До суду над Тимошенко долучився ще один прокурор

t1
 
29 липня Печерський районний суд міста Києва продовжив розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно Юлії Тимошенко. Засідання розпочалося з запізненням о 10:20.
 
Перед початком суду Юлія Тимошенко подякувала журналістам, які встановити прямий зв'язок між Януковичем і управлінням судом
 
Юлія Тимошенко зареєструвала в канцелярії Печерського суду клопотання про залучення до кримінальної справи журналістських матеріалів Інтернет-видання "Українська правда", які підтвердили керування Адміністрацією Президента судовим процесом.

"Я дякую журналістам, які змогли встановити прямий зв'язок між Адміністрацією Президента, а, значить, Президентом Януковичем, і управлінням судовим процесом проти мене у Печерському суді. Я хочу подякувати за те, що вони змогли встановити, що заяви свідків йдуть не від свідків, а з Адміністрації Президента", - сказала Юлія Тимошенко журналістам перед початком судового засідання.

За її словами, це є ще одним одказом того, що цей судовий процес є політичним. "Це свідчить про те, що судилище наді мною керується в ручному режимі Януковичем і його оточенням в Адміністрації", - додала вона.

"Я думаю, що з такими журналістами, які є в Україні, диктатурі буде важко опанувати Україну. І я дякую вам за те, що ви працюєте професійно і віддано, за те, що ви сьогодні з останніх сил утримуєте країну від повного опанування авторитаризму", - сказала вона.

Як відомо, видання "Українська правда" сьогодні оприлюднило підтвердження того, що Адміністрація Президента безпосередньо здійснює вплив на справу Юлії Тимошенко, не лише контактуючи зі свідками, але і намагаючись відповідним чином формувати інформаційне поле. Йдеться про нібито особисту заяву свідка у справі Юлії Тимошенко від сторони обвинувачення екс-заступника Генпрокурора Тетяни Корнякової, яку, як з'ясували журналісти, насправді було написано на комп’ютері в Адміністрації Президента на Банковій.
 
Слідчий Нечвоглод прийшов на судилище проконтролювати розправу над Юлією Тимошенко
 
Сьогодні на судовому засіданні у Печерському районному суді міста Києва з розгляду кримінальної справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко присутній слідчий Генеральної прокуратури України Олександр Нечвоглод, який порушував та розслідував цю справу.

Напевно, слідчий особисто прийшов проконтролювати, як головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв виконує вказівки з Адміністрації Президента на усунення Юлії Тимошенко з політичного поля, використовуючи кримінальне право.

Як відомо, слідчий Генеральної прокуратури Олександр Нечвоглод розслідував кримінальну справу, порушену стосовно Юлії Тимошенко, і передав її до Печерського районного суду міста Києва 17 червня 2011 року.
 
Юлія Тимошенко заявила низку клопотань. Кірєєв традиційно відмовляє у їх розгляді
 
Як вже повідомлялося, Юлія Тимошенко передала до канцелярії Печерського районного суду міста Києва низку клопотань, у зв’язку з чим судове засідання розпочалося з 20-хвилинним запізненням.

"Судове засідання почалося з запізненням у зв’язку з необхідністю отримати головуючим у справі клопотань, які передані канцелярії суду підсудною Юлією Тимошенко безпосередньо перед судовим засіданням", - сказав головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв.

Серед заявлених клопотань – заява про відвід судді Родіону Кірєєву, заява про відкладення розгляду кримінальної справи, про притягнення до справи представника цивільного позивача, громадського захисника, залучення до матеріалів справи даних Інтернет-видань тощо.

Станом на зараз клопотання про відвід головуючому залишено судом без розгляду. Родіон Кірєєв традиційно пояснив своє рішення намаганням Юлії Тимошенко затягти розгляд справи. У відповідь екс-прем'єр звернулася до суду із заявою на дії головуючого, який порушує її права на оголошення клопотань у суді.
 
Кірєєв знову відмовив Тимошенко у допуску обізнаного захисника
 
Юлія Тимошенко заявила клопотання про залучення в якості громадського захисника Сергія Власенка.

"Я хотіла би залучити громадського захисника. За загальним визначенням, це особа, яка виділена громадською організацією для участі в судовому розгляді кримінальної справи з метою здійснення від її імені громадського захисту підсудного. Громадський захисник повинен донести до суду позицію громадської організації щодо суспільно-політичного значення справи. Громадський захисник виступає у процесі на підставі повноважень громадськості. Враховуючи викладене, прошу допустити Сергія Власенка у якості громадського захисника на підставі довіреності політичної партії "Батьківщина", - заявила Юлія Тимошенко у судовому засіданні .

Екс-прем'єр зазначила, що вона змушена залучити Сергія Власенка в такому статусі через те, що суд систематично відмовляє їй у задоволенні клопотань про його залучення у якості захисника. Обґрунтовуючи своє клопотання, Юлія Тимошенко послалася на статті 272, 287, 289, 300 Кримінально-процесуального кодексу.

У свою чергу, сторона державного обвинувачення заявила, що інститут громадського захисника в Україні скасовано, тому прокурори наполягають на відмові у задоволенні клопотання.

Юлія Тимошенко на це зазначила, що цей інститут діє, і його існування підтверджується зазначеними нею статтями КПК.

Однак суддя Родіон Кірєєв на місці ухвалив рішення про відмову у задоволенні клопотання Юлії Тимошенко.

"Суд знову відмовив в залученні С.Власенка як захисника, який єдиний ознайомлений з матеріалами кримінальної справи", - написала Юлія Тимошенко на своїй сторінці у Twitter.
 
Кірєєв уперто не допускає Власенко до захисту Тимошенко
 
Юлія Тимошенко заявила клопотання про залучення Сергія Власенка у якості представника цивільного відповідача.

"Оскільки ви заборонили Сергію Власенку виступати у якості громадського захисника, у мене є ще одна можливість себе захистити і залучити його у справу у якості представника цивільного відповідача, бо в суді є цивільний позов до мене НАК "Нафтогаз України". Отже, я є цивільним відповідачем. Згідно зі статтями 51, 52 КПК я маю право захищати свої права у якості цивільного відповідача", - заявила Юлія Тимошенко у судовому засіданні.

Суддя Родіон Кірєєв на місці постановив відмовити у задоволенні цього клопотання, оскільки Сергій Власенко вже брав участь у справі у якості захисника.
«Зараз роблю спробу залучити в процес моїх представників цивільного відповідача, бо суд розглядає проти мене цивільний позов. Кірєєв відмовив», написала Юлія Тимошенко у своїй сторінці на Twitter.
 
«Зараз розпочали допит Олега Дубіни...», - повідомила Юлія Тимошенко у Twitter.
 
Тимошенко порівняла Кірєєва з мавпою з гранатою
 
У своїй сторінці на Twitter Юлія Тимошенко написала: «Є анекдот про мавпу з гранатою. І про те, як пиляють сучок, на якому сидять. «Мій» суддя - мавпа з гранатою на сучку з пилкою в руках. Привіт Дарвіну».
 
«Хочу, щоб за всім цим маразмом в суді ми не пропустили істину: вони не страшні, вони-смішні. А це вже діагноз, що має незворотній характер», - написала Тимошенко у наступному твіті.
 
Кірєєв відмовив у залученні до захисту цивільного відповідача Роджера Енока
 
Родіон Кірєєв відмовив у задоволенні клопотання екс-прем'єра про допуск до участі в процесі у якості цивільного відповідача Роджера Енока.

"Я прошу суд допустити до справи в якості громадського захисники Роджера Енока, людину, яка зробила міжнародний висновок щодо цієї справи", - обґрунтувала Юлія Тимошенко своє клопотання.

Однак суд відмовив з огляду на те, що до клопотання не надано посвідчення особи та немає довіреності, оформленої згідно чинного законодавства.

Сторона обвинувачення наголосила, що Роджер Енок не може бути заучений до захисту у якості представника цивільного відповідача, адже не виносилася ухвала суду про визнання Юлії Тимошенко цивільним відповідачем.

У свою чергу, Юлія Тимошенко звернула увагу на абсурдність ситуації. "У суді цивільний позов є, цивільний позивач є, а цивільного відповідача немає", - сказала вона.

Як відомо, напередодні, 28 липня, суддя Печерського районного суду Родіон Кірєєв залишив без задоволення клопотання екс-прем'єра про допуск до справи захисників Сергія Власенка, Марка Фелдмана та Роджера Енока, незважаючи на те, що Юлія Тимошенко передала до канцелярії суду повний пакет документів, які свідчать про право захисників представляти її інтереси в суді.

"Фахівці у галузі права Марк Фелдман та Роджер Енок є представниками відповідно компаній BDO і Covington & Burling і добре ознайомлені з обставинами щодо відсутності підстав для незаконних обвинувачень", - зазначила екс-прем'єр.
 
Допит Дубини триває вже понад півтори години
 
Допит екс-голови НАК «Нафтобаз України» Олега Дубини в Печерському райсуді Києві у «газовій» справі екс-прем’єра Юлії Тимошенко відбувається вже понад півтори години, повідомляє УНІАН.
 
Під час допиту О.Дубина розповів весь перебіг подій, що пов’язані з цим процесом.
 
Зокрема, за його словами, 2008 рік майже весь пройшов у переговорах щодо нових контрактів між Україною та Росією. В той же час, сказав О.Дубина, 31 грудня 2008 року він отримав заборону від Президента України Віктора Ющенка підписувати угоду між НАК «Нафтогаз» та ВАТ «Газпромом» щодо постачання газу за ціною 235 дол. за тисячу кубометрів, ставка транзиту – 1,8 дол.
 
За словами О.Дубини, після переговорів між Президентами двох країн «Газпром» виступив з заявою, що їх не влаштовує така ситуація і вони відмовляються від підписання всіх попередніх домовленостей. О.Дубина додав, що 1 січня 2009 року Росія припинила постачання газу до України. При цьому, за словами екс-голови НАК «Нафтогазу», Росія з кожним днем піднімала ціну, за яку вона була готова продавати газ.
 
Так, за його словами, називалася ціна в 320 дол. за тисячу кубометрів, 410 та 500 дол.
 
«Я зрозумів, що НАК «Нафтогаз» та «Газпром» самостійно не зможуть вирішити цю ситуацію і це мають бути політичні домовленості», - сказав він.
 
За словами О.Дубини, після 10 січня 2009 року Росія «робила все, аби перевести переговори з площини економічної в площину політичну».
 
О.Дубина підтвердив, що формульна ціна на газ становила 450 дол. мінус 20% (360 дол.).
 
Під час допиту за наполяганням прокуратури були зачитані покази О.Дубини під час досудового слідства, в яких той підтвердив, що Ю.Тимошенко погрожувала йому звільненням, якщо він не підпише відповідну газову угоду. Крім того, в показах О.Дубини містився той факт, що якби він не підписав цю угоду, то це міг би зробити його заступник Ігор Діденко або тодішній міністр палива та енергетики Юрій Продан.
 
Відповідаючи на запитання прокурорів, чим мотивувався О.Дубина, коли говорив, що ніколи б не підписав угоду, якби знав, що буде така висока ціна, О.Дубина зауважив, що це було тяжке рішення.
 
«Такої ціни ніколи не було. Терези постійно хиталися – або вся країна замерзне, або я візьму на себе відповідальність за щось нове», - сказав О.Дубина.
Під час допиту також був зачитаний витяг з протоколу очної ставки між Ю.Тимошенко та О.Дубиною, коли він перебував в статусі підозрюваного.
 
Юлія Тимошенко: вони не страшні, вони – смішні
 
У судовому засіданні з розгляду кримінальної справи оголошено перерву до 14:35.

З вимогою про оголошення перерви до головуючого у справі судді звернулася Юлія Тимошенко. Вона попросила щонайменше півтори години для відпочинку.

Однак суддя Родіон Кірєєв проігнорував вимогу екс-прем'єра, заявивши, що вона не встає, звертаючись до суду, і оголосив перерву всього на півгодини.

"Хочу, щоб за всім цим маразмом в суді ми не пропустили істину: вони не страшні, вони - смішні. А це вже діагноз, що має незворотній характер", - написала Юлія Тимошенко на своїй сторінці у Twitter.
 
Свідок сторони обвинувачення Олег Дубина підтвердив зв'язок Ющенка з «Росукренерго»
 
Колишній голова НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина стверджує, що саме за участі попереднього Президента країни Віктора Ющенка Україна закуповувала природний газ в Росії за посередництвом компанії "Росукренерго".

"Так, я думаю, що тоді це було політичне рішення, яке приймав Віктор Андрійович, нехай він про це розповість", - сказав Олег Дубина під час свого допиту на судовому засіданні з розгляду кримінальної справи Юлії Тимошенко щодо газових угод 2009 року.

За його словами, йдеться про угоду, підписану між "Росукренерго", російським ВАТ "Газпром" та НАК "Нафтогаз України". На думку Олега Дубини, саме ця угода призвела до скасування прив’язки формування ціни на газ для України до ставки його транзиту, закріпила незмінність тарифної ставки на транспортування природного газу територією України, а також скасування можливості закупівлі Україною альтернативного природного газу в Узбекистані та Туркменістані. "В цій угоді щонайменше три зла", - вважає він.

Екс-голова "Нафтогазу" також повідомив, що декілька разів зустрічався з українськими акціонерами компанії "Росукренерго". "Я зустрічався з ними три рази в кабінеті Віктора Андрійовича, і два рази – у Балоги (голова Секретаріату Президента Віктора Ющенка)", - сказав Олег Дубина, тим самим підтвердивши існування зв’язку колишнього керівника держави з компанією "Росукренерго".

Свідок також додав, що закупівля 11 мільярдів кубічних метрів газу, який на той час належав компанії "Росукренерго", була вимогою російської сторони. "Мене дивую, що після підписання цієї угоди російська сторона почала стверджувати, що це було нашою ініціативою", - додав він.

Крім того, Олег Дубина повідомив, що не можна було затягувати підписання газових угод з Росією в умовах припинення транзиту російського природного газу до європейських країн. "Це треба було робити невідкладно", - зазначив він.

Олег Дубина також спростував твердження Генеральної прокуратури про нанесення збитків НАК "Нафтогаз України", а також компанії "Укртрансгаз" внаслідок підписання у 2009 році газових угод. "2,6 мільярдів – це консолідований облік прибутку компанії "Нафтогаз України", - уточнив він.
 
У суді свідчить Ігор Діденко. «Грифонівців» побільшало
 
У судовому засіданні розпочався допит колишнього першого заступника голови НАК "Нафтогаз України" Ігоря Діденка.

У зв’язку з цим в залі судових засідань посилено охорону. Якщо зазвичай в залі знаходяться шестеро працівників спецпідрозділу МВС "Грифон", то зараз їх чотирнадцять.

Як відомо, на минулому засіданні, 28 липня, Юлія Тимошенко заявила про намір залучити Ігоря Діденка у якості свідка у газовій справі, якого під час досудового слідства навіть не допитали і який підписував угоди під час газової кризи 2009 року.

Згодом аналогічне клопотання заявила сторона державного обвинувачення, і головуючий у судовому процесі суддя Родіон Кірєєв задовольнив його.
 
«Щойно допитували Діденко, якого режим тримає за гратами за те, що він в газову кризу оформив газ на НАФТОГАЗ, а не на мафію РУЕ. Розправляються, - написала Тимошенко у своєму твіті. - Ігор Діденко тримається мужньо, достойно. На фоні цієі жалюгідної групи прокурорів та Кірєєва виглядає справжньою державною людиною».
 
Ігор Діденко на фоні прокурорів та Кірєєва виглядає справжньою державною людиною
 
Свідок у справі Юлії Тимошенко, колишній перший заступник керівника НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко заявляє, що російський ВАТ "Газпром" у 2009 році під час газової кризи саботував газові переговори, вимагаючи від України підписання договору уступки права вимоги на 1,7 мільярдів доларів та контрактів про умови купівлі-продажу газу з українських підземних сховищ, який належав "Росукренерго".

"У процесі переговорів сторона "Газпрому" в категоричній формі ставила умову необхідності погашення боргів "Росукренерго" перед ВАТ "Газпром" за поставлений газ до 30 грудня 2008 року. Там була певна частина боргових зобов’язань НАКу перед РУЕ, а РУЕ, в свою чергу, перед "Газпромом", - сказав Ігор Діденко під час допиту у судовому засіданні.

"Контракт на транзит був підписаний 19 січня (2009 року), і три контракти правоуступки були підписані 20 числа. Слід відзначити, що ці три контракти, які були підписані 20 числа за календарем, але в ніч з 19-го на 20-е, вони стосувалися механізму погашення перед ВАТ "Газпром" заборгованості і компенсації НАКу цих витрат", - уточнив Ігор Діденко.

Ігор Діденко вказав на те, що транспортування та постачання газу до України стало можливим лише після погашення українською стороною боргу "Росукренерго".

"Але я хочу зазначити наступне: для того, щоб відкрити газ в Європу і Україну, на момент 19 січня 2009 року ввечері були підписані контракт на купівлю газу і контракт на транзит. Але газ було ввімкнено лише після підписання угоди, що стосувалася погашення боргів "Росукренерго", що говорить про те, що керівництво "Газпрому" поставило жорсткий зв'язок", - підкреслив свідок.

Після допиту Ігоря Діденка стороною обвинувачення суддя Родіон Кірєєв запропонував Юлії Тимошенко поставити йому свої запитання, у відповідь на що вона лише висловила свідкові подяку за мужність і чесну позицію і повідомила суду, що в неї питань до свідка немає.
 
Інші свідки теж не побачили у діях Юлії Тимошенко складу злочину
 
Сьогодні у судовому засіданні Печерського районного суду міста Києва ще троє свідків з боку Генеральної прокуратури, по суті, спростували обвинувачення, висунуті екс-прем'єру в рамках газових угод 2009 року, оскільки не знайшли в її директивах ознак урядового рішення.

"Складу злочину у діях прем'єр-міністра я не бачу. Це не емоції. Я працював з усіма урядами незалежної України… Такого патріота України, борця за справедливість я не бачив. Так, як це робила Юлія Тимошенко, я не знаю, чи буде ще хтось робити", - заявив колишній заступник Міністра Кабінету міністрів Іван Ратушняк, незважаючи на зауваження судді Родіона Кірєєва утриматися від власних оцінок.

На думку Івана Ратушняка, директиви, підписані Юлією Тимошенко, не можуть вважатися директивами Кабінету Міністрів. "Це індивідуальний розпорядчий акт прем'єр-міністра, який можна було назвати будь-як", - зазначив він.

Колишній заступник Міністра Кабінету міністрів також вважає недоречним оцінювати дії Юлії Тимошенко "через призму кримінального переслідування".

Ще двоє представників секретаріату Кабміну – Олександр Зенюк та Олег Коваль – також не змогли назвати ознаки, за якими цей документ може розглядатися як рішення Кабінету Міністрів.

Як відомо, вчора у судовому засіданні законність дій Юлії Тимошенко на посаді прем'єр-міністра своїми показами також підтвердила колишня заступниця Генерального прокурора Тетяна Корнякова, яка послалася на висновки Інституту держави і права імені В.М.Корецького та відповідний висновок Міністерства юстиції України. "Порядні працівники ГПУ є! Жінка - справжній український офіцер и прокурор підтвердила законність моїх дій", - написала Юлія Тимошенко згодом у Twitter.

У свою чергу, радник екс-голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коваль підтвердив, що у 2009 році українська газотранспортна система знаходилася у кризовому стані, а Україна не мала інших альтернатив, окрім укладення угод з ВАТ "Газпром", а колишній начальник управління документального забезпечення секретаріату Кабінету Міністрів Василь Павлюк підтвердив, що реквізити директив, підписаних Юлією Тимошенко, свідчать про те, що цей документ є саме директивами прем'єр-міністра, а не уряду.

27 липня свідчення, які фактично спростовують обвинувачення на адресу Юлії Тимошенко, дав екс-міністр палива та енергетики Юрій Продан.
 
Кірєєв згадав про режим і перервав судове засідання до понеділка
 
У судовому розгляді справи Юлії Тимошенко оголошено перерву до понеділка.

"Враховуючи, що підсудна наполягає на оголошенні перерви у розгляді справи, суд постановив оголосити перерву до 1 серпня 2011 року до 10:00", - ухвалив рішення головуючий у справі суддя Печерського районного суду Родіон Кірєєв.

Таке рішення було прийнято після звернення Юлії Тимошенко до суду з проханням припинити на сьогодні допит свідків через завершення робочого дня. "Немає мотивів працювати після завершення роботи суду", - сказала Юлія Тимошенко.

Як відомо, з початку судового розгляду справи Юлії Тимошенко жодне засідання не закінчувалося згідно з розпорядком роботи Печерського районного суду міста Києва. Заяви Юлії Тимошенко, у яких вона вимагала від судді Родіона Кірєєва дотримуватися режиму роботи і норм трудового законодавства, судом ігнорувалися.


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.