Суд над Луценко з панкреатитом і кількою у томаті

24.01.2012. О 09:05 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що у суді триває допит свідків і вже були допитані вісімдесят три із 148 свідків у справі з боку звинувачення.
 
Попереднє судове засідання 20 січня 2012 року, на відміну від четвергового, тривало 20 хвилин.
 
Через відсутність на судовому засіданні підсудного екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка суддя С.Вовк оголосив рішення про неможливість подальшого розгляду справи без останнього.
 
Адвокат Олексій Баганець заявив, що після справжнього катування у суді 19 січня Юрій Луценко фізично не міг бути присутнім на засіданні через важкий фізичний стан.
 
Пізніше дружина Ірина Луценко після відвідання Ю.Луценка у СІЗО повідомила, що комісія МОЗ, яка оглянула її чоловіка у п’ятницю зранку, підтвердила запалення підшлункової залози – панкреатит, а також наголосила на серйозних проблемах із кишечником. «У вас фізичне і нервове виснаження», - так вони сказали моєму чоловіку в очі після огляду», - зазначила дружина Луценка, передавши слова чоловіка.
 
Луценку видали сухпайок на суд!
 
Лікарі підтвердили запалення підшлункової залози – панкреатит, а також наголосили на серйозних проблемах із кишечником.
 
Окрім того, лікарі знову наголосили на дотриманні суворої діти, 6-разовому дієтичному харчуванні, обов’язковому вживанні щоденно теплої їжі. Про це вони зробили припис для керівництва СІЗО, обов’язкове для виконання.
 
Сьогодні, 24 січня, Юрій Луценко прибув на судове засідання із виданим у СІЗО «сухпайком». Виконуючи припис медкомісії, Луценку вручили порцію «дієтичного харчування» на день: банка консерви «кілька у томаті», шматок сала та хліб.
 
Виникає питання до представників МОЗу, СІЗО та інших структур: в якому інституті дієтології передбачене саме таке «дієтичне харчування» при запаленні кишечника та підшлункової залози? Чи лікують панкреатит салом із кількою в томаті?
 
9:20 Суд почався з наради
 
Судове засідання Вовк оголосив відкритим. Підсудний Юрій Луценко доставлений до суду.
 
Юрій Луценко зробив заяву про відвід представника державного обвинувачення – прокурора Дмитра Лобаня – після його прес-конференції щодо стану здоров’я екс-міністра.
 
Юрій Луценко назвав прокурора Лобаня клопом: «Він є клопом, який живе за рахунок крові своїх жертв». До того ж, він назвав усіх трьох прокурорів героями відомої радянської комедії: «Виконує політичне замовлення Трус (Євген Зінченко), Бовдур (Дмитро Лобань) і, в нашому випадку, Падлюка (Віктор Клименко).
 
Вислухавши заяву Ю.Луценка, колегія суддів видалилася в нарадчу кімнату.
 
10:15 Не довго радився Вовк із замовниками
 
Після півгодинної наради суд не задовольнив клопотання екс-міністра і продовжив судове засідання.
 
На допит викликаний 84-й свідок у справі – Галина Климович, слідчий Генпрокуратури, в її провадженні як слідчого Генеральної прокуратури України перебувала кримінальна справа № 49-1361 порушена за фактом отруєння В.Ющенка.
 
У ході своїх вільних показів свідок зазначила, що розслідування факту отруєння показало, що злочин проти кандидата на пост президента Віктора Ющенка все-таки було скоєно. «Злочин проти Ющенка було скоєно, і факт його отруєння доведений. Це факт, який не вимагає доказів. Доказів вимагає лише те, хто його скоїв», - підкреслила свідок.
 
Свідок у ході допиту заявила, що оперативно-розшукова справа за фактом отруєння Ющенка була порушена законно. «Оперативно-розшуковий захід в категорії «злочин» було порушено законно. Для цього були підстави - була інформація, яка потребувала перевірки», - наголосила свідок Климович.
 
На запитання, чи давала вона особисті вказівки працівникам МВС про ведення ОРС, свідок зазначила, що «така необхідність була. Тому можна стверджувати, що вони виконували мої доручення».
 
Щодо підсудних Тарасенка і Павлєнова, свідок зазначила, що не робила офіційних доручень саме їх, «вони вирішували все згідно своїх планів. Тим більше, що Тарасенко є досвідченим фахівцем».
 
Захист поцікавився, звідки у Климович дані про те, що Луценко не міг знати про ОРС?
 
«Мої дані ґрунтуються на листах заступника міністра Євдокимова, заступника Генпрокурора Голомши, наглядового прокурора і проведеної у червні-липні 2010 року відповідної перевірки», - зазначила Галина Климович.
 
«Я не думала, що ця справа дійде до суду. Тут немає дії злочину», - наголосила вона. – «Я не думаю, що слідство – це лише Кузьмін, є ще й інші фахівці!»
 
Свідок Климович також заявила, що вже передала до суду заяву про скоєний злочин. На її думку, справа проти Луценка – «повністю складена за матеріалами справи, яка порушена проти мене. Це повна копія».
На питання, чи є дані про причетність Давиденка до скоєння злочину, свідок Климович заявила, що були такі дані про можливу причетність Давиденка до скоєння злочину проти Ющенка.
Вона також зазначила, що на момент її звільнення у квітні 2011 року справа про отруєння Ющенка була відкрита. «І судячи із активних заяв Кузьміна, ця справа відкрита й досі», - зазначила Климович.
«Оперативно-розшукова справа проводилася законно, а Юрій Луценко не мав ніякого відношення до неї. У нього не було умислу», - резюмувала свідок Галина Климович.
За словами Климович, Луценко ніколи не був присутній ні в генпрокуратурі, ні в її кабінеті по справі отруєння Ющенка.
Климович зазначила, що коли вона почала займатися цією справою, то в неї відбулася жорстка розмова з Луценком. «Я знала, що Луценко має дружні стосунки зі Жванією, і непокоїлася, що він може щось повідомляти Жванії», - заявила екс-слідча Генпрокуратури.
«Під час нашої розмови Луценко сказав: «Я Жванії нічого не винен, а Жванія - мені. Ми обидва отримали те, чого хотіли. Я – політичний проект, а він – депутатський імунітет. Але я даю чесне слово, що ніколи не торкнуся жодного папірця в цій справі. Цим займатиметься мій заступник Євдокимов», - процитувала Климович Луценка.
Климович також повідомила, що питала в Євдокимова, а також заступника генпрокурора Миколи Голомші, чи питав у них Луценко щось по цій справі, але вони сказали, що не говорили про це з міністром внутрішніх справ.
На питання Ю.Луценка про те, чи відомі їй будь-які факти про скоєння ним злочину, свідок відповіла: «Юрій Віталійович, я - слідчий, і мені може бути багато чого відомо... Таких доказів щодо вас у мене не було і не буде».
Свідок Климович зробила заяву про злочин
Свідок у справі екс-міністра МВС Юрія Луценка - колишній старший слідчий з особливо важливих справ Генеральної прокуратури України Галина Климович, яка розслідувала справу отруєння екс-президента України Віктора Ющенка, передала адвокатам екс-міністра заяву про злочин. При цьому суддя Сергій Вовк додати цю заяву до матеріалів суду відмовився.
«Прошу щодо Кузьміна, Каліфітського і Грищенка порушити кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною 3 ст.364 і ст.182 КК, сповістивши мене письмово про прийняте рішення», - йдеться в заяві.
20 квітня 2010 р. Климович змушена була звільнитися з органів прокуратури у зв'язку тиском на неї керівництва ГПУ і незаконним втручанням окремих політиків у хід розслідування кримінальної справи щодо отруєння Ющенка.
«Після мого звільнення з часу, коли за розподілом обов'язків головне управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ потрапило під керівництвом екс-заступника, а зараз першого заступника генпрокурора Кузьміна, кримінальна справа №49-1361 почала використовуватися виключно для осквернення самого факту злочину, скоєного проти Віктора Ющенка і для незаконного збору інформації, на підставі якого Кузьмін і його підлеглі могли б мене кримінально переслідувати», - йдеться в заяві.
При цьому вона зазначила, що ГПУ перевіряла всі кримінальні справи, які вона розслідувала. Галина Климович впевнена, що там шукалися порушення.
12:15 Швидкими темпами продовжуються допити
Після технічної перерви суд продовжив допити свідків.
85-й свідок – Анатолій Клюцківський. Він брав участь в засіданні Центральної житлової комісії МВС України.
Допитується 86-й свідок – Геннадій Гребньов, протягом 2008-2009 років працював на посадах заступника начальника управління Департаменту зв'язків з громадськістю і міжнародної діяльності МВС України та заступника директора цього ж Департаменту. В ці роки святкування Дня міліції проводилося в Національному палаці мистецтв «Україна.
До його компетенції входило висвітлення діяльності МВС, зв’язки зі ЗМІ.
Свідок повідомив, що працює в органах внутрішніх справ із 1993 року. Знає він і про дію Указу Президента від 1993 року про щорічне відзначення Дня міліції, обов’язкового до виконання.
Гребньов зазначив, що у 2008-2009 роках День міліції відзначався не так помпезно, як у минулі роки, «не було фуршетів, феєрверків тощо». «Щодо урочистих заходів, то ми разом із прес-службою президента запрошували ЗМІ на ці урочисті заходи, координували заходи щодо трансляції урочистостей на телебаченні, готували відповідні матеріали для преси», - зазначив свідок.
Г.Гребньов також наголосив, що всі ці заходи не потребували бюджетних коштів.
Відповідаючи на запитання адвоката Баганця, свідок повідомив, що знає про те, що всі водії усіх міністрів завжди зараховувалися до оперативних підрозділів МВС, найчастіше – до ДОС. «Це було задовго до Луценка, навіть таке практикували деякі заступники інших міністрів», - додав свідок.
Щодо Л.Приступлюка, свідок зазначив, що «особисто бачив, як Приступлюк приймав заяви від громадян у відрядженнях, виконував певні доручення міністра. Він був не просто водієм, був присутнім при конфіденційних зустрічах».
Щодо виділення житла Л.Приступлюку, свідок зазначив, що «Луценко не входив до складу житлової комісії МВС, яка приймає рішення про виділення житла співробітникам МВС. Позачергово житло видавалося працівникам з інших областей», - зауважив Гребньов.
На питання захисту, чи хотів Луценко вислужитися перед президентом Ющенком, свідок заявив, що «з огляду на заяви Луценка, я такого не можу підтвердити. Там були не надто добрі стосунки. Думаю, у Луценка не було бажання вислужитися перед Ющенком», - зауважив Геннадій Гребньов.
Адвокат Фомін поцікавився у свідка, чи отримував він від екс-міністра Луценка чи від третіх осіб із посиланням на нього незаконні вказівки?
«Я не отримував незаконні вказівки ні від Луценка, ні від інших із посиланням на нього. А якби такі були – писав би рапорти», - зауважив свідок.
Геннадій Гребньов також наголосив, що не було тиску з боку захисту екс-міністра.
13:25 Вовк пішов обідати
Після допиту трьох свідків та гучних заяв суддя Вовк оголосив обідню перерву до 13:45.
14:00 Суд читає покази свідків!
Після ситного обіду суддя Вовк оголосив про відсутність інших свідків. За його словами, до суду надійшли заяви від свідків по справі про те, що є перешкоди для їх явки в суд, і вони просять оголосити їх покази, дані на досудовому слідстві.
Суд на місці ухвалив читати ці покази!
Юрій Луценко звернувся до суддів щодо прийнятого ними рішення зачитувати письмові покази свідків.
Луценко наголосив, що нещодавно до керівника Палацу «Україна» приходили працівники прокуратури, які вимагали підтвердити свідчення досудового слідства, а також доповнити їх тим, що ніби Луценко точно знав, що ціна за концерт буде перевищувати ціну за урочисту частину. «Коли ж вона відмовилась, то з'явилася заява про те, що вона нібито не може з'явитися до суду», - додав екс-міністр.
«Я точно знаю, що другий працівник приймальні міністра на вихідних був змушений написати заяву про те, що він не може прийти в суд», - додав Луценко.
«Я ще раз питаю – що тут відбувається? Ми шукаємо істину чи у нас встановлений графік по засудженню Луценка?», – обурено запитав екс-міністр.
«Я відразу попереджаю суд – я не дам зачитувати всі ці протоколи. Це провокація Генпрокуратури! Ми маємо допитати цих свідків тут у суді або зняти їх та їхні покази. Це норма КПК!», - заявив Луценко.
«Голомша працює, він в Києві, але не може прийти. У списку 20 діючих працівників міліції. Чому інші приходили, а ці не можуть? Чому ви вважаєте, що Голомша не такий самий? Він не поїхав в Іспанію, не ліг в лікарню, але не хоче прийти до суду», - наголосив Луценко.
«Тут панує не дух закону, а дух замовлення негайно дати вирок Луценку... Є бажання засудити, освітити спущене згори рішення!», - резюмував він.
  
Суд зачитав покази заступника начальника 4-го управління - начальника 1-го відділу Департаменту оперативної служби Дмитра Цимбалюка.
Юрій Луценко з цього приводу заявив: «Цимбалюк приходив до суду, його не встигли допитати. Що сталося сьогодні, коли десяток свідків ходить на роботу, але не хочуть виконувати обов’язок громадянина України?!»
Суд продовжив читати. Читаються свідчення Павла Бажана, який у період з 2006 року по 23 березня 2007 року працював на посаді начальника другого управління Департаменту оперативної служби Міністерства внутрішніх справ України.
Пройшовши курси швидкочитання (в середньому на покази одного свідка виходить по 10 хвилин), суд вже читає покази Миколи Наумця, начальника 2-го відділу 2-го управління Департаменту оперативної служби Міністерства внутрішніх справ України.
Тим часом невтомний Вовк читає і далі покази свідків. Вже були зачитані проколи допитів свідків Сергія Вербицького, начальника 4-го сектору 1-го відділу 2-го управління Департаменту розвідувально-пошукової діяльності МВС України, та Ігоря Парубочія, помічника Міністра в Апараті Міністра у 2005 році.
Ще за 10 хвилин суд встиг перечитати протоколи трьох свідків – Андрія Цимбала, який у травні 2007 року був призначений на посаду помічника Міністра Апарату Міністра. До його обов’язків входило забезпечення роботи Міністра, організація роботи приймальної Міністра. А також покази Володимира Ніпора, заступника Господарського Департаменту МВС України, як заступник начальника Господарського Департаменту був куратором Автогосподарства.
Показання з питань законності призначення Приступлюку Л.В. пенсії дала свідок Тетяна Тимошенко, працівник Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві.
Прочитаний ще один протокол допиту свідка – Тетяни Радуки, працівника Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві.
Протокол допиту Юлії Ворон, працівниці Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві, теж був швидко прочитаний суддями.
За годину судового засідання судді прочитали протоколи допитів ДЕСЯТИ свідків!
Свідок Віталій Сальник, працівник Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві, теж не зміг знайти часу прийти в суд. Протокол його допиту теж прочитали.
16:30 Хата-читальня сьогодні надовго!
Судді після 10-хвилинної технічної перерви продовжать читати протоколи допитів свідків, які з різних «причин» не змогли прийти до суду для дачі показів на судовому слідстві.
Повним ходом зачитуються покази працівників міліції: Леоніда Кльоца, співробітника Департаменту оперативної служби; Володимира Гуцу-Біденка, який працює начальником управління юридичного забезпечення МВС України; Анатолія Бабенка, який в Центральному апараті МВС України працював на різних посадах в період з 2001 по 2007 рік. За час роботи він приймав участь в засіданні Центральної житлової комісії МВС України.
Людмила Кирилюк та Вадим Наумов, працюючи в МВС, також часу для допиту не знайшли. Їх покази також зачитали.
Сіденко Юрій, Дерев'янко Василь, які є працівниками МВС, також не прийшли, але на досудовому слідстві вони свідчили про законність отримання житла Л.Приступлюком.
Чиновники – теж люди працьовиті, по судах ходити часу немає. Були зачитані протоколи допитів Анатолія Коваленка, який в 2005 році працював на посаді голови Печерської районної державної адміністрації м. Києва та Печерської районної ради м. Києва; Віктора Бірюкова, першого заступника голови Печерської райдержадміністрації м.Києва; Костянтина Будника, заступника голови Печерської райдержадміністрації м.Києва.
18:15 «Мертві душі» роблять суд?
Зачитавши ще п’ять протоколів допитів свідків, суддя Вовк вирішив зробити перерву у читанні. Чи то втомився, чи то розрахував, що встигає за планом, встановленим йому замовниками.
Отже, сьогодні було допитано 3 живі свідки та 21 «мертва душа».
Наступне засідання відбудеться у четвер, 26 січня 2012 року, о 09:05 ранку.
 
За матеріалами "Народної самооборони"


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.