​Ми повинні врятувати «Азов»

З 1 липня у так званій ДНР набув чинності Кримінально-виконавчий кодекс (КВК). Виконанню покарання у вигляді смертної кари присвячено главу 24 КВК. У документі, розміщеному на сайті «Народної ради ДНР», повідомлялося, що положення про смертну кару має набути чинності лише через 2,5 роки, тобто з 1 січня 2025 року. Проте вже 11 липня глава сепаратистів Денис Пушилін скасував мораторій.


На початку червня до страти в так званій ДНР засудили трьох іноземців: громадян Великобританії Шона Піннера та Ейдена Асліна, а також громадянина Марокко Саадуна Брагіма. Їх звинуватили в тому, що вони брали участь у бойових діях на боці України як найманці. Також у полоні російської армії та підконтрольних їм проксі на Донбасі перебувають ще кілька іноземців, у тому числі громадяни США, яким, за словами прес-секретаря Путіна Д. Пєскова, також загрожує смертна кара. Процес над ними тривав три дні.

Глава британської дипломатії Ліз Трасс 9 червня 2022р назвала процес «симулякром правосуддя, який не має жодної легітимності». Раніше Лондон закликав «ДНР» «з милосердям поставитися» до британців, які потрапили в полон. Віце-прем'єр Великобританії Домінік Рааб заявляв, що британське МЗС зробить усі можливі кроки для надання допомоги британським підданим.

У середині квітня Шон Піннер та Ейден Аслін записали відеозвернення, в якому попросили Бориса Джонсона допомогти обміняти їх на проросійського політика Віктора Медведчука, якого підозрюють у державній зраді. Відео полонених британців показали на офіційних російських телеканалах. Усі троє брали участь в обороні Маріуполя. Шон Піннер та Ейден Аслін були взяті в полон у Маріуполі в середині квітня. Брагім Саадун був узятий у полон у Волновасі у березні.

2 серпня російський верховний суд на вимогу генпрокуратури визнав український полк «Азов» терористичною організацією та «заборонив його діяльність» на території рф, а значить і так званій ДНР.

Визнати полк української національної гвардії «Азов» терористичною організацією російська генпрокуратура вимагала ще 17 травня. Засідання верховного суду планували провести 26 травня, потім відкладали на 29 червня та 2 серпня. За російським КК, засновникам і керівникам терористичних організацій загрожує від 15 до 20 років ув’язнення, солдатам - від 5 до 10 років.

Бійці «Азова» навесні брали участь в обороні Маріуполя від російських сил. Завод «Азовсталь» став останнім оплотом оборони українських військ у Маріуполі після того, як більша частина території м. Маріуполя перейшла під контроль росвійськових.

«Завдяки оборонцям Маріуполя ми отримали критично важливий час на формування резервів, перегрупування сил та отримання допомоги від партнерів. Всі поставлені командуванням завдання оборонці Маріуполя виконали у повному обсязі. На жаль, ми не маємо можливості деблокувати Азовсталь військовим шляхом. Найважливіше спільне завдання всієї України та всього світу – зберегти життя оборонців Маріуполя», - наголосила заступниця міністра оборони Г. Маляр.

Агенція Reuters 16 травня, з посиланням на свого кореспондента, повідомила, що близько десяти російських автобусів виїхали з заводу «Азовсталь» із військовими.

Увечері того ж дня командир полку «Азов» Денис Прокопенко сказав журналістам, що захисники Маріуполя виконали наказ задля збереження життів, що військові Маріупольського гарнізону 82 дні «відтягували на себе переважаючі сили противника». І вказав на виконання «затвердженого рішення» від «вищого військового командування».

17 травня 2022 Ганна Маляр повідомила про «початок операції з порятунку заблокованих на території «Азовсталі» українських військових». Тобто, у Міноборони України підтвердили евакуацію військових з «Азовсталі».

За її словами, звідти до медзакладу в окупованому Новоазовську було евакуйовано 53 тяжкопоранених військових. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор були доправлені в Оленівку. Маляр заявила, що для повернення українських військових додому буде проведений обмін на російських полонених військових. Декілька десятків з них повернулися в Україну в рамках обміну полоненими з рф. Точне місцезнаходження решти, у тому числі бійців «Азова», невідоме. Повідомлялося, що вони можуть перебувати на території анексованого росією Криму, на сепаратистських територіях Донбасу, у Таганрозі, а також у московському СІЗО «Лефортово». Представники влади рф та самопроголошених сепаратистських ДНР/ЛНР погрожували і продовжують погрожувати влаштувати трибунал над бійцями «Азова».

8 серпня 2022 р. асоціація сімей захисників «Азовсталі» звернулася до президента України Зеленського, а також до Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН з проханням перешкодити проведенню фейкового суду над бійцями, які знаходяться в полоні. Під чиєю юрисдикцією будуть перебувати військовополонені і який їхній статус - залишається незрозумілим. Заява опублікована в Telegram.

Родичі захисників наголосили, що «такий «трибунал» не матиме сили у правовому полі України. Крім того, вони нагадали, що права військовополонених гарантуються Женевськими конвенціями 1949 року. Згідно з цим документом, будь-які посягання на людську гідність військовополонених заборонені, як і їхнє засудження або застосування покарання без попереднього рішення законного суду. Готується пропагандистське шоу, і де б воно не було – у Донецьку чи Маріуполі, воно не буде визнано ніким у світі», – йдеться у тексті заяви.

8 серпня голова самопроголошеної ДНР Пушилін заявив в ефірі телеканалу «росія 1», що «перший трибунал над військовими «Азова» пройде у Маріуполі. 6 серпня Маріупольська міська рада повідомила, що на сцені філармонії міста почали монтувати тюремні клітки для того, щоб у вересні провести суд над українськими військовополоненими».

А 9 серпня він сказав, що «терміни проведення трибуналу над українськими військовополоненими визначаться після завершення роботи слідчих».

Питання правочинності «трибуналу» над полоненими захисниками «Азовсталі» залишається відкритим, бо судити військовополонених «азовців» військовим судом у рф неможливо.

Проте організацією міжнародного трибуналу над українськими військовополоненими займаються лідери так званої ДНР, де дозволено смертну кару (у росії смертна кара як найвищий захід покарання не застосовується). Якщо перше засідання «трибуналу» над «азовцями» справді пройде у Маріуполі, не зрозуміло, яке відношення до цього має ДНР…

Місцезнаходження військовополонених і досі не відомо.

Відкритої інформації про те, де утримуються всі полонені захисники «Азовсталі», не існує. 21 травня, після того, як міноборони рф заявило, що «Азовсталь» повністю перейшов під контроль російських військ, офіційний представник міністерства Ігор Конашенков озвучив цифру в 2 440 осіб.

23 травня голова самопроголошеної ДНР Пушилін заявив, що всі українські полонені, які були в «Азовсталі», утримуються на території ДНР. Однак на початку липня ТАРС повідомив, що частину військовополонених (близько 1000 осіб) було доставлено до рф для «слідчих дій». Зокрема, близько ста осіб, яких ТАРС називає «іноземними найманцями», було направлено до москви.

У заяві сил безпеки та оборони наголошується, що така операція з порятунку 2,5 тисяч захисників Маріуполя була «єдиним можливим варіантом», альтернативи на кшталт екстракшн не було.

Екстракшн або ексфільтрація — це тактична процедура або прийом, який полягає у швидкому вивезенні людей (як військових, так і цивільних) з ворожої території у безпечне місце. Зазвичай таку тактику застосовують, коли весь особовий склад може загинути.

Екстракція буває двох видів: добровільна та примусова. Ось чим вони відрізняються:

Добровільна — військові (або не тільки вони) адекватно розуміють ситуацію і не проти того, аби їх забрали у безпечне місце;

Примусова — люди, з будь-яких причин, проти того, аби їх вивозили з ворожої території. У такому випадку їх ніхто не запитує і вивозить насильно, щоб зберегти життя (або ж потім ліквідувати чи заарештувати. В залежності від того, кого вивозять).

29 липня по виправній колонії в Оленівці, де утримувалися українські військовополонені, було завдано начебто ракетного удару. У результаті загинуло понад 50 людей, понад 70 отримали поранення.

30 липня міноборони рф заявило, що офіційно запросило до Оленівки експертів ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) для проведення розслідування. Однак у Комітеті повідомили, що не отримали відповіді на свій запит про відвідання Оленівки.

Розвідка США повідомила, що рф працює над фабрикацією доказів, щоб звинуватити Україну.

9 серпня в СІЗО «ДНР» помер захисник «Азовсталі», який потрапив у полон, повідомив The Insider. Ім'я військовополоненого не називається. При цьому російські ЗМІ називають причиною його смерті наркотики.

Якби росія вела конвенційну війну і дотримувалася правил і звичаїв ведення війни, дотримувалася Женевської конвенції про поводження із військовополоненими, то у такій ситуації, коли немає води, їжі, ліків, боєкомплекту, багато поранених, то здатися у полон було б варіантом зберегти життя.

Однак дії російської армії після 2014 року, і тим більше широкомасштабного вторгнення в Україну, свідчать про системне порушення правил поводження із полоненими і скоєння воєнних злочинів.

Люди з розмитими базовими цінностями перетворюються на істот, як тільки у них з'являється мінімальна влада та безкарність. У московитів ніяких цінностей не було і не буде, в них є тільки ненависть до всього світу. «Базою» є ментальність і спадщина Івана Грозного і опричини!

Змусити величезну масу роснаселення прийти до тями і побачити те, до якої міри деградації вони дійшли, можна тільки при якомусь катастрофічному зовнішньому впливі - як це було з німцями в 1945-му. Ілюзорна реальність повинна буквально впасти - самі вони не прокинуться, це вже очевидно. І «земська» діяльність хороших людей, теорія малих справ як концепція після 24 лютого теж провалилася.

Але якщо влада таки звалиться – масштаб роботи у просвіті буде колосальний. І масштаб відповідальності. Інакше цей глибинний народ із дна не витягнеш і вони будуть вічно шукати собі ворогів.

Наша справа не забувати ні на хвилину про наших Героїв.

Слава Україні!

Манана АБАШИДЗЕ, «Конфлікти і закони»

Фото Facebook



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.