Суддя Кірєєв унеможливив стороні захисту заявляти клопотання

25 серпня Печерський районний суд міста Києва продовжив розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно Юлії Тимошенко. Засідання розпочалося о 09:00.
 
На початку засідання сторона захисту звернулася до суду з вимогою розглянути клопотання про зміну Юлії Тимошенко запобіжного заходу до того, як суд перейде до дослідження матеріалів справи.
 
"Ми просили би зранку спочатку розглянути це клопотання, а потім приступити до дослідження матеріалів справи", - сказав захисник Юлії Тимошенко Микола Сірий у судовому засіданні.
 
У свою чергу адвокат Юрій Сухов пояснив, що така необхідність виникла у зв’язку з тим, що сторона захисту наразі не має на руках матеріалів справи, їх мають привезти згодом. Тим часом адвокати просять суд розглянути клопотання про зміну запобіжного заходу. "Це виключно технічні причини. Ми просимо розпочати з клопотання, щоб коли підвезуть матеріали, ми могли їх синхронно відслідковувати", - пояснив Юрій Сухов.
 
Втім суддя Родіон Кірєєв повідомив, що всі заяви та клопотання буде вирішено після дослідження матеріалів справи, і організація роботи сторони захисту не може вплинути на хід судового засідання.
 
Таким чином, сторона захисту зараз позбавлена можливості і заявляти клопотання, і відслідковувати процес дослідження і перевірки матеріалів кримінальної справи, п’ятий том яких суддя Кірєєв вголос зачитує у судовому засіданні.
Юлію Тимошенко благословив настоятель Греко-католицької церкви
Сьогодні під час технічної перерви у засіданні Печерського районного суду міста Києва настоятель Греко-католицької церкви Михайло Нискогуз освятив залу судових засідань та благословив лідера партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко.
"Всемогутній Господи, ми, діти твої, просимо тебе: благослови тих, які захищають наші права, права українського народу, права святої церкви. Господи, прошу тебе, дай мудрість, мужність і силу витримати слузі Божій Юлії, яка захищає справедливість, яка захищає права народу. Господь сказав, що сили блаженні переслідувані за правду. Ми віримо, Господи, що мудрій і мужній жінці Юлії ти даси силу, вона витримає", - сказав він.
Тимошенко у суді підтримують представники української діаспори в Канаді
На засіданні Печерського районного суду міста Києва, який розглядає справу Юлії Тимошенко, присутні президент Канадського товариства приятелів України Маргарета Шпір та директор Канадсько-українського парламентського центру Леся Шимко.
"Ми з пані Тимошенко маємо давні зв’язки, шануємо її як державного лідера і політичного діяча. Ми маємо багато інформації про те, що тут відбувається, адже діаспора не є відірваною, і світ тепер відкритий. Ми хочемо знати, що тут справді діється. Тому ми сюди прибули саме для цього", - сказала президент Канадського товариства приятелів України Маргарета Шпір.
"Наша організація – це неурядова організація Канади, яка займається міжпарламентськими та міжурядовими стосунками. Ми намагаємося робити успішне досить лобіювання в канадському уряді питань, пов’язаних з Україною", - повідомила вона.
Як відомо, кожне судове засідання у справі Юлії Тимошенко відвідують представники міжнародних організацій, посольств іноземних держав в Україні, а також представники Європейського Союзу.
Суддя Кірєєв оголосив у суді перерву на годину
У засіданні Печерського районного суду міста Києва, який розглядає кримінальну справу Юлії Тимошенко, оголошено перерву на відпочинок до 14:00.
До перерви головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв продовжував зачитувати матеріали справи, зокрема, її сьомий том.
Захисник Юлії Тимошенко Юрій Сухов сьогодні сказав журналістам, що сьомий том матеріалів справи є дуже важливим, оскільки саме в ньому йдеться про контракти 2009 року та документи щодо актів передачі між НАК "Нафтогазом" та "Укртрансгазом" газу для технологічних цілей за ціною, яка була в 2008 році.
Том сьомий - подорожчання технологічного газу у 2009 році не було
Захисник Юлії Тимошенко Микола Сірий заявляє, що результат дослідження судом сьомого тому кримінальної справи, порушеної стосовно екс-прем'єра, прямо вказує на відсутність збитків за продаж технологічного газу НАК "Нафтогаз України" "Укртрансгазу".
"В матеріали справи сама прокуратура кладе вилучені акти прийому-передачі купівлі технічного газу на технічні витрати "Укртрансгазу" з вказанням контракту – правда, контракт вони сховали, ми його ще будемо долучати – але самі акти прийому-передачі – це документи фінансової звітності, які в категоричний спосіб чітко вказують, за яку ціну купувався технічний газ в 2009 році. А ця ціна – 179 доларів за тисячу кубометрів технічного газу. Відкриваємо ці ж самі акти за 2008 рік – а ціна та ж сама", - сказав Микола Сірий сьогодні журналістам.
За його словами, матеріали справи чітко демонструють відповідність ціни на технічний газ. "Я буквально зачитую із обвинувального висновку: обвинувачення твердить, що після якихось дій ціна закупівлі газу на виробничо-технологічні витрати збільшилася з 2008 на 2009 рік на 30%. Тепер дивимося далі те ж саме обвинувачення: з огляду на те, що ціна збільшилася на 30%, збільшилися витрати "Нафтогазу" в 2009 році. І коли вони все це підрахували, то в них вийшло 194 мільйони 625 тисяч 386 доларів. Або 1,5 мільярди гривень. І от ми тепер читаємо сьомий том матеріалів справи, в якому озвучуються акти прийому-передачі технічного газу в 2009 році з ціною цього газу 179 доларів, а якщо в гривні на той момент це було 7,7 курс в гривнях – 1382 гривні за тисячу кубів. І ця ж сама ціна була в 2008 році. Гривня в гривню", - пояснив захисник.
"Тобто ніякого подорожчання газу на 30% не було. І справа розвалюється, оскільки для того, щоб довести злочин з перевищення влади, мають бути збитки", - резюмував Микола Сірий.
Як відомо, у обвинувальному висновку, складеному слідчим Генеральної прокуратури, йдеться про те, що після підписання у 2009 році газових угод з Росією ціна технологічного газу, який використовується для здійснення транзиту в Європу російського палива, збільшилася. За даними слідства, якщо в 2008 році ціна технологічного газу складала 179,5 долари, то в 2009 році вона збільшилася до 232,9 доларів.
Не побачив збитків державі при транзиті російського газу до України і один з ключових свідків у справі – екс-міністр палива та енергетики Юрій Продан. "Я не знаю, де можуть виникнути збитки. В договорі між "Нафтогазом" і його дочірнім підприємством "Укртрансгаз" (про продаж технологічного газу) взагалі немає збитків. Для виробничо-технічних витрат "Нафтогаз" міг використовувати газ власного видобутку. Якщо була тепла зима, на ці потреби міг піти газ власного видобутку або від незалежних постачальників. Я не бачу тут збитків", - сказав Юрій Продан під час допиту в суді.
Як повідомляє кореспондент censor.net.ua, Кірєєв читає матеріали справи дуже тихо, і присутнім на засіданні практично не розібрати їх суті.
Атмосфера в залі суду млява, перепалок між Тимошенко і суддею в четвер практично не виникало. Така атмосфера в залі привела до того, що секретар головуючого судді періодично засинає, що викликає сміх як у самих учасників засідання, так і у присутніх, співробітників судової міліції "Грифон".
Юлія Тимошенко наполягає, щоб аналіз крові у неї взяв особистий лікар
Юлія Тимошенко заявляє, що її особисті лікар та медична сестра не мали можливості взяти в неї аналіз крові, незважаючи на те, що їх було включено до складу консиліуму лікарів від Міністерства охорони здоров'я, який мав дослідити стан її здоров'я.
"Коли вони прийшли до слідчого ізолятора, моїй медичній сестрі ані не дали скористатися медичними матеріалами для забору крові, ані самій взяти участь в цьому. Коли взяли краплю крові, після того не дали навіть цю краплю крові взяти для аналізів в лабораторії, якій я довіряю і в конфіденційній обстановці зробити аналіз крові. Примусили вимити всі інструменти і навіть вату спалили для того, щоб лікар не міг винести з СІЗО хоч якісь зразок мого аналізу", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні в судовому засіданні.
Лідер партії "Батьківщина" зазначила, що факт забору аналізу крові представниками Міністерства охорони здоров'я не гарантував їй збереження конфіденційності результатів дослідження. "Вони повідомили, що не дадуть зберегти конфіденційність в результаті аналізу крові, і вони будуть передаватися в МОЗ, Генеральну прокуратуру і, власне, я думаю, що через десь півгодини це буде на каналі "Інтер", - додала вона.
У зв’язку з цим Юлія Тимошенко наполягає на тому, щоб суд надав їй дозвіл на здачу крові особистому лікарю для збереження конфіденційності інформації щодо стану її здоров'я.
У відповідь на це суддя Родіон Кірєєв відповів: "Це питання розв’язується не в судовому засіданні".
Юлія Тимошенко заявила у судовому засіданні, що кримінальна справа розвалюється до основи
Юлія Тимошенко наполягає на зміні міри запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, оскільки досліджений сьогодні сьомий том кримінальної справи прямо свідчить про відсутність в її діях складу та події злочину.
"З кожним днем з прочитанням матеріалів справи вона розвалюється. Ще вчора ви прочитали листи Генпрокуратури і Міністерства юстиції, де ясно сказано, що директиви Кабінету міністрів на переговори НАК "Нафтогазу" з "Газпромом" не потрібні були. Перша частина обвинувачення про перевищення повноважень вчора розвалилася до основи. Сьогодні – друга частина", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні у судовому засіданні, обґрунтовуючи своє клопотання про зміну запобіжного заходу.
За словами Юлії Тимошенко, в сьомому томі кримінальної справи прямо вказано, що відсутні збитки, нібито завдані нею державі. "Ви дослідили сьомий том. Там з 81-ої сторінки по 95-у цьому документі йдеться про нібито завдання збитків державі. Це бухгалтерські документи. В цих актах зазначається, що ціна на технічний газ та сама в 2009 році, що і в 2008-му. Це значить, що збитків немає", - констатувала екс-прем'єр.
У зв’язку з цим Юлія Тимошенко переконана у відсутності підстав утримання її під вартою. "Якщо збитків немає, перевищення повноважень немає, то чому я мушу залишатися за гратами? Ці матеріали вже досліджені в судовому засіданні. Я можу сказати, що після того, як досліджений сьомий том, цієї справи просто бути не може", - наголосила вона.
Юлія Тимошенко також заявила про намір подати клопотання про закриття кримінальної справи у зв’язку з відсутністю в її діях складу злочину одразу ж після завершення етапу дослідження письмових доказів у справі.
Кірєєв відмовив Юлії Тимошенко у праві на свободу
Родіон Кірєєв відмовив у задоволенні клопотання про зміну екс-прем'єру міри запобіжного заходу.
"Судом не встановлено підстав для зміни міри запобіжного заходу. Суд постановив: у задоволенні клопотання Тимошенко Юлії Володимирівни відмовити", - зачитав Родіон Кірєєв постанову суду.
Рішення суду зала зустріла вигуками "Ганьба!", а Юлія Тимошенко прокоментувала: "Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці".
Юлія Тимошенко подякувала всім присутнім у залі за підтримку: "Я дякую всім вам за те, що ви поряд". У відповідь народні депутати відгукнулися: "Юліє, тримайтеся! Україна з вами!" "Ви всім людям привіт передавайте", - попрощалася лідер партії "Батьківщина" з присутніми в залі.
Суддя Родіон Кірєєв оголосив перерву у судовому засіданні до 09:00 четверга, 26 серпня.
 

За матеріалами tymoshenko.ua


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.