Пленарне засідання Верховної Ради 23 травня 2012 року

vr14 03 2012У середу, 23 травня, Верховна Рада України продовжила роботу в пленарному режимі. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на початку ранкового засідання поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарних засіданнях 22 травня.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили народні депутати.

Парламентарії розглянули питання ратифікації.

Проект закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Кіпр про міжнародні автомобільні перевезення доповів заступник Міністра інфраструктури Дмитро Демидович. Урядовець зазначив, що в Угоді врегульовані питання, пов'язані з міжнародними перевезеннями пасажирів і вантажів автотранспортними засобами, які зареєстровані на території держави однієї з договірних сторін. За його словами, ратифікація Угоди сприятиме активізації процесу двостороннього співробітництва між Україною і Республікою Кіпр, налагодженню нових зв'язків між суб'єктами підприємницької діяльності обох країн, підвищенню ролі України у сфері міжнародних автомобільних перевезень, створить умови для активізації процесу двосторонніх міжнародних зв'язків між Україною та урядом Кіпру.

Заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Степан Курпіль доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти в цілому законопроект про ратифікацію Угоди.

Верховна Рада 261-м голосом ратифікувала Угоду.

Перший заступник міністра культури Юрій Богуцький доповів проект закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Французької Республіки про спільне виробництво фільмів. Він зазначив, що ця Угода "не лише відкриває можливість українським і французьким продюсерам спільно створювати фільми, але і сприятиме розвитку кіноосвіти, обміну кадрами, проведенню спільних кінематографічних заходів".

Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Французької Республіки про спільне виробництво фільмів було ратифіковано 374 голосами.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять Героя України, директора Львівської галереї мистецтв Бориса Возницького, який сьогодні вранці трагічно загинув під час дорожньо-транспортної пригоди.

Парламентарії розглянули питання щодо включення до порядку денного сесії низки проектів та постанов. Жоден з проектів не був включений.

Фракції "БЮТ-Батьківщина" і "Наша Україна-Народна Самооборона" вимагали оголосити перерву або надати можливість для заяви.

Керівник фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Кожем'якін зачитав заяву, в якій зазначалося: "Вже 4-й місяць з моменту ухвалення Резолюції Ради Європи провладна більшість вперто не хоче виконувати свої конституційні обов'язки і ухиляється від виконання міжнародних зобов'язань по дотриманню основних прав і свобод громадян в Україні".

А.Кожем'якін нагадав, що Парламентська асамблея Ради Європи, членом якої є Україна, поставила перед владою чіткі вимоги: деполітизувати кримінальне законодавство, припинити політичні репресії і звільнити політичних в'язнів. "Але більшість методично блокує будь-які законодавчі ініціативи, які дозволили б виконати вимоги євроспільноти. Законопроекти, які пропонує опозиція, навіть не включаються до порядку денного, ті ж, які включені, блокуються", - заявив керівник фракції "БЮТ-Батьківщина".

А.Кожем'якін також зазначив: "Європарламент зараз розглядає проект найбільш жорсткої резолюції щодо ситуації в Україні. Вже зараз відомо, що головним положенням резолюції Європарламенту є список умов, розблокування, підписання і ратифікація угоди про асоціацію. Ключовою вимогою Європарламенту до української влади є необхідність пояснити до початку виборчої кампанії ситуацію з ув'язненими, яким винесений вирок за політично вмотивованими справами".

"Сьогоднішній день опозиції і поведінка більшості в цій залі - це була остання спроба напередодні прийняття Європейським парламентом надзвичайно жорсткого рішення по відношенню до України виконати вимоги попередніх резолюцій Європарламенту та ПАРЄ по деполітизації 364 і 365 статей Кримінального кодексу. Більшість щойно їх провалила. І провалює постійно 4 місяці. Таким чином, саме провладна більшість нищить усі євроінтеграційні процеси України і цілеспрямовано веде нашу державу до повної ізоляції", - зазначається у заяві.

На знак протесту народні депутати з фракції "БЮТ-Батьківщина" залишили сесійний зал.

Народні депутати включили до порядку денного проект закону про внесення змін до Закону "Про судоустрій і статус суддів" щодо удосконалення окремих положень діяльності Верховного Суду України та альтернативний законопроект.

Проект закону про Національне антикорупційне бюро доповів народний депутат Арсеній Яценюк. Він нагадав, що парламент декілька разів намагався створити орган, який реально бореться з корупцією. Проте, так жодного разу такий законопроект в стінах парламенту не був проголосований.

"Сьогодні в Україні низка правоохоронних органів займається боротьбою з корупцією. Це органи прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, це низка контрольних ревізійних управлінь та інших підрозділів, які всі активно борються з корупцією. Вони побороли корупцію. Тому що кожен з тих, хто бореться з корупцією, її очолив! Кожен з тих, хто за законом має повноваження в боротьбі з корупцією, є одним з тих, кого треба саджати, і є одним з тих, хто є реальним корупціонером! Мова йде про те, що сьогодні в Україні масштаби корупції за останні 2 роки сягнули всіх можливих і неможливих меж. Погляньте на статистику і на те, яким чином Україна оцінюється як країна з неймовірним рівнем корупції. За даними "Transparency international" за 2011 рік Україна за рівнем корупції займає 134 місце. Ми посідаємо це місце разом з такими "просунутими демократичними" країнами, як Зімбабве, Того і Сієра-Ліоне", - зазначив А.Яценюк.

Народний депутат також відзначив, що такого рівня корупції, яка є сьогодні в Україні, ніколи не було. "Чи є можливість побороти цю корупцію? Звичайно є. І в цьому є завдання об'єднаної опозиції демократичних парламентських сил. Тотальні зміни влади і зміни системи боротьби з корупцією - це те, що стоїть на порядку денному країни. Наше основне завдання - це нова, якісна українська влада, яка не буде очолювати корупцію, а буде переслідувати тих, хто були задіяні в корупції, і проведе повну і тотальну антикорупційну люстрацію", - наголосив доповідач.

"Який орган необхідний країні. Вважаємо, що десятки так званих підрозділів по боротьбі з корупцією виконують тільки одну функцію - вони збирають дань, збирають гроші з українців, у них машини, хати, літаки. Це ті люди, які начебто повинні боротися з корупцією, але саме вони її сьогодні очолили. З огляду на це ми пропонуємо відібрати повноваження у структур, які за відповідним законодавством - це Кримінально-процесуальний закон, закони "Про Службу безпеки України", "Про міліцію", "Про контрольно-ревізійну службу", - начебто борються з корупційними правопорушеннями", - зазначив народний депутат.

А.Яценюк зазначив, що країні потрібний єдиний орган по боротьбі з корупцією - Національне антикорупційне бюро. Він запропонував використати досвід США, які у 30-х роках минулого століття, створивши Федеральне бюро розслідувань, подолали корупцію і бандитизм в країні. Така ж ідея, за його словами, була запроваджена у низці європейських країн. Наприклад, у Польщі був створений єдиний національний антикорупційний орган.

А.Яценюк запропонував, щоб Національне антикорупційне бюро перебрало на себе підслідність за всіма корупційними діяннями, передбаченими чинним законодавством.

Парламентарій розповів про основні норми законопроекту, наголосивши, що "прийняття закону про Національне антикорупційне бюро - це реальна війна з корупцією, реальна війна з тими, хто грабує народ України, це реальна перемога у боротьбі з корупцією і знищення владного корупційного класу як такого".

Перший заступник голови Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти цей законопроект за основу.

Під час обговорення народні депутати, які підтримали законопроект, наголошували на тому, що питання про створення Національного антикорупційного бюро вже перезріло. Воно розглядалося ще в 1996 році. Але тоді ті, хто сиділи у цьому сесійному залі "побоялися створити інституцію, яка сьогодні практично існує в кожній країні". Тому, на їхню думку, альтернативи немає. Промовці наголошували: "корупція, як явище, має матеріальну основу, підрубує основи державотворення, оскільки останнім часом без хабара не можна вирішити жодного питання".

Опоненти, погоджуючись з тим, що корупція дійсно набула великих масштабів в державі, наголошували на тому, що цей законопроект "популістський і абсурдний". "Це нерозуміння освіченими людьми того, що боротьба з наслідками ніколи не розв'яже проблему. Причина корупції - не у антикорупційному бюро, а в адміністративній системі, яка існує. Саме вона породжує те, що громадянину, щоб вирішити будь-яке питання, доводиться платити чиновникові аби отримати від нього дозвіл", - наголошували вони.

За результатами голосування законопроект був відхилений ("за" - 33 голоси).

Народні депутати не підтримали проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії для з'ясування обставин та розслідування фактів, оприлюднених народним депутатом України Забзалюком Р.О. щодо отримання народними депутатами України коштів за перехід до інших депутатських фракцій і груп у Верховній Раді України шостого скликання.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк оголосив закритим ранкове засідання.

Наступне пленарне засідання десятої сесії відбудеться у четвер, 24 травня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.