​Міністр інфраструктури України маніпулює фактами з приводу суті повідомленої йому підозри

Інформація, яку розповсюджує міністр інфраструктури України стосовно змісту повідомленої йому підозри у незаконному збагаченні та декларуванні недостовірної інформації, не відповідає дійсності та вводить в оману суспільство, повідомляє прес-служба НАБУ.


13 вересня 2018 року детективи НАБУ та прокурори САП повідомили посадовцю про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.368-2 та ст.366-1 Кримінального кодексу України.

Стаття 368-2 КК України, яка передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, набула чинності лише 26 квітня 2015 року. Відтак, міністру інкримінуються виключно ті дії, які вчинені у період із квітня 2015 року по теперішній час.

Водночас, слідство проаналізувало доходи та видатки міністра за період з 2000 року до 26 квітня 2015 року. За результатами встановлено, що посадовець на цю дату не мав доходів, законність яких підтверджена доказами, і які б, із врахуванням здійснених видатків, дозволили б йому заощадити грошові кошти для подальшого набуття активів у значному розмірі.

Попри цей факт, в травні 2015 року міністр набув у власність новий автомобіль «БМВ Х5», вартістю 1,415 млн грн, зареєструвавши право власності на нього на свого брата. Слідство має докази, що це позашляховикперебував у фактичному володінні високопосадовця, його користуванні та розпорядженні. Водночас цей факт у е-декларації міністра за 2015 та 2016 роки відображення не знайшов.Так само, як і право користування будинком у передмісті Києва площею близько 270 м2 та вартістю майже 6 млн грн, у якому він проживав з початку грудня 2016 року (відомості мали бути вказані у декларації за 2016 рік, але цього не сталося).

Так само відсутні законні джерела походження заощаджень міністра в розмірі90 тис. дол. США та 25 тис. євро — відомості про ці кошти зазначені в декларації за 2015 рік як такі, що перебувають у його власності станом на 31.12.2015.

Слідство встановило, що міністр вживав заходів, спрямованих на приховання викритих порушень шляхом незаконного впливу на результати перевірки, яка проводилась стосовно нього Національним агентством з питань запобігання корупції.

Принагідно інформуємо суспільство та особисто міністра, що діяльність підприємств, які перебувають у підпорядкуванні Міністерства інфраструктури, перебуває у фокусі постійної уваги з боку детективів НАБУ.

Наразі корупція лише на підприємствах «Укрзалізниці» розслідується в межах 17 кримінальних проваджень, 8 справ скеровано до суду. До кримінальної відповідальності притягнуто 22 особи, з яких 16 – посадовці «Укрзалізниці» та державних підприємств Міністерства інфраструктури України різного рангу. Щодо 17 з цих осіб обвинувальні акти вже скеровано до суду. Загальна сума збитків у кримінальних провадженнях, скерованих до суду лише по «Укрзалізниці» становить 190 млн грн; у тих, де особам повідомлено про підозру – 92 млн грн; у провадженнях, де підозри на цей час не повідомлялись, – понад 500 млн грн. Проте, у більшості з цих справ «Укрзалізниця» не бажає визнавати ці збитки та не поспішає брати участь у кримінальних провадженнях як потерпіла юридична особа з метою вжиття заходів щодо їх відшкодування.

Крім того, завершено досудове розслідування стосовно 7 осіб, які підозрюються у розкраданні грошових коштів при здійсненні днопоглиблювальних робіт у підхідних каналах та акваторіях Бердянського та Маріупольського морських портів. Серед підозрюваних — екс-голова ДП «АМПУ» та чинний перший заступник голови цього ДП. Загальна сума збитків, що інкримінується підозрюваним – 247 млн грн. Детективи також розслідують зловживання при проведенні конкурсних торгів із закупівлі послуг з днопоглиблення в Одеському та Южненському портах.

Фото nabu.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.