​Президент вимагає від парламенту зібратися на позачергове засідання

Президент України Володимир Зеленський звертається до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з листом щодо скликання позачергового засідання парламенту. Про це під час брифінгу 17 липня заявив заступник керівника Офісу Президента України Руслан Рябошапка, повідомляє прес-служба Офісу Президента.


За словами Руслана Рябошапки, наразі є три законопроекти, які необхідно терміново ухвалити. Перший з них спрямований на те, щоб розвантажити та не допустити блокування роботи Вищого антикорупційного суду України. Адже прикінцеві положення закону, яким запроваджено ВАКС, передбачають спрямування до цього органу всіх справ, які стосуються корупції, а не лише топ-зловживань.

«38 суддів отримають приблизно 3500 справ з перших днів роботи. Така невелика кількість суддів елементарно не впорається. Це призведе до того, що важлива в антикорупційному механізмі інституція не працюватиме. Президент України вимагає від парламенту якомога швидше зібратися на позачергове пленарне засідання та ухвалити цей закон», – наголосив заступник керівника Офісу Президента.

Друга ініціатива стосується відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, а також запровадження цивільної конфіскації незаконно отриманих доходів.

«Цей законопроект не був ухвалений раніше, коли Президент вносив його до парламенту. Наразі у Верховної Ради є останній шанс виправитися й довести, що вона спроможна дати в руки антикорупційним органам ефективні інструменти», – зазначив Руслан Рябошапка.

Третій законопроект, який Президент пропонує розглянути, передбачає відтермінування на 90 днів можливості штрафувати тих, хто не встигне розмитнити автомобілі з іноземною реєстрацією. Наразі законодавство передбачає, що такі санкції почнуть діяти з 24 серпня.

Руслан Рябошапка підкреслив, що ініціативи є ключовими, стосуються покращення дотримання прав людини, а також посилення боротьби з корупцією в нашій країні. І народні депутати мають достатньо часу, щоб зібратися на позачергове засідання 18 липня.

«Народні депутати отримують за свою роботу гроші від платників податків. Відповідно, вони повинні ці гроші відпрацьовувати. У сучасному світі є достатньо засобів для комунікації, щоб дізнатися, що це засідання буде. Для цього ми проводимо публічний брифінг. У них є достатньо часу, щоб завтра зібратися», – сказав він.

Також заступник керівника Офісу Президента України підкреслив, що народним обранцям не потрібен час на ознайомлення з текстами законодавчих ініціатив. Так, документ щодо ВАКСу перебуває в парламенті кілька тижнів, а щодо незаконного збагачення – ще з червня.

«Що ж до законопроекту про відтермінування санкцій за нерозмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією – він також був зареєстрований ще у квітні. Президент лише незначним чином його змінив і вніс новий. Тобто нічого нового для народних депутатів не буде», – додав Руслан Рябошапка.

Фото president.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Полковник ЗСУ у запасі та військовий експерт Роман Світан у новому воєнному зведенні на 10 жовтня обговорив такі теми:

детальніше

Опитування

Чи підтримуєте Ви ідею влади продавати українські безпілотники за кордон?

Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.