У Дніпропетровську презентували законопроект «Про вотум недовіри посадовим особам»

dnepr1

 
У середу 21 травня 2014 року на прес-конференції в Дніпропетровську координатор громадської кампанії «За відповідальну владу» Ігор Курус презентував законопроект «Про вотум недовіри посадовим особам», який дає можливість громадянам законно і дієво реагувати на свавілля й бездіяльність чиновників, суддів, депутатів, міських та сільських голів.


Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі громадської кампанії «За відповідальну владу».

На думку автора законопроекту, прийняття даного закону в сесійній залі Верховної Ради дозволить громадянам безпосередньо впливати на кадрові рішення за допомогою інструменту відкликання чиновників громадами; відкликати політиків, які не виправдали довіри виборців; здійснювати люстрацію суддів, прокурорів, міліціонерів, адже законопроект вводить такий термін як вотум недовіри.

На прес-конференції Ігор Курус представив досить просту процедуру контролю та звільнення чиновників. Якщо громадяни бачать, що посадовець краде, порушує закон або погано працює, вони створюють ініціативну групу мінімум з трьох людей. Потім публікують в друкованих виданнях оголошення про початок збору підписів під петицією про висловлення недовіри цьому посадовцю. Якщо петиція набирає достатню кількість підписів, чиновника відправляють у відставку.

«Для висловлення недовіри міському голові або депутату під петицією повинен підписатися 51 % від кількості виборців, які брали участь у останніх виборах. Щоб відправити у відставку суддю, потрібно зібрати 33 % голосів «за» від загальної кількості виборців населеного пункту, у якому працює цей суддя. Для звільнення прокурора, міліціонера чи держслужбовця потрібно 25 % голосів мешканців території відповідальності посадовця»,- зазначив громадський діяч.

На презентації Ігор Курус навів приблизні розрахунки по Дніпропетровську. Наприклад, для того, щоб міський голова пішов у відставку, необхідно, щоб під петицією підписалися 153 102 виборця, щоб народ звільнив суддю – 268 444 мешканця Дніпропетровська. Для звільнення прокурора, начальника міліції, інших посадовців, які призначаються по вертикалі влади, можна звільнити - зібравши майже 203 тисячі підписів громадян.

Як наголошує громадський діяч, «наше суспільство вже готове до того, щоб отримати новий інструмент прямої демократії. Адже в Конституції України передбачено лише вплив громадян на механізм обрання посадовців, але немає механізму впливу громадян на їх звільнення».

Автор проекту погоджується і з тим, що деякий час після набрання чинності цього Закону в країні буде плутанина, адже кожен чиновник - потенційна кандидатура на «виліт» - намагатиметься маніпулювати недосконалістю виборчого механізму нашої країни. Але для того, щоб закон працював на благо, необхідно сформувати соціум свідомих виборців, максимально обмеживши продаж голосів «за гречку».

«Майдан вже змінив ставлення людей до влади, поселив віру в те, що народ може впливати на правителів. Тому подібна ініціатива зараз на часі і може втілитися життя», - наголосив автор законопроекту.

У підсумках Ігор Курус повідомив, що з метою пошуку оптимального рішення щодо окремих положень законопроекту та пошуку громадських активістів, які готові долучитися до ініціативи і сприяти у прийнятті ВР законопроекту, його автори проводитимуть публічні заходи для досягнення консенсусу з дискусійних питань, в тому числі і регіонах України.

Нагадаємо, Громадська кампанія «ЗА ВІДПОВІДАЛЬНУ ВЛАДУ» розпочала роботу над законопроектом «Про вотум недовіри посадовим особам» ще в квітні 2013 року. Обговорення проекту закону відбулося в Києві, Львові, Харкові, Тернополі, Луцьку, Запоріжжі, Івано-Франківську та Хмельницькому.


dnepr2



Коментарі

  +0 #1 Иван 22 мая 2014 г., 11:18:50
Чё рехнулись?Пока человек насобирает 240 тысяч голосов, его уже пять раз закопают и спалят!Вообще мозгов нету!Я понимаю 500 голосов,ну максимум 1000,а не бля 250 тысяч.Легче насобирать 1000 человек и пойти с покрышками под его дом!
  +0 #2 Сергей 22 мая 2014 г., 11:42:12
Хотелось бы чтоб еще внесли в этот законопроэкт и норму , которая давала б народу влиять и на увольнение судьи хозяйственных судов, поскольку в этой сфере творится не малый хаос, все решается, и заинтересованная сторона получает себе нужное решение, постановление и т. д. Прошу учесть это. Со мной согласятся многие юристы, юрисконсульты, адвокаты .
  +0 #3 Nashatyr 22 мая 2014 г., 13:30:52
Утопия и имитация управляемости процесса. На каком основании рядовой гражданин, который в глаза не видел, скажем районного прокурора, будет подписывать требование о его увольнении? На основании какой-либо публикации? Тогда - это полная безответственность. А если на основании служебного расследования, тогда - это дело реализации законодательства. Ничего кроме пиара в этих предложениях нет. Для каждой взяткоемкой должности должны быть разработаны признаки коррупции. Каждый чиновник должен подписаться об ознакомлении с ними. При установлении, допустим трех признаков, чиновник отстраняется, и дело передается в антикоррупционный комитет для расследования. Примерно так.
  +0 #4 Ігор 22 мая 2014 г., 14:58:02
По-перше, громадянину, який не бачив прокурора і той не завдав йому збитків і не потрібно підписувати петицію. А ось ті громадяни, яким прокурор зламав життя через порушення законодавства через свою бездіяльність або самозбагачення таку петицію підпишуть. По-друге, службові розслідування, які діють і зараз в Україні нічого не дають, бо працює принцип кругової поруки. А щодо кількості підписів, то активісти громадської кампанії "За відповідальну владу" тому й іздять по Україні, щоб порадитися з експертами і журналістами, яка кількість підписів має бути під петицією, щоб цей закон дав громадянам реальний механізм впливу на владу без "коктейлів Молотова", а не перетворився у черговий мертвий закон, якого ніхто не виконує.

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.