Позачергове пленарне засідання Верховної Ради 27 квітня 2012 року

vr12 03 2012У п'ятницю, 27 квітня, відбулося позачергове пленарне засідання десятої сесії Верховної Ради України шостого скликання. Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк повідомив, що позачергове пленарне засідання проводиться на вимогу депутатських фракції Партії регіонів, Комуністичної партії і Народної партії та депутатської групи "Реформи заради майбутнього" для розгляду питання про події, що сталися у місті Дніпропетровськ, та першочергові кроки, щодо посилення заходів безпеки в країні, та деяких інших питань.


З першого питання - про події, що сталися у місті Дніпропетровськ, та першочергові кроки, щодо посилення заходів безпеки в країні - доповіли перший заступник Голови Служби безпеки Володимир Рокитський, заступник Міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк, заступник Генерального прокурора Євген Блажівський і Міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога.

Головуючий повідомив, що керівники правоохоронних органів зараз перебувають у Дніпропетровську на місці подій.

Перший заступник Голови Служби безпеки Володимир Рокитський поінформував народних депутатів про те, що сьогодні у м. Дніпропетровськ сталася надзвичайна подія - пролунали чотири вибухи. СБУ з метою розкриття злочину вживається комплекс оперативно-розшукових заходів. За його словами, на місце події направлено групу досвідчених співробітників на чолі з Першим заступником Голови СБУ - Керівником Антитерористичного центру П.Шатковським.

"На даний час з'ясовано, що протягом півтори години у місті Дніпропетровську в районі проспекту Карла Маркса сталося чотири вибухи. Тип та потужність вибухових пристроїв встановлюється. Станом на 15-у годину жодних вимог та погроз від встановлених або невстановлених осіб до правоохоронних органів не надходило. По черзі відбулося чотири вибухи по маршруту руху першого трамваю проспектом ім. К.Маркса. Вибухові пристрої були закладені в урни. У результаті вибухів постраждало 25 осіб: одна особа має тяжкі тілесні пошкодження, 5 осіб середні і останні - легкі. Потерпілим надана перша необхідна медична допомога.

Зараз на всіх місцях, де вибухнули саморобні вибухові пристрої, працює спільна оперативно-слідча група. Всі зусилля Служби безпеки, МВС та прокуратури об'єднані. Прокуратурою порушена кримінальна справа за статтею 258 "Терористичний акт", - повідомив В.Рокитський.

Перший заступник Голови СБУ також зазначив, що зараз не розглядається питання про введення надзвичайного стану.

Заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк поінформував про повідомлення, які почали надходити з місць подій до чергових частин районних відділів МВС.

В.Ратушняк також повідомив, що зараз на місцях працюють посилені слідчо-оперативні групи на чолі з прокурором Дніпропетровської області та начальником головного управління генерал-майором Бабенком. "По місту Дніпропетровську введено в дію оперативний план "Сирена". Терміново направлено додаткові сили внутрішніх військ, проводяться заходи щодо з'ясування обставин події. Для особистого контролю за здійсненням заходів з розкриття вчинених злочинів до міста Дніпропетровська вилетів міністр внутрішніх справ В.Захарченко. У Міністерстві розгорнуто роботу оперативного штабу. Особовий склад органів підрозділів переведений на посилений варіант несення служби", - зазначив В.Ратушняк.

Заступник Генерального прокурора Євген Блажівський повідомив, що як тільки стало відомо про вчинення першого вибуху, прокурором Дніпропетровської області було порушено кримінальну справу за статтею "Тероризм". Доручено розслідування працівникам Служби безпеки, оскільки відповідно до статті 212 Кримінально-процесуального кодексу України це є підслідність органів СБУ.

"Розслідування справи проводиться спільною групою слідчою СБУ, працівниками органів прокуратури і Міністерства внутрішніх справ. В ході слідства виконуються всі необхідні слідчі заходи, щоб встановити обставини цих злочинів і осіб, які їх вчинили. Після закінчення перших слідчих дій Генеральним прокурором В.Пшонкою планується провести спільну нараду правоохоронців з метою підведення підсумків першого етапу роботи з розкриття цього злочину", - повідомив Є.Блажівський.

Міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога повідомив, що МНС скеровує свою роботу згідно своїх функціональних обов'язків, взаємодіє з усіма своїми структурами. "Але у зв'язку з тим, що відкрита кримінальна справ, МНС скеровує Антитерористичний центр СБУ. І ті завдання, які перед нами будуть ставитися, ми будемо їх чітко виконувати", - зазначив він.

Представники правоохоронних органів відповіли на запитання народних депутатів.

Парламентарії розглянули інші питання порядку денного позачергового засідання.

Проект закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Японії про співробітництво у сфері поліпшення післяаварійного реагування на надзвичайні ситуації на атомних електростанціях доповів Міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога. Він звернувся до народних депутатів з проханням ратифікувати Угоду, яку кілька днів тому ратифікувала Нижня палата Парламенту Японії у повному складі.

Перший заступник голови Комітету у закордонних справах Тарас Чорновіл зазначив, що Угода, яка була підписана у Токіо 18 квітня 2012 року, передбачає взаємну поінформованість і не носить додаткових спеціальних зобов'язань, не передбачає додаткових фінансових ресурсів. Угода передбачає, що післяаварійне - це стосується не тільки майбутніх аварій, але після тих аварій, які були і в Україні, в Японії - інформування відбувається з усіх питань. "Ми надаємо відповідну інформацію японській стороні, в тому числі і щодо заходів ліквідації наслідків. Японська сторона інформуватиме про ті особливості, а там дуже багато особливостей - і в хімічному питанні, в забрудненнях, особливих реакціях в реакторах тощо для того, щоб ці питання можна було розв'язувати", - зазначив Т.Чорновіл.

Верховна Рада 267-ма голосами ратифікувала Угоду.

Народні депутати розглянули питання про включення до порядку денного сесії проекту постанови про висловлення недовіри Генеральному прокурору України В.Пшонці.

За результатами голосування проект постанови не було включено до порядку денного сесії.

Верховна Рада ухвалила Постанову "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України шостого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації". Згідно з Постановою, народного депутата Ю.Каракая обрано першим заступником голови Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, увільнивши його від обов'язків члена цього Комітету; народного депутата Віталія Журавського обрано членом Комітету з питань охорони здоров'я; народного депутата Валерія Ремеза обрано членом Комітету з питань науки і освіти.

Головуючий далі оголосив до розгляду питання про складення присяги Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська склала присягу перед Верховною Радою.

Представники опозиції під час складення Уповноваженим з прав людини присяги перешкоджали їй це робити.

Народні депутати привітали В.Лутковську із вступом на посаду.

Верховна Рада прийняла Постанову "Про звільнення Н.Карпачової з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини".

Парламентарії подякували Н.Карпачовій за багаторічну роботу на посаді Уповноваженого.

Перший заступник Голови Верховної Ради України А.Мартинюк оголосив про закриття позачергового пленарного засідання.

3-4 травня народні депутати працюватимуть з виборцями.

7-8 і 10-11 травня парламентарії працюватимуть у комітетах та фракціях.

Наступне пленарне засідання десятої сесії відбудеться у вівторок, 15 травня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.