«Генеральний секретар Ради Європи звернеться до посла України при РЄ за поясненнями щодо порушення прав журналістів газети «Вільним шляхом», - Генеральний секретар ЄФЖ

nmpu es

 
«Після оприлюднення випадку про порушення прав журналістів газети «Вільним шляхом» на Платформі Ради Європи, Генеральний секретар РЄ звернеться до Посла України за поясненнями щодо цієї ситуації», - повідомив генеральний секретар Європейської Федерації журналістів (ЄФЖ) - Рікардо Гут’єррез під час прес-конференції НМПУ «ЧИ ПІДЕ РОЗДЕРЖАВЛЕННЯ КОМУНАЛЬНИХ ЗМІ В УКРАЇНІ ВІЛЬНИМ ШЛЯХОМ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ВЕКТОРУ?», яка відбулась 19 вересня в Українському кризовому медіа-центрі, повідомляє прес-служба НМПУ.


Генеральний секретар ЄФЖ зазначив, що європейці солідарні зі своїми ківерцівськими колегами і підкреслив, що не зважаючи на дотримання колективом газети усіх необхідних юридичних вимог, керівництво району відмовилось слідувати закону.

Пан Гут’єррез також додав, що якщо місцева влада не поважає закон, - то це завдання Президента пояснити їм зміст поняття верховенства права в країні. «Саме сьогодні цей випадок порушення прав журналістів газети «Вільним шляхом» було розміщено на Платформі Ради Європи. Відтак ця інформація буде розіслана усім 47 членам Ради Європи».

Тетяна Котюжинська, секретар «Національної асоціації українських медіа» та президент Асоціації медіа-юристів, наголосила, що з 555 комунальних медіа, які пішли на роздержавлення, лише 20 мали проблеми, однак сьогодні це число зростає. «80% дотацій від держави отримували лише 40% медіа, інші ж отримували від бюджету лише 3% від усього свого обороту».

Пані Котюжинська пояснює, що місцева влада через роздержавлення комунальних медіа втрачає важливий адмінресурс, а також вплив на контент газети: «Проблема впливу починає загострюватись. Влада починає оговтуватись, змінювати редактора, забирати приміщення».

Президент асоціації медіа юристів переконана, що перемога у справі ківерцівської газети надзвичайно важлива, адже «якщо справа вирішиться перемогою, то це буде сигналом для усіх представників влади, й вони будуть вимушені «задкувати»; якщо ж справа вирішиться не на користь трудового колективу, то це буде величезна проблема для 555 інших комунальних медіа».

Голова Конфедерації вільних профспілок України (КВПУ) Михайло Волинець привітав крок трудового колективу за підтримки медіа-профспілки у організації безстрокового страйку та наголосив, що він є важливим і принциповим. «Невеличка газета у найвіддаленішій області України отримала дуже відчутний захист, натомість губернатор, прокуратура, голова обладміністрації, ті органи, які мали б стати на захист колективу – втягнені у конфлікт».

Пан Волинець зазначив, що конфлікт довкола ківерцівської газети також буде розглянуто на рівні Міжнародної конфедерації профспілок. «В Україні часто не дотримуються українського законодавства, Конституції, а також нехтують міжнародними нормами і стандартами. Тому, використовуючи у комплексі методи захисту та керуючись головними профспілковими стандартами солідарності та єдності, ми здатні надати захист не тільки журналістським колективам, а й показати приклад всьому суспільству, в інших галузях». Голова КВПУ також додав, що проблема ківерцівської газети сьогодні піднята на усіх рівнях – місцевому, обласному, всеукраїнському та міжнародному.

Голова медіа-профспілки Ігор Чайка підсумував, що медіа-профспілка й надалі буде вживати всі необхідні заходи задля захисту всіх своїх членів. «Сьогодні поруч із нами не випадково знаходяться наші партнери. Це говорить про те, що ми й надалі будемо отримувати підтримку наших міжнародних колег, а також захист наших профспілкових партнерів та колег по цеху й по професії. Адже профспілка наділена особливим статусом і всіма цими правами ми будемо належним чином користуватись».



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.