​Суть проекту закону №6688 - це визнання терористами будь-якого журналіста чи блогера

Журналістська спільнота обурюються тим, що очолюваний Пашинським Комітет з питань національної безпеки і оборони підтримав законопроект №6688, внесений подружкою Пашинського Тетяною Чорновол, позаштатним співробітником Головного управління розвідки Міноборони Дмитром Тимчуком і скандально відомим шахраєм, якому через борги заборонений виїзд з України, Іваном Вінником.


Причиною обурення акул пера та гієн клавіатури є те, що цим законопроектом передбачається надання Службі безпеки України повноважень здійснювати позасудове блокування інформаційних ресурсів у випадку, якщо правнукам Дзержинського не сподобається зміст того чи іншого Інтернет-видання. А, між тим, нічого страшного в цій нормі немає.

І справді бо: я зараз перебуваю в Китаї, де нещадно блокується Фейсбук та інші блага цивілізації на кшталт Ютубу чи Гуглу. Але це мені аж ніяк не заважає дописувати на своїй фейсбук-сторінці, читати інші сторінки цієї соціальної мережі, дивитись фільми чи користуватись пошуковиком. Тому що будь-які блокування в Інтернеті елементарно обходяться.

Насправді цей законопроект спрямований на інше, а положення про позасудове блокування внесено в нього лише з метою відволікти увагу – на стадії першого читання після бурхливого обговорення його замінять на блокування Інтернет-видань лише за рішенням суду, що буде розцінюватись як величезна поступка влади на користь свободи слова.

Суть проекту закону №6688 – це запровадження нового визначення тероризму, а саме: «здійснення впливу на прийняття рішень чи вчинення або невчинення дій органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, службовими особами цих органів, об’єднаннями громадян, юридичними особами». Тобто, в разі перетворення цього законопроекту на закон терористом буде вважатись будь-який журналіст або блогер, який, наприклад, критикуватиме Тетяну Чорновол за те, що вона сексуально обслуговує Сергія Пашинського в приміщеннях Верховної Ради. І вже достеменно технологічним тероризмом вважатимуться публікації про розкрадання в «Укроборонпромі» коштів державного бюджету.

А це означає, що за фактом кожної критичної публікації про діяльність народного режиму, СБУ матиме формальні підстави реєструвати кримінальне провадження та звертатись до суду з клопотанням про надання згоди на проведення негласних слідчих дій відносно автора статті. При цьому, запобіжний захід у разі повідомлення журналістові про підозру може бути лише один – тримання під вартою. Оскільки будь-які інші запобіжні заходи по справах такої категорії заборонені поправками, внесеними до КПК України в 2014 році.

Звісно, ніяких масових арештів журналістів і блогерів не буде. Та й чіпляти «антикорупційних» грантожерів СБУ не стане. Але ті з дописувачів, хто не має «даху» в європейських чи американському посольствах, після кількох викликів до СБУ призамисляться, чи варто писати на такі теми, а ті, хто «дах» має – потраплять під негласне спостереження.

Volodymyr Boiko, facebook.com

Фото from-ua.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.