​«Голос Майдану» - міністр культури Євген Нищук порушує права журналістів

За ініціативою первинних профспілкових організацій «Незалежної медіа-профспілки» та «Профспілки працівників культури» трудовий колектив ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» оголосив про початок колективного трудового спору, крайньою формою якого є страйк й повне зупинення діяльності підприємства. Таке рішення було прийнято на зборах трудового колективу.


Незадоволення колективу НГЖВ викликало те, що 5 травня 2016 року, вийшла постанова КМУ № 322, якою на 2016 рік підвищено розмір оплати праці державним службовцям. Однак підвищення не торкнулося зарплат творчих працівників - журналістів державних ЗМІ, що так само мають статус держслужбовців. На початку жовтня медіа-профспілка створила Комісію з питань громадського контролю за виплатою заробітної плати в «Національному газетно-журнальному видавництві». За результатами перевірки встановлено порушення, й НМПУ направила до Міністерства культури України профспілкову вимогу про перерахунок зарплат. Вимога розглядалася Міністерством більше місяця, замість встановлених законом «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» трьох днів. Після чого надійшла відповідь, що у Міністерстві соціальної політики розробляється проект постанови КМУ «Про порядок оплати праці журналістам державних й комунальних ЗМІ». Проект штатного розпису, в який адміністрація підприємства закладала підвищення зарплат, повернуто директору НГЖВ Андрію Щекуну на доопрацювання.

«Відповідь міністерства -відписка, - коментує ситуацію, головний юристконсульт, перший заступник голови НМПУ Олександр Тарасов. - Є ЗУ «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (ст.ст.14,16), де чітко зазначено, що журналісти державних й комунальних ЗМІ прирівняні до держслужбовців. Є постанова КМУ N 377 від 15 березня 1999 р., яка регулює порядок оплати праці журналістам державних й комунальних ЗМІ. І вищезазначений закон, й постанова КМУ чинні, ні ким не скасовані. Відповідно, мають виконуватись, особливо органом державної влади. Міністерство культури, на чолі з паном Євгеном Нищуком, вдається до явної дискримінації творчих працівників. Наприклад, посада головного редактора редакцій, які входять до складу ДП «Національне газетно-журнальне видавництво», прирівнюється до заступника міністра, посада редактора відділу - прирівнюється до керівника відділу у складі департаменту міністерства. Й заступники міністра, й керівники відділів мінкульту з травня місяця отримали підвищення зарплати більш ніж у двічі, на це гроші знайшлись. А ось на журналістів ресурсів не вистачило…»

На думку Олександра Тарасова, «махровим совком» є й невизнання за творчими працівниками інтернет-порталу «Культура», статусу журналістів. Міністерство дотримується позиції, що поки не має закону про інтернет ЗМІ, то «інтернетчики» не журналісти. Такі дії, вважає медіа-юрист, грубо порушують ч.2 ст.25 ЗУ «Про друковані ЗМІ (пресу) в Україні», де чітко зазначено, що статус журналіста підтверджується посвідченням, виданим професійним об’єднанням журналістів. Всі журналісти інтернет-порталу «Культура» є членами ВПС «Незалежна медіа-профспілка України» й мають профспілкові прес-карти. Відповідно за своїм статусом, ні чим не відрізняються від своїх колег, що працюють у друкованих ЗМІ. У них повинен бути такий самий розмір зарплати, така ж сама відпустка у розмірі 36 днів… Але міністр, пан Нищук, схоже, не дуже поспішає дотримуватись законів. Дивною виглядає ситуація співпраці Євгена Нищука із профспілками. Міністр культури України із задоволенням зустрічається з профспілкою працівників культури, про що широко сповіщає громадськість. У той же час пропозиції керівництва ВПС НМПУ (єдиної в Україні медійної профспілки) про зустріч із міністром для безконфліктного врегулювання ситуації з оплатою праці журналістів, передані більше місяця тому прес-секретарю Юлії Доценко, повністю проігноровані. Так само, як ігноруються «голосом Майдану» й законні вимоги працівників «Національного газетно-журнального видавництва» про збільшення зарплати…

«Трудовий колектив провів загальні збори, висунув Міністерству культури України вимогу: перерахувати зарплату працівників, затвердити новий штатний розпис та виплатити різницю зарплати з травня місяця по сьогоднішній день, - розповідає голова первинної профспілки НМПУ в ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» Єлизавета Тарасова. - Наші вимоги, згідно закону «Про порядок вирішення колективних трудових спорів», мали бути розглянуті протягом трьох днів. Але минуло вже більше двох тижнів, а міністр продовжує «не помічати» колектив НГЖВ. Тепер ми оголосили про початок колективного трудового спору, сформували для ведення перемов робочу групу від трудового колективу. Протягом трьох днів міністерство має визначитись із своїми представниками».

«Ми готові активно захищати свої права», - наголошує вона. - Одночасно з оголошенням колективного трудового спору, наша первинка прийняла рішення про подання членами НМПУ судових позовів до Міністерства культури України та Кабінету Міністрів України. Теж саме ми радимо зробити нашим колегам, членам «Профспілки працівників культури».

Чи вирішиться соціальний конфлікт між профспілками та міністерством на рівні перемовин членів комісії з примирення? Чи пану Євгену Нищуку очікувати на страйк, судові «війни» та репутаційні втрати не лише для себе, але й для пропрезидентської політичної сили, яку він представляє? Відповіді на ці питання залежать як від бажання міністра культури дотримуватись закону не на словах, а на ділі, так й від його готовності співпрацювати не лише з лояльними пострадянськими профспілками…

Прес-служба Незалежної медіа-профспілки України

Євген Нищук. Фото LB.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.