​Проект «Нові лідери»: як очистити владу?!

Наше сьогодення - дивна пора. З одного боку є недовіра до більшості ідей, а з іншого - у цей буремний час з’являються ті, хто вірить, що можливі зміни. Чому у них такі переконання і чи можна довіряти там, де в інших - сумніви? Це та інші питання «Конфлікти і закони» поставили Ігорю Курусу, директору-розпоряднику Міжнародного фонду Івана Франка.

Пане Курус, Ваше інтерв'ю про Фонд Франка викликало резонанс. Ви не образилися на нас?


- Ви про заголовок? Зовсім ні! Це право журналіста давати матеріалу заголовок.

Можна кілька питань з приводу проекту, в якому Ви берете участь - «Нові лідери»?

- Будь ласка.

Ви вважаєте, що це чесний проект?

- Я вважаю, що це поки що єдиний телепроект в Україні, який дає можливість заявити про нові ідеї.

І Вас не бентежить, що це робить олігарх Пінчук?

- Зовсім ні. На мою думку, такі проекти дуже потрібні в Україні. І мені, за великим рахунком, байдуже, хто це робить. Добре, що Пінчук витрачає гроші на такий проект, а не на нову яхту чи ще один будинок десь в Іспанії.

Чому Ви так вважаєте?

- Тому що в нашій країні через політизацію та олігархізацію системи влади будь-які нові ідеї не мають шансу на існування. На жаль, у нас окремі політики, експерти і політологи узурпували право на ідеї і правду. Соціальні і професійні ліфти закриті. У свій час Іван Франко називав політиканів «патентованими патріотами», а сьогодні ми ще й маємо «патентовану чесніть», яка дає власникам цього патенту можливість робити відверто непорядні і злочинні речі й уникати відповідальності. Наслідки катастрофічні– абсолютна недовіра громадян до органів влади своєї країни.

І після цих слів Ви продовжите участь у проекті? А як же заяви деяких експертів про те, що в першу чергу буде перевірятися добропорядність кандидатів?

- Не чув, але якщо такі заяви є, то вони, м’яко кажучи, дивні. Почитайте умови проекту. Там написано, що головною метою проекту є: «пошук нових ідей для розвитку України, а також людей, здатних ці ідеї реалізувати». А добропорядність і чесніть - це дуже суб’єктивно. Особливо в нашій країні. Наприклад, хтось протягом кількох років розказував нам, що і як потрібно робити, щоб побороти корупцію, співпрацював з владою усі чотири роки, яка цю корупцію успішно очолила. А потім, упс, і швиденько перебігає в опозицію до влади. Це добропорядність? На мою думку – ні. Це кон’юнктурність. Але є такі експерти і політики, які вважають, що їм це можна. Якщо б це зробили інші, то це було б зло. Але в їхньому випадку – можна. Тому чесність – це дуже суб’єктивно!

- Тоді навіщо Ви продовжуєте боротьбу? На що Ви очікуєте?

- Я маю ідею для розвитку України!

Що Ви хочете цим сказати?

- На мою думку, в проекті має перемогти ідея, що здатна вивести Україну з крутого піке, в якому вона перебуває останні 25 років. А добропорядність виникне тоді, коли буде ефективний і неупереджений контроль за реалізацією ідеї…

Ви говорите про свій проект зміни системи влади через пряму демократію?

- Абсолютно так.

Але ми вже змінювали систему влади на Майдані?!

- Не зовсім так. Люди хотіли поміняти систему, та постмайданівська влада поміняла лише імена на посадах. На цьому все закінчилося… Хоча ні, їхнє збагачення продовжилося. Вони удосконалили - створили умовний дозатор, який у ручному режимі дає можливість контролювати процеси призначення і відповідальності виконавців.

- Цікаво, на що Ви розраховуєте?

- Повторюся. Якщо проект «Нові лідери» має на меті започаткувати реальні зміни в Україні, то я розраховую на перемогу. Бо мій проект дозволить змінити систему влади, яка ось уже не перше десятиліття банально «доїть» Україну... Якщо ж це буде банальне телевізійне реаліті-шоу, то нехай перемагає шоумен.

У чому ж суть Вашого проекту?

- Суть проста. Я наполягаю, що не існує абсолютно чесних і порядних людей у владі, це – міф. Навіть, якщо ідеальна людина потрапила у владу, чинна система влади її змусить працювати за наявними правилами. «Серед вовків жити — по-вовчому вити», – кажуть у народі! Вона зіпсується. Стане такою, як усі! І ми усі знову матимемо розчарування! А інструменти прямої демократії дають громадянам законне право очищати владу від «вовків» незалежно від волі і бажання президентів, міністрів, суддів, прокурорів і т. д. Якось Бендукідзе казав, що якщо в банку зі свіжими огірками покласти хоч один солений, то всі свіжі огірки згодом стануть соленими. Якщо говорити умовно, мій проект - це очищення громадянами «владних банок» від солених огірків. Це демонополізація кадрової політики держави.

Цікаво виходить... Але ж Ви теж були у владі?

- Так, був. Але я ж не говорю про те, що я «святий». Я знаю, як працює система, тому я не вірю у доброчесність і порядність можновладців. За ними потрібен неусипний, неупереджений контроль і невідворотне покарання за злочинні дії чи бездіяльність… Ефективний і неупереджений контроль зробить владу доброчесною і поверне довіру народу! І це можуть зробити лише громадяни!

Це ж утопія?

- Якщо Ви поглянете на країни, де працюють принципи прямої демократії, Ви переконаєтеся, що це реально дієві механізми громадянського суспільства.

Напевно, Ви згадаєте Швейцарію?

- Швейцарія - це еталон. Ми не скоро такими станемо, але до цього треба прагнути.

Але там же існує культура прийняття рішень на референдумах! У нас - ні!

- Будь-які знання і вміння не приходять до нас із пелюшок, крім фізіологічних. Ми маємо вчитися. Ну, наприклад, кататися на велосипеді треба вчитися? Але є одна умова - велосипед має бути. Без нього ніхто не навчиться їздити. Так і тут. Має бути зрозумілий інструмент, який громадяни освоять і користуватимуться ним без ризику впасти.

Але це може посіяти хаос?

- А що у нас сьогодні, хіба не хаос? Повна зневіра, недовіра і зубожіння. Подивіться соціологію!

Тут Ви маєте рацію. Спасибі за інтерв'ю!

Ігор Курус. Фото прес-служби Міжнародного фонду ім. Івана Франка



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.