​Пленарні засідання Верховної Ради України 17 квітня 2018 року

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове пленарне засідання. У залі зареєструвалося 353 народних депутатів. Головуючий повідомив, що згідно з рішенням Центральної виборчої комісії, народним депутатом, обраним у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, визнано Романа Зварича.


Роман Зварич з трибуни Верховної Ради склав присягу народного депутата України.

Голова Верховної Ради привітав новообраного народного депутата та повідомив, що сьогодні Парламент розгляне питання щодо статусу постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також питання ядерної політики та ядерної безпеки.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Перед розглядом проекту закону р. № 6230 Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зробив оголошення про входження народного депутата Романа Зварича до складу фракції партії «Блок Петра Порошенка».

Парламентарії не підтримали пропозиції про розгляд за скороченою процедурою проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо виплати грошової компенсації на харчування дітей).

Доповів проект Закону № 6230 один з його авторів народний депутат Володимир Арешонков. Зі співдоповіддю виступив народний депутат Павло Дзюблик. Автори пропонували за наслідками голосування у першому читанні повернути зазначений проект Закону на доопрацювання.

За результатами обговорення, що відбулося за повною процедурою, за пропозицію підтримати даний проект Закону за основу та при підготовці до другого читання врахувати всі висловлені пропозиції проголосували 252 народні депутати.

Прийнято Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо виплати грошової компенсації на харчування дітей).

Проектом акта передбачено внесення змін до статей 29, 30 чинного Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в частині заміни безплатного харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних закладів освіти, студентів коледжів та технікумів (училищ), розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, які є інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, щомісячною грошовою допомогою, яка виплачується у період навчання до досягнення повноліття у порядку та розмірах, що визначаються Кабінетом Міністрів України.

Прийняття проекту дасть змогу встановити щомісячну грошову допомогу на харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних закладів освіти, студентів коледжів та технікумів (училищ), розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, які є інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Ухвалення зазначеного документа сприятиме ефективнішій реалізації державної політики у соціальній сфері щодо забезпечення виплати належної грошової компенсації на безоплатне харчування дітей, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Проект Закону зареєстровано за № 6230.

Парламентарії направили на повторне перше читання проект Закону про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії № 5550.

Після перерви народні депутати розглядали проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії № 7471.

Як і попередній, представлений Першим заступником Голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександром Домбровським проект закону реєстр. № 7471 за результатами голосування направлено на доопрацювання профільному Комітету.

Прийнято проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства з питань поводження з радіоактивними відходами».

Метою прийняття законопроекту є приведення законодавчої бази України у сфері поводження з радіоактивними відходами у відповідність до узгоджених на міжнародному рівні вимог безпеки в частині удосконалення системи класифікації радіоактивних відходів для їх захоронення, яка базується, насамперед, на міркуваннях довгострокової безпеки і способах остаточного захоронення.

Законодавчим актом передбачається внесення змін до Закону України «Про поводження з радіоактивними відходами», Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» та Закону України «Про порядок прийняття рішень про розміщення, проектування, будівництво ядерних установок і об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення», що дасть змогу ефективно здійснювати управління у сфері поводження з радіоактивними відходами. У змінах, зокрема, пропонується запровадити чотири «класи», на які поділяються радіоактивні відходи («дуже низькоактивні», «низькоактивні», «середньоактивні», «високоактивні»), надаються визначення нових термінів: «захоронення радіоактивних відходів», «сховище для захоронення радіоактивних відходів» («поверхневе», «приповерхневе», «на середніх глибинах», «геологічне»), «критерії прийняття радіоактивних відходів»; віднесені до радіоактивних відходів «відпрацьовані закриті джерела випромінювання» тощо.

Проект Закону розроблено урядом на виконання Указу Президента України № 141/2016 «Про додаткові заходи щодо перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему та відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» в частині удосконалення системи класифікації радіоактивних відходів для їх захоронення та критеріїв приймання на захоронення у сховищах відповідного типу.

Проект Закону зареєстровано за №6089.

За результатами голосування відхилено проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо надання соціально-економічної компенсації ризику населенню, яке проживає на території зон спостереження в об'єднаних територіальних громадах» №7369.

Головуючий закрив ранкове засідання.

По перерві розпочалося вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України.

На початку засідання головуючий надав слово голові Радикальної партії Олегу Ляшку, який виступив від фракцій Радикальної партії і «Самопоміч».

О.Ляшко нагадав, що на ранковому засіданні фракція Радикальної партії вимагала поставити на розгляд законопроекти про соціальний захист чорнобильців, але ці законопроекти, за винятком одного, так і не були розглянуті.

За словами О.Ляшка, фракція Радикальної партії наполягає поставити на розгляд законопроект №4442 та інші законопроекти про соціальний захист чорнобильців. О.Ляшко заявив: якщо цього не буде зроблено, представники фракції Радикальної партії блокуватимуть трибуну для виступів до того часу, поки ці законопроекти не будуть розглянуті.

Народні депутати розглядають питання екологічної політики.

У першому читанні вони розглянули проект Закону про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему №6624.

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему».

Проектом пропонується внести зміни до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, яка затверджена відповідним Законом України від 15 січня 2009 року.

Документом, зокрема, пропонується уточнити кінцевий термін здійснення першочергових заходів на етапі припинення експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему (замість «до 2012 року» - «до 2020 року»).

Згідно з проектом, метою програми визнається забезпечення реалізації державної політики щодо «поводження з відпрацьованим ядерним паливом реакторів типу РВПК-1000 Чорнобильської АЕС», для чого необхідно забезпечити будівництво та безпечну експлуатацію «сховища сухого типу для зберігання відпрацьованого ядерного палива реакторів типу РВПК-1000 Чорнобильської АЕС (СВЯП-2)», а також забезпечення охорони від пожеж «об’єктів Чорнобильської АЕС на всіх етапах діяльності із зняття з експлуатації». Проектом також пропонується встановити, що сума фінансування робіт відповідно до Програми «орієнтовно становить 6637,33 млн. гривень» (у чинній редакції відповідного положення - 3535,90 млн. гривень).

Додаток до Програми передбачається викласти у новій редакції як Заходи щодо зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему на період до 2020 року.

Проект Закону зареєстровано за №6624.

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС)».

Законопроектом пропонується встановити, що «особам, які постійно проживали або постійно працювали чи постійно навчалися на території, яка до 1 січня 2015 року була віднесена до зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися в цій зоні не менше чотирьох років і віднесеним до категорії 4 та щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, видається посвідчення особи, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи категорії І».

Відповідні зміни пропонується внести до пункту 1 частини першої статті 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Проект Закону зареєстровано за №6656.

За результатами розгляду 229 голосами на доопрацювання направлено проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) №6598.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.