У суді над Луценко суддя вирішила забезпечити явку свідків на наступне засідання

lutsenko vedu

 

У понеділок об 11.00 ранку продовжилося судове засідання по кримінальній справі проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка щодо так званого отруєння Ющенка.


На минулому судовому засіданні 26 червня 2012 року суддя Анна Медушевська продовжила допит свідків з боку обвинувачення, вчергове відхиливши клопотання з боку захисту екс-міністра.

Юрій Луценко заявив клопотання про порушення порядку виклику свідків і попросив суд пояснити, чому секретар суду на свій розсуд порушує цей порядок і викликає свідків. Проте Медушевська сказала, що виклик свідків робиться на розсуд суду і примусовий привід до інших свідків не застосовуватиметься.

Протягом минулого засідання суд встиг допитати п’ять свідків.

Свідок Микола Ісаченко брав участь в службовому розслідуванні законності дій працівників МВС під час провадження за оперативно розшуковою справою категорії «Злочин» № 109/07 та був заступником голови комісії. «Я підписав і відповідав за ту частину, за якою проводив перевірку», - пояснив свідок обставини підписання висновку проведеної комісії. Свідок також пояснив, що він не є фахівцем в питанні термінів проведення ОРД.

Свідок Олександр Підвальний показав, що йому невідомо про обставини продовження стеження за В.Давиденком, про закриття ОРД проти нього, а також про факти порушення законодавства щодо В.Давиденка.

Свідок Сергій Редька повідомив суду, що міністр особисто не контролював оперативно-розшукові справи. Справа про отруєння екс-президента Ющенка ще не закрита. «Вона у нас знаходиться і сьогодні вирішується питання про визначення співробітника, якому ця справа буде передана у виробництво».

Свідок Олександр Балдук заплутався у власних показах, що дало підстави думати про те, що свідок не розбирається в категоріях ОРС. Свідок також заявив, що його по даній справі не допитували ні в ГПУ, ні в МВС. Він також зізнався, що не читав матеріалів ОРС, проте робив висновки у ході перевірки.

Свідок Геннадій Грищенко підкреслив, що підписуючи висновок комісії, він підтверджував лише ту частину, за яку відповідав сам особисто. Свідок не зміг пояснити, що було порушено Луценком в ході продовження ОРД щодо потерпілого Давиденка.

Суддя А.Медушевська у зв’язку із відсутністю адвоката Ігоря Фоміна прийняла рішення повідомити Вищу кваліфікаційну адвокатську комісію про поведінку адвоката.

***

Суддя Медушевська розпочала чергове засідання, повідомивши про явку до суду свідка Сергія Батракова.

Адвокат Ігор Фомін заявив зауваження на дії головуючої судді, оскільки вона не озвучила, які свідки, окрім Сергія Батракова, викликалися на сьогоднішнє засідання, а також не назвала причини їх неявки.

Суддя оголосила допит дев’ятого свідка – Сергія Батракова, співробітника Служби безпеки України.

«Матеріали справи мені не відомі, я не допитувався по цій справі і нічого не можу сказати», - заявив свідок у своїх вільних свідченнях. При цьому він уточнив, що про цю справу дізнався зі ЗМІ.

Суддя Медушевська попередила, що свідок не має права розголошувати у суді таємну інформацію.

На що Луценко відразу зазначив: «Суд розголосив все, що тільки можна було розголосити!».

На питання прокурора Віктора Клименка про те, чи знає свідок потерпілого, Батраков відповів: «Прізвище Давиденка мені відоме зі ЗМІ».

«Я допитувався за фактом отруєння державного діяча Віктора Ющенка. У цій справі, яка зараз розглядається в суді, я не допитувався», - пояснив свідок.

Це обурило екс-міністра і він поставив питання Анні Медушевській про те, на якій підставі Сергія Батракова викликали сьогодні до суду. Вона питання проігнорувала.

Зазначимо, що свідок не зміг дати відповідь на питання адвоката Олексія Баганця про те, свідком чого він є.

Свідок також заявив, що йому не відомо нічого про проведення ОРД щодо колишнього водія екс-заступника глави СБУ Валентина Давиденка.

На питання Юрія Луценка про те, чи відомі свідку будь-які факти про злочини Юрія Луценка, свідок Батраков відповів негативно.

«Дякую, я вважаю, що фарс під виглядом виклику свідка по іншій кримінальній справі до цього суду для формування об'єктивного суду в Україні на цьому можна припинити», - прокоментував відповідь свідка підсудний.

На цьому допит дев’ятого свідка завершився.

Після того, як Анна Медушевська після вимог екс-міністра Юрія Луценка назвала свідків, які викликалися і не з'явилися в суд, вона поставила на обговорення питання подальшого розгляду справи.

«У зв'язку з тим, що свідки, які не з’явилися на сьогоднішнє судове засідання, вже не раз викликалися до суду, ми вважаємо, що їх свідчення, дані на досудовому слідстві, можна оголосити в суді», - заявив позицію звинувачення прокурор Євген Зінченко.

У свою чергу захист екс-міністра вимагає повторного виклику свідків, що не з’явилися, до суду.

«Свідки допитувалися по іншій справі. Про їх допити є лише документ і те, світлокопії цього документа, тому ми точно не знаємо, чи допитувалися вони взагалі», - заявив адвокат Олексій Баганець. При цьому він уточнив, що свідків допитувала не уповноважена на це людина, що вже, на думку захисника, ставить під сумнів об'єктивність показань свідків.

Також адвокат нагадав, що Європейська конвенція з прав людини дає право підсудним поставити питання свідкам у суді.

«Взагалі, де таке бачено, що діючі працівники прокуратури не можуть з'явитися в суд», - обурився в свою чергу адвокат Ігор Фомін. «І взагалі, яким кодексом ми тут користуємося», - продовжив він. «Ви на нас дивитеся, ніби ми маємо особисті претензії до вас», - звернувся адвокат до судді Медушевської.

Своє слово взяв і екс-міністр Юрій Луценко. «В цьому судовому фарсі ми пройшли кілька етапів: перший - мені не вручили обвинувальний підсумок і де-юре я не знаю, за що мене судять», - заявив підсудний. При цьому він нагадав, що суд відмовився витребувати з МВС необхідні документи. «Як можна судити людину за якоюсь довідкою?», - підкреслив він.

Крім того, Юрій Луценко нагадав, що суд відмовив захисту в допиті свідків захисту. «Нічого, що вони керували певними діями Тарасенка та Павлєнова, але суд це не цікавить...», - зазначив підсудний.

«Людина, до якої я повинен звертатися, на минулому суді засудила мене, не допитавши кожного третього свідка. І коли їй це зійшло з рук, коли їй нормально сидиться, добре спиться і класно цілується, вона вирішила не допитати половину свідків - з 15 заявлених свідків 8 викликати не потрібно», - звернувся він до Анни Медушевської.

Юрій Луценко також підкреслив, що рано чи пізно суддя Анна Медушевська відповість за те, що незаконно позбавила його волі.

Після цього Анна Медушевська вирішила на місці зачитати протоколи допитів свідків, що залишилися.

Юрій Луценко заявив протест на дії головуючої судді і Медушевська оголосила технічну перерву в засіданні. Пішла радитися?

12:25 Суддя Медушевська продовжила засідання суду

«Згідно статті КПК України суд переходить до зачитування протоколів допиту свідків», - повідомила Медушевська і почала зачитувати протокол допиту свідка Олександра Сопівника.

За 2 хвилини – наступний протокол допиту – Миколи Голомши. Свідок Голомша станом на 2007 рік працював на посаді заступника Генерального прокурора України. Приблизно у червні 2007 року йому було доручено курувати розслідування кримінальної справи, порушеної за фактом отруєння Ющенка.

Наступні протоколи допитів свідків – В’ячеслава Перча, Михайла Вершняка та Галини Климович.

Суддя видалилася в нарадчу кімнату вирішувати, чи можна без них продовжувати судове засідання.

Нагадаємо, що свідок Галина Климович, колишній слідчий ГПУ, вже допитувалася у суді 24 січня 2012 року. Тоді вона повністю підтвердила невинуватість екс-міністра Юрія Луценка.

13:10 Суддя Медушевська повернулася з черговим рішенням

Після нетривалої наради суддя Медушевська оголосила рішення – доручити Генеральній прокуратурі встановити місцезнаходження решти свідків, а також забезпечити їхню явку на наступне судове засідання для допиту.

Чергове судове «шоу» відбудеться у суботу, 7 липня 2012 року, о 8.30 ранку.

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.