Пленарні засідання Верховної Ради 16 жовтня 2012 року

vr12 03 2012

 
У вівторок, 16 жовтня, відбулися пленарні засідання одинадцятої сесії Верховної Ради шостого скликання. Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, відкривши ранкове засідання, поінформував про підсумки роботи Верховної Ради на пленарних засіданнях 2 жовтня. 


З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили уповноважені представники депутатських фракцій.

Головуючий зачитав депутатські запити.

Верховна Рада за результатами голосування не скасувала своїх рішень про прийняття законів "Про внесення змін до статті 16 Бюджетного кодексу України щодо казначейських рахунків" і "Про внесення змін до деяких законів України щодо відміни реєстрації декларації про відповідність".

До порядку денного сесії було включено низку законопроектів для розгляду, зокрема, щодо внесення змін до Бюджетного кодексу та до Закону "Про державний бюджет України на 2012 рік".

Народні депутати 252-ма голосами ухвалили рішення про продовження вечірнього засідання до завершення розгляду всіх питань порядку денного.

Парламентарії розглянули питання ратифікації.

Верховна Рада ратифікувала: Протокол про стале управління лісами до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат; Угоду про співробітництво держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав у боротьбі з торгівлею людьми, органами й тканинами людини; Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Катар про повітряне сполучення; Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Грецької Республіки про взаємну охорону секретної інформації у сфері оборони; Протокол між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про внесення змін і доповнень до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про трудову діяльність та соціальний захист громадян України та Республіки Білорусь, які працюють за межами своїх держав.

Ратифіковані також були: Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Сербія про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів; Угода (у формі обміну листами) між Урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо участі в роботі Комітету із сталі; Угода про внесення змін №11 до Угоди про грант №006 (Проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським банком реконструкції та розвитку як Розпорядником коштів, наданих згідно з Грантом з Рахунку ядерної безпеки, та Кабінетом Міністрів України та Державним спеціалізованим підприємством "Чорнобильська АЕС"; Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки про співробітництво в галузі карантину та захисту рослин; Угода про вільну торгівлю між Урядом України та Урядом Чорногорії.

Народні депутати ухвалили закони "Про прийняття Поправок до Угоди про збереження китоподібних Чорного моря, Середземного моря та прилеглої акваторії Атлантичного океану"; "Про приєднання України до Протоколу до Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів (КДПВ)"; "Про приєднання України до Конвенції про розробку Європейської фармакопеї із поправками, внесеними відповідно до положень Протоколу до неї"; "Про приєднання України до Угоди про міжнародні нерегулярні перевезення пасажирів автобусами (Угода INTERBUS)".

Парламентарії повторно розглянули Закон "Про державну підтримку розвитку індустрії програмної продукції"з пропозиціями Президента України. З урахуванням пропозицій Глави держави закон ухвалено у новій редакції.

Народні депутати розглянули низку проектів постанов про обрання та звільнення суддів і прийняли відповідні рішення.

Проект закону про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки доповіла перший заступник Міністра охорони здоров'я Раїса Моісеєнко. Вона зазначила, що Національна програма є надзвичайно актуальною. Її завданням є зменшення захворюваності на туберкульоз, зменшення поширення практично в 4 рази - до 16 на 100 тисяч, і зниження смертності на не менше ніж 31 відсоток. За словами доповідачки, "сьогодні Національна програма консолідує в собі зусилля державного та місцевого фінансування, а також кошти, які виділяються Глобальним фондом. Всі заходи Програми не пересікаються, що стосується фінансування в цьому році".

Голова Комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва доповіла рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді підтримати законопроект. Т.Бахтеєва також наголосила на тому, що "незважаючи на досягнуті в останні роки позитивні зрушення у цій сфері показники захворюваності та смертності від туберкульозу в Україні залишаються ще досить високими. Понад 15 років в нашій країні є епідемія туберкульозу. За цей час ми втратили близько 150 тисяч наших громадян. В Україні щогодини захворює на туберкульоз 4 людини і помирає від нього 1 хворий. Україна займає друге місце в Європі за темпами зростання мультирезистентного туберкульозу і четверте місце в світі за його поширеністю у вперше виявлених хворих".

Т.Бахтеєва зазначила, що це вже третя програма і звернулася до представників Міністерства охорони здоров'я з вимогою значно посилити роботу з підготовки усіх державних програм, оскільки рік закінчується, а програма тільки розглядається.

Народні депутати 272-ма голосами підтримали законопроект в цілому.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про загальну середню освіту" щодо наповнюваності класів та реорганізації загальноосвітніх навчальних закладів доповів народний депутат Степан Давимука. Він зазначив, що цим проектом пропонується з метою збереження мережі загальноосвітніх навчальних закладів, розташованих в сільській місцевості, зменшити мінімальну кількість учнів у класі з п'яти до трьох, чотирьох осіб. Передбачається також встановити, що реорганізація або ліквідація загальноосвітніх навчальних закладів, заснованих на комунальній формі власності або передана в комунальну власність, здійснюється за рішенням представницького органу місцевого самоврядування, в підпорядкуванні якого перебуває навчальний заклад, в сільській місцевості допускається лише за згодою територіальних громад.

Комітет з питань науки і освіти рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект у першому читанні та в цілому.

Народні депутати 270-ма голосами підтримали законопроект у першому читанні, оскільки його фінансування необхідно узгодити з урядом.

Парламентарії розглянули законопроекти у другому читанні.

Верховна Рада прийняла в цілому проекти законів: про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства"; про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обмежень у використанні допоміжних репродуктивних технологій); про внесення змін до статті 8 Закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо сплати єдиного внеску); про внесення змін до деяких законів України щодо оформлення спадщини; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення сторін колективних переговорів.

Народні депутати також прийняли в цілому кілька законопроектів, які стосувалися проведення адміністративної реформи в державі. Зокрема, прийнято проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства внутрішніх справ, Міністерства надзвичайних ситуацій, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів).

В редакції першого читання були ухвалені проекти законів: про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, Державного комітету телебачення і радіомовлення); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства юстиції, Міністерства культури, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, а також Державного космічного агентства); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства соціальної політики, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів).

Наприкінці ранкового засідання народні депутати включили до порядку денного проект закону про внесення змін до додатка №3 до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо перерозподілу між бюджетними програмами Міністерства закордонних справ).

Перший заступник Голови Верховної Ради України А.Мартинюк закрив пленарне засідання.

На вечірньому засіданні народні депутати розглянули законопроекти, включені до порядку денного сесії на ранковому засіданні.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про сільськогосподарську кооперацію" у новій редакції доповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Іван Бісюк. Урядовець зазначив, що законопроектом пропонується сформувати та визначити правові засади політики держави щодо стимулювання діяльності дрібних виробників сільськогосподарської продукції та створених ними сільськогосподарських кооперативів, удосконалити механізми надання їм державної підтримки, узгодити чинну законодавчу базу з питань розвитку сільськогосподарської кооперації.

Проектом, зокрема, передбачається внести зміни і доповнення до чинного Закону "Про сільськогосподарську кооперацію", якими передбачити приведення у повну відповідність його норми до норм Закону "Про кооперацію" та врегулювати розбіжності з нормами діючих законодавчих актів. Зміни також передбачають доповнення до статей Закону "Про кооперацію", які узгодять його норми із нормами нової редакції Закону "Про сільськогосподарську кооперацію"; викласти в новій редакції частину першу статті 52 Господарського кодексу України, якою передбачається віднести сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи до суб'єктів, які здійснюють некомерційне господарювання та викласти в новій редакції статтю 86 Цивільного кодексу України, якою передбачається віднести сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи до непідприємницьких товариств.

Голова підкомітету Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Марина Перестенко доповіла рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 241-м голосом підтримали рішення профільного комітету.

Парламентарії розглянули у другому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів, у тому числі на місцевому рівні).

Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Семинога доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту відхилити цей законопроект, оскільки він "повністю руйнує всю природоохоронну систему".

Головуючий звернув увагу на те, що виникла колізія: Комітет, ухвалюючи таке рішення, у порівняльній таблиці врахував половину поправок.

Народні депутати розглянули поправки, на яких наполягали їх автори, і 234-ма голосами ухвалили законопроект в цілому.

Парламентарії усунули неузгодженості у тексті прийнятого Закону "Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо набуття права власності на землю".

Верховна Рада ухвалила Закон "Про прийняття Поправок до Статей Угоди Міжнародного валютного фонду".

Проект закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо обігу земель сільськогосподарського призначення) доповів народний депутат Ю.Мірошниченко. Він запропонував продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до законодавчого врегулювання питання формування та розвитку обігу земель сільськогосподарського призначення. Згідно із проектом, завершення мораторію пов'язується не з конкретною датою, а з прийняттям закону про обіг земель сільськогосподарського призначення замість закону про ринок земель, про який йдеться у чинній редакції розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України.

Представник Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Смітюх доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу та в цілому.

Більшість народних депутатів, які взяли участь в обговоренні, висловилися проти прийняття такого закону. Промовці наголошували на тому, що продовження мораторію ще на півроку лише відстрочує запровадження продажу земель сільськогосподарського призначення на короткий час. Вони пропонували продовжити мораторій принаймні до 1 січня 2016 року, а законопроект прийняти лише у першому читанні.

За результатами голосування законопроект 240-ма голосами був прийнятий за основу.

Народні депутати розглянули одинадцять законопроектів про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік", включених до порядку денного сесії на ранковому засіданні.

Верховна Рада ухвалила в цілому проекти законів про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік": щодо збільшення видатків на технічне переоснащення та охорону праці на вугледобувних підприємствах (реєстр. №11328); щодо оплати праці в академічних установах (реєстр. №11322); щодо перерозподілу видатків Державному агентству земельних ресурсів України) за реєстр. №11305; щодо бюджетних призначень Агентства держмайна України (реєстр. №11313); щодо придбання медичного автотранспорту та обладнання для закладів охорони здоров'я (реєстр. №11343); щодо фінансування модернізації та реконструкції газотранспортної системи (реєстр. №11341); щодо фінансування будівництва парогазової електростанції у м. Щолкіне АРК (реєстр. №11342); щодо фінансування інфраструктурних проектів (реєстр. №11344); щодо перерозподілу видатків Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України (реєстр. №11296); щодо перерозподілу між бюджетними програмами Міністерства закордонних справ (реєстр. № 11340).

Народні депутати розглянули та ухвалили рішення щодо двох законопроектів про внесення змін до Бюджетного кодексу.

Верховна Рада прийняла за основу законопроект про внесення зміни до Бюджетного кодексу України щодо запозичення до загального фонду бюджету м. Київ для погашення заборгованості за вексельними розрахунками (реєстр. №11272).

В цілому був прийнятий проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо формування та виконання державного та місцевих бюджетів) за реєстр. №11332.

Проект закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України доповів голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України Володимир Макеєнко. Він зазначив, що цим проектом пропонується унормувати організацію і порядок діяльності Верховної Ради України, а саме: формування та організацію роботи Підготовчої депутатської групи, Лічильної комісії, Тимчасової президії першої сесії Верховної Ради України, умови формування депутатських фракцій (груп), обрання та відкликання Верховною Радою України Голови Верховної Ради України з посади тощо, у зв'язку з тим, що вибори народних депутатів України 28 жовтня 2012 року здійснюються за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою на відміну від існуючої пропорційної системи.

За результатами голосування законопроект 261-м голосом був прийнятий за основу.

Народні депутати розглянули проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення деяких положень. За результатами голосування законопроект не набрав голосів.

Верховна Рада 265-ма голосами прийняла за основу проект закону про внесення змін до пункту 9 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про депозитарну систему України" щодо казначейських зобов'язань України.

Народні депутати включили до порядку денного і розглянули проект постанови про призначення членів наглядової ради публічного акціонерного товариства "Державний земельний банк".

Верховна Рада призначила 5 членів наглядової ради публічного акціонерного товариства "Державний земельний банк", ухваливши проект постанови.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

17-19 жовтня народні депутати працюватимуть в комітетах, комісіях і фракціях; 22-28 жовтня - з виборцями, 29 жотвня-2 листопада - в комітетах, комісіях і фракціях.

Наступне пленарне засідання одинадцятої сесії відбудеться у вівторок, 6 листопада 2012 року, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.