​Віце-голова Єврокомісії: у Польщі, на відміну від України, немає олігархів і корупції суспільства

Тіммерманс сказав, що, на відміну від України, у Польщі нині немає олігархів і корупції суспільства. «Найкоротша відповідь – просто ні, але я хочу більше сказати на цю тему», - так віце-президент Європейської комісії Франс Тіммерманс відповів у середу, 19 липня, у Брюсселі на питання журналіста про те, чи Польща може прийняти рішення про вихід з Європейського Союзу, повідомляє «Польське радіо».


Тіммерманс додав, що «верховенство закону, відкритість, плюралізм, рівні можливості та ринкова економіка» - це цінності, які поляки вибрали, «визволяючись з комуністичного ярма».

Під час прес-конференції, присвяченій ситуації у Польщі, віце-президента Єврокомісії запитали : «чи вважає він, що Польща може вийти з Євросоюзу». Франс Тіммерманс зазначив, що хоче дати «дещо більшу відповідь на таке коротке питання, адже найкоротша відповідь буде просто «ні».

«У моєму житті немає нічого важливішого, ніж завершення поділу Європи та зникнення берлінської стіни, залізної завіси і в 2004 році вступ, зокрема Польщі, до Європейського Союзу», - сказав він.

«Зроблю все, що у моїх силах, і вважаю, що мене у цьому повністю підтримують усі мої колеги в Єврокомісії, аби бути впевненим, що Польща дотримуватиметься цих планів, там буде процвітати верховенство закону, відкритість та плюралізм ЗМІ, ринкова економіка і рівні можливості для усіх», - ствердив Тіммерманс.

Як наголосив віце-президент Єврокомісії, «це вибір, який зробили поляки, визволяючись з комуністичного гніту». «Не ми це зробили, а поляки. Почалося все у Ґданську, це зробили люди, якими ми можемо тільки захоплюватися, наприклад Лєх Валенса», - зазначив він.

«ЄС, можливо, допоміг у цьому процесі. Спочатку Польща була приблизно у подібній ситуації, як Україна: економічно, соціально, політично. А нині, погляньте: яка велика між ними різниця», - звернув увагу Тіммерманс.

На його думку, частиною тієї все більшої зміни між Польщею та Україною, що працювала на користь першої, було «те, що поляки мали процедури верховенства закону, незалежних суддів, а незалежні суди могли впоратися з корупцією». «А тому у Польщі немає олігархів, тому у Польщі немає корумпованого суспільства, яке є таким жахливим соромом українського суспільства», - відзначив Тіммерманс.

Віце-президент Єврокомісіє підкреслив: «І я відчуваю величезну підтримку поляків, котрі знають, що нині вони там, де повинні бути: у серці Європи. Там вони мають бути та повинні залишитися», - додав політик.

Раніше Франс Тіммерманс зробив заяву у справі змін у судовій системі, які проводить Право і справедливість. «Закони про судочинство у Польщі викликають розбіжності, коли мова йде про їхню відповідність законодавству ЄС», - сказав він, додавши, що ухвалення законів про зміни у судовій системі у Польщі означатимуть, що суди опиняться під повним політичним контролем влади.

Тіммерманс додав, що Єврокомісія є близькою до запуску 7 статті Договору про ЄС, що передбачає навіть введення санкцій проти держави-члена Спільноти.

Франс Тіммерманс. Фото ЕРА



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.