Черговий свідок ГПУ не надав доказів причетності Юлії Тимошенко до вбивства Щербаня

dopit gayduk

 
У приміщенні Апеляційного суду міста Києва сьогодні відбувся судовий допит чергового свідка Віталія Гайдука за наполяганням захисту екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Засідання вела слідчий суддя Оксана Царевич.


На початку судового засідання вона заявила присутнім, що Юлію Тимошенко, яку обвинувачують у вбивстві Євгена Щербаня, не доставили до суду, оскільки «на адресу Печерського суду надійшов акт від Пенітенціарної служби» про начебто її відмову їхати на судове засідання до Києва.

При цьому захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко звернув увагу, що сьогодні вранці у ЗМІ була поширена заява начальника Качанівської виправної колонії Ігоря Колпащікова про те, що Юлія Тимошенко могла бути доставленою на судове засідання, але Пенітенціарна служба не захотіла доставляти її.

У свою чергу, Оксана Царевич істерично вигукнула «сядьте на місце» і почала доводити, що менше години тому на адресу Печерського суду надійшла заява Тимошенко про її відмову бути присутньою на засіданні.

Натомість Сергій Власенко заявив: «Юлія Тимошенко є ув’язненою і не вирішує сама їхати чи не їхати їй на судове засідання. Це не що інше, як порушення її законних прав», - сказав Власенко.

Цю ж позицію захисника Сергія Власенка підтримали також два інших захисники - Олександр Плахотнюк та Андрій Кожем’якін.

У свідка ГПУ Віталія Гайдука не було доказів проти Юлії Тимошенко

Свідок ГПУ Віталій Гайдук під час допиту на судовому засіданні з розслідування обставин "справи Євгена Щербаня" заявив, що прямих доказів щодо начебто причетності лідера опозиції Юлії Тимошенко до справи Євгена Щербаня у нього немає.

Таку відповідь він дав на запитання захисника Юлії Тимошенко Андрія Кожем’якіна.

"У мене немає таких доказів", - зазначив він, додавши, що "не володіє інформацією щодо цього питання".

Віталій Гайдук також заявив, що йому нічого невідомо про те, що Юлія Тимошенко нібито перераховувала гроші за вбивство Євгена Щербаня кримінальному авторитету Мільченку, відомому як «Матрос».

Про це свідок заявив відповідаючи на питання захисника Сергія Власенка.

В.Гайдук також заявив, що йому нічого невідомо про те, що гроші були також перераховані на рахунки пані Снітко, яка була дружиною «Матроса».

Свідок також зазначив, що у нього особисто не було жодних фінансових відносин з компанією ЄЕСУ, крім тих, що були врегульовані агентською угодою від грудня 1995 року між компанією ЄЕСУ та ІСД.

«Єдине - на День народження ЄЕСУ зробила мені подарунок», - зазначив В. Гайдук.

Він також повідомив, що відносини між ЄЕСУ та ІСД контролювалися агентською угодою.

«Протягом 1996 року філософія цієї угоди не змінювалась. Деталі могли змінюватися. Не хочу, щоб мої слова виривали з контексту, тому зазначу, що наші відносини регулювалися: Постановою Уряду – це один рівень, Розпорядженням обласної адміністрації – це інший рівень та агентською угодою від грудня 1995 року», - сказав Гайдук.

Загибель Євгена Щербаня не змінила бізнес-стосунки ІСД та ЄЕСУ

Свідок Віталій Гайдук заявив, що після загибелі Євгена Щербаня бізнес-відносини між компаніями ІСД та ЄЕСУ залишилися незмінними, оскільки були врегульовані урядовою постановою та агентською угодою між корпораціями, підписаними у 1995 році, а також розпорядженням Донецької обладміністрації №71.

Він також повідомив, що постачання газу до Донецької області, як і до всіх інших регіонів, регламентувалося постановою уряду, яку у 1995 році підписав прем'єр Євген Марчук.

"Усі постанови уряду, за умови присутності, підписує прем'єр-міністр. Постанову про поставки газу підписував прем'єр-міністр Євген Марчук. Був територіальний принцип і імпортери закріплювалися за областями", - наголосив Гайдук.

Він також повідомив, що "у 1995 році ЄЕСУ не постачала газ у Донецьку область, оскільки в цієї компанії не було газу", а у 1996 році ці питання регулювалися урядовою постановою №1033, виданою наприкінці 1995 року, та агентською угодою між ІСД та ЄЕСУ, підписаною у грудні 1995 року.

Віталій Гайдук зазначив, що розпорядження обласної адміністрації щодо поставок газу приймалося на виконання урядової постанови щодо закупівлі газу від визначених імпортерів, згідно з яким Єдині енергетичні системи України були визначені постачальником газу до Донецької області, однак не були єдиним постачальником в області.

"Компанія ЄЕСУ не була єдиним імпортером газу..., а підписання контракту між ІСД та ЄЕСУ було компромісом", - зазначив свідок ГПУ.

Віталій Гайдук повідомив, що на хімічне підприємство "Стірол" газ постачала "Ітера", а, наприклад, маріупольський "Азовсталь" отримував газ напряму від російського "Газпрому", бо це підприємство не було інтегроване у газопостачальну систему України.

Свідок також повідомив, що ІСД Євгена Щербаня була визначена Донецькою обласною адміністрацією як компанія, через яку ЄЕСУ постачало газ на підприємства Донецької області.

Він також розповів, що Юлія Тимошенко лише два-три рази приїздила до Донецька під час підготовки контракту між ІСД та ЄЕСУ, оскільки деталі агентської угоди опрацьовував інший представник ЄЕСУ - Гравець.

Свідок від ГПУ наголосив, що під час дії агентської угоди ЄЕСУ сумлінно виконувала свої обов'язки і не поставляла газ на підприємства області поза межею цієї угоди.

Суддя не дала висловитися захисту Юлії Тимошенко

"Влада продовжує цинічно порушувати права Юлії Тимошенко", - заявив журналістам на брифінгу захисник лідера опозиції Сергій Власенко після судового засідання з допиту свідка ГПУ Віталія Гайдука у справі Щербаня.

Він з обуренням констатував, що Юлія Тимошенко не лише не була доставлена на судове засідання, а й те, що суддя Печерського суду Оксана Царевич навіть не обговорювала це питання.

"Навіть якісь формальні пристойності не були витримані. Суддя сама по собі, не слухаючи думку сторін, вирішила, що треба слухати справу без Юлії Володимирівни, навіть не надавши можливості ані захисту, ані обвинуваченню висловитися", - зазначив захисник.

На наступному суді свідок Кириченко даватиме покази під шаленим тиском ГПУ

Генеральна прокуратура подала клопотання про допит наступного свідка у справі Євгена Щербаня Петра Кириченка на 19 квітня на 16:00.

Про це, по завершенні судового засідання, повідомив захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко.

Він нагадав, що на початку серпня 2011 року, внаслідок проведеної спецоперації за участю депутатів Партії регіонів, дружина Петра Кириченка Ізабелла, маючи онкологічні хвороби, була поміщена у Лук’янівське СІЗО.

«А 15 листопада їй змінили міру запобіжного заходу на підписку про невиїзд, а через 3 дні – 18 листопада – Петро Кириченко дав начебто викривальні покази у вбивстві Євгена Щербаня», - сказав Власенко.

Захисник також зазначив, що на початку 2012 року Ізабелла Кириченко покинула межі країни. До початку 2013 року були закриті всі кримінальні справи, порушені проти неї, та розморожені фінансові активи, які знаходилися в Україні.

«Друге. Нам незрозуміло, як чином ГПУ збирається допитувати Кириченка - через скайп чи інший спосіб? Подивимося. Але захист вважає, що ця людина отримала гроші за свої покази. Його дружина була заручницею в Україні, тому свідчення будуть дані під шаленим тиском ГПУ», - сказав Власенко.

Крім того, захисник екс-прем’єра нагадав характеристику Петра Кириченка, дану попереднім свідком Сергієм Зайцевим.

«Це людина, яка зловживала алкоголем. Багато років сиділа на тяжких наркотиках і мала шалену неприязнь до Юлії Тимошенко. Тому шукати правду у свідченнях Кириченка немає сенсу», - підкреслив Власенко.

За матеріалами byut.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.