Суд почав допит Олександри Кужель у справі Щербаня

kugel4

 

В Апеляційному суді міста Києва продовжився допит свідків у справі Щербаня. На сьогоднішньому засіданні допитували колишню соратницю Євгена Щербаня Олександру Кужель. Головувала на засіданні слідчий суддя Ганна Крижанівська.


Лідера опозиції Юлію Тимошенко на судове засідання знову не доставили, хоча вона та захист неодноразово оприлюднювали позицію щодо особистої присутності під час допитів усіх свідків у справі.

«Пенітенціарна служба унеможливлює доставку Юлії Тимошенко», - сказав на судовому засіданні адвокат Олександр Плахотнюк.

Плахотнюк повідомив, що станом на вчора, коли він був на зустрічі з Юлією Тимошенко, ніяких актів тюремники не складали.

«Впевнений, що у пенітенціарної служби відсутня письмова або усна заява Юлії Тимошенко щодо начебто небажання брати участь у судовому засіданні», - зазначив він.

Олександр Плахотнюк також нагадав, що ніяких рішень суду про проведення у справі Щербаня відеоконференцій не було, тому він здивований позицією пенітенціарної служби, «яка сама щось вирішує, а потім пише у своїх документах про начебто відмову».

Адвокат підкреслив, що у законодавстві немає норми про складання тюремниками якихось актів. «Це ноу-хау пенітенціарної служби», - сказав він.

«Пенітенціарна служба займається піар-кампанією з дискредитації Юлії Тимошенко», - наголосив Плахотнюк.

На судовому засіданні були присутні захисники Юлії Тимошенко Андрій Кожем’якін та Олександр Плахотнюк. Також у залі знаходиться син Щербаня Євген.

Незважаючи на недоставку Юлії Тимошенко до суду, суддя вирішила проводити допит свідка.

У Щербаня був конфлікт з «Ітерою»

Олександра Кужель заявила, що у Євгена Щербаня існував конфлікт з компанією «Ітера» і він мав компромат на керівництво компанії.

За її словами, на початку вересня 1996 року Євген Щербань на одній із зустрічей з депутатами «ошарашив нас, що його мають вбити».

«Він також перед своїм вбивством хотів передати мені як аудитору матеріали фірми «Ітера», які мали включити до звіту комісії щодо енергетичного ринку України, однак, цього не зробив», - повідомила Кужель.

«Я спитала, чому ти не передав мені матеріали по фірмі «Ітера». Євген мовчки поцілував мене в щічку і сказав: я хочу, щоб ти жила», - сказала Олександра Кужель.

Вона також розповіла, що між Євгеном Щербанем і Павлом Лазаренком не було жодних конфліктів.

Кужель додала, що Євген Щербань на початку 90-х був дуже впливовим бізнесменом, «який допоміг прийти у владу багатьом людям».

«Зокрема, у Євгена був дуже тісний тандем із Володимиром Щербанем, в тому числі всі знали, що Володимир став губернатором Донецької області завдяки Євгену. Не було в країні в ті часи більш впливового бізнесмена, ніж Щербань. Ті, хто зараз називає себе олігархами, вони були дуже далеко внизу», - сказала Олександра Кужель.

Щоб зрозуміти, хто замовив Щербаня, потрібно подивитися, кому дісталося його майно

Свідок у справі Щербаня Олександра Кужель заявила про необхідність відкриття окремого провадження для з’ясування долі майна родини Євгена Щербаня.

«Щоб зрозуміти, хто замовив Євгена Щербаня, потрібно зрозуміти, кому перейшло майно», - наголосила вона.

Олександра Кужель повідомила, що після вбивства Євгена Щербаня його діти залишилися ні з чим.

«Зграя шакалів роздирала майно», - наголосила вона.

Кужель також повідомила про те, що фракція «Соціально-ринковий вибір», яку створював Щербань, докладала багато зусиль, аби допомогти дітям загиблого соратника.

«Володимир Щербань дуже хотів бути опікуном дітей Євгена, але вони відмовилися», - підкреслила Кужель, ілюструючи тим самим тезу про те, що між Володимиром Щербанем та родиною Євгена Щербаня не було повної довіри, а опікуном дітей став Юрій Дідух, на якого згодом відбувся замах.

Прізвище Тимошенко ніколи не звучало у розмовах з Євгеном Щербанем

Олександра Кужель заявила, що у розмовах з Євгеном Щербанем ніколи не звучало прізвище Юлії Тимошенко.

«Ніколи не лунало прізвище Юлії Тимошенко», - підкреслила Кужель.

Вона також наголосила, що у Євгена Щербаня не було проблем з корпорацією ЄЕСУ.

«У 1995 році був підписаний контракт з ЄЕСУ, у Щербаня не було проблем», - наголосила вона.

Олександра Кужель також нагадала, що після вбивства її політичного соратника Євгена Щербаня фракція «Соціально-ринковий вибір» зробила заяву, що «вбивство Євгена Щербаня було політичним».

Після зняття з посади у Володимира Щербаня був конфлікт з Євгеном Щербанем

Під час допиту у суді свідок Олександра Кужель повідомила, що Володимир Щербань був обурений тим, що Євген Щербань лобіював призначення Євгена Марчука на посаду керівника фракції «Соціально-ринковий вибір».

«Він м’яко просив членів фракції підтримати Марчука на посаду голови фракції», - зазначила вона, додавши, що тоді Володимир Щербань «вибухнув» і після цього перестав відвідувати засідання фракції.

«Володя (Щербань) вийшов у відкритий конфлікт з Євгеном. Він був страшенно не задоволений тим, що він не глава фракції», - зазначила Кужель.

«Без Євгена Щербаня зняти Володимира Щербаня з посади голови фракції, губернатора Донецької області не було можливим», - сказала вона, даючи зрозуміти, що у стосунках між ними існували деякі проблеми.

На питання прокурорів щодо стосунків Євгена Щербаня з Володимиром Щербанем, Олександра Кужель сказала, що стосунки були скоріше ділові, а після зняття Володимира Щербаня з посади керівника фракції стали прохолодними.

Вона ще раз підкреслила, що Євген Щербань був дуже заможною людиною, тому стосунки з Володимиром Щербанем в нього були скоріше пов’язані з бізнесом.

Наразі суддя оголосила перерву в судовому засіданні до 13:10.

Завдання прокуратури встановити істину та повернути майно Євгена Щербаня його дітям

Олександра Кужель під час допиту заявила, що завдання прокуратури встановити істину та повернути майно загиблого Євгена Щербаня його дітям, а не саджати пожиттєво лідера опозиції Юлію Тимошенко.

«Якщо прокуратура буде виконувати Конституцію і закони, вона обов’язково сама вийде на версію для того, щоб повернути все майно дітям Євгена Щербаня. Думаю, що для вас - це головна мета, а не мета посадити Юлію Тимошенко пожиттєво», - зазначила Олександра Кужель.

Вона висловила своє сподівання, що прокуратура займається справою загибелі Щербаня аби повернути майно спадкоємцям загиблого.

«Я буду наполягати і знаходити прокурорів, які доведуть (справу до кінця) і покажуть усім бандитам, що правда торжествує», - сказала Кужель.

Вона повідомила, що дійшла висновку, що у загибелі Євгена Щербаня є дві складові: боротьба за серйозний регіон, а також політичні амбіції.

Кужель зазначила, що під час попереднього допиту вона навіть боялася згадувати назву фірми "Ітера", з якою у Щербаня був конфлікт, і пояснила причину свого страху: «Дуже багато смертей пов’язано з Донецькою областю».

«Я йшла і боялася… а потім зрозуміла, що життя Юлії Тимошенко та неправдиве звинувачення, яке вони фальсифікують, сильніше страху», - підкреслила Кужель.

На запитання, чому до справи Щербаня намагаються прив’язати Юлію Тимошенко, вона відповіла: «Це агонія влади».

У Юлії Тимошенко не було конфліктів з Євгеном Щербанем

Юлія Тимошенко не була ворогом Євгена Щербаня, і про це свідчить те, що він запросив її на святкування 50-річного ювілею.

Cказала Олександра Кужель, відповідаючи на питання прокуратури, чому Щербань запросив Тимошенко на своє свято.

«Він не був шакалом - він був лідером зграї вовків. Вовки не пускають шакалів у свою зграю. Чому він її запросив – запитайте через екстрасенсів у самого Євгена Щербаня, чому вона там була присутня», - сказала Кужель.

«Для ворогів роблять фуршет у Верховній Раді. Я хочу сказати, що ворогів на бенкеті Євгена Щербаня не було. Я думаю, немає людей, які на свій день народження запрошували б ворогів, тим більше у Донецьку область», - додала вона.

Прокуратура здійснювала тиск на свідка Олександру Кужель під час судового допиту

Захист екс-прем'єр-міністра України заявив, що прокурори під час судових слідчих дій здійснюють тиск на свідка Олександру Кужель, оскільки її покази не підтверджують обвинувачення, висунутого Юлії Тимошенко у причетності до вбивства у 1996 році народного депутата Євгена Щербаня.

"Захист розцінює запитання прокурорів, як тиск на свідка. Хотілося б нагадати, що до цього у судовому засіданні зовсім не цікавило, чому свідки надають покази, які відрізняються від показів у Генеральній прокуратурі. Неодноразово наголошувалося, що оцінка доказів на даному етапі розслідування не надається", - сказав Олександр Плахотнюк, коли сторона обвинувачення почала запитувати Олександру Кужель про причини неповного надання інформації під час її першого допиту у прокуратурі у травні 2012 року.

Захисник Юлії Тимошенко нагадав, що під час допиту попереднього свідка – колишнього голови Донецької обласної державної адміністрації Володимира Щербаня – суд відмовився прийняти до уваги документи, які свідчили про перерахування коштів з рахунків компанії дружини Євгена Щербаня на рахунок компанії сина Володимира Щербаня Артема через два дні після вбивства.

Водночас Олександра Кужель неодноразово звертала увагу суду на невідповідність змісту її першого допиту у Генеральній прокуратурі та відповідного протоколу. "Коли я підписувала протокол допиту, я запитала слідчих, чому у протоколі зазначені не всі відомості. Вони мені відповіли, що протокол – це "сухий" документ", - зазначила вона.

Крім того, свідок неодноразово повідомляла суду, що під час свого допиту у травні 2012 року не згадувала про конфлікт Євгена Щербаня з компанією "Ітера", оскільки побоювалася за своє життя. "Я надавала покази вперше. І я говорила те, що могла говорити при цій владі та цій прокуратурі", - пояснила Олександра Кужель.

Нагадаємо, у рамках досудового розслідування справи про вбивство Євгена Щербаня суд допитав трьох свідків, заявлених зі сторони обвинувачення - Ігоря Мар'їнкова, Сергія Зайцева та Володимира Щербаня. Допити всіх цих свідків відбувалися за відсутності Юлії Тимошенко, незважаючи на те, що екс-прем'єр-міністр не відмовлялася від участі у засіданнях суду.

У своїх показах свідки не надали жодних доказів, які б підтверджували причетність Юлії Тимошенко до резонансного злочину 90-х років. Під час допиту захист Юлії Тимошенко неодноразово звертав увагу суду на те, що покази цих свідків у суді відрізняються від показів, які вони надавали правоохоронним органам США та України майже десять років тому.

Прокуратура приховувала свідчення Олександри Кужель

Прокуратура допитала Олександру Кужель у справі Щербаня ще у травні 2012 року, але намагалася приховати її покази, оскільки вони є невигідними для влади.

Про це сьогодні заявив на брифінгу після судового допиту захисник Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк.

zah2

 

«Я хочу нагадати, як сьогодні з'ясувалося, свідок Олександра Кужель була допитана ще у травні 2012 року, але слідчі не ініціювали допит такого свідка на допиті у суді у рамках слідчих дій. Крім того, протокол цього допиту нам до цього часу не надали і у будь-яких спробах ознайомитися з ним було відмовлено», - сказав Плахотнюк.

«Якщо співставити виступи попередніх свідків і покази Олександри Кужель, не треба бути великим психологом чи фізіогномістом, щоб знати, хто говорить правду, а хто щось вигадує чи приховує», - сказав Плахотнюк.

У свою чергу захисник Андрій Кожем'якін заявив, що покази Олександри Кужель можуть стати основою для нової версії вбивства Євгена Щербаня, оскільки, як розповіла Кужель, у Євгена Щербаня був серйозний конфлікт із його однофамільцем Володимиром Щербанем.

Крім того, Кожем'якін наголосив, що є ще «багато живих свідків і людей, до яких потрапило майно убитого Щербаня».

За матеріалами byut.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.