​Посольство Польщі у Києві звернулося із нотою протесту до МЗС України у зв'язку із інформаційною таблицею у Гуті Пеняцькій

Посольство Польщі в Києві висловило ноту протесту Міністерству закордонних справ України у зв’язку зі спробами релятивізувати злочин у Гуті Пеняцькій. Про це у понеділок, 25 лютого, повідомила речниця дипломатичного відомства Польщі Ева Сувара, передає Польське радіо.


За словами Сувари, прикладом спроби релятивізації трагічних подій у Гуті Пеняцькій є, зокрема, «інформаційна таблиця, що встановлена у 2018 році неподалік пам’ятника жертвам, яка містить фальшиву інформацію про перебіг злочину з 1944 року, а також напис у місці пам’яті українців, котрі загинули у населених пунктах за 20 км від Гути, в якому говориться про вшанування українських жителів сусідніх сіл, закатованих польськими шовіністами та радянськими партизанами».

«Посольство Республіки Польща в Києві звернулося у цій справі із нотою протесту до МЗС України, наголосивши, що місця пам’яті з таким текстом ставлять під сумнів заявлену владою України політику добросусідства та примирення у відносинах з Польщею, а також просить українську сторону роз’яснити законність та обставини встановлення обох об’єктів», - повідомила речниця МЗС Польщі.

За її словами, у ноті наголошено, що Польща відкрита до діалогу для роз’яснення історичних суперечностей.

На таблицю, що стоїть поруч із пам’ятником жертвам трагедії, на якій по-українські, по-польські та по-англійські написано, що за злочин відповідають «німецькі нацисти», а у селі діяли «польські загони», звернули увагу теж під час торічних заходів у 74-і роковини погрому в Гуті Пеняцькій.

Віце-президент Інституту національної пам’яті Польщі Кшиштоф Шваґжик тоді відзначив, що зміст напису на таблиці – це «провокація з боку певних українських сил, котрі хочуть переписати історію». «Незважаючи на те, скільки би таких таблиць не з’явилося, ніщо не змінює факту, що 28 лютого 1944 року жителі Гути Пеняцької були вбиті українцями на німецькій службі», - сказав Шваґжик.

Нагадаємо, у неділю, 24 лютого, на Львівщині, відбулася жалобна урочистість, присвячена пам’яті жертв погрому в Гуті Пеняцькій, що відбувся 28 лютого 1944 року. Гута Пеняцька, село із понад тисячею мешканців, було тоді цілковито спалене. За офіційною польською версією, злочин вчинили солдати дивізії СС «Галичина» та Української повстанської армії. З іншого боку, як про це повідомляє портал Історична правда, «згідно з документами польського Архіву новітніх актів, село спалив підрозділ німецької таємної польової поліції (ГФП)».

Фото polradio.pl



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.