​Напад росії на українські кораблі буде однією з тем саміту ЄС

Питання нападу росії на українські кораблі у районі Керченської протоки порушать, серед іншого, на дводенному саміті Європейського Союзу, що пройде у Брюсселі 13-14 грудня. Приблизно 10 держав підтримує введення нових санкцій проти росії, але проти посилення обмежувальних заходів виступають, зокрема, Німеччина та Франція, повідомляє Польське радіо.


На зустрічі послів держав Європейського Союзу, що відбулася минулого тижня, декілька країн наполягло, аби питання атаки на українські кораблі з’явилося у висновках очільників європейських держав та урядів.

У понеділок джерела у ЄС повідомили, що насправді так і буде. Те, чи це питання обговорюватимуть, вирішать самі лідери, котрі виступатимуть під час саміту. Згідно з деякими джерелами, жодних клопотів з тим, аби європейські лідери погодилися продовжити на чергові 6 місяців економічні санкції проти росії за її агресію в Україні, не буде.

Про напад на українські кораблі та захоплення російськими спецслужбами українських моряків говорили у понеділок євросоюзні міністри закордонних справ. Про ситуацію в Україні повідомив голова МЗС України Павло Клімкін.

Серед іншого, він запропонував ЄС обмежити роботу російських портів в Азовському морі. За інформацією агентства PAP, приблизно 10-11 держав ЄС підтримує введення нових обмежень проти росії. Крім країн Балтії та Польщі, санкції підтримують також деякі країни Скандинавії.

З іншого боку, проти санкцій, крім традиційних адвокатів росії в Брюсселі, тобто Італії, Греції, Кіпру, Болгарії та Угорщини, виступають також Франція та Німеччина, котрі беруть участь у перемовинах з Україною та росією в рамках так званого нормандського формату. Вони наполягають на деескалації конфлікту між росією та Україною і необхідності звільнення затриманих українських моряків.

Однак можливість введення нових санкцій не виключена у майбутньому. «Польща підтримує позицію, що потрібно почати рішучі заходи, що не обмежуються заявами. Додаткові санкції будуть доречними. Частина держав ЄС вважає, що москві треба дати шанс, аби вона звільнила в’язнів та повернула кораблі», - зазначив очільник польської дипломатії Яцек Чапутович.

Він додав, що міжнародне співтовариство, не тільки ЄС, але також НАТО, обмірковує відповідь на цей інцидент. «Є певний момент роздумів. Є все більше розуміння, що росія представляє серйозну загрозу безпеці в Європі та в світі», - вважає Чапутович.

Хоча міністри не мають єдиної думки щодо санкцій, однак вони погоджуються, що саме росія відповідає за агресію проти України в Азовському морі. «ЄС вимагає повернення кораблів та звільнення 24 ув’язнених моряків і повернення можливості судноплавства у цій акваторії», - зазначив міністр закордонних справ Польщі.

Фото pixnio.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.