Пленарне засідання ВР України 17 квітня 2013 року

plenar zasidan

 
У середу, 17 квітня, Верховна Рада України продовжила роботу в пленарному режимі. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, відкривши ранкове засідання, показав кілька фото, на яких народні депутати голосують у сесійному залі неперсонально.


В.Рибак звернувся до парламентаріїв з проханням надалі голосувати особисто.

Головуючий також зазначив, що він дасть доручення Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України вивчити ці фото і поінформувати.

Народні депутати виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Головуючий повідомив, що фракції звернулися до нього з проханням повернутися до законопроектів за реєстр. №№2649, 2594, 2595, 2596, 2797, 2798, 2799, включення яких до порядку денного другої сесії не було підтримано напередодні. Ці законопроекти стосувалися удосконалення механізму застосування фінансових векселів та внесення змін до законодавчих актів у зв'язку зі створенням органів доходів і зборів.

Представники опозиційних фракцій висловилися проти повернення до розгляду, за їхніми словами, "лобістських та корупційних законопроектів".

За результатами голосування пропозиція щодо повернення до розгляду вищезазначених законопроектів не була підтримана ("за" - 209 голосів).

Народні депутати розглянули три законопроекти, які стосувалися внесення змін до базового Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Перший законопроект (реєстр. №1026) - щодо поліпшення умов виходу на пенсію - доповів народний депутат Сергій Міщенко. Він зазначив, що не претендує на те, щоб його законопроект набрав більшість голосів. За його словами, на увагу заслуговує й законопроект народного депутата Л.Денісової.

С.Міщенко звернувся до представників опозиції підтримати його законопроект.

Голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

В.Сушкевич також зазначив, що цим проектом пропонується повернутися до віку виходу на пенсію, тобто 60 років для чоловіків, 55 - для жінок, мінімальний розмір пенсії за віком у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за наявності у чоловіків 25 років, у жінок - 20 років страхового стажу.

Проектом також пропонується встановити право на визначення пенсії по інвалідності у розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27, 28 цього закону у непрацюючих інвалідів другої і третьої групи, а також встановити, що при визначенні середньої заробітної плати для обчислення пенсії має застосовуватися заробіток середньої заробітної плати за один календарний рік, який передує року звернення за призначенням пенсії.

Під час обговорення законопроект підтримали представники опозиційних фракцій. Виступаючі зазначали, що "пенсійна реформа, запропонована сьогоднішньою владою, довела до: обмеження прав жінок, працівників, науковців, чорнобильців, військовослужбовців, працюючих пенсіонерів, інвалідів та інших". "Під каток цієї реформи потрапили 46 мільйонів українців", - наголошувалося у виступах.

Прийняття законопроекту підтримав представник фракції КПУ Петро Симоненко, оскільки цей проект, за його словами, "повністю повторює до крапки і до коми той проект, який голосувався у сесійному залі з ініціативи Компартії 2 квітня".

Представник фракції Партії регіонів Ярослав Сухий зазначив, що жоден з цих законопроектів не має фінансово-економічного обґрунтування. А прийняти за основу, на його думку, можна проект народного депутата В.Литвина.

За результатами голосування ("за" - 223) законопроект було відхилено.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо відновлення пенсійного віку для жінок, страхового стажу та порядку визначення пенсії) за реєстр. №1073 доповіла народний депутат Людмила Денісова. Вона нагадала, що "влада, яка прийняла закон щодо реформування пенсійної системи, ставила головною метою досягнення збалансованості Пенсійного фонду та підвищення пенсій пенсіонерам". Натомість, за її словами, розмір дефіциту бюджету Пенсійного фонду зріс на 42 відсотка порівняно з 2012 роком. "72 відсотка пенсіонерів отримують пенсію в розмірі до 1,5 тисячі гривень. За рік впровадження реформи влада вкрала у людей 2,6 мільярда гривень", - зазначила народний депутат.

Доповідачка звернула увагу на те, що пенсійна реформа в першу чергу торкнулася тих громадян, яким сьогодні виповнилося 55-60 років, оскільки вони не мають необхідного страхового стажу для отримання пенсії. Адже відбулося ускладнення процедури його нарахування.

Л.Денісова також акцентувала на тому, що під час проведення реформи було змінено формулу, за якою розраховується пенсія. "Завдяки тому, що показник середньої заробітної плати приймається не за попередній рік, а за попередні три роки, кожний пенсіонер недоотримує 200 або 300 гривень щомісяця", - зазначила вона.

Народний депутат окремо торкнулася становища жінок, які за новою пенсійною системою виходитимуть на пенсію у 60 років. "Лише у 2012 році 160 тисяч жінок змушені були пізніше вийти на пенсію, через що їх дохід щомісяця зменшився майже на 1000 гривень", - наголосила доповідачка.

Л.Денісова далі зазначила: "влада, забравши пенсії у людей, зменшила їх дохід та погіршила рівень життя. Громадяни змушені звертатися за отриманням субсидій. На 8 відсотків або майже на мільярд гривень зросла заборгованість українців по оплаті житлово-комунальних послуг. Не маючи необхідного трудового стажу для отримання пенсій, люди пішли до центрів зайнятості. Рівень безробіття, тільки за офіційними даними, зріс на 5 відсотків. За даними соціологічного дослідження 60 відсотків з опитуваних людей бояться сьогодні невиплати заробітної плати та пенсій, 59 - втрати роботи, 54 - стрімкого зростання цін, а кожний п'ятий – голоду".

Л.Денісова, обґрунтовуючи необхідність прийняття законопроекту, зазначила: "ми хочемо повернути людям гарантії, при яких вони йшли працювати та які надавали їм можливість вийти на пенсію. Ми наполягаємо на тому, що неможливо змінювати правила для тих, хто практично завершив свою трудову діяльність і в силу різних обставин не може знайти роботу, щоб отримати необхідний страховий стаж".

Голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич, доповідаючи рішення Комітету, який рекомендував парламенту прийняти законопроект за основу, зазначив, що цей проект - "найбільш системний і глобальний з точки зору скасування абсолютно всіх положень так званої пенсійної реформи".

Під час обговорення законопроект підтримали представники опозиційних фракцій і фракції КПУ. Вони наголошували на тому, що "скасування цієї пенсійної реформи має стати стартом нової пенсійної реформи, нових пенсійних змін".

Позитивні моменти у законопроекті відзначив представник фракції Партії регіонів Олександр Сухий. Однак, наголосив він, відміна пенсійної реформи, на якій наполягають опозиційні фракції, це - катастрофа для всіх громадян України. "Ті, хто пропонують відмінити пенсійну реформу, хочуть зробити наступне: щоб держава не платила пенсії, щоб пенсії були маленькі. Це провокація перед президентськими виборами", - заявив він.

За результатами голосування ("за" - 221) законопроект відхилено.

Проект закону про внесення зміни до розділу ХV Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо врегулювання порядку призначення пенсії за віком) доповів народний депутат Володимир Литвин. Він зазначив, що в зв'язку з прийняттям Закону "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" було збільшено пенсійний вік на п'ять років для жінок і на два роки для інших категорій. Разом з тим було прийнято рішення, щоб цей перехід був менш болісний, розтягнути його на десять років. Водночас, за його словами, страховий стаж для того, щоб отримати мінімальну пенсію, збільшили одразу на 10 років: відповідно чоловіків - з 25-ти до 35-ти років, жінок - із 20-ти до 30-ти років. "Склалася патова ситуація з огляду на ряд причин. По-перше, багато людей, особливо в сільській місцевості, особливо жінки, не мають можливості заробити трудову пенсію через відсутність страхового стажу, через відсутність робочих місць або через те, що ці жінки доглядали за дітьми, за своїми літніми батьками. І сьогодні вони отримують виключно мінімальну пенсію. Тому, пропонується цей перехід продовжити до 2020 року, для того, щоб люди могли безболісно отримати необхідний страховий стаж", - зазначив В.Литвин.

Голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу. За його словами, автор законопроекту пропонує пом'якшити для пенсіонерів і тих, хто збирається йти на пенсію, жорстокі норми пенсійної реформи щодо підвищення необхідного стажу для призначення пенсії у мінімальному розмірі. І, таким чином, не збільшити перманентно і одночасно на 10 років у чоловіків і жінок цей страховий стаж, а зробити поступовий перехід: від 20 років до 30 років для жінок і від 25 років до 35 років для чоловіків. Тому, члени Комітету погодилися з запропонованим варіантом: хоча б пом'якшити наслідки пенсійної реформи і диверсифікувати у часі підвищення пенсійного віку.

Під час обговорення народні депутати загалом підтримали законопроект народного депутата В.Литвина. Вони наголошували на тому, що, хоча, голосування по двох попередніх законопроектах, було провалено, цей законопроект необхідно підтримати, щоб хоча би трішечки покращити ситуацію у пенсійній сфері.

Народний депутат Володимир Литвин у заключному слові звернувся до парламентаріїв з проханням "забезпечити прагматичний підхід, зробити цей компромісний крок, інакше ми будемо безкінечно повертатися до цього питання, нівелювати Верховну Раду і самих себе, пригнічувати українське суспільство".

За результатами голосування ("за" - 208) законопроект було відхилено.

Головуючий закрив пленарне засідання.

З 15-ї години у сесійному залі проходили парламентські слухання: "Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи".

Наступне пленарне засідання другої сесії відбудеться у четвер, 18 квітня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.