​«To be or not to be» – чи благословить Конституційний Суд встановлення в Україні партійної диктатури?

Від нині доля скандального закону про «партійну диктатуру» в руках суддів Конституційного Суду України. Про це у своєму блозі УП написав народний депутат України, секретар Комітету з питань запобігання і протидії корупції, лідер партії «Народний контроль» Дмитро Добродомов.


«Сьогодні (3 жовтня – ред.) в КСУ відбулась відкрита частина розгляду справи щодо конституційності норм Закону 1006-VIII (щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку у багатомандатному окрузі). Далі судді вже у закритій частині пленарного розгляду вирішуватимуть, чи буде в Україні діяти диктатура партійних вождів.

Розумію, що шансів на позитивний розгляд нашого із колегами з «Народного контролю» подання надто мало. Адже цей драконівський закон, що був ухвалений із рекордною кількістю спроб і лише завдяки голосам «кнопкодавів», – замовлення нинішньої влади.

На Банковій не полишають ідею отримати повний контроль над Парламентом. Відповідно, маючи прямий вплив на суддів КСУ (половина з яких разом із головою мали давно пройти люстрацію і самі постати перед судом за «благословення» януковича на узурпацію влади), можуть спонукати суддів до потрібних, а не правових рішень.

Як показала відкрита частина засідання КСУ, в антиконституційності цього закону мають сумніви лише пан Селіванов, котрий є постійним представником ВРУ в КСУ. А переважна більшість експертів (навіть тих, що були залучені до розгляду справи не ініціаторами позову) виступили ЗА скасування Закону, адже він суперечить одразу кільком статтям Конституції. А саме:

ст. 5 Конституції України – адже дозволяє змінювати результати виборів вже після виборів. Умовно кажучи, Закон дає змогу керівникам партій спочатку вносити у свої списки одних людей, які викликають довіру в громадськості, а вже після оголошення результатів виборів забирати у обраних осіб мандати, посилаючись на «екстрене рішення партії».

ч. 3 ст. 22 Конституції України – бо обмежує виборче право громадян, дає змогу не виборцям, а керівникам партій вирішувати, кому із запропонованих кандидатів «заходити у парламент», а кому – ні.

ст. 58 Конституції України – через зворотню дію в часі (а згідно КУ зворотню дію в часі мають лише ті законодавчі зміни, що стосуються послаблення відповідальності громадян перед законом). Цей же Закон дає змогу «заднім числом» переглянути списки кандидатів у депутати на виборах, що вже відбулись.

Як би пафосно це не звучало, але закон про «партійну диктатуру» повністю руйнує систему парламентаризму. Він робить кожного кандидата-списочника заручником «вождя партії», від якої він балотувався.

Враховуючи це, на наступних виборах (коли б вони не відбулись) ми можемо отримати ситуацію, що партії влади сформують «красиві списки», але, по факту, пропустять у Парламент лише «своїх» кишенькових депутатів.

Зазначу, що я сам є лідером політичної партії і, за логікою керманичів нашої країни, мав би підтримувати цей Закон, а не боротися за його скасування.

Але якщо ми будемо ставити політичні преференції вище інтересів країни, одного дня хтось та й не витримає. Питання лише в тім, хто впаде першим – нинішня влада чи країна, що стала бізнесом для «нових» псевдоеліт», - пише Добродомов.

Фото «Конфлікти і закони»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.