Пленарне засідання Верховної Ради України 3 грудня 2013 року

plenar zasidan

 
У вівторок, 3 грудня, відбулося пленарне засідання третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, відкривши ранкове засідання, повідомив, що сьогодні вся світова спільнота відзначає Міжнародний день інвалідів.


"Верховна Рада повинна докласти всіх зусиль, щоб для людей з особливими потребами були створені гідні умови для повноцінного життя і самореалізації. Давайте привітаємо цих мужніх і незламних духом людей і побажаємо кожному з них доброго здоров'я, благополуччя і справжнього людського щастя", - звернувся він до народних депутатів.

Головуючий оголосив прізвища відсутніх на пленарному засіданні народних депутатів.

В.Рибак повідомив про вихід зі складу фракції партії регіонів народних депутатів Давида Жванії та Інни Богословської у зв'язку з особистими заявами.

Головуючий далі повідомив, що 28 листопада 2013 року Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата України Демидюка Василя Харитоновича, обраного на виборах народних депутатів 28 жовтня 2012 року у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, включеного до виборчого списку Комуністичної партії України.

В.Демидюк перед вступом на посаду склав присягу перед Верховною Радою.

Із заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили уповноважені представники депутатських фракцій. Всі виступи стосувалися ситуації та подій в країні, які відбулися в останні дні.

Представник фракції партії регіонів Анатолій Кінах у виступі зазначив, що "в Україні поглиблюються системні соціально-економічні і суспільно-політичні проблеми, в тому числі з чіткими проявами спроб реалізації по відношенню до України зовнішніх сценаріїв політичного та економічного тиску. На Верховній Раді величезна відповідальність за мир, спокій в суспільстві, захист національних українських інтересів, збереження територіальної цілісності та державності".

А.Кінах заявив: "всі повинні зрозуміти, що тільки та держава, яка формує по всьому периметру рівноправні умови партнерства з іншими державами на основі балансу національних, економічних, політичних інтересів з інтересами партнерів, має можливість перемагати в глобальній конкуренції. Найпринциповіше значення має пошук виходу з складної ситуації мирним демократичним шляхом.

Ми ще раз підкреслюємо і вносимо пропозицію - започаткувати загальнонаціональний круглий стіл по обговоренню питань в умовах чіткої дискусії, в основі яких національні інтереси України, з обов'язковою участю всіх громадських, політичних сил України. Ще раз підкреслюю, особливо громадських сил, і разом шукати ті рішення, які дають можливість на основі нашої мудрості, відповідальності перед українським народом будувати єдину, конкурентоздатну, сучасну державу Україну".

Керівник фракції "УДАР" Віталій Кличко у виступі зазначив: "Все те, що відбувається сьогодні в країні - немає коментарів. Кожен з нас знає, спочатку в нас вкрали надію. В українців вкрали надію жити в сучасній країні. І обурені українці вийшли на мирні демонстрації, і так, як поводився "Беркут" з молодими людьми без партійних гасел з українськими прапорами розігнати з дубинками - такого взагалі не було в історії нашої країни".

В.Кличко вимагав відставки уряду, а також відсторонення та притягнення до кримінальної відповідальності усього керівництва Міністерства внутрішніх справ України, припинення політичних репресій в країні.

В.Кличко поклав "повну відповідальність за злочини проти громадян України на Президента України В.Януковича". "Тому, ми вимагаємо дострокових виборів Президента України. Хочу наголосити, що повна заміна влади повинна відбутись в легітимний засіб. Сьогодні всі є підстави, всі є закони, щоб перезавантажити владу", - наголосив він.

Голова фракції "Батьківщина" А.Яценюк на початку виступу заявив: "щойно фракція партії регіонів завела у Верховну Раду 200 так званих "тітушок". Він звернувся до головуючого з проханням вивести їх з будинку.

А.Яценюк, зокрема, зазначив, що "в країні не просто політична криза, не проблема економіки, а це проблема людської гідності і несправедливості".

За його словами, "зараз відбувається провокація партії регіонів так само, як на Банковій били людей провокатори від партії регіонів, так само зараз Голова парламенту Рибак дав вказівка завести сюди "тітушок". Ми закликаємо негайно зупинити провокацію", - заявив він.

В.Рибак повідомив, що він не давав команду нікого заводити до будинку Верховної Ради. Головуючий запропонував зробити коротку перерву.

"Не піддавайтеся на провокації. Тут, у будинку Верховної Ради нікого немає", - наголосив після перерви В.Рибак.

А.Яценюк озвучив вимоги опозиційних фракцій: відставка Кабінету Міністрів; притягнення до кримінальної відповідальності Міністра внутрішніх справ В.Захарченка, відставка Президента України в.януковича.

За словами керівника фракції ВО "Свобода" О.Тягнибока, "ситуація в парламенті, в українському суспільстві, і в Українській державі не просто напружена. Вона є катастрофічною в будь-якому сенсі, як в політичному, так і в економічному".

О.Тягнибок закликав громадян: "Піднімайтеся проти того, що вони знищують наші громадянські права, забирають свободу слова! Вони позбавили можливості вільних виборів в Україні".

Голова фракції КПУ П.Симоненко заявив, що КПУ "рішуче засуджує насильство і жорстокість по відношенню до мирних маніфестантів. Ми також засуджуємо дії бойовиків-провокаторів незалежно від того, хто ними керував і віддавав накази".

"Те, що зараз відбувається в Україні, свідома ескалація політичної напруги - це не що інше, як боротьба олігархічних кланів за президентське крісло, боротьба, в якій людей як гарматне м'ясо кидають у вир кривавого громадянського протистояння, боротьба, заради перемоги, в якій олігархи готові знищити нашу країну", - наголосив він.

П.Симоненко також заявив, що "всю політичну відповідальність несуть представники олігархічних кланів, які знаходяться як у владі, так і в опозиції. "Ми закликаємо громадян об'єднатися для боротьби за свої інтереси. Ми закликаємо зупинити цю ескалацію, закликаємо - зупинитися!", - наголосив він.

Представники позафракційних Володимир Литвин зазначив, що події, які відбулися останнім часом, більш радикальні, ніж події 2004 року.

В.Литвин також зазначив, що Уряд повинен відповідати за те, що відбулося. За його словами, під час розгляду питання про відповідальність Кабінету Міністрів уряд має бути у Верховній Раді.

Народний депутат запропонував запросити уряд для того, щоб він прозвітував.

В.Литвин зазначив, що Верховна Рада має дати оцінку тому, що відбулося в країні, а також заслухати Генерального прокурора. За його словами, Президент України має прийняти рішення про відповідальність уряду, далі, щоб Президент України провів консультації із Верховною Радою по сформуванню уряду: або народної довіри, або коаліційного.

"Прошу не доводити ситуацію до того, щоб нас примушували до діалогу та компромісу, інакше нас примусять до діалогу і компромісу. Ми всередині, українці, повинні продемонструвати, що ми можемо знайти порозуміння й діалог. Можемо і повинні, ми просто приречені, ми зобов'язанні це зробити. Сьогодні поле для компромісу ще є, завтра цього поля для компромісу не буде… ми будемо працювати навздогін, треба зараз прийняти хірургічне рішення, якщо ми хочемо зберегти країну", - наголосив він.

В.Рибак повідомив, що 166 народних депутатів внесли на розгляд Верховної Ради питання про відповідальність Кабінету Міністрів та прийняття Резолюції недовіри Кабінету Міністрів. Він також повідомив, що уряд був запрошений на пленарне засідання, але не прийшов і він не знає про причину його відсутності.

Головуючий надав слово автору проекту постанови про відповідальність Кабінету Міністрів, народному депутатові А.Яценюку.

А.Яценюк зазначив, що конституційна процедура розгляду питання про відповідальність Кабінету Міністрів вимагає присутності уряду. "Ми даємо одну годину для запрошення уряду до Верховної Ради", - заявив він.

Народний депутат С.Сас звернувся до головуючого з проханням поставити на голосування вимогу 166 парламентаріїв про присутність уряду на пленарному засіданні. Інші опозиційні депутати підтримали пропозицію.

Представник фракції партії регіонів, народний депутат В.Бондар запропонував заслухати Генерального прокурора про події, що відбулися, і рішенням Верховної Ради винести питання про персональну відповідальність тих, хто дав команду і хто прийняв рішення.

"Чого Майдан піднявся? Піднявся тому, що ми розвернулися по курсу по євроінтеграції. Так, от цими подіями, які сьогодні відбуваються, нас заганяють далі в Росію. Бо сьогоднішніми подіями ми собі відрізаємо можливість розмовляти з Європейським Союзом. Сьогодні треба повертатися до переговорів з Європейським Союзом. Є позиція Президента з цього питання. Він дав доручення уряду почати переговори. А якщо нас зараз звинуватять, що уряду немає, що ми привели ситуацію до кривавої бійні, то ми почнемо просто скочуватися до того, що нас Росія поглине, розколють країну і поставлять країну просто в ситуацію, коли не буде уряду, не буде парламенту наступного після уряду, ми підемо слідом. Країна завалиться в перевибори на рік, потім - президентські вибори і країни такої не буде", - наголосив В.Бондар.

Після ще кількох виступів головуючий поставив на голосування пропозицію про запрошення на сьогоднішнє пленарне засідання Прем'єр-міністра України М.Азарова та членів Кабінету Міністрів.

Народні депутати 368 голосами "за" підтримали вимогу.

У пленарному засіданні була оголошена перерва.

О 12 годині 50 хвилин в урядову ложу зайшли члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем'єр-міністром М.Азаровим. Серед них не було Міністра внутрішніх справ В.Захарченка.

В.Рибак надав слово народному депутатові А.Яценюку, який доповів проект постанови про відповідальність Кабінету Міністрів України. Він наголосив на персональній відповідальності Кабінету Міністрів за побиття дітей на Майдані незалежності 30 листопада.

А.Яценюк також зазначив, що "цей Кабінет Міністрів разом з Віктором Януковичем персонально відповідальні за те, що вони продали Україну Російській Федерації і вбили надію мільйонів українців на європейське майбутнє.

Цей Кабінет Міністрів відповідальній за економічну катастрофу, до якої дійшла Україна. Вкрали стільки, що Україна стала банкрутом при Прем'єрі Азарові і при Президентові януковичу".

"Наша вимога чітка: відставка Кабінету Міністрів, дострокові президентські і парламентські вибори. У тому випадку, якщо постанова не буде проголосована, ми йдемо до Адміністрації Президента України, щоб Президент підписав Указ про відставку уряду і оголосив дострокові президентські і парламентські вибори.

І ми заблокуємо приміщення Верховної Ради. Це мирний протест. Громадяни борються за свої права і ми отримаємо це право довести, що люди можуть перемагати", - заявив А.Яценюк.

Перед Верховною Радою виступив Прем'єр-міністр Микола Азаров.

Глава уряду вибачився за дії правоохоронців під час подій 30 листопада на Майдані незалежності. Він також сказав, що протягом трьох останніх днів правоохоронні органи не застосовували насилля, не застосовували силові способи для підтримання порядку.

М.Азаров повідомив, що під час виступів деяких сил на будинок Адміністрації Президента України у правоохоронців були відібрані всі засоби протидії та було віддано суворе розпорядження про незастосування сили. За його словами, в результаті постраждало 162 працівників міліції, 92 з яких шпиталізовані з важкими травмами.

З приводу інциденту, який відбувся у ніч з п'ятниці на суботу, М.Азаров зазначив, що необхідно провести його детальне розслідування. За його словами, зараз є список усіх постраждалих і в цьому списку тільки одна людина віком 17 років, всі інші старші і значно старші.

М.Азаров звернувся до народних депутатів з проханням "відмовитися від емоцій і слідувати букві закону", бо "закон - це саме європейський шлях".

Щодо слів А.Яценюка про те, що цей уряд і Президент України продали Україну Росії, М.Азаров нагадав про підписану у 2009 році "кабальну харківську угоду" тими, хто зараз в опозиції, а тоді був при владі, "який по суті справи поставив Україну на коліна, який знекровив фінансову та економічну систему України".

За словами М.Азарова, "три з половиною роки Президент і уряд витримували цей натиск, цей страшний фінансовий диктат. Але наші сили на межі. Країна не може більше витримувати далі кожний місяць переплачувати по 800 млн. дол. Не може. Це - шлях в нікуди", наголосив він.

М.Азаров також зазначив, що Президент України і партія регіонів взяли курс на євроінтеграцію. "Три з половиною роки ми готували документи, вели переговори і настійливо реалізовували це. І сьогодні Президент і уряд чітко підтвердили прихильність курсу на євроінтеграцію. Учора у моїй присутності Президент України мав тривалу телефонну розмову з Президентом Єврокомісії Баррозу. Ми домовилися продовжити переговори про умови підписання Угоди про зону вільної торгівлі. І Єврокомісія, і Європейський Союз в цілому згодні розглядати питання про фінансові компенсації Україні. Нам же потрібно вижити у цій складній боротьбі.

Тому наступного тижня відповідальна делегація уряду буде направлена в Брюссель і проведе переговори. Учора ж Баррозу дав доручення главі постійного представництва пану Томбінському організувати таку поїздку", - повідомив Глава уряду.

М.Азаров також повідомив про проведені ним зустрічі з послами європейських держав, які чітко сказали, що "блокада будинків адміністративних установ, Кабінету Міністрів - це не шлях до європейської інтеграції. Це шлях насилля, який вони засуджують".

Прем'єр-міністр звернувся до представників опозиційних фракцій, до всіх, хто причетний до протиправних, незаконних рішень про блокування будинку Уряду, негайно це припинити. "Ви обов'язково будете відповідати. І всі, хто штовхає на протиправні дії, будуть відповідати", - наголосив він.

М.Азаров зазначив, що уряд відкритий для діалогу, готовий разом з мирними маніфестантами обговорювати всі умови домовленостей. "Ми протягли вам руку. Якщо ми бачимо кулак, я відверто кажу, у нас сил достатньо", - наголосив він.

Прем'єр-міністр також повідомив, що учора пройшли сесії більшості обласних рад, які представляють три чверті населення України. Вони вимагали від уряду навести порядок, продовжити курс на євроінтеграцію, на демократичні перетворення. "Ми єдині в цьому з чесними маніфестантами, які вийшли на площі", - зазначив він.

М.Азаров далі пояснив причини складної ситуації в країні, пославшись на зовнішні та внутрішні фактори. Він зазначив, що вже проходив те, коли Кабінет Міністрів був заблокований, керував урядом, виконував обов'язки, під час блокування у 2004 році. "Я буду все робити для того, щоб не допустити росту цін, росту житлово-комунальних тарифів, девальвації гривні. Я збережу підтримку сільгоспвиробників. Україна вистоїть і буде розвиватися", - запевнив він.

В обговоренні взяли участь представники депутатських фракцій.

Проект постанови підтримали фракції "Батьківщина", "УДАР" і "Свобода".

Проти прийняття Резолюції недовіри Кабінету Міністрів висловився представник фракції партії регіонів.

Представник фракції КПУ запропонував свій проект постанови про недовіру уряду.

В.Рибак сказав, що його потрібно зареєструвати і розглянути.

М.Азаров у заключному слові гарантував народним депутатам, що він зробить жорсткі висновки з того, що відбулося, і в уряді будуть проведені рішучі кадрові зміни.

Після закінчення обговорення головуючий поставив на голосування проект постанови про відповідальність Кабінету Міністрів України та прийняття Резолюції недовіри Кабінету Міністрів, для прийняття його за основу і в цілому.

"За" проголосувало 186 народних депутатів. У голосуванні не брали участь фракції партії регіонів і КПУ.

Проект постанови було відхилено.

Головуючий закрив ранкове засідання, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.