​З річним запізненням: Олег Сенцов отримує європейську премію імені Сахарова, бо рік тому перебував у росії за гратами

Нещодавно звільнений з російської в’язниці український правозахисник Олег Сенцов отримає премію імені Сахарова, якою Європейський парламент відзначив українця 2018 року, коли він був за ґратами у росії. Церемонія відбудеться 26 листопада у будівлі Європарламенту в Страсбурзі у Франції, де 43-річний лауреат виступить з промовою, повідомляє «Голос Америки».


Росія звільнила і повернула Сенцова в Україну 7 вересня 2019 року в межах обміну групами ув’язнених.

Виступаючи упродовж останніх тижнів у європейських столицях, Олег Сенцов наголошує, що в росії і далі перебувають близько сотні політичних в’язнів - українських громадян, багато з них кримські татари.

У Лондоні цього місяця він також застеріг від будь-яких сподівань на те, що президент путін відмовиться від агресивної політики щодо України та ворожості до Європи.

«Я не вірю путіну. Ви повинні розуміти, що це дуже хитра, дуже цинічна, дуже жорстока, безпринципна людина. Маска миротворця на ньому - це лише маска. Під нею - обличчя диктатора і вбивці… Коли ви будете розуміти це, то будете знати, на які кроки піде росія далі», - відповів Сенцов на запитання учасників зустрічі в Міжнародній амністії, чи готова москва припинити війну проти України.

Олег Сенцов, який народився у Сімферополі, навесні 2014 року відкрито виступив проти російської окупації Криму і організовував гуманітарну допомогу українським військовим, які були заблоковані на півострові.

10 травня 2014 року росіяни заарештували його, звинувативши в організації терористичних актів проти російської влади, і вивезли з Криму на територію росії.

Сенцова судили, як російського громадянина, хоча він наголошував, що він український громадянин, ніколи не мав російського паспорта та відкидав звинувачення у тероризмі.

Правозахисна організація Міжнародна амністія назвала судовий процес і вирок - 20 років ув'язнення «надзвичайно цинічним демонстративним судом».

Олега Сенцова заслали відбувати покарання у Сибір, де він продовжував відстоювати свої права та права інших українських в’язнів у росії.

Державний департамент США назвав той процес несправедливим, а Європейський Союз заявив, що вирок порушує міжнародні закони.

«Премія імені Сахарова за свободу думки», яка названа на честь радянського фізика й політичного дисидента Андрія Сахарова, присуджується у Європейському парламенті щорічно з 1988 року особам та організаціям, які захищають права й основні свободи людини.

Олег Сенцов. Фото RadioSvoboda.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.