Пленарне засідання Верховної Ради 6 червня 2012 року

vr12 03 2012У середу, 6 червня, Верховна Рада України продовжила роботу в пленарному режимі. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на початку ранкового засідання поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарних засіданнях 5 червня.


З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили народні депутати.

Головуючий оголосив про входження народного депутата Володимира Ланового до складу фракції "Наша Україна-Народна Самооборона".

Парламентарії розглянули питання ратифікації.

Проект закону про ратифікацію Угоди про порядок передачі зразків наркотичних засобів, психотропних речовин та їх прекурсорів (у межах країн СНД) доповів Голова Державної служби з контролю за наркотиками Володимир Тимошенко. Він зазначив, що предметом Угоди, підписаної 18 жовтня 2011 року в місті Санкт-Петербурзі, є обмін між компетентними органами держав-сторін зразками вилучених з незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів для здійснення оперативно-розшукових заходів, забезпечення проведення порівняльних досліджень, а також з науковою та навчальною метою.

Голова Комітету у закордонних справах Олег Білорус доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді направити законопроект на доопрацювання. О.Білорус зазначив, що передбачене законопроектом звільнення від митного огляду і контролю при передачі між компетентними органами країн СНД зразків наркотиків та їх прекурсорів є неприпустимим та може створити реальні можливості для збільшення їх незаконного переміщення, розповзання і відтворення.

Комітет у закордонних справах звернув увагу на те, що закон виписаний з порушенням Віденської Конвенції про право міжнародних договорів 1969 року.

Під час обговорення народні депутати зауважували, що ратифікація цієї угоди сприятиме переміщенню досить великих доз наркотичних засобів. Вони також звертали увагу на зауваження Головного науково-експертного управління та погоджувалися з рішенням профільного комітету про направлення законопроекту на доопрацювання.

За результатами голосування проект закону про ратифікацію Угоди про порядок передачі зразків наркотичних засобів, психотропних речовин та їх прекурсорів (у межах країн СНД) був прийнятий за основу 270-ма голосами.

Верховна Рада ратифікувала Конвенцію про міжнародні майнові права на рухоме обладнання та Протоколу до Конвенції про міжнародні майнові права на рухоме обладнання з питань авіаційного обладнання.

Народні депутати розглянули питання про включення до порядку денного сесії низки законопроектів.

Проект закону про внесення зміни до Конституції України (щодо недоторканності) доповів народний депутат Микола Томенко. М.Томенко повідомив, що 153 народні депутати, які виступили з даною ініціативою, доручили йому "сформувати підходи до такої непростої проблеми, яка склалася в Україні, коли певна категорія посадовців випадає, з точки зору ставлення й відповідальності із загального конституційного устрою, загального конституційного ладу, загальної законодавчої канви".

Доповідач нагадав про те, що парламент не вперше повертається до проблеми рівності всіх перед законом. Він зазначив, що цей законопроект має на меті привести інститут недоторканності в Україні у відповідність з міжнародними правовими стандартами, усунути суперечності в Конституції України і чинному законодавстві, забезпечити рівність громадян України перед законом, подолати корупцію та припинити зловживання правом з боку Президента України, народних депутатів та суддів, створити необхідні правові умови для безперешкодного і ефективного здійснення ними своїх повноважень.

"Якщо сьогодні ми не зробимо цей крок, я переконаний, поваги до будь-якої влади ніколи в Українській державі не буде. Сьогодні вимога українського суспільства - поставити під відповідальність кожну посадову особу Ми, об'єднана опозиція, віримо в те, що ні Президент, ні судді, ні народні депутати не бояться відповідальності перед законом і сьогодні всі як один підтримають наш законопроект", - наголосив М.Томенко.

Голова Комітету з питань правової політики Сергій Міщенко повідомив, що цей законопроект буде розглядатися на засіданні Комітету у четвер.

Головуючий нагадав, що відповідно до статті 145 Регламенту головний комітет, розглядаючи це питання, повинен дати відповідь на 15 питань, потім підготувати висновки на підставі відповіді на ці 15 питань, підготувати проект постанови, в якому зазначити: включити до порядку денного, або включити до порядку денного і направити до Конституційного Суду, або включити до порядку денного і опублікувати для обговорення.

Під час дискусії народні депутаті висловили різні позиції щодо норм законопроекту. На підтримку законопроекту, поданого представниками опозиції, висловилися і деякі представники більшості. Народний депутат Михайло Чечетов зазначив, що фракція Партії регіонів підтримає цей законопроект за умови якщо "все це в черговий раз не закінчиться розмовами, а буде прийнято конкретне рішення".

Інші промовці закликали шукати консенсус, тому що і парламентська більшість і опозиція виступають за зняття депутатської недоторканності.

Головуючий, підводячи риску під обговоренням, запропонував парламентаріям відкласти прийняття рішення до внесення проекту постанови комітетом для того, щоб був предмет для голосування. Якщо ж ця пропозиція не буде підтримана, він поставить на голосування іншу пропозицію - про включення до порядку денного.

Народні депутати 404-ма голосами проголосували за відкладення до 20 червня прийняття рішення до розгляду профільним комітетом законопроекту і внесення ним відповідного проекту постанови.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо підвищення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність та забезпечення виконання соціальних зобов'язань держави) доповів народний депутат Володимир Яворівський. Він запропонував збільшити прожитковий мінімум поетапно до 1095 гривень; дітям віком до 6 років - до 961 гривні; дітям віком від 6 до 18 років - до 1197; працездатним особам - до 1134 гривні; особам, які втратили працездатність - до 1095 гривень. Автор обумовив необхідність прийняття законопроекту тим, що "влада наобіцяла вдвічі збільшити заробітні плати, пенсії тощо. Натомість відбувається абсолютно зворотній процес".

Голова Комітету з питань бюджету Валерій Баранов зазначив: "якщо разом скласти всі гроші, які передбачаються в цьому проекті, то до державного бюджету треба додатково додати 184 мільярди гривень. Тому Міністерство фінансів не підтримує цей законопроект і вважає його недоцільним".

Законопроект не набрав голосів для включення до порядку денного.

До порядку денного не був включений і проект закону про внесення змін до Закону "Про статус гірських населених пунктів в Україні (щодо збільшення державних гарантій в соціально-економічному розвитку).

Парламентарії розглянули і включили до порядку денного сесії проект закону про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо забезпечення медичною допомогою осіб з рідкісними (орфанними) захворюваннями.

Народні депутати розглянули низку законопроектів у першому читанні. Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення процедури голосування на виборах та референдумах доповів народний депутат Юрій Одарченко. Законопроектом, зазначив він, пропонується використати міжнародний досвід та внести декілька уточнень до виборчого законодавства. Зокрема, дозволити використання частково відкритих кабінок для голосувань. Згідно із змінами, закритим має бути лише той проміжок, де людина безпосередньо заповнює бюлетень: півметра навколо столику у кабінці. "Таким чином, ми досягнемо дуже важливої мети: виборець вже не може вкласти в бюлетень пакет з кислотою, не зможе дістати із кишені інший бюлетень, який йому дали для "каруселі" чи проводити фотографування. Відразу буде видно, якщо до кабінки зайдуть кілька осіб. Ми поєднаємо контроль за дотриманням порядку голосування та таємність волевиявлення", - зазначив Ю.Одарченко.

Проектом також пропонувалося заборонити фотографувати заповнений бюлетень, а також заборонити передавати та отримувати такі фотографії, оскільки це порушення таємниці волевиявлення. За словами автора, така заборона убезпечить від найпоширенішого способу підкупу виборців - купівлі фотографії бюлетеня. Він запропонував встановити покарання на всіх етапах процесу: знімання, передачі та отримання фотографій.

Проектом також пропонувалося за скуповування фотографій встановити не лише високі штрафи, але й застосувати конфіскацію технічних засобів. "Тим, хто скуповує голоси, стане невигідно це робити, оскільки за кожний голос купувати новий телефон з камерою чи фотоапарат буде дуже дорого", - зазначив Ю.Одарченко.

Секретар Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Сергій Гордієнко доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу. С.Гордієнко також повідомив, що під час розгляду законопроекту члени Комітету підтримали ініціативу автора та погодилися з тим, що її реалізація сприятиме запобіганню використанню протизаконних виборчих технологій під час голосування виборців.

За результатами голосування законопроект був відхилений ("за"- 105 голосів).

Народні депутати розглянули і відхилили проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо погодження кандидатур для призначення на посади та звільнення з посад керівників у правоохоронних органах України).

Проект закону про внесення змін до Закону "Про загальну середню освіту" (щодо наповнюваності класів та реорганізації загальноосвітніх навчальних закладів) доповів народний депутат Микола Томенко. М.Томенко нагадав про те, що 14 березня 2012 року він вів парламентські слухання на тему: "Освіта в сільській місцевості, кризові тенденції та шляхи її подолання". В доповіді від імені уряду перший заступник Міністра освіти прямо звернувся до Верховної Ради і попросив розтлумачити, як здійснюється процедура закриття загальноосвітніх навчальних закладів в сільській місцевості, оскільки уряд і міністерство вважають, що це неправомірно.

"Враховуючи звернення вчителів, а також пропозицію уряду та міністерства я вніс законопроект, в якому чітко врегульовано питання, про яке нас просить уряд. Я пропоную на перехідний період, поки ми ще небагата країна, поки ще у нас немає нормальних доріг в сільській місцевості, немає автобусів, укомплектовувати класи трьома особами. Таким чином, ми врятуємо велику кількість шкіл, вчителів і відповідно дітей і батьків", - зазначив М.Томенко.

Народні депутати, які під час обговорення, підтримали законопроект, наголошували на необхідності "зупинити повзучу оптимізацію, а по суті знищення сільської освіти в Україні".

Висловлювалися пропозиції "більш комплексно підійти до розв'язання проблеми сільської освіти" в контексті того, що у Верховній Раді вже є законопроект народного депутата К.Самойлик, який є більш системним.

Верховна Рада 375-ма голосами направила законопроект на повторне перше читання.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо впорядкування діяльності Конституційного Суду України з метою гарантування верховенства Конституції України та захисту прав і свобод громадян) доповів народний депутат Арсеній Яценюк. Він висловився за необхідність удосконалення роботи Конституційного Суду. Зокрема, передбачити встановлення механізму відкликання суддів Конституційного Суду. А.Яценюк пояснив внесення цієї пропозиції тим, що сьогодні народні депутати позбавлені впливу на суддів Конституційного Суду. Автор запропонував надати 45 народним депутатам право відкликати будь-якого суддю Конституційного Суду за порушення присяги.

Законопроектом, за словами доповідача, також передбачається скоротити витрати на утримання Конституційного Суду втричі і привести у відповідність посадові оклади суддів Конституційного Суду до рівня посадових окладів суддів місцевих судів.

А.Яценюк також запропонував ліквідувати Конституційний Суд в Україні, а його повноваження передати Верховному Суду, який повинен створити окрему конституційну палату.

Під час обговорення законопроект підтримали представники опозиції. Опоненти, зокрема, представник фракції Партії регіонів М.Чечетов погодився з пропозицією автора стосовно ліквідації Конституційного Суду, але, за його словами, для цього є законна процедура. Він запропонував представникам опозиції надати 2 кандидатури до складу Конституційної асамблеї, яка внесе пропозицію і щодо ліквідації Конституційного Суду.

За результатами голосування законопроект був відхилений.

Наприкінці ранкового засідання народні депутати розглянули два проекти постанов про утворення тимчасових слідчих комісій.

Верховна Рада ухвалила Постанову "Про утворення тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин порушення Конституції України, Земельного кодексу України та законів України, прийняття протиправних рішень Київською міською радою в період з 2007 по 2010 роки (реєстр. №10327).

Проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії для з'ясування обставин та розслідування фактів, оприлюднених народним депутатом України Забзалюком Р.О. щодо отримання народними депутатами України коштів за перехід до інших депутатських фракцій і груп у Верховній Раді України шостого скликання за реєстр. №10156 був відхилений ("за" - 105 голосів).

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин оголосив закритим ранкове засідання.

Наступне пленарне засідання десятої сесії відбудеться у четвер, 7 червня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.