​У Міжнародного кримінального суду є всі підстави для початку офіційного розслідування воєнних злочинів в Україні

Прокурори Міжнародного кримінального суду в Гаазі заявили, що попереднє вивчення ситуації щодо міжнародного збройного конфлікту на Донбасі та в Криму показало «наразі існують обґрунтовані підстави вважати», що на території України були скоєні злочини проти людяності та воєнні злочини, які заслуговують на повномасштабне розслідування, повідомляє «Голос Америки».


Попереднє вивчення справи в Газзі тривало 6 років, прокурори вивчали звинувачення у низці злочинів, зокрема під час жорстокого придушення протестів у Києві в 2013-14 роках, російської анексії Криму в 2014 році, а також під час затяжного конфлікту на сході України.

Прокурорка Фату Бенсуда заявила, що злочини, щодо яких є звинувачення, та неспроможність українських та російських судів успішно їх розслідувати, означає, що наступний крок для прокурорів Міжнародного кримінального суду є надіслати запит на дозвіл суддів, щоб відкрити офіційне розслідування. Утім, коли це станеться, пані Бенсуда не уточнила.

Ні Україна, ні росія не є членами Міжнародного кримінального суду. Утім, Україна двічі визнавала його юрисдикцію - попросивши розслідувати придушення протестів на Майдані за президентства януковича, а пізніше розширила юрисдикцію на розслідування повідомлень про злочини в Криму та на сході Україні.

«Мій офіс виявив, що ці злочини, вчинені різними сторонами у конфлікті, були достатньо важкими, щоб вимагати розслідування моїм відомством як у кількісному, так і в якісному плані», - заявила прокурорка Бенсуда.

У заяві прокурорки Бенсуди мовиться, що під час попереднього розслідування було виявлено три групи злочинів - які були вчинені під час військових дій, злочини щодо ув’язнених, а також злочини, вчинені в Криму.

У вересні цього року заступник Генпрокурора України розповів, що Україна розслідує участь 100 іноземних громадян із понад 30 держав світу у збройному конфлікті на Донбасі проти України. Найбільша їхня кількість - з Іспанії, Сербії, Молдови, Франції.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив оптимізм стосовно розслідування Кримінального суду.

Фату Бенсуда. Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.