​Програма «20-20» була фікцією від самого початку

Кажуть, газ зараз у Європі на споті коштує красиво і зручно – 1000 доларів за 1000 кубів. Нам, українцям, би це було більш-менш байдуже, якби, приміром, була реалізована амбітна програма «20-20», котра стартувала з 2016 року.


Нагадаю, тоді нам усім обіцяли підвищити видобуток компаній Нафтогазу до 20 млрд кубів на рік (традиційно, це десь 14-15 млрд). Запевняли, що за таких умов нам не потрібно буде імпортувати дорогий газ для потреб бюджетних і комунальних закладів.

Було заплановано, що для досягнення стратегічних цілей АТ «Укргазвидобування» буде використовувати широкий спектр нових передових технологій щодо інтенсифікація видобутку, буріння та геології.

Обраховані необхідні обсяги буріння, загальна кількість свердловин, у тому числі кількість свердловин з ГРП (гідророзривом пласта), кількість КРС (капітальних ремонтів свердловин) тощо.

Ця програма супроводжувалася риторикою проти низьких цін на паливо для населення – мовляв, від них усе зло. Нафтогаз зазначав, що «абсурдно занижені ціни на газ для потреб населення, головна причина дефіциту Нафтогазу, призвели до цілої низки критично негативних наслідків: власний видобуток знаходився у стагнації, населення неефективно споживало газ… Різниця з цінами для промисловості була родючим ґрунтом для корупції…

У липні 2016 року, після збільшення цін на газ для потреб населення, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляв, що встановлення ринкової ціни на газ в Україні дозволить збільшити видобуток вітчизняного газу, побороти корупцію у нафтогазовій сфері, що у перспективі забезпечить досягнення енергетичної незалежності країни.

Але програма 20-20 провалилася.

Модель ціноутворення поміняли, вартість газу підскочила, але видобуток практично не зріс.

Заплановані інвестиції так і не було здійснено у повних обсягах, хоча Нафтогаз накопичив величезні фінансові ресурси, завдяки зростанню вартості палива для споживачів.

У 2020 році Кабмін навіть створив комісію, щоб дослідити причини провалу програми. Підозрюю, що робота цієї комісії провалилася так же, як і сама програма 20-20.

Провал програми намагалися виправдати небажанням Полтавської облради видавати нові ліцензії Укргазвидобуванню. Однак ця теза критики не витримала. Для того, щоб видобути у 2018 році додатковий обсяг в 1 млрд куб. метрів, передбачений Програмою «20/20», необхідно було отримати ліцензії ще у 2013-2015 роках, тобто до періоду затвердження Програми «20/20». Тому відмови Полтавської облради для АТ «Укргазвидобування» після затвердження Програми «20/20» виглядають недостатнім обґрунтуванням провалу видобутку газу саме у 2018 та у 2019 роках.

Іншими словами, 20-20 була фікцією від самого початку.

Ihor Lutsenko, facebook.com

Фото зі сторінки ФБ Ihor Lutsenko



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.