Пленарні засідання Верховної Ради України 5 лютого 2015 року

vr 55

 
У четвер, 5 лютого, відбулися пленарні засідання другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Ранкове засідання відкрив Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій. Він повідомив, що багато народних депутатів у зв'язку з погодними умовами ще не доїхали до сесійного залу. Він також повідомив, що фракції «Самопоміч» і Радикальної партії звернулися до президії з проханням оголосити півгодинну перерву для консультацій.


А.Парубій оголосив перерву на півгодини.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман після перерви зазначив, що сьогодні важливий день - народні депутати будуть розглядати питання депутатської недоторканності, недоторканності суддів, внесене Президентом України.

«Десятки років суспільство чекає на це рішення. Глибоко вірю, що саме цей парламент і сьогодні, і в майбутньому прийме надзвичайно відповідальне рішення щодо зняття недоторканності з народних депутатів України, а також суддівського корпусу, що дозволить нам побудувати якісне суспільство без корупції, зловживань і вирівняти права усіх перед законом, як належить по Конституції», - наголосив В.Гройсман.

Він також зазначив, що сьогодні Верховна Рада має розглянути ряд важливих законопроектів щодо реформування місцевого самоврядування, на які очікують територіальні громади.

В.Гройсман відповідно до Указу Президента України №957 вручив народному депутатові Ігорю Ларіну державну нагороду - орден Богдана Хмельницького 3-го ступеня.

Народний депутат І.Ларін подякував за високу нагороду, зазначивши, що це не лише його нагорода, це нагорода також його побратимів з батальйону «Айдар», які визволяли міста на Сході України.

На пропозицію народного депутата І.Ларіна парламентарії хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх загиблих захисників України.

Головуючий надав слово представникові фракції «Батьківщина» Івану Крулько, який поінформував про стан Надії Савченко, яка незаконно утримується в ув'язненні в м. Москва (Російська Федерація).

І.Крулько повідомив, що учора, перебуваючи у Москві, все-таки вдалося домогтися від російського слідчого комітету, щоб Віра Савченко мала побачення з її сестрою Надією.

І.Крулько зазначив, що сьогодні 55-й день голодування Надії Савченко. За його словами, «Надія Савченко хоч і каже, що вона дуже добре намагається триматися, в неї дуже сильна сила волі, але при цьому є будь-які можливості людського організму. І фактично питання на сьогодні йде уже про дні стосовно того, щоби негайно домогтися звільнення Надії Савченко. Коли відбувалося вчора з нею спілкування, то Надія просила передати велику вдячність усім громадянам України, усім народним депутатам України, які її підтримують».

І.Крулько зачитав цитату від Надії Савченко: «Почуваю себе на диво сильною від підтримки людей, які бажають мені добра, хоча лікарі кажуть, що тримаюся виключно на силі волі».

«Це те, що Надія просила передати усім українцям, які її дуже підтримують… Допоки оце місце прямо перед трибуною в сесійній залі пустує, до того часу ми не маємо права зупинитися в тому, щоб звільнити з полону нашу Надію», - наголосив народний депутат.

Парламентарії приступили до розгляду питань порядку денного.

В.Гройсман поінформував про доопрацьований проект постанови про порядок денний другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (реєстр. №1920).

Постанову про порядок денний другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання було прийнято в цілому.

Проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України та суддів) за реєстр. №1776 доповів Представник Президента України у Верховній Раді України Степан Кубів. Він зазначив, що прийняття запропонованого проекту закону забезпечить демократичні цінності, виконання чіткої програми і угоди в коаліції, демократизацію розвитку суспільства Держави Україна. За його словами, метою законопроекту є вдосконалення положення Конституції щодо недоторканності народних депутатів та суддів.

С.Кубів повідомив, що разом із направленням цього закону до Конституційного Суду буде також висновок Венеціанської комісії для проведення відповідної процедури. «Процедура є конкретна, вона є чітка в часі і вона буде виконана», - наголосив С.Кубів і закликав народних депутатів підтримати законопроект.

Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич повідомив, що Комітет розглянув на своєму засіданні поданий Президентом України та визначений ним як невідкладний законопроект про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України та суддів (реєстраційний номер 1776) від 16 січня 2015 року і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді направити до Конституційного Суду України для одержання висновку щодо його відповідності вимогам статей 157 та 158 Конституції України.

В обговоренні взяли участь представники депутатських фракції і груп.

Верховна Рада 365 голосами прийняла Постанову «Про направлення до Конституційного Суду України законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України та суддів)».

Парламентарії розглянули питання про надання згоди на затримання та арешт (взяття під варту) окремих суддів.

Голова Верховного Суду Ярослав Романюк доповів проекти постанов, які надійшли до Верховного Суду, в яких порушено питання про необхідність отримання згоди Верховної Ради України на затримання та арешт судді Печерського районного суду міста Києва Кірєєва Р.В., якому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого статтею 374 Кримінального кодексу - це порушення права на захист, а саме: ненадання суддею своєчасно захисника підсудному; судді Центрального районного суду міста Миколаєва Рудяка А.О., якому оголошено про підозру в організації та пособництві у вчиненні навмисного вбивства; судді Малиновського районного суду міста Одеси Болотіна М.В, якому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною другої статті 368 Кримінального кодексу, отримання хабаря.

Верховна Рада прийняла постанови за реєстр. №№1753, 1754, 1755, надавши згоду на затримання та арешт (взяття під варту) суддів: Печерського районного суду міста Києва Кірєєва Р.В., Малиновського районного суду міста Одеси Болотіна М.В.; Центрального районного суду міста Миколаєва Рудяка А.О.

Парламентарії розглянули низку законопроектів у другому читанні.

Проект закону про засади державної регіональної політики (реєстр. №0908) доповів голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко. Він повідомив, що Комітет на своєму засіданні 15 січня розглянув запропонований законопроект, а також розглянув зауваження і пропозиції, внесені суб'єктами законодавчої ініціативи. У ході підготовки законопроекту до другого читання Комітетом було збережено концепцію, яка була закладена Кабінетом Міністрів. Водночас, положення окремих статей проекту зазнали доопрацювання.

С.Власенко повідомив, що до розгляду законопроекту в другому читанні від 6 народних депутатів було подано 52 пропозиції, з яких 46 пропонується врахувати, 6 - врахувати частково.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Народні депутати розглянули поправки до законопроекту і 254 голосами прийняли законопроект у другому читанні та в цілому.

Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко далі доповів підготовлений до другого читання проект закону про добровільне об'єднання територіальних громад (реєстр. №0915).

Він зазначив, що у ході підготовки законопроекту до другого читання Комітетом збережено концепцію добровільного об'єднання територіальних громад та ключові положення, ухвалені в першому читанні. Водночас, значна кількість статей проекту зазнала суттєвого доопрацювання. До розгляду законопроекту у другому читанні від 9 народних депутатів було подано 82 пропозиції, із яких 52 пропозиції пропонується врахувати, 8 - врахувати частково, 10 - врахувати редакційно і 12 - відхилити.

С.Власенко повідомив, що за результатом всебічного обговорення Комітетом було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект у другому читанні та в цілому.

Народні депутати розглянули поправки, на яких наполягали автори, і 265 голосами ухвалили законопроект у другому читанні та в цілому.

Пропозиції до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців, надання командирам додаткових прав та покладання обов'язків у особливий період (реєстр. №1762) доповів голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін. Він зазначив, що Комітет двічі розглядав порівняльну таблицю до законопроекту.

За його словами, до проекту надійшло 20 пропозицій від народних депутатів, з яких 15 враховано, 3 пропонується відхилити, по двох пропозиціях Комітет не визначився і пропонує щодо них визначитися в сесійному залі. Мова йде про поправки народних депутатів М.Єфімова і О.Богомолець.

Парламентарії розглянули поправки, на яких наполягали їх автори, і ухвалили відповідні рішення.

Верховна Рада 260 голосами прийняла законопроект у другому читанні та в цілому з урахуванням підтриманих поправок.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування органів внутрішніх справ (реєстр. №1317) у першому читанні доповіла Перший заступник Міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе. Вона зазначила, що хоча законопроект називається «про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування органів внутрішніх справ», цей документ не є проектом реформування внутрішніх сил. За її словами, «це всього лише ті заходи, які вже сьогодні ми можемо вжити без додаткових бюджетних затрат. Головна мета цього законопроекту скасувати дублювання і ліквідувати бюрократичний апарат».

Е.Згуладзе зазначила, що проектом передбачається відмовитися від ветеринарної міліції, провести реорганізацію УБОП, ліквідувати транспортну міліцію, а також розформувати всі існуючі спецпідрозділи, створивши на їхній базі єдиний потужний спецназ, схожий на американський та канадський SWAT.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу. А.Кожем'якін також зазначив, що члени Комітету двічі розглядали цей проект на своїх засіданнях. «І після виступу першого заступника Міністра внутрішніх справ Е.Згуладзе на засіданні 4 лютого, де вона «мотивовано, чітко, конкретно показала, що треба зробити з українською міліцією для того, щоб вона була дійсно патріотичною і порядною, ми прийняли рішення, під час розгляду сьогодні в першому читанні, щоб Верховна Рада прийняла за основу», - повідомив А.Кожем'якін.

Більшість народних депутатів, які взяли участь в обговоренні, підтримали законопроект, який за результатами голосування («за» - 290) було прийнято за основу.

Народні депутати розглянули поправки до законопроекту про пробацію (реєстр. №0921) і 230 голосами прийняли його у другому читанні та в цілому.

Проект закону про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації (реєстр. №1313) доповів голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк. Він зазначив, що законопроект передбачає запровадження в Україні європейського механізму інвестування в енергомодернізацію, заміну неефективного застарілого обладнання бюджетних установ, гарантує отримання державою економії вже з самого початку роботи енергосервісних контрактів.

«Замість того, щоб вести перемовини про те, по якій ціні ми купуємо енергоносії і де ми їх купуємо, найбільш мудро було б зменшити енергоспоживання країни, передусім в бюджетному секторі, там, де ми з вами можемо на це впливати, для того, щоб Україна не була в кабальній залежності і від російського газу, і від закордонних кредитів для того, щоб його оплачувати. Цей унікальний законопроект запроваджує відкриті ринкові відносини щодо того, щоб залучати приватні інвестиції в заміну котлів, в заміну вікон, енергетичного обладнання бюджетних установ. Він дозволить Україні суттєво зменшити споживання, в тому числі російського газу, і стати реально енергетично незалежною», - наголосив голова Комітету.

За результатами голосування законопроект було прийнято за основу.

Народні депутати далі розглянули два альтернативні законопроекти про внесення змін до Бюджетного кодексу (щодо запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації) за реєстр. №№1409 і 1409-1. Про їх суть доповіли народні депутати Віктор Галасюк і Олександр Домбровський.

Заступник голови Комітету з питань бюджету Віктор Кривенко доповів рішення Комітету. Він зазначив, що законопроект за реєстр. №1409 є похідним до законопроекту за реєстр. № 1313, і за його словами, «розв'язує руки в першу чергу органам місцевого самоврядування». «У нас 11 тисяч рад. Нарешті, ці ради, які напряму обрані громадами своїх селищ, міст, областей, зможуть давати гарантії інвестору, що в частині економії, виключно в частині економії, вони частинку цієї економії зможуть сплачувати інвестору за понесену ним інвестицію в проектах енергомодернізації. Тому будь-які маніпуляції про те, що це призведе до збільшення видатків бюджетів, що це призведе до якихось скритих дефіцитів - є неправдою», - зазначив співдоповідач.

В.Кривенко повідомив, що цей проект підтримується ЄБРР, USAD, Реанімаційним пакетом реформ.

Парламентарії обговорили законопроект, але за результатами голосування не підтримали його. Голосування не було результативним («за» - 211).

Головуючий сказав, що народні депутати повернуться до цих проектів на початку вечірнього засідання і закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання «Миколаївщина», головою якого обрано народного депутата Тараса Креміня.

Народні депутати повернулися до законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації).

Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк доповів законопроект за реєстр. №1409. Він закликав парламентаріїв прийняти законопроект, тому що якщо не буде прийнятий цей проект, то прийнятий законопроект за реєстр. №1313 залишиться «суто політичною декларацією».

В.Галасюк ще раз пояснив, що законопроект за реєстр. №1409 «дозволяє абсолютно легально передбачити економію, яка утворюється в результаті запровадження заходів з енергоефективності за рахунок не бюджетних коштів, за рахунок коштів інвесторів».

Законопроект 247 голосами було прийнято за основу.

Народні депутати розглянули проект постанови про призначення членів Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції (реєстр. №1836).

Верховна Рада 236 голосами прийняла проект постанови, призначивши членами Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції осіб, запропонованих фракціями коаліції.

Проект закону про внесення змін до Закону «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді) за реєстр. №1362 доповів народний депутат Дмитро Добродомов. Він зазначив, що для лісового господарства України неконтрольована вирубка лісів та експорт української деревини вже стали серйозною проблемою. Серед основних причин, які спонукають населення вирубувати ліси і продавати деревину зацікавленим особам, доповідач назвав соціально-економічні проблеми (безробіття, низькі зарплати).

За його словами, у структурі вітчизняного експорту деревини і виробів з неї переважає круглий ліс, що, як правило, продається за заниженими цінами. Незважаючи на обмежену кількість власних лісосировинних ресурсів, наявна тенденція збільшення експортних поставок.

Д.Добродомов зазначив, що вивезення лісу у вигляді сировини у круглому, необробленому вигляді завдає шкоди економічному та екологічному стану території України. За словами доповідача, експорт кругляку (часто незаконної вирубки) не вигідний державі ні в економічному, ні в соціальному, ні в природоохоронному аспекті.

Народний депутат запропонував встановити мораторій на експорт лісо- і пиломатеріалів у необробленому вигляді на 10-річний строк для відновлення лісопереробної галузі та оздоровлення вітчизняної економіки.

Д.Добродомов вважає, що ухвалення законопроекту сприятиме переорієнтації експорту з кругляку та іншої деревної сировини на продукцію більш широкого ступеня переробки, створенню більшої доданої вартості на лісопродукцію, яка є національним багатством, стимулюванню розвитку деревообробної та деревопереробної промисловості.

Голова підкомітету Комітету з питань промислової політики та підприємництва Геннадій Кривошея доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу. Члени Комітету, розглянувши законопроект, погодилися з пропозиціями авторів щодо необхідності відновлення деревообробної та меблевої промисловості, створення робочих місць та переорієнтації експорту з деревної сировини на продукцію більш широкого ступеня обробки, шляхом встановлення мораторію на вивезення за кордон деревини та пиломатеріалів у необробленому вигляді строком на 10 років.

Верховна Рада 277 голосами прийняла законопроект за основу.

Підготовлений до другого читання законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України (реєстр. №1317) доповів голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький. Він зазначив, що цим проектом пропонується встановити загальні критерії для визначення аудіовізуальної продукції, що шкодить національній безпеці України, зокрема, прославляє збройні формування держави-окупанта, а також заборонити публічне використання такої продукції та визначити санкції до суб'єктів господарювання, які ігноруватимуть таку заборону.

М.Княжицький доповів про пропозиції, які надійшли до Комітету під час підготовки законопроекту до другого читання, і звернувся до народних депутатів з проханням прийняти цей проект у другому читанні та в цілому.

Парламентарії розглянули поправки до законопроекту і за результатами розгляду 259 голосами прийняли законопроект в цілому.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб (реєстр. №1496) доповіла народний депутат Людмила Денісова. Вона зазначила, що метою проекту є врегулювання питання посилення соціального захисту безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб, економії бюджетних коштів, недопущення звуження прав безробітних громадян, у тому числі молоді, та розширення можливості участі зареєстрованих безробітних у громадських роботах суспільно-корисного спрямування.

Доповідачка запропонувала внести зміни до низки законодавчих актів, якими: надати роботодавцям за працевлаштування осіб, які переїхали з тимчасово окупованої території, зони проведення антитерористичної операції чи надзвичайної ситуації компенсацію витрат на оплату праці таких осіб тривалістю до 6 місяців, а в залежності від ситуації на ринку праці регіону - до 12 місяців; надати зареєстрованому безробітному компенсацію витрат на переїзд до місцевості, де вони працюватимуть, та витрат на проходження медичного та/або наркологічного огляду, якщо це потрібно для працевлаштування; розширити перелік осіб, які мають право на отримання ваучера для підтримання конкурентоспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності. Зокрема, надати таке право незалежно від досягнення 45 років: внутрішньо переміщеним особам працездатного віку, які переселилися з території проведення антитерористичної операції, за відсутності підходящої роботи;

Л.Денісова запропонувала прийняти законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати, загалом підтримуючи прийняття законопроекту, водночас висловили до нього деякі зауваження і пропонували прийняти його тільки у першому читанні.

За результатами голосування («за» - 250) законопроект було прийнято за основу із скороченням строків його підготовки до другого читання.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування покарання у виді довічного позбавлення волі (реєстр. №1218) доповів народний депутат Віктор Чумак. Він зазначив, що метою законопроекту є захист прав та законних інтересів засуджених до довічного позбавлення волі та гуманізація порядку призначення та виконання покарання по цьому виду.

В.Чумак запропонував внести відповідні зміни до о Кримінального та Кримінально-виконавчого кодексів, спрямовані на упорядкування умов тримання осіб, взятих під варту, та відбування покарання засудженими до арешту, позбавлення волі на певний строк та довічного позбавлення волі.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Під час обговорення парламентарії підтримали законопроект. Водночас деякі народні депутати висловили зауваження до законопроекту.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів і був відхилений.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд зробила кілька оголошень: про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання «Україна в НАТО», керівником якого обрано народного депутата Бориса Тарасюка, та про виключення зі складу фракції Радикальної партії народного депутата Сергія Мельничука згідно з протоколом засідання депутатської фракції Радикальної партії.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання другої сесії відбудеться у п'ятницю, 6 лютого, повідомляє Інформаційне управління ВР УКраїни.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.