Суд продовжує підтримувати позицію прокуратури у справі Тимошенко

2 вересня Печерський районний суд міста Києва продовжив розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно Юлії Тимошенко. Засідання почалося о 09:30.
 
Завідувач кафедри кримінального права та кримінології Київського національного університету імені Тараса Шевченка професор Петро Андрушко заявив, що експертиза підтвердила відсутність складу злочину у діях Юлії Тимошенко під час врегулювання газової кризи 2009 року.
 
"Аналіз матеріалів справи, як вони викладені в обвинувальному висновку, дає підстави для висновку, що в діях Тимошенко Ю.В. відсутній склад злочину, передбаченого ст. 365 Кримінального кодексу України", - йдеться в науково-консультативному висновку, зробленому професором на адвокатський запит захисника Юлії Тимошенко Юрія Сухова.
 
У документі також зазначається, що "органом досудового слідства не обґрунтовано наявність в діях Юлії Тимошенко таких обов’язкових ознак складу злочину, передбаченого ст. 365 КК, вчинення якого їй ставиться в вину як діяння у вигляді перевищення влади або службових повноважень, наслідків у вигляді спричинення діями тяжких наслідків, їх розміру, наявності причинового зв’язку і наслідками, спричинення яких ставиться в вину, мотивів і мети видання Юлією Тимошенко названих у тексті обвинувального висновку директив".
 
На думку експерта Петра Андрушка, обвинувальний висновок Генеральної прокуратури побудований здебільшого на припущеннях, умовиводах і особистих судженнях слідчого, а не на доказах.
 
"Зміст обвинувального висновку свідчить про певну упередженість, односторонність досудового слідства", - резюмує експерт.
 
Як відомо, науково-консультативний висновок завідувача кафедри кримінального права та кримінології КНУ професора Петра Андрушка, зроблений на запит адвоката Юрія Сухова учора, 1 вересня, на вимогу сторони захисту було долучено судом до матеріалів кримінальної справи Юлії Тимошенко.
 
Суддя Кірєєв цинічно позбавляє Юлію Тимошенко права слова
 
Родіон Кірєєв вкотре залишив без розгляду клопотання захисту екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко про свій відвід.
 
"Судом неодноразово розглядалися заяви захисту про відвід, тому суд постановив на місці: залишити цю заяву без розгляду", - сказав Родіон Кірєєв.
 
Захист Юлії Тимошенко зробив заяву на дії головуючого, звернувши його увагу на те, що всі клопотання захисту або залишаються без розгляду, або відхиляються.
 
"Захист неодноразово подавав клопотання про встановлення належного порядку судового розгляду для того, аби захист міг готуватися зі своєю підзахисною та надавати якісну юридичну допомогу своїй підзахисній. Проте головуючий у справі ігнорує клопотання захисту", - сказав адвокат Микола Сірий.
 
Юлія Тимошенко заявила про намір доповнити заяву своїх захисників на дії головуючого, проте суддя в традиційній для себе манері, підвищивши голос, попередив екс-прем'єра про неприпустимість висловлювань зневаги до суду, до Конституції і законів. "Я як людина, проти якої нечесно і незаконно ведеться справа, знову позбавлена права слова", - констатувала екс-прем'єр.
 
Родіон Кірєєв замінив у судовому процесі представника цивільного позивача
 
Родіон Кірєєв, незважаючи на заперечення Юлії Тимошенко та її захисту, замінив представника цивільного позивача у справі щодо газових угод 2009 року.
 
Таке рішення головуючий у справі суддя ухвалив за результатом розгляду клопотання Ігоря Костя, який з початку судового процесу над Юлією Тимошенко представляв інтереси цивільного позивача у справі – НАК "Нафтогаз України".
 
"Представник цивільного позивача, який був у судовому процесі, робив все для того, щоб займати правову, об’єктивну і моральну позицію. Я думаю, що причина замінити представника цивільного позивача полягає в тому, що прокуратуру, і тих, хто керує за лаштунками всім цим процесом, не влаштовують люди, у яких є совість, професійність, порядність, не влаштовують ті, хто може займати чесну і справедливу позицію", - заявила Юлія Тимошенко.
 
Тепер за рішенням суду до процесу в якості представника цивільного позивача допущений заступник керівника юридичного департаменту НАК "Нафтогаз України" Вадим Куницький.
 
У той час, коли Ігор Кость залишав залу судових засідань, Юлія Тимошенко подякувала йому за його позицію. "Хочу подякувати за те, що він був справжньою людиною на цьому процесі, за що і не сподобався прокурорам", - зазначила вона.
 
Зараз суд перейшов до допиту експертів. Зокрема, для надання свідчень до зали судових засідань викликано експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Галину Ільчук.
 
Юлія Тимошенко: адвокати змушені збирати докази під час судових засідань
 
Адвокати екс-прем'єра Юлії Тимошенко вимушені збирати докази відсутності складу злочину у діях своєї підзахисної під час судових засідань.
 
"Щоденний режим, в якому проходять судові засідання, не дозволяє моїм адвокатам збирати докази в інший час, ніж під час судових засідань. Я хочу, щоб мій адвокат Олександр Плахотнюк зараз пішов збирати докази", - сказала Юлія Тимошенко у судовому засіданні.
 
Екс-прем'єр вкотре наголосила, що суд позбавляє її права на захист, відмовляючи у оголошенні перерв у судових засіданнях, під час яких вона могла б спілкуватися зі своїми захисниками та якісніше готуватися до судового розгляду своєї справи.
 
Після цього Олександр Плахотнюк залишив залу судових засідань, а головуючий у справі судді Родіон Кірєєв продовжив зачитувати покази експерта Київського НДІ судових експертиз Галини Ільчук, яку сьогодні буде допитано у судовому засіданні.
 
Як відомо, напередодні Юлія Тимошенко та її захист заявили клопотання про виклик до суду та допит п’ятьох експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз та двох – з Центру судових експертиз "Альтернатива", але суддя погодився на виклик тільки двох експертів.
Cуддя грає з прокурорами у домовлену гру і тисне на експерта
Юлія Тимошенко заявляє, що головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв цензурує запитання захисту до експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Галини Ільчук, відповіді на які можуть свідчити про відсутність в діях екс-прем'єр-міністра складу злочину, внаслідок чого кримінальне переслідування має бути припинено.
"Пане суддя, так не можна. Ви з прокурорами граєте в домовлену гру, тиснете на свідка неприховано, незаконно, незважаючи на те, що тут повний зал журналістів", - сказала Юлія Тимошенко після чергового попередження суддею Родіоном Кірєєвим експерта про можливість не відповідати на питання, якщо відповіді на них виходять за рамки її компетенції.
Варто зазначити, що запитання Юлії Тимошенко мало за мету з'ясувати, чи можна при обрахуванні збитків користуватися гіпотетичними обрахунками в документах, які не носять первинний бухгалтерський характер, як це було зроблено в експертизі Київського НДІ судових експертиз, зробленої на замовлення Генпрокуратури.
Після кожної спроби з'ясувати характер загальної довідки комісійної перевірки діяльності НАК "Нафтогаз України" у 2008-2009 роках суддя Родіон Кірєєв кожного разу оголошував статтю 311 Кримінально-процесуального кодексу, згідно з якою після оголошення висновку експертові можуть задаватися питання для роз'яснення і доповнення його висновку. "Ви маєте право відповідати виключно на питання, які стосуються роз’яснення вашого висновку", - постійно повторював Родіон Кірєєв в той час, коли експерт намагалася дати відповідь.
Проте експерт Галина Ільчук все ж таки відповіла, що акти приймання-передачі природного газу для технічних потреб "Укртрансгазу" є первинними бухгалтерськими документами, на основі яких можуть обраховуватися збитки, на відміну від загальної довідки комісійної перевірки, яка не відповідає вимогам закону "Про бухгалтерський облік" та не може вважатися первинним бухгалтерським документом.
У свою чергу, захисник Юлії Тимошенко Микола Сірий звернувся до суду з заявою на дії головуючого щодо тиску на експерта. "Головуючий у справі вчиняє тиск на експерта, тим самим кажучи, що експерту не треба відповідати на поставлене питання. Суддя вчиняє дії, щоб перешкодити встановленню істини у справі, адже поставлене питання прямо стосується кваліфікації експерта", - додав він.
Незважаючи на прохання сторони захисту надати достатньо часу для відпочинку суддя оголосив технічну перерву до 14:15.
Влада зробила фальшиву експертизу і сховала головного підписанта в лікарню
Юлія Тимошенко та її захист наполягають на виклику у судове засідання експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Юрія Маслака, оскільки саме він очолював експертну комісію з підготовки висновку щодо завдання збитків НАК "Нафтогаз України" в результаті підписання газових угод 2009 року.
"Усі вказують на головного експерта, який своїм підписом в принципі і дав підстави говорити обвинуваченню про термін "від семи до десяти", і тепер дивним чином цей єдиний експерт, який може дати пояснення в судовому засіданні, чомусь хворіє. І одразу суддя за пропозицією прокуратури знімає цього експерта, бо кому ж відповідати за сфальшовану довідку під присягою в суді? Безумовно, немає кому відповідати. Бо треба, щоб ніхто не відповідав за цю сфальшовану довідку", - сказала Юлія Тимошенко у судовому засіданні, наполягаючи на повторному виклику експерта.
На думку екс-прем'єра, позиція суду щодо виклику ключового експерта прямо свідчить про намагання влади сфальшувати кримінальну справу. "Очевидно сфальшована експертиза: зараз сховали головного підписанта, який мусить за це нести кримінальну відповідальність, в лікарню. Тому, якщо ви зараз знімаєте цього експерта і без цього експерта будете виносити вирок, це говорить про те і так вже очевидно, що ви – співучасник всіх цих процесів фальшування", - звернулася Юлія Тимошенко до судді Родіона Кірєєва.
"Всім учасникам цього процесу просто зрозуміла класична схема махінації: фальшуються експертиза, запрошується експерт, який підписав цю експертизу, який говорить, що він до цієї експертизи, а саме до того пункту, на якому базується обвинувачення, на термін ув’язнення від семи до десяти років – цей експерт говорить, що ніякого відношення до цієї частини висновку не має, і суддя разом з прокурором активно знімають всі питання, щоб не дати показати, що перший пункт цієї експертизи є повна фальшивка", - зазначила вона.
У свою чергу, представник державного обвинувачення прокурор Олександр Микитенко запропонував суду надати всім учасникам процесу лист Київської клінічної лікарні №1 для ознайомлення. Під час вивчення цього документу Юлія Тимошенко звернула увагу на те, що Юрія Маслака було госпіталізовано якраз в той день, коли на вимогу захисту суд вирішив викликати його для надання свідчень.
Адвокат Олександр Плахотнюк звергнув увагу суду на те, що лист адресований не лише Печерському районному суду, але і слідчому Генеральної прокуратури Олександру Нечвоглоду, який вів досудове слідство. "Яке відношення прокуратура має до виклику експерта до суду?" – поцікавився він.
Після ознайомлення з документом сторона державного обвинувачення запропонувала суду направити запит до лікарні щодо стану здоров'я Юрія Маслака і можливого терміну його одужання для надання показів у суді. Захист Юлії Тимошенко підтримав таке звернення.
"Суд постановив направити запит до лікарні з питань, які були поставлені прокурором та захистом, і після отримання відповіді знову повернутися до цього питання", - оголосив своє рішення Родіон Кірєєв.
Суддя продовжує ігнорувати трудове законодавство і право на відпочинок
Родіон Кірєєв продовжує ігнорувати заяви сторони захисту дотримуватися режиму роботи суду та поставити на розгляд клопотання про зміну Юлії Тимошенко міри запобіжного заходу.
"Печерський районний суд вже завершив свою роботу. Виконуючи злочинні накази, ви порушуєте закон. Ви беспредельшик, пане суддя", - звернулася до суду Юлія Тимошенко.
Після перерви, оголошеної для відпочинку, яка тривала всього 25 хвилин, захисник Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк звернув увагу суду на те, що сьогодні згідно з розпорядком роботи Печерського районного суду робочий день завершується о 15:45. "Захист хотів би мати час для того, щоб належним чином відпочивати, тому, враховуючи час, слід перейти до розгляду клопотання про зміну запобіжного заходу. А ви продовжуєте ігнорувати право захисту на надання часу для відпочинку. Ми вимагаємо, щоб судові засідання проводилися відповідно до трудового законодавства. Ігнорування права на відпочинок, намагання в неробочий час вести судові засідання свідчить про упередженість суду", - заявив Олександр Плахотнюк.
Але суд проігнорував і звернення адвоката та поставив на розгляд клопотання про виклик допит свідків. За словами Родіона Кірєєва, до канцелярії Печерського суду надійшли клопотання сторони захисту про допит свідків, зокрема, Людмили Денисової, Юрія Луценка, Віктора Полтавця, Миколи Гончарука, Петра Крупка, Михайла Лівінського, Григорія Немирі та інших.
Кірєєв вдається до безпрецедентного насильства. З зали силою виведено Андрія Шкіля
Родіон Кірєєв ухвалив постанову про видалення до кінця судового розгляду з зали судових засідань народного депутата від фракції "БЮТ-"Батьківщина" Андрія Шкіля через нібито порушення ним порядку в залі суду.
Працівники спецпідрозділу "Грифон" силою вивели народного депутата з зали судових засідань. Його однопартійці Юрій Одарченко і Олександр Сочка намагалися стати на захист свого колеги і завадити виконанню злочинного наказу судді, через що їх також було насильно виведено з зали суду.
Після того, як суддя оголосив технічну перерву у судовому засіданні на 20 хвилин, працівники судової міліції увірвалися до зали суду, відсунули до стіни лави, на яких сидять присутні на судовому засіданні, та виконали наказ судді. Вони розштовхали народних депутатів, оточили Андрія Шкіля та грубо виштовхали з зали суду.
Перед інцидентом до зали судових засідань прибула колишня співдоповідач Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи Ханне Северинсен, і події розгорталися на її очах.
Коли Ханне Северинсен увійшла до зали суду, присутні зустріли її оплесками, а після того, як вона зайняла своє місце в залі, Юлія Тимошенко зазначила: "У залі суду присутній член Моніторингового комітету ПАРЄ пані Северинсен, яка сьогодні приїхала подивитися на те, що ви з себе представляєте, яка ганьба сьогодні в особі Кірєєва є судова система".
Захист Юлії Тимошенко протестує проти застосування сили в суді
Захист Юлії Тимошенко вважає неприпустимими дії судді щодо незаконного виведення з зали суду громадянина України, який не є учасником процесу.
"Жодна зі статей кримінально-процесуального кодексу не передбачає видалення з зали суду когось з неучасників процесу. Такі дії головуючого і така процедура не передбачена Кримінально-процесуальним кодексом, що свідчить про упередженість судді", - зробив заяву на дії головуючого захисник Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк.
Адвокат зазначив, що насильне видалення з зали судових засідань народного депутата фракції "БЮТ-"Батьківщина" Андрія Шкіля не відповідає нормам КПК. На його думку, посилання судді на статті 271 та 272 кодексу є недоречними та не відповідає мірі, застосованій до присутнього у залі судових засідань депутата.
Крім того, адвокат Микола Сірий виступив з заявою на дії головуючого щодо порушення суддею Родіоном Кірєєвим принципу змагальності сторін у судовому процесі, допустивши лише одного свідка сторони захисту з заявлених двадцяти. "Проти 33 свідків сторони обвинувачення до судового процесу буде допущено лише два свідки сторони захисту. Суд відмовив у виклику 20 свідків без належного мотивування та не допустив до процесу свідків зі сторони захисту", - наголосив Микола Сірий.
Юлія Тимошенко закликає суддю Кірєєва згадати про правосвідомість і честь
Захист Юлії Тимошенко заявив шістнадцяте клопотання про скасування запобіжного заходу екс-прем'єру у вигляді утримання під вартою, приєднавши до клопотання документи, які свідчать про відсутність у її діях складу злочину і які не були долучені судом в якості доказів.
"У цьому клопотанні про скасування запобіжного головне після того, як ви, пане головуючий, практично в такому темпі і ритмі закінчили, по суті, розгляд судової справи, ви можете спертися на свою правосвідомість, на знання права, свою моральність, честь, на своє тверде знання, що в моїх діях немає складу злочину, підперти це ще документами, які ми вам додали і які ви не хотіли добровільно долучити до матеріалів справи, і скасувати сьогодні незаконно, аморально, безчесно застосований до мене запобіжний захід у вигляді взяття під варту", - заявила Юлія Тимошенко у судовому засіданні, наполягаючи на задоволенні клопотання.
За словами екс-прем'єра, до клопотання долучено, зокрема, міжнародний аудит компанії "Ernst&Young" фінансової діяльності НАК "Нафтогаз України" у 2009 році, копію договору про передачу технічного газу, укладеного між "Нафтогазом" і "Укртрансгазом" в 2009 році, копію рішення суду Російської Федерації щодо генерала Олійника, яким спростовуються заяви про злочин на території РФ у 1996 році, до якого Юлія Тимошенко нібито мала відношення.
"Дослідженими у судовому засіданні матеріалами кримінальної справи, допитами свідків, експертизами визнається повна невинуватість нашої підзахисної, що у першу чергу повинно враховуватися при вирішенні питання про скасування міри запобіжного заходу у вигляді взяття під варту", - додав Олександр Плахотнюк.
Для розгляду клопотання суддя Родіон Кірєєв видалився до дорадчої кімнати до 19:40.
Ханне Северинсен була вражена діями спецпідрозділу «Грифон» у суді
Колишній доповідач Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи Ханне Северинсен переконана, що законних підстав для утримання Юлії Тимошенко під вартою немає.
"Я вважаю, що немає ніяких причин для того, щоб тримати Юлію Тимошенко за ґратами. Україна – європейська країна, існує презумпція невинуватості. Для того, щоб тримати людину за ґратами, повинна бути причина, і без причини це неможливо робити", - сказала Ханне Северинсен сьогодні журналістам під час перерви у судовому засіданні, на якому вона присутня в якості спостерігача.
Екс-доповідач ПАРЄ також підкреслила, що була вражена сьогоднішнім інцидентом у суді, коли представники спецпідрозділу "Грифон" силою виводили з зали народного депутата Андрія Шкіля. "Я була дуже здивована і була дуже стурбована тим, що я побачила", - зазначила вона.
Ханне Северинсен нагадала, що влада повинна діяти відповідно до ратифікованої Україною європейської Конвенції щодо захисту прав людини і основоположних свобод та поважати принципи, які є основоположними для Ради Європи.
«Грифонівці» брутально застосовують силу проти народного депутата Андрія Шкіля
Кірєєв відмовився скасувати незаконний арешт Юлії Тимошенко
Родіон Кірєєв відмовив у задоволенні клопотання про скасування екс-прем'єру міри запобіжного заходу.
"Суд постановив: у задоволенні клопотання захисту про скасування міри запобіжного заходу підсудної Тимошенко Юлії Володимирівни та клопотання про зміну запобіжного заходу про взяття на поруки відмовити", - оголосив своє рішення Родіон Кірєєв.
Присутні у залі народні депутати традиційно зустріли рішення суду вигуками "Ганьба!".
Суддя Родіон Кірєєв оголосив перерву у судовому засіданні до 09:30 понеділка, 5 вересня.
За матеріалами tymoshenko.ua


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.