Пленарне засідання Верховної Ради України 6 листопада 2013 року

plenar zasidan

 
В залі зареєструвалося 375 народних депутатів. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак оголосив ранкове пленарне засідання відкритим. В.Рибак привітав співвітчизників з нагоди 70-річчя визволення Києва від фашистських загарбників.


"Окремо звертаємося до наших дорогих ветеранів Великої Вітчизняної війни, героїв фронту і тилу. Доземний уклін і велика вдячність вам за Перемогу! За вашу незламну силу духу, за вашу непохитну мужність, самовідданість і високий героїзм! Бажаємо кожному з вас доброго здоров'я, миру, добра і щастя! Честь вам і слава!"- сказав головуючий.

В.Рибак запросив народних депутатів до виступів з внесенням пропозицій, оголошень, заяв і повідомлень.

Народний депутат Олександр Кузьмук звернув увагу присутніх на участь генерала Ватутіна у військовій операції з визволення Києва.

Народний депутат Григорій Заболотний наголосив на тому, що численні соціальні проблеми в регіонах, які не вирішуються навіть за умов втручання парламентаріїв, негативно впливають на рейтинги довіри до Верховної Ради, і закликав народних депутатів до наступного: "Я проти того, щоб огульно критикувати владу будь-якої гілки, бо огульна критика в собі нічого хорошого не несе. Я за те, щоб не замовчувати правду, бо то великий гріх перед людьми і перед нами всіма теж".

Народний депутат Юрій Михальчишин зазначив, зокрема, що "вшановуючи світлу пам'ять сотень тисяч піхотинців, танкістів, артилеристів та розвідників, які штурмували Дніпро, треба пам'ятати, що історична правда і справедливість вимагає давати цим подіям оцінку, яка відповідала б дійсності".

Народний депутат Анатолій Гончаров наголосив, що українською владою, парламентом, народом обрано шлях євроінтеграції, шлях не тільки торговельного співробітництва, а й досягнення європейського рівня життя, європейських заробітків, пенсій, стипендій. "Але задля цього в Україні повинно забезпечуватися зростання вітчизняної економіки шляхом європейської продуктивності праці",- сказав він. За словами виступаючого, прийняті Верховною Радою проекти законів не забезпечили позитивного впливу на економіку.

Під час виступів народні депутати звернули також увагу на проблеми соціальної сфери, пенсійної реформи, медичної допомоги інвалідам, енергетичної незалежності держави тощо.

Головуючий на засіданні перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтник оголосив до розгляду законопроект про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо страхового стажу для призначення мінімальної пенсії). Доповідаючи з приводу цього документа народний депутат Володимир Литвин зазначив, що його метою є, зокрема, запровадження поступового збільшення страхового стажу чоловіків і жінок, передбаченого чинним законодавством. Голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич повідомив, що законопроектом пропонується встановити мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 30 років, у жінок - 25 років страхового стажу, а також передбачити поетапне підвищення розміру страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, у мінімальному розмірі, починаючи з 25 років до 30 років страхового стажу для чоловіків і починаючи з 20 років до 25 років страхового стажу для жінок, в залежності від дати народження.

За підсумками голосування законопроект не набрав голосів. Було прийнято рішення направити документ до профільного Комітету для підготовки до повторного першого читання.

Після цього було розглянуто законопроект про внесення змін до деяких законів України (щодо гарантування прав на справедливе пенсійне забезпечення та скасування деяких  норм пенсійної реформи). Народний депутат Павло Розенко, доповідаючи законопроект, зазначив, що він містить системний підхід до вирішення питань пенсійного забезпечення і передбачає внесення змін до 14 чинних законів. Під час голосування документ не знайшов підтримки народних депутатів.

У сесійній залі було також розглянуто проект закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо страхового стажу та умов виходу на пенсію, призначення та її виплати за минулий час). Під час вступу народний депутат Петро Симоненко, автор законопроекту, закликав присутніх, прийнявши документ, "скасувати пенсійну реформу". Як зазначив голова профільного парламентського Комітету Валерій Сушкевич, законопроектом пропонується внести зміни, які "ліквідували б ті негативні дискримінаційні норми пенсійної реформи, які були прийняті в 2011 році і які погіршують рівень пенсійного забезпечення громадян". За підсумками голосування не були підтримані пропозиції як щодо прийняття законопроекту за основу, так і щодо направлення його на повторне перше читання.

Після цього головуючий вніс на розгляд законопроект про внесення зміни до статті 15 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо соціального захисту членів сімей загиблих військовослужбовців). Документом пропонувалося встановити з 1 січня 2014 року батькам, одному з подружжя, який не одружився вдруге, дітям, які стали інвалідами до досягнення повноліття, військовослужбовців, партизанів, підпільників, які загинули (пропали безвісти) під час участі у бойових діях в період Великої Вітчизняної війни та воєнних дій і конфліктів на території інших держав, виплату щомісячної грошової допомоги з таким розрахунком, щоб розмір їх пенсійної виплати (державної соціальної допомоги або щомісячного довічного грошового утримання, що виплачуються замість пенсії) з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, пенсій за особливі заслуги перед Україною, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій (державної соціальної допомоги або щомісячного довічного грошового утримання, що виплачуються замість пенсії), встановлених законодавством, становив не менше 5000 гривень, а у разі загибелі (пропажі безвісти) зазначених осіб із числа Героїв України, Героїв Радянського Союзу, повних кавалерів ордена Слави, нагороджених чотирма і більше медалями "За відвагу" – не менше 10000 гривень. Під час голосування документ не набрав голосів.

І.Калєтнік оголосив ранкове засідання закритим. Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться 7 листопада о 10 годині ранку, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.