Суд над Тимошенко: експертизи щодо «збитків» у матеріалах справи не посилаються на жоден бухгалтерський документ

29 серпня Печерський районний суд міста Києва продовжив розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно Юлії Тимошенко. Засідання почалося о 09:00.
 
На початку судового засідання лідер партії "Батьківщина", екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вчергове просила суд дозволити лікареві та медичній сестрі, яким вона довіряє, взяти у неї аналіз крові для обстеження.
 
"Я тринадцятий день заявляю, що у мене є симптоми, які мені не знайомі та потребують негайної здачі аналізу крові. Але я прошу без залучення представників влади, тому що я боюся, щоб вони робили мені будь-які процедури. Те, що я залишаюся без медичної допомоги – це знаходиться на вашій відповідальності", - звернулася Юлія Тимошенко сьогодні у судовому засіданні до головуючого у справі судді Родіона Кірєєва.
 
У свою чергу, захисник Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк зазначив, що в суботу до екс-прем'єра в СІЗО знову приходила медична комісія з Міністерства охорони здоров'я, але особистий лікар не отримав можливості обстежити Юлію Тимошенко. "До комісії були включені її лікар і медична сестра, але було заборонено як її обстеження, так і не дали дозвіл взяти аналізи", - сказав Олександр Плахотнюк.
 
Крім того, адвокат підкреслив, що після відвідання Юлії Тимошенко лікарями від влади інформація про стан її здоров'я негайно потрапляє до засобів масової інформації, "до того ж у викривленій формі". "Тому захист просив би надати дозвіл особистому лікарю і медичній сестрі зробити медичний огляд Юлії Тимошенко, щоб вона здала аналіз крові", - сформулював клопотання Олександр Плахотнюк.
 
У свою чергу, захисник Микола Сірий звернувся до суду з проханням залучити до робити комісії Міністерства охорони здоров'я лікарів-експертів з визнаних незалежних міжнародних організацій охорони здоров'я.
 
У відповідь Родіон Кірєєв зазначив, що заяву сторони захисту буде занесено до протоколу, а клопотання буде розглянуто у порядку, визначеному законодавством.
 
На сьогоднішньому судовому засіданні присутні захисники Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк, Микола Сірий та Юрій Сухов.
 
До Юлії Тимошенко в СІЗО лише двічі за 24 дні допустили захисників
 
Захист Юлії Тимошенко просить суд розглянути клопотання про встановлення режиму слухання кримінальної справи, порушеної стосовно екс-прем'єра, з урахуванням можливості захисників зустрічатися з Юлією Тимошенко для підготовки до судових засідань.
 
"Захист не має можливості здійснювати належним чином захист підзахисної Юлії Тимошенко. Враховуючи графік судових засідань, режим роботи слідчого ізолятора, захист позбавлений можливості зустрічатися з підзахисною та готуватися до захисту в суді. Тому ми просимо дозволити нам спілкуватися з Юлією Тимошенко вночі і у вихідні дні, або встановіть режим, який дозволить підзахисній спілкуватися з захисниками", - заявив Олександр Плахотнюк, оголошуючи клопотання про встановлення режиму слухання кримінальної справи хоча б через день, щоб мати можливість готуватися до захисту разом з підзахисною.
 
У свою чергу, Юлія Тимошенко підкреслила, що суд порушує її право на захист, відмовляючи у наданні часу для підготовки до судових засідань разом з адвокатами. "Я заявляю клопотання про те, щоб ви призначали судові засідання хоча б через день або виділили на тижні два дні, щоб я мала можливість готуватися зі своїми захисниками в СІЗО. Вже 24 дні, поки я знаходжусь в СІЗО, лише два рази допустили до мене захисників. Це безпрецедентне позбавлення мене права на захист", - сказала Юлія Тимошенко у судовому засіданні.
 
Суддя Родіон Кірєєв у відповідь звинуватив сторону захисту у затягуванні розгляду справи. "Зараз суд проводить розгляд справи, а тривалі почергові звернення захисників затягують розгляд справи", - додав він.
 
Експертизи щодо "збитків" не посилаються на жоден бухгалтерський документ
 
Юлія Тимошенко та її захист наполягають на проведенні додаткової перевірки методології, за якою Київський науково-дослідний інститут судових експертиз зробив експертизу щодо нібито нанесених НАК "Нафтогаз України" збитків в результаті підписання в 2009 році газових угод з Росією.
 
"Ця експертиза не посилається на жоден бухгалтерський документ. Тобто економічна експертиза, яка рахує збитки, нібито нанесені державі, не посилається на жоден бухгалтерський документ. І тут немає посилання на угоди по забезпеченню технічним газом "Укртрансгазу", що говорить про те, що ця експертиза не взяла до уваги, що взагалі там збитків не було", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні під час судового засідання.
 
У свою чергу, захисник Юлії Тимошенко Микола Сірий звернувся до суду з проханням винести дві окремі ухвали з приводу експертиз, які знаходяться в матеріалах кримінальної справи. "Ми просимо винести окрему ухвалу на адресу Київського науково-дослідного інституту судових експертиз про те, щоб перевірити в порядку організаційної роботи цієї установи, чи у відповідності до належної методики була здійснена ця експертиза. Бо з очевидністю по тексту цієї експертизи можна сказати, що вона не має ніякого відношення до судово-економічних експертиз, а, скоріше, нагадує якусь науково-правову експертизу", - додав він.
 
Микола Сірий також вважає за доцільне звернутися до Міністерства юстиції щодо перевірки кваліфікаційного рівня експертів, які проводили зазначені експертизи. "І окрему ухвалу просимо винести на адресу Міністерства юстиції, аби Міністерство юстиції перевірило відповідність кваліфікації цих експертів кваліфікаційним вимогам", - звернувся до суду захисник.
 
Крім того, адвокат Олександр Плахотнюк вважає за необхідне провести допит експертів, якими було підготовлено експертизи. "У зв’язку з оголошеним документом, із тією заявою, яку було зроблено моїм колегою, захист буде наполягати на виклику даних експертів на засідання і допиті їх стосовно методики проведення даних експертиз", - сказав він.
 
Кірєєв дав Юлії Тимошенко годину на відпочинок
 
У судовому засіданні у справі Юлії Тимошенко оголошено перерву на відпочинок до 13:40.
 
На сьогоднішньому судовому засіданні присутні настоятель Свято-Володимирського кафедрального патріаршого собору протоієрей Борис Табачек, лідер партії "За Україну" В’ячеслав Кириленко, перший радник Посольства Франціїв Україні Мікаель Ру, представник Посольства США, експерт Данського Гельсінського комітету з прав людини Мікаель Лінгбо.
 
До перерви суддя Родіон Кірєєв читав 14-й том кримінальної справи, який є останнім томом матеріалів досудового слідства.
 
Юлія Тимошенко вимагає встановити прийнятний режим судових засідань
 
Cуд поновив розгляд справи після перерви за відсутності захисника Юрія Сухова.
 
"Юрій Сухов за моїм дорученням поїхав займатися дослідженням експертиз і матеріалів справи. Я хочу зазначити, що суд встановив недопустимий режим судових засідань, і з ранку до вечора мої захисники не мають часу готуватися до судових засідань. Якщо ви не зміните режим роботи з ранку до вечора, то у мене не буде можливості фахово захищатися", - звернулася Юлія Тимошенко до судді Родіона Кірєєва.
 
Суддя оголосив в судовому засіданні, що через канцелярію суду захисник Юрій Сухов зареєстрував низку клопотань, зокрема, про виклик і допит свідків, серед яких Михайло Лівінський, про приєднання до матеріалів справи доказів, клопотання щодо усунення порушень, пов’язаних з проведенням експертиз тощо.
 
Також Юрій Сухов передав до канцелярії суду заяву про відвід головуючому у справі.
 
Суддя Родіон Кірєєв одразу на місці постановив залишити заяву без розгляду та долучити її до матеріалів справи.
 
Після цього захисник Олександр Плахотнюк знову звернувся до суду з проханням розглянути клопотання про надання часу для зустрічі віч-на-віч адвокатів з Юлією Тимошенко в київському слідчому ізоляторі. Заява Олександра Плахотнюка не була розглянута судом. Суддя Родіон Кірєєв вкотре розцінив заявлене стороною захисту клопотання як дії, "спрямовані на затягування розгляду справи".
 
У відповідь на це Олександр Плахотнюк зробив заяву на дії головуючого, звернувши увагу на необґрунтовані зауваження судді до захисників. "Наші заяви не можна вважати беззмістовними та спрямованими на затягування розгляду справи, оскільки в кожному клопотанні міститься обґрунтування", - зазначив він.
Черговий доказ фальшування справи Юлії Тимошенко: зникли 213 аркушів матеріалів
Захист Юлії Тимошенко заявляє про зникнення 213 аркушів з матеріалів кримінальної справи.
"У справі зникли 213 аркушів справи", - звернувся із зауваженням до суду захисник Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк під час оголошення суддею Родіоном Кірєєвим 14-го тому матеріалів кримінальної справи.
У свою чергу, екс-прем'єр зазначила, що це не перший доказ фальшування кримінальної справи. "Це вже другий приклад, де у справі посилаються на додатки, але в справі додатків немає. Зараз вже вдруге ми фіксуємо, що відсутні матеріали, на які є посилання. Це є свідченням того, що справа фальшувалася, а не ретельно готувалася", - заявила у судовому засіданні Юлія Тимошенко.
Олександр Плахотнюк повідомив суду, що сторона захисту має фотокопії томів кримінальної справи з 5 по 14 том включно. "За допомогою технічних засобів перезнято томи 5-14. При цьому 1-4 не було знято", - сказав він.
Представник обвинувачення запропонував суду завершити дослідження письмових доказів
Суд у справі екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко досліджує 17-й том матеріалів кримінальної справи, який містить дані судового слідства.
Представник сторони обвинувачення Олександр Микитенко звернувся до суду із пропозицією завершити дослідження письмових доказів, обмежившись лише дослідженням матеріалів судового слідства.
Проте захисник Юрій Сухов заперечив, пояснивши свою позицію тим, що оголошення матеріалів судового слідства дасть можливість всім захисникам ознайомитися з матеріалами розгляду справи у суді, зокрема, з тими, які були зібрані за їх відсутності у процесі.
Як раніше зазначав захисник Юрій Сухов, матеріали кримінальної справи в сумі складаються з 20 томів. З них матеріали досудового слідства містяться у перших чотирнадцяти томах, а судові матеріали оформлені в шести томах.
Як відомо, на початку судового процесу інтереси Юлії Тимошенко в суді представляв Сергій Власенко, якого в липні за рішенням головуючого у справі судді Родіона Кірєєва було усунуто від захисту екс-прем'єра.
Юрій Сухов був допущений до участі у процесі 1 серпня, а Миколу Сірого та Олександра Плахотнюка повторно було допущено до процесу в середині серпня.
Вимогу правильно організувати робочий день суду Кірєєв назвав «неприпустимою поведінкою»
Юлія Тимошенко просить суд перейти до розгляду клопотань сторони захисту, щоб завершити його до закінчення робочого дня.
"У нас є два клопотання, які необхідно розглянути. Перше клопотання – по режиму роботи суду, а друге – по незаконному застосуванню запобіжного заходу. Спробуйте так організувати робочий день, щоб завершити роботу о 18:00. Вам не треба о п’ятій ранку вставати та їхати на автозаку в суд", - звернулася до судді Родіона Кірєєва Юлія Тимошенко.
У свою чергу, захисник Юрій Сухов наголосив на необхідності врахувати час для розгляду клопотань, щоб встигнути їх розглянути в межах робочого дня. "Ми ще жодного разу не завершували судове засідання до 18:00. Тому я прошу перейти до розгляду наших клопотань", - сказав він.
Суддя Родіон Кірєєв у відповідь звернувся до сторони захисту з вимогою не порушувати порядок розгляду справи, назвавши її дії "неприпустимою поведінкою".
Головуючий у справі завершив дослідження матеріалів 18-го тому кримінальної справи.
Захист Тимошенко вимагає надати час на ознайомлення з матеріалами судового слідства
Захист Юлії Тимошенко повторно намагається звернутися до суду з клопотанням про надання часу для ознайомлення з матеріалами судового слідства, проте суддя Родіон Кірєєв ігнорує це звернення та продовжує оголошувати матеріали кримінальної справи.
"Ми абсолютно не знаємо, як виглядають томи судового слідства, чи є томи, які формувалися під час засідання. У нас не було жодного дня без судового засідання, щоб можна було подивитися на ці томи. Мої захисники не знають їх змісту та ніколи їх не бачили. Тому ми просимо розглянути це клопотання – дайте нам кілька днів, щоб ознайомитися з матеріалами судового слідства і побачити, які документи там включені, а які – ні", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні у судовому засіданні.
Екс-прем'єр зазначила, що сторона захисту не має повного обсягу матеріалів судового слідства.
У свою чергу, захисник Юрій Сухов зазначив, що захист встиг сфотографувати лише 17-й та 18-й томи справи. За його словами, стороні захисту навіть достеменно невідома загальна кількість томів кримінальної справи. "Ми просимо вас дати хоча б 1-2 дні на ознайомлення з цими томами", - звернувся він до суду.
Але суддя відмовився ставити це питання на розгляд і продовжив читати 19-й том матеріалів кримінальної справи.
Юлія Тимошенко закликає суддю припинити катування
Захист Юлії Тимошенко звернувся до суду з клопотанням про зміну запобіжного заходу на будь-який інший, не пов'язаний з арештом, з огляду на відсутність складу злочину в діях екс-прем'єр-міністра.
"Я хочу підтримати клопотання пана Плахотнюка і уклінно прошу: припиніть мене катувати у в’язниці разом з прокурорами, Януковичем і Адміністрацією Президента. Або змініть або скасуйте цей запобіжний захід, бо далі продовжувати це неможливо", - звернулася Юлія Тимошенко до суду.
"У вас завжди залишається шанс бути суддею", - додала вона.
Юлія Тимошенко нагадала Родіону Кірєєву про своє прохання про надання часу для роботи з адвокатами. "Я хочу зазначити, щоб ви, коли будете оголошувати рішення про продовження арешту, врахували і дали нам перерву в засіданні на 1-2 дні, щоб захисники мали можливість зі мною попрацювати", - зазначила екс-прем'єр.
Обґрунтовуючи клопотання, захисник Олександр Плахотнюк звернувся до суду з проханням скасувати міру запобіжний захід у вигляді взяття під варту "як такої у якій відпала необхідність, адже Юлія Тимошенко сприяє слідству, не може перешкоджати у встановленні істини у справі та не виходить за межі визначених кодексом прав".
Адвокат звернув увагу на те, що сьогодні суд закінчив дослідження матеріалів досудового слідства, завершено стадію допиту свідків, тому Юлія Тимошенко жодним чином не може вплинути ані на зміст свідчень, ані на доказову базу. "Сьогодні ми завершили дослідження матеріалів досудового слідства, закінчили стадію допиту свідків. Сьогодні вплинути на свідків або на докази, забрані прокуратурою, Юлія Тимошенко не зможе, бо вони оголошені в судовому засіданні. Треба виходити з доцільності утримання під варто. І зараз немає мети, для забезпечення якої треба тримати Юлію Тимошенко під вартою", - сказав Олександр Плахотнюк.
Головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв видалився до дорадчої кімнати для розгляду клопотання сторони захисту до 19:00. 
Родіон знову залишив Юлю під вартою
Родіон Кірєєв відмовив у задоволенні клопотання про зміну екс-прем'єру міри запобіжного заходу.
"Судом не встановлено підстав для зміни міри запобіжного заходу. Суд постановив: у задоволенні клопотання Тимошенко Юлії Володимирівни відмовити", - зачитав Родіон Кірєєв постанову суду.
Суддя Родіон Кірєєв оголосив перерву у судовому засіданні до 09:00 середи, 31 серпня.
У справі Тимошенко, крім 213 сторінок, не можуть знайти 13 томів дослідчої перевірки СБУ
Адвокати Юлії Тимошенко, окрім зникнення 213 сторінок кримінальної справи, не можуть також знайти 13 томів матеріалів дослідчої перевірки СБУ.
Про це повідомив адвокат Юрій Сухов.
"В першому томі справи є супровідний лист СБУ, в якому зазначено, що до нього додається 13 томів, один з яких таємний. Ці матеріали передавалися перед порушенням кримінальної справи і були підставою для порушення кримінальної справи», - сказав він.
«Цих 13 томів немає, і де вони - це дуже цікаво. Напевно, не було підстав порушувати кримінальну справу і тому вони їх сховали» , - допускає адвокат.
Юрій Сухов додав, що в зв'язку з цим захист підніматиме питання зникнення не лише 213 сторінок справи, а й ще 13 томів, які збирала СБУ.
 
За матеріалами tymoshenko.ua


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.