Пленарне засідання Верховної Ради України 24 травня 2013 року

plenar zasidan

 
У п'ятницю, 24 травня, завершився черговий пленарний тиждень другої сесії Верховної Ради сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак на початку ранкового засідання повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Першим Віце-прем'єр-міністром С.Арбузовим.


Головуючий нагадав: у пленарні тижні щоп'ятниці проводиться Година запитань до Уряду. Представники депутатських фракцій внесли пропозицію заслухати інформацію Кабінету Міністрів щодо державної політики в галузі освіти. Депутатські фракції заздалегідь письмово повідомили Кабінет Міністрів про свої запитання до членів Уряду.

Розпочав Годину запитань до Уряду Міністр освіти і науки Дмитро Табачник. Він повідомив про те, що в більшості запитань, направлених до Кабінету Міністрів, міститься питання про завершення навчального року та підготовку до вступної кампанії до вищих навчальних закладів України в 2013 році.

Д.Табачник зазначив, що сьогодні в 19 тисячах 672 середніх школах України пролунає останній дзвоник для чотирьох мільйонів 222 тисяч школярів, зокрема з них понад 280 тисяч - це випускники 11-х класів денних загальноосвітніх шкіл.

Міністр привітав всіх випускників.

Д.Табачник поінформував про стан дошкільної освіти, загальної середньої освіти, реалізації державної програми "Шкільний автобус". Він також коротко доповів про соціальний захист педагогічних працівників, зазначивши, що Уряд проводить цілеспрямовану послідовну політику по збільшенню заробітної плати педагогічних працівників.

Міністр нагадав, що з 1 липня 2012 року по 1 січня 2013 року підвищення заробітної плати усім педагогічним працівникам відбувалося: з 1 липня, 1 жовтня, 1 грудня 2012 року та з 1 січня 2013 року. За його словами, відбулося підвищення заробітної плати в середньому більш як на 20 відсотків впродовж одного навчального року. Зокрема, в грудні минулого року середня заробітна плата вчителя вищої категорії становила 2246 гривень, зараз - 3190, вчителя з трирічним стажем відповідно 1642 гривні, зараз - 2450.

Д.Табачник зазначив, що цього замало, але уряд і в подальшому буде працювати над підвищенням заробітної плати працівникам освіти.

Міністр відповів на запитання стосовно проведення зовнішнього незалежного оцінювання випускників навчальних закладів, які виявили бажання вступити до вищих навчальних закладів у 2013 році. Він повідомив, що усі заплановані заходи щодо підготовки та проведення ЗНО здійснені: завершено друк тестів мовами національних меншин; здійснюється доставка тестових матеріалів до пунктів тестування; проводиться навчання та інструктаж педагогічних працівників, залучених до проведення ЗНО; повністю сформовано мережу пунктів тестування (4 тисячі 830) на базі понад тисячі навчальних закладів.

Міністр відзначив, що графік проведення ЗНО цього року, на його думку, складено більш вдало, ніж у попередні роки.

Д.Табачник також повідомив про нововведення під час проведення ЗНО цього року, зокрема, посилено контроль на всіх пунктах проведення за допомогою металошукачів. Абітурієнт під час участі в тестуванні не повинен мати будь-яких засобів зв'язку, пристроїв обробки та зчитування інформації незалежно від того, увімкнені вони чи вимкнені. За його словами, на прохання вчителів зменшено кількість завдань, при цьому час на виконання тесту залишився таким самим - 180 хвилин.

Міністр також відповів на запитання стосовно виконання держаної програми "Шкільний автобус", стану розвитку мережі дошкільних навчальних закладів, формування державного замовлення на фахівців та робітничих кадрів, обов'язковості вивчення другої іноземної мови, зокрема, російської, щодо навчання іноземних студентів у вузах України тощо.

Продовжив Годину запитань до Уряду Перший віце-прем'єр-міністр С.Арбузов та члени Кабінету Міністрів.

Народний депутат С.Сас, зокрема, запитав Першого віце-прем'єр-міністра: чи існує і коли буде внесена до Верховної Ради програма діяльності Кабінету Міністрів.

С.Арбузов відповів так: "Насправді, така програма існує. Вона пишеться і активізується на веб-сайті Кабінету Міністрів. Ми сьогодні користуємося саме цією програмою. А найближчим часом на розгляд уряду буде представлений новий проект програми".

Міністр економічного розвитку і торгівлі І.Прасолов і Міністр аграрної політики та продовольства М.Присяжнюк відповіли на запитання стосовно заходів уряду щодо розвитку таких перспективних галузей національної економіки, як ІТ-технології і агропромисловий комплекс.

Народні депутати також отримали відповіді від членів уряду на запитання стосовно формування міжбюджетних трансфертів, державного фінансування закладів мистецтв, скорочення позашкільних навчальних закладів, скорочення кількості пасажирських потягів на залізничних маршрутах тощо.

Голова Верховної Ради України В.Рибак і Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік оголосили депутатські запити.

Народні депутати далі розглянули законопроекти у першому читанні.

Проект закону про зупинення дії частин третьої та четвертої статті 24 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо відтермінування заборони на відведення земельних ділянок) доповів народний депутат Микола Федорук. Він зазначив, що проектом передбачається зупинити до 1 січня 2015 року дію частин третьої та четвертої статті 24 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності" в частині заборони передачі (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб у разі відсутності плану зонування або детального плану територій населеного пункту.

Альтернативний законопроект - про внесення змін до Прикінцевих положень Закону "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо відтермінування заборони на відведення земельних ділянок) - доповів народний депутат Володимир Сальдо. Він зазначив, що проект, одним з авторів якого він є, спрямовано на усунення реальних ускладнень, що стосуються, в першу чергу, українців - як фізичних, так і юридичних осіб, котрі після 1 січня 2013 року мали намір оформити у власність чи користування земельні ділянки із земель державної або комунальної власності. Аналогічні проблеми виникли перед органами місцевого самоврядування, а, в ряді випадків - і перед органами державної влади у зв'язку з майже повною відсутністю планів зонування або детальних планів територій населених пунктів.

За його словами, за діючою зараз законодавчою нормою, з 1 січня 2013 року, практично зупинився процес передачі у власність та користування фізичним і юридичним особам земельних ділянок із земель державної або комунальної власності, оскільки головною умовою здійснення цих операцій є саме наявність плану зонування або детального плану території. "Заборона закону, що набула чинності, негативно впливає на вирішення питань регулювання земельних відносин в більшості населених пунктів України, адже вони не мають планів зонування або детальних планів територій", - наголосив він.

В.Сальдо також зазначив, що проектом пропонується надати до 1 січня 2015 року органам місцевого самоврядування можливості передачі (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб при відсутності плану зонування або детального плану територій населеного пункту.

Доповідач відзначив, що всі три законопроекти по суті схожі, відмінність їхня - у термінах надання на певний час органам місцевого самоврядування можливості передачі (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб при відсутності плану зонування або детального плану територій населеного пункту.

Ще один альтернативний законопроект, автором якого є народний депутат Л.Миримський, не доповідався.

Заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу один із законопроектів (реєстр. №2363-1), а два інших проекти - відхилити.

Під час обговорення підтримку отримали всі три законопроекти. Водночас, народні депутати наголошували на необхідності кардинальних змін у сфері містобудування, забезпечення сприятливих умов розвитку містобудівної діяльності та міського господарства, а не внесення змін до законодавства.

За результатами голосування ("за" - 286) законопроект за реєстр. №2363-1 був прийняти за основу.

Проект постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання" доповів народний депутат Сергій Гриневецький. Він зазначив, що основною метою прийняття постанови є забезпечення законодавчого процесу та організація розгляду невідкладних питань Верховною Радою України у період з 1 по 12 липня 2013 року.

За словами доповідача, проектом постанови пропонується внести зміни до календарного плану проведення другої сесії, передбачивши 1 липня провести засідання Погоджувальної ради; 2-4 липня провести пленарні засідання; 5 липня - годину запитань до уряду та пленарне засідання, оголосити про час закриття сесії. Згідно із змінами з 8 по 12 липня народні депутати працюватимуть в комітетах, комісіях і фракціях.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Головуючий закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання другої сесії відбудеться у вівторок, 4 червня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.