Пленарні засідання Верховної Ради України 11 березня 2014 року

plenar zasidan

 
У вівторок, 11 березня 2014 року, відбулися пленарні засідання Верховної Ради України сьомого скликання. Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 347 народних депутатів.


Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове пленарне засідання, зазначив, що ситуація в країні дуже напружена. "Продовжується агресія збройних сил Російської Федерації в Криму. Під дахом російських військових пробують проводити фарс під назвою "референдум", який не має жодних правових легітимних наслідків. Але саме цей фарс використовують вороги України для того, щоб зробити злочин проти нашої держави, для того, щоб провести анексію частини її території. Україна не допустить цього", - наголосив він.

За словами О.Турчинова, "проблема не тільки в Криму". "Йде спроба дестабілізувати ситуацію на сході і півдні країни. Над цим працює агентура сусідньої країни, над цим працюють провокатори, і агітатори, і найманці, для яких держава Україна не є рідною, які готові робити злочини проти своєї країни. Нова українська влада не допустить політичних репресій, але нова українська влада буде жорстко боротися з будь-якими проявами сепаратизму, з будь-якими злочинами проти власної країни. Небезпека полягає в тому, що ці провокації розраховані на використання збройних сил Російської Федерації. І російські війська продовжують знаходитися вздовж східного кордону нашої країни. Тому сьогодні йдеться не про загрозу окремому регіону - йдеться про загрозу для всієї нашої держави", - зазначив він.

О.Турчинов повідомив, що Збройні сили України приведені в повну бойову готовність, розпочали всеукраїнські військові навчання. "Чітко бачимо, в якому стані знаходиться наша армія, до якого стану її довела режимна команда януковича-Азарова. Фактично ми починаємо відбудовувати Збройні сили України з нуля", - сказав він.

О.Турчинов поінформував про засідання Ради національної безпеки і оборони, яке відбулося сьогодні вночі. За його результатами прийнято рішення: створити на базі внутрішній військ України Національну гвардію, мета якої - захистити країну і громадян від будь-яких злочинців, від зовнішньої і внутрішньої агресії; оголосити часткову мобілізацію до Національної гвардії України і до Збройних сил України. В першу чергу, це буде стосуватися не дітей, яким 18 років, це буде стосуватися добровольців - людей, які пройшли військову службу.

РНБО також доручила Кабінет Міністрів забезпечити всі першочергові потреби Національної гвардії і Збройних Сил України.

За словами головуючого, "Україні сьогодні потрібна не тільки моральна підтримка. Україні потрібна і технічна, і військова допомога. І тому Верховній Раді пропонується розглянути питання, пов'язане із зверненням нашого парламенту до держав-гарантів нашої безпеки щодо виконання ними зобов'язань".

О.Турчинов поінформував про засідання Погоджувальної ради, на якому було прийнято рішення заслухати Прем'єр-міністра і міністра оборони.

В. о. Міністра оборони І.Тенюх пояснив: чому Збройні Сили України не проявляють активних дій? За його словами, відповідь на це питання неоднозначна і знаходиться як в площині правового статусу Збройних Сил, так і в аспекті сучасного стану.

"По-перше, де-юре відкритої агресії немає: керівництво Російської Федерації не визнає причетність своїх військ до подій в Криму. Все, що відбувається, зводиться до визвольних дій загонів самооборони автономії.

По-друге, не оголошено правовий режим воєнного стану, без якого застосування Збройних Сил є незаконним і тягне за собою кримінальну відповідальність як тих, хто віддає наказ на застосування військ, так і тих, хто його виконує. Будь-які активні дії Збройних Сил щодо стабілізації ситуації в Криму будуть представлені світовому суспільству як застосування сили проти свого власного населення.

По-третє. Взагалі з часу існування Збройних Сил України жодного разу не приділялося належної уваги на те, як здійснювалося його фінансування. Воно здійснювалося тільки в межах соціального пакету і не більше.

Наступне. Була допущена воєнно-політична та воєнно-стратегічна помилка щодо визначення відповідних векторів активованих воєнних загроз до держави. Ми ніколи не розглядали небезпеку з боку Росії. І тому, якщо говорити про відповідне успішне застосування Збройних Сил України проти такого противника, то йдеться про необхідність значних затрат державних ресурсів на їх розгортання та тривалого часу на їх підготовку і оснащення", - відповів І.Тенюх.

В.о. Міністра оборони повідомив, що збройні сили Російської Федерації проводять зараз навчання навколо східних кордонів України, в Криму, у ході яких розгорнули угрупування військ чисельністю 220 тисяч чоловік, 1 тисяча 800 танків, більше 400 вертольотів, 150 літаків, 60 кораблів. Це угрупування в декілька разів переважає Збройні Сили України.

І.Тенюх зазначив, що "на війні перемагає організація, ресурси, стратегія, тактика і бойовий дух". За його словами, "сьогодні у Збройних Сил є тільки останні дві складові - це тактика і бойовий дух". "Ми привели всі Збройні Сили у ступінь повної готовності. Всі Збройні Сили зайняли полігони у відповідності до плану навчань як на східному, так і на південному напрямках. Але результат дуже невтішний. Якщо ми маємо загальну чисельність сухопутних військ 41 тисяч, із них повинні бути були готовими 20 тисяч, то фактичний стан - готові тільки 6 тисяч", - заявив він.

Урядовець також зазначив, що Міністерство оборони, Генеральний штаб, уряд працюють над тим, щоб вийти із цієї надзвичайно складної ситуації, яка "потребує серйозних ресурсів для того, щоб негайно в найкоротший термін створити те угрупування, яке може бути готовим до тих чи інших дій як в південному напрямку, так і на східному".

І.Тенюх звернувся до Верховної Ради з проханням прийняти зміни до Закону "Про державні закупівлі". Він наголосив: "в такий період має бути однозначно прийняте рішення про те, що потреби, які необхідні для Збройних Сил, повинні вирішуватися негайно".

Перед Верховною Радою виступив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Він сказав, що не може розкрити всі дані щодо стану боєготовності українських Збройних Сил, але підтвердив, що "протягом останніх чотирьох років була здійснена системна диверсія по підриву національної безпеки і оборони країни".

А.Яценюк повідомив, що уряд в нагальному порядку займається тим, що поставляє ТС-1 для того, щоб літаки літали, постачає військам дизельне паливо і бензин. Це при тому, що бюджетних призначень на такі видатки немає.

Прем'єр-міністр також поінформував про фінансування військових в Криму.

А.Яценюк нагадав про Будапештський меморандум. "Український уряд звертається до парламенту, щоб парламент проголосував конституційною більшістю голосів заяву і звернення до країн-учасників Будапештського меморандуму про виконання тих гарантій, які надавалися українській державі після здачі ядерної зброї".

А.Яценюк у виступі торкнувся "так званого референдуму в Криму". Від імені уряду України він заявив, що "жодної легітимної влади у вигляді так званого уряду Автономної Республіки Крим на території автономії не існує. Це угрупування бандитів, яке захопило в неконституційний спосіб владу і підтримується російськими військовими".

Глава уряду вважає, що з питання Криму влада повинна розпочати загальнонаціональний політичний діалог. За його словами, "уряд до цього готовий. Але цей діалог не буде проводитись під дулами пістолетів і під російськими танками. Ми готові до того, щоб територія автономії, яка є і буде невід'ємною складовою частиною української держави, процвітала".

А.Яценюк заявив, що "жодного легітимного референдуму в Криму не буде проведено. І будь-які так звані "рішення" так званого "референдуму" не мають жодної юридичної сили". Він повідомив, що у п'ятницю очікується рішення Венеціанської комісії про те, що проведення референдуму в Криму, як і прийняття Державною Думою Росії закону про фактичні анексії українських територій є порушенням норм міжнародного права.

Прем'єр-міністр поінформував про подальші кроки. Він зазначив, що відбуває до США, до однієї з країн-гарантів, яка підписала Будапештський меморандум.

А.Яценюк від імені Уряду України заявив про те, що "Україна готова до прозорих перемовин з Російською Федерацією і до відбудови нового типу стосунків між Україною і Росією, де Росія визнає суверенність, незалежність і територіальну цілісність України, і де Росія визнає курс України на європейську інтеграцію. Де ми у двосторонніх стосунках виконуємо зобов'язання, а не просто їх підписуємо і де Росія перестає захоплювати через військову агресію територію суверенної і незалежної держави, яку вони раніше називали братською".

Прем'єр-міністр підтримав створення контактної групи. Він зазначив, що формування контактної групи має бути на рівні країн-членів гарантів, на рівні країн-членів Європейського Союзу, ОБСЄ, ООН. "Ми повинні сісти за стіл переговорів. Виключно дипломатичний і політичний шлях. Це те, що ми сьогодні вбачаємо як єдиний вихід з даної ситуації", - наголосив він.

А.Яценюк також поінформував про свій візит до Брюсселя, де він провів зустріч з главами держав і главами урядів країн-членів Європейського Союзу. Він зазначив, що результатом цієї зустрічі стало те, що Європейський Союзу прийняв рішення про підписання з Україною політичної частини Угоди про асоціацію.

Він також повідомив про спільно прийняте рішення провести додаткові консультації з підписання блоку документів стосовно зони вільної торгівлі. При цьому Європейський Союз заявив, що він в односторонньому порядку відкриває європейський ринок для українських товарів.

А.Яценюк зазначив, що "загальний пакет допомоги, запропонований Україні, складає 15 мільярдів доларів США. Що стосується конкретних сум, то передбачена конкретна сума у вигляді 610 мільйонів євро як макрофінансова допомога, яку парламент ратифікував, і 1,4 мільярди додатково, які йдуть у вигляді безповоротної фінансової допомоги, грантів. Уряд Сполучених Штатів Америки, Конгрес США прийняли рішення про надання 1 мільярда доларів США у вигляді гарантій американського уряду. Думаю, в найкоротші терміни - протягом цього місяця - ми зможемо отримати фінансову допомогу".

Прем'єр-міністр доповів про прибуття в Україну місії Міжнародного валютного фонду і проведені з нею декілька зустрічей. Він повідомив, що "до парламенту буде внесений закон про фактичний секвестр Державного бюджету. Мова йде про двохкратне скорочення дефіциту Державного бюджету. Всі макроекономічні показники і всі доходи Державного бюджету, які формувалися урядом Януковича, Азарова, не просто не відповідають дійсності, а є надутими і не можуть виконатися. Нас чекає дуже складний період: зменшення соціальних стандартів, утискання витрат - але це нам дасть можливість в середньостроковій перспективі вийти на економічний ріст".

А.Яценюк також поінформував про законодавчі ініціативи уряду. Він звернувся з проханням в найкоротші терміни ратифікувати Угоду між Україною, Європейським інвестиційним банком, Європейським банком розвитку і реконструкції на 300 мільйонів доларів про так звані заходи щодо безпеки на ядерних об'єктах.

За його словами, уряд терміново підготував проект закону про державні закупівлі. "Обсяги галопуючої корупції, які існували в уряді, були пов'язані в уряді, були пов'язані в першу чергу з непрозорим і ручним управлінням бюджету через державні закупівлі", - повідомив він і заявив "доки не буде прийнята нова редакція закону про державні закупівлі, де буде прозорий механізм витрачання бюджетних коштів, уряд України не відкриє жодної копійки асигнувань на жодну компанію. Тому що ми не дамо можливості далі розкрадати ці кошти".

А.Яценюк також зазначив, що урядом прийнято рішення і він звертається до членів парламенту з проханням невідкладно проголосувати закон про відновлення довіри до судової системи України.

Прем'єр-міністр стосовно закону про Національну гвардію зазначив, що немає остаточних розрахунків по прийняттю цього закону. "Відверто вам ще раз кажу, що ми знаходимось в катастрофічній економічній ситуації. Але ми находимо кожну копійку де можна, де не можна. Завтра будуть призначені нові керівники податкової служби і митної служби. Тобто ми крок за кроком наводимо порядок", - наголосив він.

Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко поінформував про останні результати роботи очолюваної ним Служби.

Він зазначив, що всі справи, які розслідуються чи то Генеральною прокуратурою, чи то доручаються впровадження Службі безпеки або Міністерству внутрішніх справ, розслідуються виключно під контролем Генеральної прокуратури. Санкції отримуються виключно в українських судах щодо здійснення процесуальних дій.

В.Наливайченко відзначив, що зараз взаємодія із Міністерством внутрішніх справ є на найвищому рівні довіри і ефективності.

Голова СБУ на прохання фракції Партії регіонів поінформував про затримання колишнього керівника Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна. Він повідомив, що М.Добкін сам прибув до Генеральної прокуратури і ніяких силових заходів щодо цього громадянина не здійснювалося.

Заступник Генерального прокурора Олексій Баганець поінформував про кримінальне провадження за ознаками статті 110 частини другої Кримінальний кодекс України в частині публічних закликів в місті Харкові 12 лютого цього року щодо зміни територіальної межі і порушення установленого порядку держави Україна.

О.Баганець повідомив, що в ході першочергових слідчих дій слідчими СБУ було направлено до суду клопотання про затримання Михайла Добкіна і доставки його до Шевченківського районного суду для розгляду питання щодо обрання йому міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Головуючий повідомив про вихід зі складу фракції Партії регіонів народного депутата О.Єгорова і входження до цієї фракції народного депутата Є.Карташова.

Із заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій.

Представники фракцій підтримали прийняття Верховною Радою Звернення до держав-гарантів безпеки України.

Головуючий повідомив про те, що 10 березня 2014 року Центральна виборча комісія визнала обраними та зареєстрованими народних депутатів України, обраних 28 жовтня 2012 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі Фурмана Олексія Юрійовича, члена політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Свобода", включеного до виборчого списку політичної партії "Свобода" під номером 26.

Олексій Фурман і Олег Бондарчук склали присягу народного депутата.

Парламентарії розглянули проект постанови про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з зупиненням дії рішення Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 6 березня 2014 року.

Народний депутат В.Литвин запропонував доповнити проект заяви пунктом п'ятим "Верховна Рада України звертається до жителів Автономної Республіки Крим із закликом не брати участі в незаконному референдумі і таким чином продемонструвати свою позицію на єдність українського народу і територіальну цілісність України".

Народні депутати 255 голосами підтримали постанову з доповненням.

Народний депутат С.Пашинський зачитав побажання громадян, присутніх на площі перед Верховною Радою, до Верховної Ради.

Головуючий дав доручення профільним комітетам вивчити ці побажання і врахувати в роботі.

До порядку денного було включено проект постанови про Звернення Верховної Ради України до держав-гарантів безпеки України.

Парламентарії 263 голосами підтримали Звернення. Згідно з постановою, "Верховна Рада України звертається до держав-сторін Будапештського меморандуму та міжнародних організацій із закликом вжити практичних заходів, спрямованих на забезпечення територіальної цілісності та безпеки України.

Верховна Рада України звертається до Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучених Штатів Америки як країн-учасниць Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї з проханням виконати свої зобов'язання відповідно до його положень та застосувати усі можливі дипломатичні, політичні, економічні та військові заходи для негайного припинення агресії та збереження незалежності, суверенітету та існуючих кордонів України.

Верховна Рада України звертається до Російської федерації згідно з положеннями Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї із вимогою негайного виведення військ з території України та припинення агресії проти Української Держави та гарантування її територіальної цілісності та незалежності".

Головуючий оголосив перерву.

О.Турчинов після закінчення перерви повідомив про входження народних депутатів О.Фурмана і О.Бондарчука до складу фракції "Свобода".

Проект закону про внесення змін до Закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу) доповів народний депутат Руслан Князевич. Він зазначив, що мова йде про те, що досі діє Закон "Про місцеві вибори", який був прийнятий напередодні чергових виборів 2010 року, за яким вони відбулися. За його словами, за цим законом відбуваються позачергові, проміжні, повторні, перші вибори до органів місцевого самоврядування. "І зважаючи на те, що 25 травня за рішенням парламенту планується провести цілу низку виборів до органів місцевого самоврядування від найвіддаленіших сіл аж до міста Києва, і депутатів міської ради і Київського міського голови, є пропозиція нарешті повернутися до того, щоб відкорегувати той закон і привести його у відповідність до Конституції та інших виборчих законів, у тому числі до Закону "Про вибори народних депутатів".

Голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу.

Під час обговорення народні депутати висловили зауваження і пропозиції. За результатами голосування законопроект не набрав необхідної кількості голосів для прийняття ("за" - 215).

Народні депутати повторно розглянули два закони з пропозиціями Президента України - "Про внесення змін до законів України "Про архітектурну діяльність" та "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони дитинства"

За результатами голосування обидва закони були відхилені.

Профільним комітетам було дано доручення підготувати нові законопроекти і внести їх на розгляд парламенту.

Парламентарії розглянули проект постанови про віднесення міста Бурштин Галицького району Івано-Франківської області до категорії міст обласного значення.

Головуючий поінформував про те, що до Верховної Ради внесені пропозиції щодо кандидатів на призначення на посади суддів Конституційного Суду України: Мельника Миколи Миколайовича, Саса Сергія Володимировича, Слідченка Ігоря Дмитровича, Стретовича Володимира Миколайовича, Шевчука Станіслава Володимировича. За його словами, всі особисті справи цих кандидатів сьогодні будуть роздані народним депутатам з тим, щоби завтра на комітеті було розглянуто це питання і в четвер народні депутати мали можливість його проголосувати.

Головуючий оголосив перерву у пленарному засіданні.

На початку вечірнього засідання парламентарії прийняли рішення щодо розглянутого на ранковому засіданні проекту постанови про віднесення міста Бурштин Галицького району Івано-Франківської області до категорії міст обласного значення.

Проект постанови не набрав голосів для прийняття ("за" -202).

Парламентарії заслухали голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності А.Кожем'якіна про доручення Голови Верховної Ради проаналізувати список політв'язнів, які були перераховані на пленарному засіданні Верховної Ради 27 лютого 2014 року під час обговорення та прийняття проекту закону "Про внесення змін до Закону України "Про застосування амністії в Україні (щодо повної реабілітації політичних в'язнів)".

Головуючий запропонував підтримати підготовлений Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності уточнений список політв'язнів.

Парламентарії 235 голосами внесли уточнення до прийнятого Верховною Радою Закону "Про внесення змін до Закону України "Про застосування амністії в Україні".

Народні депутати включили до порядку денного проекти законів: про реабілітацію осіб, які були незаконно засуджені (реєстр. №4389); про Національну гвардію України (реєстр. №4393); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (реєстр. №4394).

Парламентарії розглянули проект постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Законодавче забезпечення розвитку інформаційного суспільства в Україні"

Верховна Рада 239 голосами підтримала проект постанови.

Народні депутати повернулися до голосування щодо законопроекту про внесення змін до Закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу).

Проект закону 232 голосами було прийнято за основу.

Верховна Рада прийняла постанови: про перейменування села Мала Тарасівка Броварського району Київської області; про перейменування села Бистриця Дрогобицького району Львівської області; про перейменування села Межиріччя Млинівського району Рівненської області; про віднесення міста Бурштин Галицького району Івано-Франківської області до категорії міст обласного значення; про віднесення міста Новгород-Сіверський Новгород-Сіверського району Чернігівської області до категорії міст обласного значення; про зміну і встановлення меж міста Коростень і Коростенського району Житомирської області.

Проект постанови про доповідь Кабінету Міністрів України про участь України у діяльності з підтримання міжнародного миру і безпеки у 2012 році доповів голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Володимир Литвин.

Верховна Рада 235 голосами прийняла постанову в цілому.

Парламентарії 238 голосами прийняли постанову про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення".

Народні депутати розглянули кілька законопроектів у першому читанні.

За результатами голосувань за основу було прийнято проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України про освіту щодо організації інклюзивного навчання.

Верховна Рада прийняла за основу та в цілому прийняла проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо гласності і прозорості у діяльності фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування).

Народні депутати включили до порядку денного проект постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про вшанування учасників збройних конфліктів під час мирних акцій протесту".

255 голосами постанову було прийнято за основу та в цілому.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання четвертої сесії відбудеться у четвер, 13 березня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.