У справі Луценко почався допит підсудних

Фото youtube.com06.02.2012. О 10:00 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Нагадаємо, що судова колегія вже пройшла дві стадії судового процесу, а саме – допит свідків з боку обвинувачення та дослідження матеріалів справи. Було допитано в суді 87 свідків та зачитано 47 протоколів допитів свідків на досудовому слідстві. Були переглянуті різні документи та відеозаписи з урочистих зібрань з нагоди Дня міліції. Суд вивчив і секретний том справи, «секретні» документи якого неодноразово оприлюднювалися в інших томах справи.

Наступна стадія судового процесу: допити підсудних у справі – екс-міністра Юрія Луценка та його екс-водія Леоніда Приступлюка.

***

Войченко також отримав копію позову до американського суду!

Копію позову екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка до Федерального суду США отримав черговий відповідач - колишній слідчий, тепер перший заступник прокурора м. Івано-Франківська, Сергій Войченко.

10:20 Почалися допити підсудних

На початку судового засідання суддя С.Вовк встановив подальший порядок роботи. Спочатку суд допитуватиме підсудного, екс-водія Ю.Луценка – Леоніда Приступлюка. Після того – допит екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Адвокат Ігор Фомін висловив заперечення і зазначив, що в справі є ще матеріали, які не оголошувалися на судових засіданнях.

Так, за його словами, у 48-му томі справи є протокол про пред’явлення для ознайомлення Ю.Луценка з матеріалами 47-ми томів справи, а сам протокол знаходиться у 48-му томі. Також у 48-му томі є рішення Печерського районного суду від квітня 2011 року про обмеження Юрія Луценка і його захисту в ознайомленні з матеріалами справи. «Таке ж рішення є і щодо підсудного Приступлюка в 49 томі», - зазначив Ігор Фомін.

Захисник також сказав, що в матеріалах справи відсутнє клопотання захисту від 16 травня 2011 року про закриття кримінальної справи і відсутні всі рішення слідчих про пред'явлення підсудним додаткових матеріалів справи.

Після всіх зауважень сторони захисту суд перейшов до допиту Леоніда Приступлюка.

У ході дачі вільних свідчень Леонід Приступлюк зазначив, що екс-міністр Луценко не давав жодних вказівок щодо його прийому на роботу в МВС. «Я не чув, щоб Юрій Віталійович давав якісь вказівки», - сказав підсудний.

Про місце служби, а саме департамент МВС, в якому він буде працювати, він дізнався вже у відділі кадрів. «У кадрах сказали, що служити будете, де твій напарник Юхименко - в Департаменті оперативної служби», - зазначив Приступлюк і додав, що отримав допуск до секретної інформації, оскільки в автомобілі міністра перебували прилади спецзв'язку.

Приступлюк також зазначив, що його стажував напарник Анатолій Юхименко, який вже довгий час працював в міністерстві.

Щодо освіти, Леонід Приступлюк підкреслив, що подавав свої документи до Європейського університету, а не підроблені, як стверджує прокуратура. «У 2009 році я закінчив Європейський університет», - заявив підсудний.

«Посвідчення учасника бойових подій мені законно виписали, у мене були всі документи, був вкладиш у військовому квитку. Я звільнився в травні 1979 року. У мене у вкладиші все записано - де я був і що там було», - підкреслив він і повідомив у суді, що служив з 1977 по 1979 рік в льотній частині - обслуговував злітно-посадочні смуги.

«О пів на другу нас підняли, завантажили в літак автомобіль, на якому була радіолокаційна станція (РЛС). Прилетівши на місце, до Афганістану, на ґрунтову, необлаштовану смугу РЛС почала приймати літаки. Сім днів ми приймали літаки, які сідали на цю тимчасову смугу. Коли останній літак сів, вивантажили техніку, ми завантажилися і полетіли назад», - розповів він.

Приступлюк підкреслив, що по завершенню служби йому був виписаний вкладиш у військовий квиток, на підставі якого пізніше і було видано посвідчення.

Прокурор Дмитро Лобань уточнив у підсудного, чи брав він особисто участь у розмінуванні територій, як це сказано в посвідченні.

«Там йшли бойові дії, нас обстрілювали. Частина, в якій я був, брала участь у розмінуванні. Там у кожного була своя функція, я був на РЛС. Я розумію свою функцію в розмінуванні як те, що я обслуговував літаки, щоб потім інші могли брати участь в розмінуванні», - пояснив він.

Закінчуючи вільні свідчення, Приступлюк зазначив: «З Луценком ми були давно знайомі, але змови у нас не було і дружити я з ним не міг. У нас був великий віковий бар'єр - я старший, він молодший. Те, що ми сім'ями дружили - я розлучений. Як ми могли сім'ями дружити - теж незрозуміло. Юрій Віталійович багато літав за кордон. З ним я ніде не був, моє прізвище ніде не стоїть».

Про урочистості з нагоди Дня міліції Приступлюк нічого не зміг повідомити, оскільки не був присутній на цих заходах у Палаці «Україна».

У ході допиту адвокатами підсудного Луценка водій Приступлюк повідомив, що у заяві про прийом на роботу в МВС вказував про те, що має право на отримання позачергового житла.

Щодо заміни службової квартири із вул. Сосницької на вул. Дмитрівську, Приступлюк повідомив, що це була його ініціатива. За його словами, він сам написав заяву до Печерської райдержадміністрації. До міністра Луценка. За його словами, він з цього приводу не звертався. Пояснюючи причину заміни квартири, екс-водій зазначив, що через майже цілодобовий графік роботи йому було б важко добиратися вчасно на роботу, враховуючи важкий трафік через київські мости. При цьому Приступлюк зазначив, що вказував у заяві з проханням про обмін житлом, що йому потрібна квартира саме на правому березі столиці.

Приступлюк також зазначив, що рішення про заміну квартир приймалося на засіданні житлової комісії. «Я лише подав документи, а далі вони все вирішували», - сказав підсудний.

Він ще раз наголосив, що квартиру йому виділила саме Печерська районна адміністрація, а не в МВС. Ордер він також отримував в райдержадміністрації.

Щодо зарахування стажу на вільнонайманих роботах до стажу служби в МВС, Приступлюк пояснив, що у 2008 році один із водіїв біля Кабміну розповів йому про таку практику. «Я розпитав про це у Мельника, потім у Максимця, вони мене направили до начальника Департаменту з роботи з персоналом МВС Володимира Криволапчука», - повідомив підсудний.

«Володимир Хміль дав мені бланк та зразок, за яким я написав заяву на міністра», - додав Приступлюк.

«Пізніше я зустрів у коридорі заступника міністра Михайла Клюєва, який повідомив мені про те, що на засіданні кадрової комісії розглядатиметься моє питання», - розповів підсудний і на уточнююче питання захисту зазначив, що з Клюєвим був знайомий і Клюєв знав його особисто.

На питання захисту про те, хто запропонував призначити його на посаду помічника міністра, Приступлюк зазначив, що «хтось із Апарату міністра». Він зауважив, що змінився характер роботи, займався прийомом заяв від громадян, приймав заяви для міністра Луценка. «Якщо було щось термінове, то я доповідав міністру прямо в автомобілі. В інших випадках оформлював документи в канцелярії або ж передавав їх керівнику Апарату міністра Максимцю», - повідомив Приступлюк.

Він також зазначив, що дав згоду на прописку Ю.Луценка в його квартирі, оскільки це було зумовлено режимом роботи. «Оскільки багато документації приходило на адресу Луценка, то я її приймав і оформлював», - додав екс-водій.

Після допиту підсудного Приступлюка суддя С.Вовк оголосив обідню перерву до 13:45.

14:30 Екс-водій: Я не крав гроші з бюджету!

Після обідньої перерви в суді продовжився допит екс-водія Леоніда Приступлюка.

Відповідаючи на питання, Приступлюк заявив, що не вступав з екс-міністром Юрієм Луценком у змову і не збирався красти бюджетні гроші. «Я не хотів красти бюджетні гроші... Ні в які змови я з ним не вступав», - зазначив він.

На питання, коли Приступлюк познайомився із Луценком, він відповів, що раніше працював із Сергієм Луценком, бачив Юрія Віталійовича, але не більше того. «А вже під час парламентських виборів осередок Соцпартії направив мене працювати помічником Луценка», - зазначив Приступлюк.

Він ще раз наголосив, що між ним та Луценком були лише службові стосунки, тому не міг узгоджувати жодні питання із ним.

Крім того, підсудний заявив, що не просив екс-міністра сприяти його прийому на роботу в МВС, а також подальшому просуванню по службі в міністерстві. Він підкреслив, що при працевлаштуванні в МВС взагалі не знав структури міністерства, і не знав про такий департамент як ДОС. Приступлюк зазначив, що його зарахували в той же департамент, де числився другий водій міністра – Анатолій Юхименко, а саме в ДОС.

Екс-водій також пояснив, що після прийому на роботу з ним провели інструктаж щодо користування автомобілем, на якому було встановлено спецзв’язок. Він пройшов інструктаж в СБУ, отримав доступ до секретності, а також був ознайомлений із специфікою роботи. Приступлюк також наголосив, що водії Автогосподарства МВС не мали доступу до секретності.

Л.Приступлюк також на запитання про зарахування стажу заявив, що не звертався із цим питанням особисто до міністра Юрія Луценка. Не обговорював із екс-міністром і питання нагородження та підвищення у званнях.

Що стосується житлового питання, Приступлюк відзначив ще раз, що до міністра «не звертався, він не має ніякого впливу на житлову комісію». Луценко не допомагав йому і в приватизації квартири.

На питання адвоката Олексія Баганця про те, чи вступав підсудний у попередній змову з Юрієм Луценком для незаконного заволодіння житлом, Леонід Приступлюк відповів: «Я ніколи на цю тему з ним не говорив, законно чи незаконно, такої розмови не було взагалі».

Він також уточнив, що Юрій Луценко прописався в його квартирі вже після приватизації, проте в ній жодного разу не був. Майнових прав на квартиру, за словами Приступлюка, Луценко також не мав.

На питання, чи відомо щось йому про звернення Луценка до печерської РДА, Кабміну чи пенсійного фонду, Приступлюк заявив, що нічого про це не знає.

«Я чесно працював і нічого не крав», - заявив водій екс-міністра. Він також додав, що весь час роботи водієм він не мав жодної аварії, сумлінно виконував свої обов’язки.

15:30 Допитуватиметься Луценко?

Після допиту підсудного Леоніда Приступлюка суддя Вовк оголосив технічну перерву на 10 хвилин.

Далі суд має перейти до допиту підсудного, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Перед дачею вільних показів Юрій Луценко зробив політичну заяву: «Я вважаю всі звинувачення безпідставними, які не мають доказів, а так звану кримінальну справу - політично мотивованою».

«Кримінальна справа Луценка має свою передісторію. Я як політичний діяч підтримував Юлію Тимошенко на президентських виборах, у зв'язку з цим я отримував постійні погрози від депутатів Партії регіонів або зняти мене, або посадити. Яскравим прикладом цього є виступ депутата Ганни Герман, в якому вона прямо сказала: Ти сядеш і дізнаєшся, що таке в'язниця. Це було у Верховній Раді на пленарному засіданні», - нагадав Юрій Луценко.

На його думку, причин такої реакції на його діяльність чотири:

- МВС перед виборами виявило близько 1,3 млн. мертвих душ у виборчих списках,

- МВС зірвало політичну провокацію регіоналів про депутатів-педофілів,

- МВС не допустило виготовлення додаткових бюлетенів на вибори,

- МВС забезпечило виконання вимог закону про заборону підвезення людей та їх агітації в день виборів.

«Все це дуже не подобалося команді Віктора Януковича і після виборів мене попередили і зажадали дистанціюватися від співпраці з Тимошенко. Паралельно вимагали припинити критику Януковича», - сказав Луценко.

«Після президентських виборів я, як екс-міністр внутрішніх справ, отримував інформацію з міністерства і знав, що створена спеціальна слідча група, яка перевіряла всі документи, підписані мною за 4 роки каденції», - продовжив екс-міністр.

«Станом на літо 2010 ніяких можливих доказів незаконної діяльності Луценка не було. Але тоді Луценко провів прес-конференцію, на якій заявив про те, про що не міг мовчати як екс-міністр - про відновлення злочинної схеми «смотрящих» в областях від імені президента Януковича. Мова йде про банду Гіві Немсадзе, а також про діяльність Юри Єнакіївського. Не говорити про ці злочини я не міг, тому що одним із результатів моєї діяльності було повне знищення такого поняття як «злодій в законі» в Україні», - розповів екс-міністр.

За його словами, вже через два тижні до нього подзвонив Ренат Кузьмін і запропонував зустрітися. «Він мені повідомив, що стосовно мене є кримінальна справа, яка складається в незаконному працевлаштуванні водія. Як висловився Кузьмін: «Все це повна нісенітниця, але Юра, я тебе прошу, ніяких втеч, це буде некрасиво. Арештів, звичайно, не буде», - переказав Юрій Луценко слова першого заступника прокурора.

«У результаті я зрозумів, що арешт на 100% гарантовано. Порадилися з сім'єю, і я прийняв рішення, що я ні в якому разі не повинен покидати країну. Тому що, по-перше, я не скоював ніяких злочинів, а по-друге, хороший я політик чи ні, але підводити людей, які мені довіряють ганебним втечею дозволити собі я не міг», - наголосив він.

За словами екс-міністра, кримінальна справа проти нього - «це розправа наді мною як над опонентом чинної влади».

«Справа відверто сфальсифікована і не має ніякого відношення до корупційних дій. Ніяких доказів моїх незаконних дій слідство не надало», - зазначив Луценко.

18:05 Луценко закінчив свій виступ

Екс-міністр внутрішніх справ закінчив давати вільні покази по своїй кримінальній справі.

Вислухавши Юрія Луценка, суддя Сергій Вовк оголосив рішення про те, що свої питання сторона обвинувачення зможе поставити підсудному Луценку завтра, у вівторок, 7 лютого 2012 року, о 9:05 ранку.

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.