​ІНП Польщі планує пошуково-ексгумаційні роботи в Гуті Пеняцькій в Україні

Польський Інститут національної пам’яті планує на цей рік проведення ексгумаційно-пошукових робіт на території Гути Пеняцької в Україні. За оцінками польських дослідників, 28 лютого 1944 року тут загинуло приблизно 850 осіб; жертвами волинської різні в цьому селі стало польське цивільне населення, повідомляє Польське радіо.


Як повідомив професор Кшиштоф Шваґжик з Бюро пошуків та ідентифікації Інституту національної пам’яті, це найважливіше з місць, де експерти Інституту хотіли б провести роботи. Польська сторона звернеться зі списком декількох інших, проте немає можливості починати дії в багатьох місцях, тому що іноді йдеться про кілька сотень жертв, а отже роботи можуть тривати кілька місяців.

Пошуки останків польських жертв у безіменних могилах на території України стануть можливими завдяки зміні позиції українського державного керівництва, яке декілька місяців тому задекларувало таку готовність.

Заразом, українська сторона очікує, щоб Польща відновила зруйновані українські пам’ятники на своїй території. Йдеться, в тому числі, про пам’ятник на горі Монастир поблизу Верхрати, на могилі воїнів УПА, які боролися з НКВС. 2015 року його зруйнували невідомі.

Директор Бюро вшанування боротьби і мучеництва Інституту національної пам’яті Адам Сівек заявив, що задовольнити ці очікування буде складно: «Українська сторона посилається на колишні домовленості, укладені ще із секретарем Ради охорони пам’яті боротьби та мучеництва Анджеєм Пшевозьніком. Він цю могилу визнав законною, прийняв її існування. Але в світлі нашої правової системи це не визначає статусу цієї могили, чи справді слід її визнати воєнною могилою з усіма наслідками, пов’язаними з державним, правовим захистом, утриманням польською стороною тощо».

Адам Сівек додав, що невдовзі заплановано обговорення спірних питань з українською стороною. Представник Інституту національної пам’яті звернув увагу на необхідність ухвалення чітких норм, що регулюють статус поховань членів УПА.

За оцінкою польського ІНП, в Польщі є приблизно 70-80 об’єктів, що вшановують пам’ять українців, які полягли під час Другої світової війни, частина з них стосується членів УПА.

Фото Radio Maryja/YouTube.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.