Пленарне засідання Верховної Ради 16 березня 2012 року

Пленарне засідання Верховної Ради 16 березня 2012 рокуУ п'ятницю, 16 березня, завершився черговий пленарний тиждень десятої сесії Верховної Ради України шостого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на початку ранкового засідання повідомив, що в роботі Верховної Ради беруть участь Прем'єр-міністр України М.Азаров і члени Кабінету Міністрів.

В.Литвин поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарних засіданнях 15 березня.

Головуючий нагадав: у пленарні тижні щоп'ятниці проводиться "Година запитань до Уряду". Представники депутатських фракцій та груп погодили пропозицію заслухати інформацію Кабінету Міністрів з приводу виконання соціальних програм та їх фінансове забезпечення.

Перед Верховною Радою виступив Прем'єр-міністр України Микола Азаров. "Після оголошення Президентом України соціальних ініціатив з'явилося багато коментарів щодо того, що немає грошей, треба вмикати друкарський верстат тощо. Щоб зрозуміло відповісти на це, давайте згадаємо, що було два роки тому. Згадаємо про те, що тодішній уряд не тільки відмовився виконувати Закон "Про підвищення державних соціальних стандартів", ініційований фракцією Партії регіонів, але й стверджував, що це - атомна бомба під економіку України. І що ж? Вже у квітні 2010 року ми прийняли рішення про підвищення прожиткового мінімуму, заробітної плати, у тому числі, в бюджетній сфері, пенсій, всіх видів державної соціальної допомоги, доплат та інших виплат. Більше того, всі збільшені виплати були запроваджені попередньою датою з 1 січня 2010 року. І тоді, в період економічної кризи, люди одержали відчутні надбавки", - зазначив глава уряду.

М.Азаров розповів про збільшення середніх розмірів пенсій, державних соціальних стандартів, заробітної плати, інших соціальних виплат різним категоріям населення. "Ми змогли вирішити непросте завдання - почати поетапне збільшення рівня соціального захисту і відновити економічне зростання", - наголосив М.Азаров.

Глава уряду також поінформував про зростання реального ВВП, промислового виробництва, інвестицій в українську економіку, про регулярне протягом двох останніх років збільшення пенсій, допомог інвалідам, малозабезпеченим верствам тощо на тлі значного зменшення дефіциту державного бюджету (майже у 5 разів порівняно з 2009р.).

М.Азаров запитав: "Коли фінансово-економічна ситуація в країні була кращою: 2 роки тому - навесні 2010р. чи сьогодні - навесні 2012р.? "Не може бути ніяких сумнівів у тому, що країна сьогодні знаходиться у значно кращій ситуації, ніж два роки тому. І цілком логічно, що влада може і повинна вирішувати питання покращення життя людей, відновлення соціальної справедливості", - наголосив глава уряду.

Прем'єр-міністр зазначив: "Президент України запропонував масштабні соціальні ініціативи. Їх багато і вони адресовані різним категоріям громадян - тим, хто здатний заробляти на життя, і тим, хто не може себе забезпечити. Тому, безумовно, проголошені Президентом України нові соціальні ініціативи логічно очікувані суспільством і стратегічно виважені".

За його словами, важливою соціальною складовою є збільшення розміру пенсій. Починаючи з травня поточного року буде збільшено розмір пенсій майже 9 млн. пенсіонерам. Розмір пенсійних виплат в середньому зросте на понад 100 гривень в місяць. З 1 травня буде збільшено на 42% прожитковий мінімум для непрацездатних осіб, доплати до пенсій членам померлих інвалідів війни. Зростуть також пенсійні виплати учасникам війни. Підвищений розмір таких виплат отримають близько 1,3 млн. осіб. З 1 травня буде поетапно збільшено розмір пенсій близько 660 тисячам військовослужбовців, звільненим з військової служби. Розмір таких пенсій в середньому збільшиться на 165 гривень у місяць.

М.Азаров поінформував про збільшення розмірів соціальних виплат іншим категоріям громадян, які цього потребують.

Серед актуальних проблем, які піднімав Президент України, Прем'єр-міністр відзначив проблему нової якості роботи соціальних служб. Він повідомив, що Президентом України поставлено завдання - якнайповніше надати соціальні послуги найбільш вразливим категоріям населення. При цьому головне - раннє виявлення проблем та вчасно надана необхідна допомога. "Тобто, необхідно так перебудувати їх роботу, щоб вони не гасили пожежу, коли вона вже виникла, а йти назустріч тим, хто потребує цієї допомоги. Виявляти та запобігати - повинно стати правилом їх роботи", - наголосив глава уряду.

М.Азаров повідомив про підготовку, яку веде уряд, до компенсаційних виплат вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР. "Не приховую, я критикував рішення попереднього уряду на початку 2008р. про виплату компенсацій вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР тому, що тоді воно було економічно недоцільним. В результаті 6 млн. громадян одержали цю компенсацію, а 6 млн. не одержали. Це несправедливо", - наголосив він.

М.Азаров підкреслив: "Люди повинні довіряти владі, незалежно від того, хто її очолює. Тому це непросте завдання буде реалізовано. Несправедливість, яка виникла не з нашої вини, буде ліквідована. Я поставив перед керівниками завдання: все повинно бути організовано чітко, зрозуміло, без черг і довідок. Особлива увага - людям похилого віку".

Прем'єр-міністр також повідомив, що члени уряду разом з Національним банком розпочали роботу над формуванням програми державного іпотечного кредитування, запропонованої Президентом України, та механізмів її реалізації.

М.Азаров запевнив, що всі позиції соціальних ініціатив президента України знайдуть відображення у змінах до Державного бюджету, які вже зараз готує уряд. Він повідомив, що уряд подасть їх до Верховної Ради на початку квітня.

Прем'єр-міністр зазначив, що нові соціальні ініціативи - це не механічне збільшення соціальних виплат шляхом збільшення витрат з Державного бюджету. За його словами, в першу чергу, це - ліквідація перекосів і поліпшення якості надання соціальних послуг, їх адресності. "Кінцева мета - перейти до сучаснішої комплексної моделі соціального забезпечення і захисту, яка створить необхідні умови покращення життєвих перспектив і, врешті, поліпшення добробуту соціально вразливих сімей. Це - допоможе поступово розв'язати проблему соціальної нерівності в Україні", - завершив виступ М.Азаров і залишив сесійний зал для зустрічі з Прем'єр-міністром Угорщини.

На запитання народних депутатів відповідали члени Кабінету Міністрів.

Під час запису народних депутатів на запитання головуючий звернувся з проханням до представника Міністерства палива і енергетики поінформувати щодо змісту закону, який стосується газотранспортної системи, який мав розглядатися сьогодні.

В.Литвин повідомив, що під час проведення засідання Погоджувальної ради обговорено питання щодо зняття будь-яких застережень під час розгляду цього питання. Він зазначив, що Верховна Рада розгляне альтернативний проект закону, автором якого є народний депутат Ю.Кармазін, і прийме рішення лише в частині подолання монополізму "Нафтогазу" на його розділення на дві структури: яка транспортує газ і яка добуває газ. Це відповідає Енергетичній хартії.

На більшість запитань народних депутатів відповів Віце-прем'єр-міністр, Міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Перше запитання народного депутата В.Бондаренка стосувалося того, де уряд візьме гроші на реалізацію соціальних ініціатив Президента України.

Для того, щоб виконати іпотечну програму, повідомив С.Тігіпко, передбачається залучити приблизно 10 мільярдів гривень, для виконання всіх соціальних ініціатив потрібно буде ще 16 мільярдів гривень.

Урядовець назвав джерела залучення цих коштів: перевиконання зведеного бюджету за два місяці склало цього року 2,2 мільярдів гривень, перевиконання доходів Пенсійного фонду, надходжень до Пенсійного фонду - 1 мільярд гривень, до інших соціальних фондів - 0,3 мільярда гривень, разом - 3,5 мільярдів гривень. "Ми передбачаємо, що за рахунок зростання економіки ми зможемо збільшити доходи приблизно на 14 мільярдів гривень, це - не приймаючи ніяких законодавчих рішень. Що стосується інших джерел? Безумовно, разом з змінами до бюджету ми повинні будемо подати комплекс законів, які будуть наповнювати державний бюджет. В першу чергу, за рахунок перерозподілу доходів від багатих до бідних - закон на багатство, можуть також бути ініціативи про внесення змін до законодавства по офшорних зонах", - повідомив він.

Представник фракції КПУ В.Лещенко запитав: чому уряд, в тому числі, і Міністерство соціальної політики, не захищали так само жваво пропозиції фракції комуністів під час формування Державного бюджету на 2012 рік, які майже співпадають з президентськими ініціативами?

С.Тігіпко відповів так: "Ми планували бюджет 2012 року, він був достатньо напружений, тому що ми практично за два роки, за три роки виходили на дефіцит бюджету з 14,8%, який ми мали офіційно, до менше ніж в 2,5%, практично на 2,5% разом з "Нафтогаз України". Ми з вами прийняли такий бюджет. Зараз, згідно із статистикою за два місяці, ми маємо додаткові надходження - 2,2 мільярдів гривень, по Пенсійному фонду - 1 мільярд гривень. Ми передбачаємо і прогнозуємо, що за рахунок тільки зростання економіки ми мінімально виходимо на 14 мільярдів гривень. І це дає нам можливість сьогодні вже говорити про нові соціальні ініціативи. Все, що буде з'являтися в бюджеті, все це уряд буде направляти на соціальні моменти, тому що це потрібно людям".

Народний депутат Я.Сухий поцікавився: коли буде завершено запровадження інституту соціальних інспекторів і чи будуть створені робочі місця в ощадкасах для того, щоб процес виплати заощаджень був організованим.

С.Тігіпко відповів: "Без того, щоб побудувати по всій країні систему соціальних працівників, які мали б свою дільницю в 300-400 громадян, нам цього не вдасться зробити. Тому що ця людина повинна знати ситуацію в кожній родині. На що повинні бути направлені зусилля цих соціальних працівників? Люди, які будуть займатися захистом прав дитини і допомогою тим, хто не може себе вже обслугувати, це поодинокі пенсіонери. Оце дві соціальні групи людей, на кого ми направимо свої перші зусилля. Ми не хотіли б значно збільшувати штати і передбачаємо, що частину соціальних працівників будемо перенавчати і переспеціалізовувати.

Що стосується черг. Це дуже важливе питання. Маючи навіть перелік всіх вкладників, все одно 6 мільйонів людей якісно обслужити в короткий час достатньо складно. Ми працюємо над тим, щоб це зробити технологічно. Ми все зробимо, щоб ніяких черг не було", - зазначив урядовець.

Під час запитань керівник фракції "БЮТ-Батьківщина" А.Кожем'якін, скориставшись можливістю, заявив: щойно він отримав повідомлення, що зараз на територію Качанівської колонії не допускають народних депутатів. За його словами, відбувається порушення Закону "Про статус народного депутата" і Кримінально-виконавчого кодексу.

А.Кожем'якін звернувся до Голови Верховної Ради України В.Литвина з проханням втрутитись у цей процес і захистити депутатів, інакше фракція відреагує адекватно.

На це повідомлення Міністр юстиції О.Лавринович зауважив, що Міністерство юстиції не здійснює оперативне керівництво пенітенціарною службою. Тому, звичайно, не має права приймати рішення про проведення навчання, скасування, а формує політику у плані забезпечення норм функціонування цієї служби.

"Що стосується дотримання законів, то ви знаєте, що народний депутат України має право входу до державних приміщень, але є обмеження, які передбачені іншими законами, є об'єкти, на які є спеціальний допуск. І, звичайно, що у даному випадку потрібно буде керуватися спеціальними законами. І не можна говорити, що народний депутат - та особа, яка може зайти у будь-яке приміщення у державі, навіть якщо воно має окремий режим відвідування. Тому, у даному випадку потрібно чітко поставити питання: на яку територію, з якою метою, для чого? І порядок, визначений законами України, при цьому має абсолютно твердо зберігатися", - зазначив О.Лавринович.

Голова Верховної Ради України В.Литвин дав доручення Першому заступникові А.Мартинюку зв'язатись із керівництвом пенітенціарної системи, з'ясувати всі обставини і поінформувати Верховну Раду.

На запитання народних депутатів також відповіли Перший віце-прем'єр-міністр В.Хорошковський, Міністр внутрішніх справ В.Захарченко, Перший заступник Міністра охорони здоров'я Р.Моісеєнко.

Міністр юстиції Олександр Лавринович поінформував народних депутатів про ситуацію, яка склалася у Качанівській колонії щодо озвученої керівником фракції "БЮТ-"Батьківщина" А.Кожем'якіним інформації, в якій йшлося про те, що народних депутатів не допускають на територію Качанівської колонії. О.Лавринович повідомив, що 3 народних депутати безперешкодно допущені на територію і зараз знаходяться в адміністративному корпусі, з'ясовується, що вони хочуть побачити в колонії.

Заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Володимир Макуха доповів з приводу проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою забезпечення реформування нафтогазового комплексу, який мав розглядатися на сьогоднішньому засіданні.

В.Макуха зазначив, що основною метою прийняття законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою забезпечення реформування нафтогазового комплексу є виконання зобов'язань України з імплементації українського законодавства у законодавство Європейського Союзу. Ці зобов'язання виникли внаслідок прийняття України до Договору про заснування Енергетичного співтовариства, ратифікованого Верховною Радою минулого року. В рамках цього Договору передбачається, зокрема, реформування "НАК "Нафтогаз України" з метою розмежувати транспортну та виробничу функції, а також позбутися непрофільних активів. За його словами, чинне законодавство не дозволяє здійснити такі кроки і сьогодні вже виникли певні проблеми, зокрема, фактично призупинилася реалізація першого пілотного проекту з модернізації газотранспортної системи України, модернізації трубопроводу "Уренгой-Помари-Ужгород", яка передбачала залучення коштів європейських фінансових інституцій.

"Ми проаналізували ситуацію, яка склалася, ретельно проаналізували законопроект, який підготовлений народним депутатом Ю.Кармазіним, і вважаємо, що прийняття цього законопроекту може бути першим кроком на шляху реалізації реформ у нафтогазовому секторі. Уряд і Міністерство підтримує законопроект народного депутата Ю.Кармазіна", - зазначив В.Макуха.

Головуючий повідомив, що "Година запитань до Уряду" завершилась і зачитав депутатські запити.

На вимогу фракцій "БЮТ-"Батьківщина" і "Наша Україна-Народна Самооборона" у засіданні була оголошена перерва, під час якої представники фракції "БЮТ-Батьківщина" заблокували президію і трибуну для виступів, вимагаючи негайної інформації від Генеральної прокурора стосовно заяви, з якою на початку засідання виступав А.Кожем'якін.

Після закінчення перерви пленарне засідання не було продовжено, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.