоря Трофіменка.
 
Колишній начальник Департаменту з роботи з персоналом МВС Володимир Криволапчук скорегував свої свідчення у справі Юрія Луценка, дані в ході досудового слідства, на користь екс-міністра. Свідок чітко роз’яснив у суді різницю між захистом інтересів держави та політичними переслідуваннями опонентів нинішньої влади.
 
Так, він розповів, що у часи керівництва міністерства внутрішніх справ Юрієм Луценком МВС самостійно чи за поданням Генпрокуратури скасовувало тисячі незаконно присвоєних звань в МВС до 2005 року. При цьому з працівників, яким присвоювалися незаконні звання, утримувалася зайво нарахована платня та інші виплати, а відповідальних за це притягали до дисциплінарної відповідальності.
 
Щодо святкування Дня міліції, то, за словами свідка Криволапчука, вже більше десяти років День міліції відзначається у Палаці «Україна». За його словами, ніякої «помпезності» під час святкування у 2008-2009 роках не було, все відбувалося як завжди, за звичним сценарієм.
 
Свідок Володимир Криволапчук також заявив, що «ніякого тиску з боку захисту на нього не було».
 
Свідок Ігор Трофіменко, який в лютому 2008 року був призначеним на посаду заступника начальника Департаменту оперативної служби МВС України, заявив, що підписував рішення кадрової комісії ДОС та подання на нагородження Приступлюка і ніхто не примушував його до цих дій. Свідок також підтвердив, що візуальне спостереження не є порушенням прав особи, якщо воно проводиться у рамках оперативно-розшукової справи.
 
Свідок Трофіменко заявив, що він був викликаний на допит повісткою, яку вручив йому працівник Департаменту внутрішньої безпеки. А також свідок заявив, що тиск на нього з боку захисту Ю.Луценка не чинився.
 
9:20 Почався допит 25-го свідка
 
Після переходу на зимовий час суд почав засідання вчасно.
 
На засіданні відсутні кілька захисників учасників процесу, зокрема адвокат екс-міністра Луценка Ігор Фомін.
 
Незважаючи на це, Юрій Луценко заявив, що вважає за можливе продовжити розгляд справи без Фоміна, тому суд вирішив розпочати засідання і допитати чергового свідка.
 
Засідання почалося з допиту 25-го свідка – Ростислава Чернявського, який з березня 2007 року по червень 2010 року працював на посаді начальника 2-го управління Департаменту оперативної служби МВС України.
 
На початку допиту свідок повідомив суду, що особисто Луценка він не знав.
 
«Будь-яких вказівок, наказів, розпоряджень не отримував від міністра Луценка», - сказав Р.Чернявський.
 
Свідок повідомив, що в його обов’язки входила організація проведення оперативних заходів за завданнями інших оперативних підрозділів МВС.
 
Свідок Чернявський також повідомив, що Л.Приступлюк де-юре знаходився в його підрозділі, а де-факто – виконував інші завдання.
 
Він також зауважив у ході допиту, що підписував нагородні листи на Приступлюка, але не вбачає в цьому порушення закону. Нагородні листи підписувалися наряду з іншими. Свідок також заявив, що не вбачав перепон, аби не підписувати їх.
 
«Якби були якісь негативні моменти, то таких листів не було б», - зауважив свідок на питання прокурора Лобаня.
 
За словами свідка Р.Чернявського, «саме водій міністра внутрішніх справ, виходячи із того, що така практика існувала і раніше, числився у нашому підрозділі».
 
«Водій знаходився у підпорядкуванні міністра, відвідував режимні об’єкти», - додав свідок.
 
Адвокат Олексій Баганець запитав у свідка, чи примушував його хтось підписувати нагородні листи на Леоніда Приступлюка.
 
Свідок Чернявський відповів: «Ні, мене ніхто не примушував».
 
Баганець уточнив у запитанні: «Чи давав міністр Юрій Луценко чи з посиланням на міністра Луценка треті особи вказівки підписувати нагородні листи на Л.Приступлюка?»
 
Свідок ствердно відповів: «Ні треті особи, ні особисто міністр Луценко таких вказівок мені не давали».
 
«Чи відомо вам про те, що ці нагородні листи складалися за особистою вказівкою міністра Луценка?», - запитав Баганець.
 
Чернявський відповів, що йому про таке невідомо.
 
Продовжуючи допит, Баганець запитав у свідка, «чи відомі вам інші випадки, коли особи, які числилися у вашому підрозділі, але виконували інші задачі».
 
Чернявський відповів, що «інші особи невідомі, але це було за всі часи і при інших міністрах також».
 
Баганець уточнив у запитанні: «Ця практика використання ваших працівників заведена міністром Луценком чи ще до міністра Луценка?»
 
Свідок відповів: «Ця практика заведена не Луценком,ще раніше така практика існувала».
 
Адвокат Ігор Фомін, який з’явився на судове засідання, перейшов до допиту свідка. Він запитав у свідка: «Особи, які керували автомобілями у вашому підрозділі, на яких посадах рахувалися?».
 
Р.Чернявський відповів: «У штатному розписі Департаменту оперативної служби МВС немає посади «водій». Це оперуповноважені, старші оперуповноважені та оперуповноважені із особливих доручень».
 
Юрій Луценко запитав у свідка, чи є місце дислокації підрозділу секретним.
 
Свідок відповів, що «так, це державна таємниця».
 
«Чи може на території вашого підрозділу знаходитися працівник іншого підрозділу МВС?». – запитав екс-міністр.
 
Чернявський відповів: «Ні, інші працівники не можуть перебувати на території нашого підрозділу».
 
Екс-міністр уточнив у свідка, «чи може міністр дозволити іншому працівнику іншого підрозділу, окрім заступника міністра – куратора вашого підрозділу, перебувати на території вашого підрозділу».
 
Свідок ствердно відповів: «Ні».
 
Луценко запитав у свідка, чи може водій автогосподарства зайти на територію секретного підрозділу.
 
«Ні, не може», - відповів свідок.
 
Юрій Луценко зауважив до свідка: «В «Обвинувальному висновку» зазначено, що ви підписали нагородні листи на Приступлюка, бо, як зазначили, боялися, що у разі непідписання «у мене могли виникнути проблеми по службі» і ви боялися міністра». «Саме на цих ваших свідченнях базується обвинувачення прокуратури», - додав екс-міністр.
 
«Навіть Ренат Кузьмін каже, що свідчення на досудовому і судовому слідствах збігаються…», - додав він.
 
Чернявський відповів, що «ні, я не боявся».
 
Юрій Луценко на це зауважив: «Передайте це Кузьміну, упирі!»
 
Суддя Вовк миттєво відреагував: «Юрій Віталійович, вам робиться зауваження щодо образливих висловів у бік обвинувачення».
 
«А я тут до чого? Це ви їх вважаєте упирями», - наголосив Луценко, зауваживши, що він не зазивав саме їх.
 
11:05 Технічна 5-хвилинна перерва. І, погнали далі…
 
Завершивши допит 25-го свідка - Ростислава Чернявського, який підтвердив повну невинуватість Юрія Луценка, суд оголосив технічну перерву на 5 хвилин.
 
Суд перейшов до допиту 26-го свідка – Сергія Остапенка.
 
У 2003 році був призначений в Апарат Міністра внутрішніх справ. Спочатку працював на посаді головного інспектора відділу поточної діяльності Апарату Міністра, а з 2007 року - помічником Міністра. Поряд з іншими обов'язками на нього покладено ведення фінансової документації щодо отримання працівниками Апарату Міністра заробітної плати, ведення кадрової роботи.
 
На початку допиту С.Остапенко сказав, що особисто не знайомий із міністром Юрієм Луценком і з Леонідом Приступлюком майже не зустрічався.
 
Адвокат Баганець поцікавився у свідка, чи відомо йому про обставини вчинення злочину міністром Луценком.
 
«Ні, мені нічого не відомо», - заявив свідок.
 
Свідок Остапенко також зазначив, що готував графік роботи міністра, відрядження, зустрічі тощо. А також займався питанням щодо отримання листів від громадян.
 
«Два рази на місяць міністр проводив особисті прийоми громадян у міністерстві або на виїзді», - зазначив він.
 
«Яка подальша доля листів від громадян, які приймалися на місцях?», – запитав Юрій Луценко у свідка.
 
«Я їх передавав працівникам апарату міністра», - зазначив Остапенко.
 
«Чи можете ви стверджувати, що Приступлюк не виконував свої обов’язки?», - уточнив Луценко у запитанні до свідка.
 
Свідок відповів: «Ні, я не можу такого стверджувати».
 
Свідок Сергій Остапенко також заявив у суді, ні з боку Луценка, ні з боку захисту не відчував ніякого тиску перед допитом.
 
12:10 Свідка викликали в прокуратуру перед допитом! Заява Луценка
 
Натомість він зробив сенсаційну заяву про його виклик до Генпрокуратури три тижні тому, у жовтні 2011 року.
 
І це при тому, що досудове слідство у справі екс-міністра закінчилось у січні 2011 року.
 
Свідок не міг сказати, якими були причини цього додаткового виклику до Генпрокуратури.
 
«Мабуть, у прокуратури були ще якісь питання до мене», - сказав Остапенко.
 
Проте, за його словами, «цей допит в жовтні не вплинув на правдивість моїх свідчень у суді».
 
***
 
Юрій Луценко вважає, що таким чином Генеральна прокуратура чинила тиск на свідка.
 
Він звернувся до судді Вовка внести в протокол судового засідання його заяву:
 
«Генпрокуратура через рік після закінчення досудового слідства продовжує викликати свідків на судове слідство, і таким чином здійснює на них тиск. Це недопустиме антизаконне кримінальне втручання прокуратури в судове слідство», - наголосив Юрій Луценко.
 
«Чому викликали свідка в жовтні, якщо досудове слідство закінчилося у січні 2011 року? Може знати вочевидь Ренат Кузьмін та відповісти про це перед судом», - додав Луценко.
 
***
 
12:30 Свідки скінчилися. Сьогодні
 
Через відсутність інших свідків судове засідання було вирішено перенести.
 
Суддя С.Вовк оголосив наступне судове засідання у середу, 2 листопада 2011 року, о 9:10 ранку.
 
За матеріалами "Народної самооборони"


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.