​У Верховній Раді відбулася «година запитань до Уряду»

Головуючий повідомив, що у засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів. Розпочалася «година запитань до Уряду». Головуючий надав слово для виступу в. о. Міністра охорони здоров’я Уляні Супрун, яка доповіла про заходи, що здійснюються по боротьбі з епідемією кору в Україні.


«Лікування кору не існує. Імунітет від хвороби створює вакцинація. Невакциновані діти та дорослі хворіють тяжко. За світовими даними, один з 900 хворих помирає від ускладнень. Лише вакцинація надає імунітет», - повідомила в. о. Міністра.

У.Супрун повідомила про ще одну смерть від кору, яка була зафіксована вчора, - це дитина, яка не була вакцинована. Це восьмий випадок смерті з моменту початку спалаху і це трагедія нашого суспільства, в якому люди помирають від хвороб, що попереджуються щепленями. Вона зауважила, що з-понад одного мільйона 300 тисяч вакцинованих за останній рік жодного смертельного випадку.

Протягом 2017 року було зафіксовано 4782 випадки кору і за два тижні 2018 р. вже захворіло 1285 дорослих та дітей. Найбільше випадків зафіксовано в Івано-Франківській, Чернівецькій, Закарпатській, Одеській областях та у м. Києві.

Чому ця ситуація могла трапитися в нашій країні? Протягом останніх років охоплення вакцинацією від кору було нижче 50 відсотків. У 2017 році вдалося змінити ситуацію і вперше за останні роки вакцинувати 87,8% дітей плановими щепленнями.

Про складну ситуацію МОЗ попереджав з початку минулого року, коли про перші випадки кору повідомили наші сусіди з Румунії.

У.Супрун поінформувала про те, що було зроблено, зокрема, про прийнятий наказ МОЗ про проведення імунізації населення проти кору. Зараз проводиться щотижневий аналіз виконання цього наказу з метою вжиття додаткових заходів.

При цьому особливі зусилля спрямовані на тих дітей, що не отримали щеплення від кору.

Про ситуацію МОЗ регулярно інформує Прем’єр-міністра України.

З метою координації дій проведено три засідання штабу та три селекторні наради з регіонами, в кожній області визначені відповідальні особи за проведення заходів щодо подолання спалаху кору.

У.Супрун звернулася до народних депутатів з проханням внести зміни до законів України, які регламентують питання вакцинації, та посилити відповідальність за відмову від вакцинації, як це зроблено в усьому цивілізованому світі.

В. о. Міністра повідомила, що уряд подаватиме зміни до законодавства. Вона також закликала парламентаріїв ухвалити нову національну програму імунізації, підготовлену МОЗ.

Міністр культури Євген Нищук поінформував про підготовку та проведення заходів у зв’язку з 85 роковинами Голодомору 1932-1933 рр. в Україні.

Він нагадав, що у листопаді 2016 року Указом Президента України П.Порошенка тема Голодомору була актуалізована щодо належного вшанування цієї пам’ятної для кожного українця дати.

«Сьогодні Уряд бере на себе відповідальність стверджувати правду і заявити: Голодомор 1932-33 рр. був геноцидом проти українського народу і знову протистояти російській пропаганді. Для нас справа честі завершити будівництво Національного музею-меморіалу жертв Голодомору. Разом з іншими важливими заходами введення другої черги Музею є пріоритетним, бо завмерло на цілих десять років… В наших планах створення експозиції, насиченою сучасною технікою, технологіями Музею майбутнього», - зазначив урядовець.

«Це буде всенародний, постійно діючий урок історії та етики, урок національної пам’яті», - наголосив Є.Нищук.

Міністр також поінформував про інші внутрішні та міжнародні заходи, як заплановано здійснити в Україні та у світі.

Члени Уряду відповіли на запитання депутатських фракцій і груп.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.