Кримінальна розправа над Тимошенко триває

Печерський районний суд міста Києва сьогодні, 11 серпня, продовжив розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно лідера партії "Батьківщина", екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко за звинуваченням у перевищенні службових повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 році.
 
Юлія Тимошенко вже майже тиждень знаходиться в СІЗО: 5 серпня головуючий у справі суддя задовольнив клопотання сторони обвинувачення про зміну екс-прем'єру запобіжного заходу з підписки про невиїзд на взяття під варту. Родіон Кірєєв не взяв до уваги, що Юлія Тимошенко з'являлася на всі без виключення засідання суду, і у постанові про арешт навів недолуге формулювання: "може ухилитися від подальших процесуальних дій".
 
Ще більш абсурдно чути з вуст упередженого судді звинувачення у перешкоджанні встановленню істини, системному порушенні порядку судового засідання, невиконанні розпоряджень головуючого, затягуванні процесу, висловлюванні неповаги до свідків.
 
Захисники Юлії Тимошенко декілька разів зверталися до суду з клопотаннями про скасування арешту, в тому числі оголошуючи заяви представників релігійних конфесій, представників української інтелігенції, народних депутатів про взяття екс-прем'єра на поруки. Але, очевидно, суддя не отримав належної вказівки від Адміністрації Януковича, тож на зміну запобіжного заходу наразі не зважився.
 
Добиваючись істини, адвокати оскаржили постанову Печерського районного суду про арешт Юлії Тимошенко у Апеляційному суді міста Києва, який завтра, 12 серпня, о 09:30 розпочне розгляд цієї апеляційної скарги.
 
Юлію Тимошенко привезли до суду за дві години до початку засідання
 
Автозак о 08:05 доставив Юлію Тимошенко з Лук'янівського СІЗО до Печерського районного суду міста Києва, де тільки о десятій годині розпочалося слухання так званої "газової" справи.
 
Прихильники Юлії Тимошенко на Хрещатику біля арки Печерського суду зустріли автомобіль вигуками "Юля, ми з тобою!", "Банду – геть!", "Звільніть Юлю!".
 
Біля будівлі суду зібралося чимало представників опозиційних партій. Мітингуючі тримають прапори УСДП, партії Захисників Вітчизни, "Народної самооборони", "Батьківщини", партії "За Україну", Народного Руху України, Фронту змін.
 
Вздовж Хрещатика та вулиці Богдана Хмельницького традиційно чергують автобуси з спецпідрозділом МВС "Беркут". Двір Печерського суду охороняється підсиленими нарядами міліції.
 
Засідання суду почалося з допиту Олександра Турчинова
 
Засідання суду почалося з допиту свідка сторони захисту – колишнього першого віце-прем'єр-міністра Олександра Турчинова.
 
"Спочатку заслухаємо свідків, а після цього розв’яжемо наявні клопотання", - сказав на початку засідання суддя Кірєєв.
 
Олександр Турчинов почав свідчити напередодні. Він детально окреслив схему і хронологію приходу на український ринок корупційної структури "Росукренерго" і розповів суду про чималий "внесок" цієї компанії у розвиток газової кризи 2009 року.
 
Окремо свідок зупинився на зусиллях Юлії Тимошенко з порятунку української газотранспортної системи і всього газового ринку України від катастрофи, які тепер фігурують у звинуваченнях на адресу екс-прем'єра.
 
Зокрема Олександр Турчинов заявив, що у разі непідписання Юлією Тимошенко газових контрактів 19 січня 2009 року в Україні могла б статися техногенна катастрофа. "Той, хто розповідає, що ми пару місяців могли вести дискусії – неосвічена людина, або є неправдиві покази. Вона (ГТС) і день не могла протриматися. Там на години йшов рахунок", - пояснив він вчора суду.
 
"Те, що ви зробили в Москві, врятувало всю країну", - звернувся Олександр Турчинов у судовому засіданні до Юлії Тимошенко.
 
Олександр Турчинов: для зриву газових переговорів з РФ був лише один аргумент – позиція Ющенка по РУЕ
 
Олександр Турчинов заявив у суді, що екс-президент України Віктор Ющенко втрутився в газові переговори 2009 року між ВАТ "Газпром" та НАК "Нафтогаз України", щоб не допустити усунення з газового ринку корупційної структури "Росукренерго".
 
"Зранку 1 січня 2009 року українська делегація покинула переговори у Москві, і не були підписані попередньо узгоджені контракти між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогазом". Коли ми про це дізналися, то були дуже здивовані і мусили чекати, коли Дубина (тодішній голова "Нафтогазу") вийде на зв’язок. Коли це сталося, він повідомив, що це було не його рішення, а рішення Президента України, який в телефонному режимі перед самим підписанням контрактів зателефонував, почав вимагати, щоб делегація покинула переговори", - сказав Олександр Турчинов у судовому засіданні.
 
Він підкреслив, що Президент відповідно до своїх повноважень не мав права давати такі вказівки керівнику "Нафтогазу".
 
Олександр Турчинов зазначив, що такі дії української сторони російські партнери "сприйняли як політичний демарш і зайняли жорстку позицію щодо газу".
 
Свідок підкреслив, що Президент Віктор Ющенко мав тісні зв’язки із співзасновником "Росукренерго", про що свідчили його політичні дії. "Була сформована дуже чітка системи зв’язку між корпорацією "Росукренерго" і одним з її власників Дмитром Фірташем і Президентом України Віктором Ющенком. Коли керівництва урядів України і Російської Федерації вирішили працювати без посередників, у "Росукренерго" залишився єдиний аргумент – це позиція Президента Ющенка. Інших аргументів, ніж інтереси "Росукренерго", для зриву переговорів 31 грудня (2008 року) не було", - наголосив Олександр Турчинов.
 
Суд не шукатиме істину у справі Юлії Тимошенко. Він уникає згадки про "Росукренерго"
 
Печерський районний суд міста Києва відмовив у залученні до матеріалів справи Юлії Тимошенко низки документів щодо засновництва корупційної структури "Росукренерго".
 
"Усі обвинувачення, які мені пред’являються, які базуються на тому, що була відкоригована звітність НАК "Нафтогазу" після рішення Стокгольмського суду, вона, власне, базуються на корупційних зв’язках Бойка, міністра палива та енергетики, та Фірташа – власника компанії "Росукренерго", що ставить під сумнів законність позиції НАК "Нафтогазу" і державні функції НАК "Нафтогазу", і міністра палива та енергетики в Стокгольмському суді, коли вони підписували там мирову угоду з "Росукренерго", здаючи повністю національні інтереси держави і перетворюючи НАК "Нафтогаз" на банкрут. Тому я прошу долучити ці матеріали, якщо суд дійсно хоче об’єктивності і встановлення істини в цій справі", - обґрунтувала Юлія Тимошенко відповідне клопотання сьогодні у судовому засіданні.
 
Юлія Тимошенко нагадала, що міністр палива та енергетики Юрій Бойко є лобістом інтересів компанії "Росукренерго" у владі. "Крім того, він є ще і співзасновником "Росукренерго", тому що він підписував відповідні документи по засновництву "Росукренерго". Це є повний вичерпний доказ конфлікту інтересів пана Юрія Бойка, який сьогодні впливає на його позицію як міністра палива та енергетики", - сказала вона.
 
У Юлії Тимошенко є багато запитань до одного з батьків "Росукренерго" Юрія Бойка
 
Юлія Тимошенко підтримала клопотання сторони обвинувачення про залучення в якості свідка до розгляду порушеної проти неї кримінальної справи міністра палива та енергетики Юрія Бойка.

"Я б хотіла підтримати клопотання прокурорів про запрошення в якості свідка Юрія Бойка. Я з великим задоволенням задам Бойку 150 запитань, якщо ви не знімете їх по ходу", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні у судовому засіданні.
 
Як відомо, клопотання про залучення Юрія Бойка до процесу у якості свідка вже подавалося стороною обвинувачення, проте тоді суддя не поставив його на розгляд через необхідність допитати свідків.
 
Юлія Тимошенко: ГПУ намагається "відредагувати" картину газової корупції
 
Юлія Тимошенко заявляє, що Генеральна прокуратура докладає всіх зусиль для того, щоб не можна було з'ясувати загальну картину корупційних схем, які діяли в 2009 році в газовій сфері і які чинна влада зараз повертає до життя.
 
"Вам як судді важливо з'ясувати всю картину того, що відбувається в країні сьогодні, тому що коли ви будете виносити вирок відносно того, що я нанесла збитки НАК "Нафтогазу", то вам хоча б треба знати, що відбувається тоді і сьогодні з корупцією на вищих щаблях влади, яка прямо впливає на обсяг збитків, які я нібито завдала державі", - заявила Юлія Тимошенко сьогодні, звертаючись до суду.
 
Юлія Тимошенко вважає неприпустимим роз'єднання кримінальних справ, порушених стосовно екс-заступника начальника Енергетичної регіональної митниці Тараса Шепітька, екс-голови Держмитниці Анатолія Макаренка, колишнього першого заступника голови правління НАК "Нафтогаз" Ігоря Діденка та її власної. "Усі ці справи зобов’язані об'єднати, їх роз'єднали, я думаю, щоб не зібрати загальну картину безпрецедентної корупції, яка відбувається у вищих ешелонах влади. Тому роз'єднали ці справи. Тому це питання викликає жвавий інтерес з боку Генеральної прокуратури України", - сказала Юлія Тимошенко.
 
Як відомо, на початку розслідування справи Тараса Шепітька, Анатолія Макаренка і Ігоря Діденка знаходилися в одному провадженні. Згодом справу Ігоря Діденка було виокремлено в окреме провадження. Окремо було порушено і справу стосовно Юлії Тимошенко щодо газових угод.
 
Олександр Турчинов: Хорошковський організував наступ на НАК "Нафтогаз України"
 
Перший заступник голови партії "Батьківщина", колишній перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов заявив, що Валерій Хорошковський і на посаді голови Державної митної служби, і на посаді заступника керівника СБУ через свої зв’язки з компанією "Росукренерго" намагався не допустити розмитнення 11 мільярдів кубометрів газу, придбаного НАК "Нафтогаз України" у ВАТ "Газпром" на законних підставах.
 
"Поки працював керівником митниці Хорошковський, він жорстко протистояв розмитненню газу. Ставши заступником голови СБУ – він був призначений Президентом Ющенком після його звільнення митниці – фактично організував наступ на НАК "Нафтогаз України", - сказав Олександр Турчинов сьогодні під час допиту у Печерському районному суді міста Києва.
 
Олександр Турчинов нагадав, що саме тоді працівники СБУ захоплювали компанію "Нафтогаз України" та вилучали її документи. "Вони затримали одного з працівників митниці, пана Шепітька, відкрили кримінальну справу, кинули за грати, але ж українські суди в той час прийняли рішення, що рішення про розмитнення газу були законними. Людина була випущена на волю, а газ, безумовно, був розмитнений на користь держави і перейшов на баланс державної компанії НАК "Нафтогаз", - додав він.
 
Олександр Турчинов підкреслив, що НАК "Нафтогаз" придбала природний газ у "Газпрому" на законних підставах. "Продавав газ "Газпром", і до нього всі питання, чому "Газпром" продав газ, який йому не належить. НАК "Нафтогаз України" розрахувалася по боргам "Росукренерго", і цей газ вже належав державі", - підкреслив він.
 
Колишній перший віце-прем'єр-міністр також вважає за доцільне долучити до матеріалів кримінальної справи Юлії Тимошенко судові рішення про законність дій НАК "Нафтогаз України" і Державної митної служби з розмитнення 11 мільярдів кубометрів газу. "Суди чітко підтвердили законність дій і митниці, і НАК "Нафтогаз України". Є судові рішення, і я думаю, що їх можна долучити до справи. Це ж єдина судова система", - зазначив Олександр Турчинов, проте суд відмовився долучити до справи ці документи.
 
Прихильники Юлії Тимошенко щодня передають їй квіти і теплі слова підтримки
Захисник Юлії Тимошенко з кола близьких родичів, її чоловік Олександр Тимошенко під час перерви у судовому засіданні поспілкувався з прихильниками лідера партії "Батьківщина" на мітингу протесту, який триває біля Печерського районного суду з 5 серпня.
 
Олександр Тимошенко відповідав учасникам акції на всі запитання, які стосувалися перебігу судового процесу з розгляду кримінальної справи екс-прем'єра, а також про її самопочуття.
 
У свою чергу, учасники акції просили Олександра Тимошенка передати Юлії Володимирівні слова підтримки.
 
До речі, щодня з моменту арешту Юлії Тимошенко прихильники передають їй квіти, у тому числі через чоловіка Олександра Тимошенка. Вчора одна з учасниць акції змогла умовити судову міліцію "Грифон", аби її пропустили до зали судових засідань, щоб передати букет трояндових пуп’янків.
 
Юлія Тимошенко подякувала за букет і вибачилася за те, що не може його прийняти, оскільки знаходиться під вартою, тому вимушена передати квіти депутатам.
 
Тим часом після перерви у судовому засіданні продовжується допит колишнього першого віце-прем'єр-міністра України Олександра Турчинова, який викликаний до суду у якості свідка зі сторони захисту Юлії Тимошенко.
 
Юлія Тимошенко подякувала Януковичу за "високу" якість прокурорів
 
Юлія Тимошенко піддає сумніву професійні якості прокурорів, які представляють державне обвинувачення у судовому розгляді її кримінальної справи.
 
"Я хочу висловити подяку Віктору Януковичу за те, що він такої якості прокурорів сюди надав", - сказала Юлія Тимошенко після того, як один з представників державного обвинувачення звернувся до свідка Олександра Турчинова із запитанням "звідки вам відомі ваші відповіді".
 
Таке запитання прокурора викликало у присутніх в залі неабиякий подив і сміх, а захисник Юлії Тимошенко Микола Сірий зауважив, що "поставлене питання не відповідає вимогам КПК".
 
Суддя уточнив запитання прокурора: "Скажіть, будь ласка, звідки вам відомі джерела інформації, яку надаєте в суді, це вам особисто відомо?". У відповідь на це Олександр Турчинов повідомив суду, що дає свідчення, які відомі йому з різних джерел: "Я хочу сказати, що мої свідчення відповідають об’єктивним реаліям, і в більшості подій, про які я розповідаю, я брав участь".
 
Перед цим представники державного обвинувачення кілька разів робили зауваження Олександру Турчинову за те, що він уникає відповіді на запитання, незважаючи на те, що колишній перший віце-прем'єр вже другий день свідчить у справі. До речі, сьогодні допит Олександра Турчинова триває вже більше п’яти годин, а вчора тривав 2,5 години.
 
У відповідь на таке зауваження прокурорів Юлія Тимошенко зазначила: "Чому ви не робили зауважень Грищенку, коли він розповідав про космос та зірки?"
 
Сьогодні прокурори запитували у Олександра Турчинова про ступінь його знайомства з Юлією Тимошенко. "Хочу сказати, що я даю виключно об’єктивні свідчення", - запевнив він.
 
Олександр Тимошенко: влада влаштовує театральні шоу в судах для відводу очей
 
Захисник Юлії Тимошенко Олександр Тимошенко вважає, що чинна влада, організовуючи гучні судові процеси над опозиціонерами, намагається відвернути увагу суспільства від результатів власної діяльності.
 
"У понеділок (8 серпня) я вперше цілий день просидів на суді. І до кінця судового процесу у мене просто було відчуття якоїсь нереальності того, що відбувається. Мені раптом здалося, що нас всіх, як вони кажуть, намагаються розвести як лохів або козлів. У той час, коли самі грабують країну, для більшості країни влаштовуються ось такі театральні шоу", - сказав Олександр Тимошенко в інтерв'ю "Українській правді".
 
"Нам говорять про боротьбу з корупцією? Але ви подивіться за статистикою, хто зараз сидить і проти кого в основному заведені кримінальні справи. Це бачать і всередині країни, і в Європі, і в США", - додав Олександр Тимошенко.
 
Він вважає, що влада через кримінальні переслідування намагається принизити нинішню опозицію. "Нас просто перевели в режим бою. Ми починаємо виправдовуватися в якихось судах, щось доводити... А їм цього і треба. Їм потрібен тільки процес, щоб ці суди йшли як можна довше. Щоб обвинувачених було якомога більше" , - підкреслив він.
 
Захист: арешт Юлії Тимошенко є незаконним і безпідставним
 
Захисник Юлії Тимошенко Микола Сірий звернувся до суду з клопотанням про зміну запобіжного заходу з взяття під варту на взяття на поруки.
 
"Застосований до Юлії Тимошенко запобіжний захід про взяття під варту застосовано незаконно, без достатніх підстав Кримінально-процесуального кодексу. Відсутні правові фактичні підстави для утримання Юлії Володимирівни під вартою. Це перешкоджає в належний спосіб здійснювати захист і можна розцінювати як катування", - сказав Микола Сірий одразу після завершення допиту колишнього першого віце-прем'єра Олександра Турчинова, який в цілому тривав 8 годин (учора і сьогодні).
 
Нагадаємо, заяви про взяття на поруки передали Верховний архієпископ Києво-Галицький Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук, єпископ Симферопольський і Кримський Климент (Українська православна церква Київського патріархату), єпископ Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Єпіфаній (УПЦ КП), Ніна та Антоніна Матвієнки, Дмитро та Назарій Яремчуки, Анатолій Гриценко, Віталій Кличко, Микола Жулинський, Олександр Чалий, Інна Новак, Микола Поліщук, Анатолій Хостікоєв, Олег Чорногуз, Василь Князевич, Михайло Слабошпицький, Ігор Коцюбинський, Борис Мокін, Тарас Кияк та інші.
 
Також про готовність взяти Юлію Тимошенко на поруки у разі зміни судом запобіжного заходу заявляли Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, предстоятелі протестантських церков, Роман Безсмертний, Тарас Возняк, Богдан та Микола Горині, Іван Дзюба, Ірина та Ігор Калинці, Руслана Лижичко, Левко Лук’яненко, Мирослав Маринович, Марія Матіос, Юрій Мушкетик, Дмитро Павличко, Олександр Пономарьов, Ада Роговцева, Валерій Шевчук, Юрій Щербак, Ігор Юхновський та інші.
 
Для розгляду клопотання про зміну запобіжного заходу згідно з нормами КПК суд зобов’язаний оголосити перерву у судовому засіданні.
 
Юлія Тимошенко: заяви про взяття на поруки відомих діячів – найвища оцінка моєї діяльності
 
Юлія Тимошенко звернулася до суду з проханням задовольнити клопотання її захисту про зміну запобіжного заходу зі взяття під варту на взяття на поруки, яке ґрунтується на заявах видатних діячів України.

"Це для мене велика честь, що вони не бояться ні звільнення з роботи, ні репресій, тому що багато з них займають державні посади. Я дякую їм за те, що вони висловили свою підтримку публічно і щиро. Це найвища оцінка моєї діяльності як політика, громадянки, людини. Якщо ви не передасте мене їм на поруки, ви висловите недовіру не мені, а всім цим відомим, видатним людям. Із поваги до цих людей я прошу задовольнити це клопотання", - сказала Юлія Тимошенко у судовому засіданні.
 
Юлія Тимошенко зазначила, що серед підписантів цих заяв – представники церков різних конфесій, лідери опозиційних партій, видавці, колишні політв’язні, діячі мистецтва і культури, народні артисти, видатні спортсмени, Герої України, лауреати державних премій.
 
Клопотання повністю підтримали захисник Микола Сірий, Юрій Сухов, Олександр Тимошенко та сама Юлія Тимошенко. Зокрема, чоловік екс-прем'єра Олександр Тимошенко попросив суд при розгляді клопотання зважити на те, що сьогодні у матері Юлії Тимошенко день народження.
 
Сторона обвинувачення заявила, що підстав для задоволення клопотання сторони захисту немає.
 
Суддя Родіон Кірєєв видалився до дорадчої кімнати для розгляду клопотання до 18:20.
 
Суддя Кірєєв залишив Юлію Тимошенко під арештом
 
Родіон Кірєєв залишив без задоволення клопотання сторони захисту про зміну запобіжного заходу зі взяття під варту на взяття на поруки, яке ґрунтувалося на заявах видатних діячів України.
 
"У задоволенні клопотання захисника Юлії Тимошенко відмовити", - зачитав постанову суду Родіон Кірєєв.
 
Реакцією на рішення суду присутніх на засіданні були вигуки "Ганьба!". Судове засідання традиційно завершилося словами "Слава України! Героям слава!", повідомляє персональний сайт Юлії Тимошенко.
 
У судовому засіданні оголошено перерву до 09:30 15 серпня.


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.