Народні депутати законодавчо підтримують виробників фальсифікату

Киянка Оксана Міщенко на другий день після покупки босоніжок прийшла до магазину «Welfare», що на вул. Васильківській, аби повернути їх: взуття, куплене зі знижкою, розсипалося на нозі за кілька годин. Продавчиня, пославшись на некомпетентність, відфутболила відвідувачку до адміністратора, котрий «буде завтра». «Але я не рекомендую вам цього робити, бо у вас все одно нічого не вийде», – додала вона.

Наступного дня з Оксаною розмовляли вже ввічливіше: «Ми працюємо у строгій відповідності до пункту 1 статті 8 Закону «Про захист прав споживачів», тож босоніжки вам відремонтуємо».
 
Закон справді не залишає Оксані інших варіантів, бо після внесення численних змін він перестав захищати споживача. Тепер товар можна повернути в магазин, якщо буде виявлено лише «істотні недоліки», котрі, втім, ще слід підтвердити висновком експертизи. Ви не готові витрачати гроші й час? На це й розраховували законодавці, котрі більше піддаються тиску бізнесу, аніж громадськості.
 
Провину за безлад на споживчому ринку начальник науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт» Володимир Семенович беззастережно покладає на народних депутатів – «власників фабрик і заводів».
 
– У держбюджеті вже котрий рік поспіль не знаходиться коштів на проведення експертиз неякісних товарів, – каже він. – Раніше ці витрати покладалися або на виробника, або на об’єкт торгівлі. Однак депутати поправили закон: випробування мають здійснюватися лише державним коштом, бо виробникам, бачте, надто витратно платити за це пару сотень гривень.
 
Тепер результати будь-якої експертизи можна оскаржити й визнати недійсними, бо без бюджетних грошей порушується виписана законом процедура. Та й відібрати продукт для випробування не так просто. Згідно з законом, державний інспектор має повідомити про свій візит за 10 днів. Тож коли він приходить на завод, там уже роблять масло з молока, а ковбасу з м’яса. Якщо раптом якогось виробника фальсифікату й удасться схопити за руку, на нього накладуть смішний штраф.
 
– На превеликий жаль, у держави немає дієвих важелів захисту споживачів, – резюмує В. Семенович.
 
Одна з головних причин засилля фальсифікату на ринку – чехарда з керівництвом Держспоживстандарту. Відомство пережило останнє перепризначення голови в середині серпня. До керма став Олександр Матвійчук, який досі працював у секретаріаті парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. За фахом – інженер і юрист. Яке відношення чиновник має до держстандартів, метрології, сертифікатів якості й захисту прав споживачів – велика загадка.
 
На допомогу О. Матвійчуку заступником голови призначили Владислава Гончаренка – дипломованого бухгалтера й агронома. Ще Л. Кучма зробив його головою Мар’їнської райдержадміністрації в Донецькій області. Від В. Ющенка В. Гончаренко отримав орден Данила Галицького – «за вагомий особистий внесок у розвиток агропромислового комплексу України». До призначення в Держспоживстандарт очолював Мар’їнську районну раду та районну організацію Партії регіонів.
 
Попередник О. Матвійчука 29-річний Олег Поволоцький протримався на посаді неповних п’ять місяців, гучно загримівши з неї після скандального викрадення бази сертифікатів. Журналістам досі не вдалося віднайти бодай якоїсь достовірної інформації про О. Поволоцького. Можливо, більше пощастить СБУ, котра також зацікавилась його біографією.
 
На цьому тлі рекордним видається перебування (протягом двох років) на чолі Держспоживстандарту Лариси Лосюк, менеджера зі зв’язків із громадськістю Партії захисників Батьківщини, за освітою інженера-технолога з деревообробки. Загалом упродовж останніх 10 років змінилося сім голів Держспоживстандарту.
 
За прикладами належної організації захисту прав споживачів далеко ходити не треба – варто лише придивитися до сусідньої Білорусі, де Держстандарт очолює професіонал із багаторічним стажем Валерій Корєшков. Контроль у наших сусідів взагалі поставлено досить жорстко: при президентові Білорусі діє інститут головних інспекторів по областях, великі повноваження має Комітет державного контролю.
 

Юрій ПОТАШНІЙ, журналіст



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.