Луценко вимагає криміналу для Кузьміна та його підлеглих

lutsenko kriminal

 

Сьогодні о 9:15 ранку продовжилося судове засідання по кримінальній справі проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка щодо так званого отруєння Ющенка. Наминулому судовому засіданні 7 липня 2012 року суддя Анна Медушевська продовжила допит свідків з боку обвинувачення, в чергове відхиливши клопотання з боку захисту екс-міністра.


Адвокат О.Баганець озвучив заяву про відвід головуючої судді Анни Медушевської. Аргументуючи свою заяву, адвокат підкреслив, що суддя систематично порушує права підсудного та його захисту, зокрема на допит свідків у справі. У попередньому судовому процесі А.Медушевская у складі судової колегії разом із суддями С.Вовком і О.Царевич прийняла рішення про незаконний арешт його підзахисного.

Юрій Луценко, підтримуючи заяву адвоката, заявив: «Я вважаю, що сісти в цій справі має одна людина – організатор всього цього безчинства – Ренат Кузьмін. А також його права рука Каліфіцький. А всі інші мають повісити на цвяхи погони, мантії і йти без пенсії додому».

Проте суддя ні сама не відвелася, ні прокурорів не відвела від справи.

Суд також встиг допитати 12-го свідка Михайла Вершняка, який заявив, що відповідно до інструкції відповідальність за оперативну роботу несе її керівник, а не міністр. «Справа про продовження ОРД щодо Валентина Давиденка була спочатку незаконною, до підписання міністром внутрішніх справ. Я вважаю, що його тупо підставили з цією справою», - заявив свідок.

13-й свідок Олексій Шевчук заявив, що не знає, чому його викликали до суду по цій справі, бо нічого не знає про злочини, вчинені екс-міністром Ю.Луценком.

Також суддя, не дивлячись на протести захисту, зачитала протокол допиту свідка В. Перча.

Судді залишилося «допитати-зачитати» свідка Галину Климович.

***

Судове засідання у справі Юрія Луценка продовжилося читанням протоколу допиту 15-го свідка, екс-керівника слідчої групи ГПУ щодо отруєння Ющенка Галини Климович.

У свою чергу, Юрій Луценко заявив протест на дії судді.

«Я висловлюю зауваження і свій протест на те, що Ви, усупереч закону, а саме КПК, зачитуєте зараз покази пані Климович - дані у досудовому слідстві по іншій кримінальній справі, а не тієї, що зараз розглядається у суді. Я вважаю, що це є свідомим з вашого боку порушенням українського законодавства, яке свідчить або про вашу некомпетентність, або упередженість у цьому процесі. Прошу занести цю скаргу і припинити порушення закону з вашого боку привселюдно у відкритому процесі», - наголосив екс-міністр.

Проте суддя почала читати протокол, в якому зазначено, що він даний у справі про отруєння В.Ющенка.

«Яке це має відношення до цієї справи?», - обурився Луценко.

Однак Медушевська монотонно, намагаючись розібрати слова, прочитала спочатку протокол допиту по іншій справі, а потім прочитала і протокол допиту свідка Климович від 24 січня 2012 року вже у судовому засіданні по справі Луценка.

У показах свідок розповіла, що 7 вересня 2007 року вона прийняла у провадження кримінальну справу про отруєння державного діяча, кандидата на посаду Президента України В.Ющенка. За її ініціативою представники МВС були введені до розслідування справи щодо отруєння В.Ющенка. З метою унеможливлення, зазначила вона, витоку інформації у справі було прийнято рішення про виключення офіційної переписки між ГПУ та МВС. Вона повідомила, що було розроблено план розслідування кримінальної справи та було 5 версій розслідування, які затвердив заступник Генпрокурора.

Свідок сказала, що у неї дуже мало симпатій до Ю.Луценка, але вона буде говорити правду. «Ніколи ця справа не була на контролі у Луценка. Я коли почула про порушення справи, м’яко кажучи, була здивованою», – зазначила Г.Климович й пояснила, що один раз зустрічалася з Ю.Луценком, де він її запевнив, що не торкався жодного папірця кримінальної справи.

Крім того, повідомила свідок, Луценко її запевнив, що доручив займатися кримінальною справою щодо отруєння Ющенка своєму заступнику. «Я можу сказати, що Луценко дотримався свого слова і не втручався… Він не мав жодного стосунку до супроводу справи», – наголосила Г.Климович.

До того ж вона зазначила, що інші підсудні в цій справі – Володимир Тарасенко та Олег Павлєнов – діяли законно. Крім того, свідок додала, що оперативно-розшукові заходи здійснювалися законно, а Ю.Луценко до цього епізоду з отруєнням В.Ющенка не має жодного стосунку.

Отже, усі 15 свідків з боку обвинувачення, що проходять по цій справі, стали на бік екс-міністра, заявивши, що не вбачають жодної вини у його діях.

Після цього суддя на прохання захисту оголосила 10-ти хвилинну технічну перерву.

Оскільки всі свідки вже допитані чи прочитані протоколи їх допитів, суд має перейти до вивчення матеріалів справи.

11:15 Луценко вимагає заяви свідків, які не з’явилися до суду

Після перерви Юрій Луценко заявив клопотання з проханням пред'явити йому і його захисту заяви свідків, протоколи яких були зачитані в ході судового процесу - Г.Климович, В.Перча, М.Голомши. «Вимагаю пред'явити мені або моєму захисту негайно документи, які є у суду, і які стали підставою для вашого рішення для зачитування показань свідків, які нібито не з'явилися в суд», - зажадав екс-міністр.

Це клопотання викликало словесну перепалку між прокурорами та захисниками Луценка.

«Я звертаюсь до генпрокурора, щоб проти тебе порушили кримінальну справу», - сказав Луценко прокурору Лобаню.

Ірина Луценко на підтримку чоловіка також звернулась до Лобаня: «Хочу побачити, як діти та дружини цих прокурорів будуть по півтора роки в підвішеному стані і носити їм передачки».

Луценко повідомив судді, що колишній заступник генерального прокурора Микола Голомша перебуває на своєму робочому місці по вулиці Різницькій, оскільки із ним там зустрічалися народні депутати. «У зв'язку з цим, наскільки я розумію, ні його заяви на даний момент немає, ні підстав зачитувати його свідчення немає. І це черговий раз свідчить про фальсифікований характер цього судового процесу», - додав екс-міністр.

Прокурор заперечив цей факт, а Луценко голосно зазначив: «Я прошу примусове лікування Лобаня. Він просто доконаний ідіот».

Суддя Медушевська зробила зауваження Луценку за використання ненормативної лексики.

«Це абсолютно нормативна лексика. Ідіот - це назва великого роману Достоєвського. Я розумію, що ви КПК використовуєте виключно як Зінченко - для обмахування, коли жарко», - продовжив перепалку підсудний.

Після цього його дружина також звернулася до прокурорів: «Пожалійся-пожалійся. Соплі підітри і памперс поміняй».

Адвокат підсудного Ігор Балик повідомив, що захист екс-міністра не зміг ознайомитися з відповідними заявами до канцелярії суду. Суддя Анна Медушевська повідомила, що це можна буде зробити, коли кримінальна справа буде передана до канцелярії суду.

11:30 Луценко вимагає криміналу для Кузьміна та його підлеглих

Екс-міністр також зачитав у суді свою заяву на ім’я Президента Януковича та Генпрокурора В.Пшонки, в якій він вимагає притягнути до кримінальної відповідальності Р.Кузьміна, С.Войченка та інших осіб, причетних до його арешту, а саме прокурорів та суддів Печерського районного та київського Апеляційного судів, в тому числі і суддю А.Медушевську.

«Нереагування на цю заяву буде підтвердженням відсутності верховенства права в Україні та продовження курсу політичних репресій», - резюмував Луценко.

Печерський районний суд Києва вирішив направити Генеральній прокуратурі вимогу колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка про звільнення та притягнення до кримінальної відповідальності першого заступника генерального прокурора Рената Кузьміна за санкціонування арешту екс-міністра, який був визнаний Європейським судом з прав людини незаконним. Таке рішення ухвалила на засіданні суддя Анна Медушевського. «Заяву Юрія Луценка задовольнити. Направити заяву адресату - Генеральному прокурору Віктору Пшонці», - сказала суддя.

Також Юрій Луценко просить суд перестати шкодити його здоров'ю. «Я вже 4 день сиджу на одному баралгіні», - повідомив він.

«Заявляю клопотання заклеїти мені рота та очі скотчем і продовжувати. Давайте перенесемо суд у Биківню до сосни, повісимо табличку «Луценко Ю.В. 2012».

Луценко зазначив, що суддя Медушевська навіть не дбає, як суддя Вовк, про формальну видимість процесу. «Це процес і справа захисту. Я не знаю, що повинен сказати в цей четвер екс-президенту Кваснєвському і британцеві Коксу. Я вас не лякаю, розуміючи, що це вам до одного місця. Ось що я їм повинен розповісти про стандарти європейської України? Вас цікавить особисте життя. Але мене цікавить Україна», - зазначив він.

Луценко заявив клопотання про витребування з МВС службової інструкції 007, в порушенні якої його звинувачують: «Де ви бачили суд, який не надає документ, за яким мене звинувачують? Інструкції немає ні в мене, ні у кого».

«Цей суд позбавляє мене взагалі будь-якої базової можливості захисту. Я не бачу взагалі, як можна захищатися в суді, який не дає мені звинувачення. А коли я дістаю його нелегальним шляхом, ви відмовляєте мені в наданні документа, в порушенні якого я обвинувачуюся», - обурився підсудний.

Луценко завершив своє звернення зрозумілими всім словами: «На хрєна нам новий КПК, якщо ніхто не дотримується старого? Робіть, що хочете».

Адвокат одного з підсудних у справі Володимира Тарасенка заявив клопотання - допитати в суді ще 12 свідків. Прокурори заперечили проти цього і суддя Медушевська відхилила клопотання як «заявлене передчасно».

11:45 Суд перейшов до наступної стадії процесу - вивчення матеріалів справи.

Суддя Медушевська почала оголошувати документи, долучені до матеріалів справи.

13:00 Суддя пішла обідати

Головуюча оголосила обідню перерву у судовому засіданні до 14:00.

14:10 Суддя «вивчає» матеріали справи

Після повернення до судової зали суддя А.Медушевська продовжила оголошувати документи, які долучені до матеріалів кримінальної справи.

16:10 Ірина Луценко покинула засідання суду через погане самопочуття з дозволу судді Анни Медушевської

«Ваша честь, можна мені піти, я себе реально погано почуваю, я не можу більше сидіти», - сказала вона після тривалого засідання в залі, де відсутні кондиціонери.

Перед цим дружина екс-міністра зверталася до Медушевської з проханням перенести засідання на інший день у зв'язку з духотою в залі, але та ніяк не відреагувала.

17:55 Надосліджувалися

Суддя Медушевська після вивчення документів, які долучені матеріалів кримінальної справи, зробила перерву у судовому засіданні.

Наступне засідання розпочнеться у п’ятницю, 13 липня 2012 року, о 8:15 ранку.

Інформація оновлюється за матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

  +0 #1 ludmila 11 июл. 2012 г., 06:45:46
Судью на мыло и это серьезно , а в придачу и всю банду

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.