Пленарні засідання Верховної Ради України 2 грудня 2014 року

plenar zasidan

 
У вівторок, 2 грудня 2014 року, відбулися пленарні засідання Верховної Ради України восьмого скликання. Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 370 народних депутатів.


На початку засідання парламентарії хвилиною мовчання вшанували пам'ять відомого українського письменника, члена ініціативи «1 грудня», українського політв'язня Євгена Сверстюка, який помер від затяжної хвороби 1 грудня на 86 році життя.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман повідомив, що 19 і 28 листопада Центральна виборча комісія зареєструвала народних депутатів, обраних на позачергових виборах 26 жовтня 2014 року, а саме: Марію Василівну Матіос, включену до виборчого списку Партія «Блок Петра Порошенка» під номером 7, та Сергія Ярославовича Рудика, обраного в одномандатному 198 виборчому окрузі.

Новообрані парламентарії склали присягу перед Верховною Радою.

В. Гройсман звернувся до позафракційних депутатів з проханням подати до Верховної Ради заяви про входження до складу комітетів Верховної Ради для того, щоб можна було сформувати повноцінно всі робочі органи парламенту. За його словами, також необхідно сформувати якісний професійний уряд України. «Нам потрібно все зробити для того, щоб динамічний початок нашої роботи від 27 листопада мав своє підтвердження, оскільки є надзвичайно серйозні виклики в нашій країні. І ми розуміємо, що в такий відповідальний момент і уряд України, і парламент мають діяти злагоджено, якісно і професійно», - зазначив він і запропонував парламентаріям підтримати ініціативу коаліції і розпочати консультації щодо внесення кандидатур на затвердження уряду, а також комітетів парламенту, та оголосити перерву до 12.30, а виступи уповноважених представників від фракцій здійснити о 16 годині.

Головуючий оголосив перерву до 12 години 30 хвилин.

Після перерви В. Гройсман повідомив про проведені консультації з керівниками депутатських фракцій, членами коаліції, на яких розглядалося питання щодо формування Кабінету Міністрів та персонального складу комітетів Верховної Ради. За його словами, майже всі питання були вирішені, але є ще декілька питань, які потрібно узгодити. Для того, щоб завершити цю роботу, потрібен певний час.

В. Гройсман зазначив, що всі усвідомлюють, що питання формування уряду України треба вирішити сьогодні. Він запропонував продовжити вечірнє пленарне засідання до завершення розгляду цього життєво необхідного для України питання і поставив пропозицію на голосування.

Народні депутати 310 голосами підтримали її.

В. Гройсман також повідомив, що з метою вирішення питання про внесення коаліцією Прем'єр-міністрові України пропозицій щодо кандидатур до складу Кабінету Міністрів, о 15-й годині в залі пленарних засідань відбудуться збори коаліції і на цьому закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання В. Гройсман оголосив про входження народних депутатів М. Матіос та Ф. Негоя до складу депутатської фракції «Блок Петра Порошенка».

Головуючий оголосив, що згідно з витягом депутатських зборів, наданим цією депутатською групою, депутатська група «Воля народу» налічує 20 народних депутатів.

Головуючий також оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання «За Харків, за Слобожанщину», головою якого обрано народного депутата Валерія Писаренка.

Із заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили уповноважені представники депутатських фракцій і груп.

Після закінчення виступів головуючий оголосив перерву для продовження консультацій.

В. Гройсман після перерви повідомив, що в пленарному засіданні бере участь Президент України Петро Порошенко.

Головуючий нагадав, що відповідно до Конституції України подання на призначення Міністра закордонних справ і Міністра оборони вносяться Президентом України.

В. Гройсман повідомив, що Президент України вніс подання на призначення Міністром закордонних справ Павла Клімкіна.

Президент України П. Порошенко у виступі представив кандидата на посаду, відзначив його професійні якості і зазначив, що одним із основних завдань, яке стоїть перед Міністром закордонних справ, є досягнення безвізового режиму з ЄС.

Верховна Рада 351 голосом прийняла проект постанови про призначення П. Клімкіна на посаду Міністра закордонних справ.

Президент України також представив Степана Полторака на посаду Міністра оборони. П. Порошенко, позитивно охарактеризував його діяльність на цій посаді дотепер і звернувся до народних депутатів з проханням підтримати запропоновану ним кандидатуру.

П. Порошенко також повідомив, що сьогодні вранці він підписав указ про надання українського громадянства Наталії Яресько, Олександру Квіташвілі і Айварасу Абромавичусу, яких у коаліції називають кандидатами на посади в уряді.

Він привітав їх з цією подією і сказав, що на цьому не зупиниться.

П. Порошенко повідомив, що підпише указ про надання українського громадянства росіянам і білорусам, які разом з українцями беруть участь в АТО на сході України.

Головуючий поставив на голосування проект постанови про призначення Міністра оборони.

Народні депутати 347 голосами прийняли проект постанови про призначення Степана Полторака на посаду Міністра оборони.

Головуючий далі повідомив, що питання про призначення членів Кабінету Міністрів розглядається за поданням, яке коаліція внесла Прем'єр-міністрові.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доповів про ситуацію в країні і про першочергові завдання, які стоять перед урядом, а також про законопроекти, які необхідно прийняти до кінця поточного року для того, щоб розпочати роботу.

Головуючий після виступу А. Яценюка поставив на голосування проект постанови про формування складу Кабінету Міністрів України (реєстр. №1008).

Верховна Рада 229 голосами прийняла проект постанови за основу.

Керівник фракції «Блок Петра Порошенка» Ю. Луценко запропонував надати можливість керівникам фракцій і груп виступити, а потім проголосувати за склад уряду пакетом.

У виступах представників фракцій зазначалося, що країна потребує уряду реформ. «Часу для навчання цьому уряду немає. У цього уряду є 3-4 місяці для проведення найважливіших реформ, є 3-4 місяці для підтвердження кредиту довіри, наданого українським народом», - зазначив голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко.

Голова фракції «Самопоміч» О. Березюк зробив зауваження усьому парламенту за те, що не було надано можливості послухати кандидатів на посади членів уряду та задати їм запитання.

О. Березюк запропонував винести з пакету Міністерство інформаційної політики та голосувати за кожну кандидатуру окремо.

Представники інших фракцій і груп повідомили, що будуть голосувати за запропоновані кандидатури. Водночас вони висловили зауваження з приводу того, що не вдалося почути від кандидатів, що вони будуть робити в першу чергу.

Представники депутатських груп «Економічний розвиток» і «Воля народу» зазначили, що групи не голосуватимуть за призначенні в уряд пакетом.

Деякі з виступаючих пропонували голосувати за кожну кандидатуру окремо.

Головуючий надав по три хвилини кожному з кандидатів для представлення програм діяльності на посадах, на які вони призначаються.

Кандидати відповіли на запитання парламентаріїв.

Під час представлення кандидатів головуючий надав слово Президентові України Петрові Порошенку, який подякував народним депутатам за голосування конституційної більшістю і запропонував надати можливість Прем'єр-міністрові А. Яценюку оголосити подання на членів уряду.

Кандидати далі продовжили виступи.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк запропонував дати йому можливість представити інших кандидатів, а в разі необхідності народні депутати зможуть задати їм запитання.

Він коротко представив кандидатів і розповів про те, які завдання вони виконуватимуть.

Народні депутати не підтримали пропозицію головуючого про припинення обговорення кандидатур.

Представник фракції «Самопоміч» Є.Соболєв озвучив пропозицію фракції дати можливість задати запитання деяким кандидатам, до яких такі запитання є, а також голосувати за кожну кандидатуру окремо.

Після закінчення представлення кандидатів на посади членів уряду і їхніх відповідей на запитання головуючий поставив на голосування проект постанови про формування складу Кабінету Міністрів України (реєстр. №1008) для прийняття в цілому.

Верховна Рада 288 голосами прийняла в цілому проект постанови.

Постановою призначено:

Валерія Вощевського - Віце-прем'єр-міністром;
В'ячеслава Кириленка - Віце-прем'єр-міністром - Міністром культури;
Геннадія Зубка - Віце-прем'єр-міністром - Міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства;
Ганну Онищенко - Міністром Кабінету Міністрів;
Олексія Павленка - Міністром аграрної політики та продовольства;
Арсена Авакова - Міністром внутрішніх справ;
Ігоря Шевченка - Міністром екології та природних ресурсів;
Айвараса Абромавічуса - Міністром економічного розвитку і торгівлі;
Володимира Демчишина - Міністром енергетики та вугільної промисловості;
Андрія Пивоварського - Міністром інфраструктури;
Юрія Стеця - Міністром інформаційної політики;
Ігоря Жданова - Міністром молоді та спорту;

Сергія Квіта - Міністром освіти і науки;
Олександра Квіташвілі - Міністром охорони здоров'я;
Павла Розенка - Міністром соціальної політики;
Наталію Яресько - Міністром фінансів;
Павла Петренка - Міністром юстиції.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк подякував народним депутатам за підтримку і сформування нового уряду.

Перед вступом на посаду Прем'єр-міністра А. Яценюк зачитав присягу члена Кабінету міністрів, а всі новопризначені члени уряду підписали текст присяги.

Верховна Рада прийняла постанови про звільнення Гройсмана В. Б. з посади Віце-прем'єр-міністра - Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства і про звільнення членів Кабінету Міністрів попереднього складу.

Парламентарії проголосували за дострокове припинення повноваження народних депутатів А. Яценюка, А. Авакова, В. Вощевського, І. Жданова, С. Квіта, В. Кириленка, П. Петренка, П. Розенка, Ю. Стеця у зв'язку з їх призначення членами Кабінету Міністрів.

Головуючий дав доручення Апарату Верховної Ради провести службове розслідування щодо розповсюдження у сесійній залі неправдивих відомостей про народного депутата В. Вощевського.

В.Гройсман закрив вечірнє пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання першої сесії відбудеться у четвер, 4 грудня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.