​Польські режисерка і публіцистка Аґнєшка Голланд та Енн Епплбом нагороджені українськими орденами

Режисерку і публіцистку нагороджено за вагомий внесок у вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу — Голодомору 1932-1933 років в Україні, подвижницьку діяльність, спрямовану на висвітлення правди про Голодомор, повідомляє Польське радіо.


Дві польські громадянки – режисерка Аґнєшка Голланд і американсько-польська публіцистка Енн Епплбом – нагороджені українськими орденами «за вагомий внесок у вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу — Голодомору 1932-1933 років в Україні, подвижницьку діяльність, спрямовану на висвітлення правди про Голодомор».

Президент Володимир Зеленський нагородив Голланд і Епплбом Орденами княгині Ольги ІІІ ступеня. Ця нагорода вручається, зокрема, за видатні заслуги у державній, суспільній, науковій, культурній і освітній діяльності. Указ з цього приводу було оприлюднено в суботу, 23 листопада 2019 року. Цього дня в Україні відзначається День пам’яті жертв Голодомору. За різними оцінками, ця трагедія забрала життя від чотирьох до восьми мільйонів людей.

Аґнєшка Голланд є режисеркою стрічки «Ціна правди» (пол. «Obywatel Jones», англ. «Mr. Jones»). Це історія молодого валлійського журналіста, який у 30-х роках ХХ століття був одним з перших, хто описав Голодомор в Україні. Українська прем’єра цієї стрічки відбудеться у Києві 28 листопада.

Енн Епплбом є авторкою книжки «Червоний голод. Війна Сталіна проти України» (англ. «Red Famine: Stalin's War on Ukraine»), в якій також розповідає про події 1932-33 років в Україні. З книги випливає, що Голодомор був ще одним – окрім Голокосту – найбільшим актом геноциду у ХХ столітті.

У часи комунізму Україною пройшли три хвилі голоду: на початку 20-х років, у 30-х роках, а також у 1946-1947 роках. Найтрагічнішим за своїми результатами був Голодомор 1932-33 років, у найгірший період якого щоденно вмирало до 25 тисяч українців.

Голодомор стався в одному з найбільш врожайних регіонів Європи, коли СРСР експортував величезні обсяги зерна. В Україні збіжжя, а згодом всі продукти конфіскувалися владою.

За оцінкою істориків, голод в Україні був викликаний штучно, аби зламати спротив селянства щодо колективізації. Саме тут цей спротив був найсильнішим.

2006 року Польща визнала Голодомор в Україні актом геноциду.

Фото EPA



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.