Пленарне засідання Верховної Ради України 4 вересня 2015 року

plenar zasidan

 
У п'ятницю, 4 вересня 2015 року, завершився перший пленарний тиждень третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, відкривши ранкове засідання, нагадав, що в пленарні тижні щоп'ятниці проводиться година запитань до Уряду.


В.Гройсман надав слово для доповіді Віце-прем'єр-міністру України Геннадію Зубку.

Доповідач поінформував парламент стосовно перебігу реформи щодо децентралізації влади, виконання прийнятих законів «Про добровільне об'єднання громад» і «Про співпрацю між територіальними громадами».

Г.Зубко зазначив, що на сьогодні склалася непроста ситуація: реформу потрібно проводити в органах місцевого самоврядування в усіх галузях, одночасно передавати повноваження територіальним громадам в час, коли вже практично розпочалася передвиборча кампанія.

Урядовець нагадав про прийнятий закон щодо децентралізації, який надав конкретну можливість вілнадати додаткові бюджетні ресурси громадам, і які, за його словами, «використовують їх ефективно для забезпечення нової якості життя».

Г.Зубко нагадав, що за пропозицією уряду було прийнято Закон «Про Фонд регіонального розвитку», в який було направлено 2,9 млрд. грн. на підтримку 834 інвестиційних проектів на формування якісних громад.

За словами урядовця, після того, як був прийнятий Закон «Про добровільне об'єднання громад» 6300 територіальних громад ініціювали своє об'єднання, що становить більше половини громад в Україні. «Через обласні ради вже пройшли і провели об'єднання 180 громад. Але тільки 75 змогли прийняти рішення вчасно до 15 серпня і обласні ради ініціювали не тільки їх об'єднання, а ще й можливість 25 жовтня проведення місцевих виборів.

На сьогодні 105 громад, на жаль, залишилися поза межами і ми стоїмо перед тим, що сьогодні прийняття закону №3008 дасть можливість цим громадам провести вибори. Це дозволить державі зекономити кошти і не проводити ще одні вибори після 25 жовтня», - зазначив він.

Г.Зубко також поінформував про ситуацію з передачею громадам функцій. За його словами, з 1 вересня громадам передаються функції по державно-архітектурній комісії, які дозволять їм конкретно будувати інфраструктуру і вирішувати, що саме потрібно зробити на своїх територіях.

Він повідомив, що уряд пропонує законопроект, який дасть можливість розпоряджатися всіма земельними ресурсами не тільки в межах населених пунктів, як було до цього часу, а передати громадам можливість повністю управляти інвестиціями в межах територіальної громади, в яку вони об'єдналися.

«Цього чекає вся країна, цього чекають люди, які живуть як у містах, так і в селах, тому що вони є господарями своєї землі, вони сьогодні мають можливість згідно бюджетної децентралізації збирати податки, наповнювати бюджет, виконувати свої функції. І тому сьогодні цей процес йде не тільки в бюджеті, не тільки в містобудуванні, а ще й у тих речах, які дозволяють їм залучити інвестиції», - зазначив урядовець.

Г.Зубко повідомив, що сьогодні практично 22 галузі реформуються по децентралізації в тому, щоб передавати громадам функції, щоб зробити їх більш незалежними і заможними. На його думку, Верховна Рада має можливість прискорити цей процес.

Віце-прем'єр-міністр стосовно законопроекту №3008 зазначив, що цей проект «дозволяє зробити дуже прості речі, змінити блокування обласними радами тих процесів, які є, а сьогодні ми спостерігаємо це в Тернопільській області, де політика, на жаль, заважає це зробити, в Закарпатській області, і дати можливість ЦВК призначити вчасно вибори в цих громадах, не витрачати зайві бюджетні кошти».

Г.Зубко закликав народних депутатів прийняти законопроект, який допоможе «нашим громадянам бути самостійними, незалежними і приймати рішення, які дозволяють їм змінити якість життя».

В.Гройсман повідомив, що після наступного виступу буде розглядатися законопроект №3008. Він звернувся до керівників фракцій з проханням забезпечити присутність народних депутатів під час розгляду цього проекту.

На запитання народних депутатів відповів Міністр освіти і науки Сергій Квіт. Він відповів на запитання стосовно вжиття урядом заходів для відновлення нормальної роботи Українського центру оцінювання освіти, фінансування цього Центру, планів Міністерства щодо перерахування освітньої субвенції, намірів щодо оптимізації мало бюджетних навчальних закладів, матеріально-технічного забезпечення та підготовки кадрів закладів професійно-технічної освіти тощо.

В.Гройсман ще раз нагадав про необхідність включення до порядку денного третьої сесії законопроекту №3008, оскільки сьогодні останній день для цього.

Головуючий поставив на голосування питання про включення законопроекту №3008 до порядку денного сесії.

Народні депутати 236 голосами включили законопроект до порядку денного сесії.

Законопроект доповів народний депутат Тарас Юрик. Він зазначив, що розробка цього проекту викликана необхідністю забезпечення реалізації порушеного права близько 500 територіальних громад на добровільні об'єднання внаслідок ігнорування депутатами окремих обласних рад обов'язку розглядати питання створення об'єднаних територіальних громад та оголошення перших виборів.

За його словами, у Тернопільській області 35 територіальних громад отримали висновок Тернопільської обласної державної адміністрації і з цими висновками звернулися до сесії Тернопільської обласної ради з проханням підтримати їхню ініціативу до об'єднання. Депутати обласної ради їх не почули.

«Ми, депутати, не повинні допустити обмеження прав громад стати більш спроможними, отримати повноваження, ресурси і можливість жителів об'єднання громад самим творити своє майбутнє там, де вони живуть, працюють, виховують своїх дітей, опікуються своїми рідними», - наголосив народний депутат.

Т.Юрик зазначив, що метою законопроекту є законодавче врегулювання окремих питань, що виникли у процесі формування спроможних територіальних громад та проведення в них виборів. А саме: щодо призначення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських голів Центральною виборчою комісією, а не обласною радою; створення об'єднаних територіальних громад на території Донецької та Луганської областей; узгодження у часі процедур Закону «Про добровільне об'єднання територіальних громад» з виборчим процесом на чергових місцевих виборах.

За словами доповідача, прийняття закону дозволить організувати проведення перших виборів об'єднаних громад разом із черговими місцевими виборами 2015 року, що зекономить кошти державного бюджету, удосконалить процедури об'єднаних територіальних громад з урахуванням принципів реформування системи місцевих виборів.

Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич у співдоповіді повідомив, що учора на засіданні Комітету після того, як лідери фракцій погоджували остаточну редакцію цього законопроекту, члени Комітету дійшли згоди щодо тієї редакції, яка від імені Комітету внесена до залу, і саме її пропонується розглянути. За словами Р.Князевича, вона дещо відрізнятиметься від зареєстрованої на сайті.

Голова Комітету під стенограму зачитав цю редакцію законопроекту.

Після обговорення законопроект 227 голосами було прийнято за основу та в цілому.

Після цього годину запитань до Уряду було продовжено.

Головуючий надав слово Прем'єр-міністру Арсенію Яценюку.

А.Яценюк звернувся до головуючого з пропозицією зараз розглянути законопроект про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції №2087а.

Підготовлений до другого читання законопроект доповів голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук. Він повідомив, що до законопроекту надійшло 64 поправки, майже всі враховані, і запропонував поставити законопроект на голосування в редакції Комітету.

Народні депутати звернулися до головуючого з проханням не порушувати Регламент і відкласти розгляд цього законопроекту та продовжити годину запитань до Уряду.

Члени Уряду відповіли на запитання народних депутатів.

На запитання голови фракції Радикальної партії Олега Ляшка відповів Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Запитання стосувалося того, що робить уряд для подолання масового безробіття в Україні та для підвищення мінімальної зарплати і пенсії?

А.Яценюк, зокрема, зазначив, що питання безробіття і підвищення соціальних стандартів в першу чергу лежать в площині політичної волі і єдності парламентської коаліції. «Це означає, що декілька десятків законопроектів, які знаходяться у Верховній Раді, які не були проголосовані на минулій сесії, повинні бути прийняті. Урядом України зроблено декілька кроків, які повинні бути проголосовані для стабілізації фінансово-економічної ситуації в державі», - зазначив він.

Глава уряду нагадав, що після тривалих і складних перемовин з кредиторами, які володіють значним пакетом боргів України, уряду вдалося списати 4 млрд. дол. США та перенести на чотири роки виплати по тілу кредиту, вдалося не збільшити витрати на фінансування державного боргу.

А.Яценюк зазначив, що він піднімає питання по списанню боргів і того, що стосується зайнятості населення тому, що це є одним з елементів забезпечення в Україні сталого економічного зростання. «З неймовірними боргами, накопиченими попередніми урядами, ми були не в стані стабілізувати економіку», - зазначив він, нагадавши, що загальний обсяг платежів по процентах, які Україна зобов'язана платити за боргами, рівний сумі, яка фінансується протягом року на всю систему національної безпеки і оборони.

Першим кроком А.Яценюк назвав списання боргів. Другим кроком, за його словами, є проведення широкомасштабної податкової реформи. Проведено перший етап податкової реформи, під час якого було скорочено кількість податків, запроваджено єдину систему сплати єдиного соціального внеску в якості експерименту, запроваджено трансферне ціноутворення, збільшено податки на найбільш олігархічні види бізнесу. Державно фіскальна служба зараз проводить повне реформування і створює умови для того, щоб підприємець працював.

На другому етапі податкової реформи, повідомив глава уряду, метою є створення робочих місць, точніше умов для цього. За його словами, уряд повинен зробити все для того, щоб не було корупції і це завдання, в тому числі, парламенту щодо радикальної зміни судової системи і всіх суддів, боротьби з корупцією в правоохоронних органах і органах прокуратури. Уряд повинен забезпечити рівність всім платникам податків, справедливість і незмінність податкової системи.

Третім кроком, зазначив Прем'єр-міністр, є знаходження нових ринків для української продукції. Очікуючи, що Російська Федерація з першого січня наступного року закриє свій ринок для української продукції, створено Офіс торгівельного представника і підписана угода про зону вільної торгівлі з країнами-членами ЄС, погоджена і підписана угода про зону вільної торгівлі з Канадою. Зараз продовжуються перемовини щодо підписання угоди про зону вільної торгівлі з Ізраїлем та іншими країнами.

Четвертим кроком є соціальні стандарти. А.Яценюк повідомив, що уряд прийняв рішення і висловив сподівання, що парламент підтримає рішення про підвищення соціальних стандартів - заробітних плат, пенсій та інших соціальних виплат.

Прем'єр-міністр звернувся до народних депутатів з проханням на наступному пленарному тижні проголосувати за зміни до Закону «Про Державний бюджет» щодо підвищення заробітних плат, пенсій та інших соціальних виплат, за закон про списання і реструктуризацію боргів, який безпосередньо пов'язаний з цим, і проголосувати декілька десятків законопроектів, які стосуються економічного життя країни.

А.Яценюк нагадав, що народні депутати не підтримали його прохання проголосувати сьогодні за Закон «Про державні закупівлі». «Кожний день зволікання з прийняттям цього закону означає, що в державних закупівлях будуть далі зберігатися тіньові схеми і корупція, що державні закупівлі будуть далі блокувати через Антимонопольний комітет, що державні закупівлі далі залишаються частиною корупції, позбавляють громадян країни робочих місць, позбавляють країну додаткових фінансових ресурсів».

В.Гройсман стосовно наміру уряду дати певний пакет законів, про які сказав Прем'єр-міністр, звернувся до міністрів з проханням в понеділок, не пізніше, надати перелік цих законів, які будуть направлені офіційно до парламенту і вони на наступному непленарному тижні будуть опрацьовані у комітетах і у фракціях, і народні депутати зможуть розглянути їх наступного пленарного тижня і прийняти відповідні позитивні рішення.

А.Яценюк у відповідь на слова В.Гройсмана повідомив, що уряд вже відправив у Верховну Раду пакет законопроектів, які передбачають продовження системних реформ у сфері економіки, державних фінансів, державних закупівель, приватизації.

За його словами таких першочергових законопроектів є 70. Є низка законопроектів, які необхідно проголосувати до кінця року.

Члени Уряду відповіли ще на кілька запитань народних депутатів.

На цьому година запитань до Уряду завершилася.

Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд оголосила депутатські запити.

Народні депутати виступили із заявами повідомленнями, пропозиціями.

Заступник Голови Верховної Ради О.Сироїд закрила пленарне засідання.

7-11 вересня народні депутати працюватимуть в комітетах, комісіях і фракціях.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у вівторок, 15 вересня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.