​За легалізацію злочинно набутого майна депутати пропонують заплатити в бюджет копійки

Законопроект 8257д передбачає, що особа може здійснити добровільне декларування, що надасть їй гарантії звільнення від фактично будь-якої відповідальності. Такі особи звільнятимуться від кримінальної, адміністративної, фінансової відповідальності, відповідальності за порушення митних правил; на них не поширюватиметься обов'язок показувати джерела походження коштів, а контролюючі органи не можуть використовувати інформацію, що вказана в декларації як доказ вчинення правопорушення. Подати таку добровільну декларацію зможуть усі, крім осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.


Зауваження по суті законопроекту

Законопроектом передбачено широке коло гарантій (фактично статус «недоторканності»). Все це є абсолютно не співрозмірним з податком, який має сплатити суб’єкт декларування (2,5% щодо усіх об’єктів, крім грошових коштів), а також максимум 6% щодо грошових коштів.

Основні корупціогенні ризики законопроекту:

1. Законопроектом визначено, що держава гарантує «збереження таємниці щодо суб’єктів декларування». Це створює ризик приховування інформації, що вказана в декларації, і неможливість будь-якої перевірки зазначених даних, в тому числі з боку громадськості.

2. Передбачена законопроектом «відсутність необхідності вказувати джерела походження коштів» призведе, по-перше, до того, що уповноважені органи на власний розсуд будуть надавати передбачені законопроектом гарантії, та ще й при цьому не зможуть контролювати, які саме кошти отримали статус «недоторканних». По-друге, це сприятиме так званій «індульгенції» і після цього правоохоронні органи (зокрема, НАБУ, ГПУ, СБУ та інші) не зможуть жодним чином притягнути особу до будь-якої відповідальності.

3. У законопроекті відсутні будь-які механізми контролю за діяльністю уповноважених осіб. Все це призведе до того, що будь-хто зможе задекларувати будь-яке майно та уникнути відповідальності, отримавши статус «недоторканності».

Законопроект №8258 є пов'язаним із законопроектом, він вносить зміни до Податкового кодексу України та передбачає 2,5% оподаткування щодо усіх об’єктів, крім грошових коштів, та максимум 6% щодо грошових коштів.

Джерело: Рада громадських експертиз при Антикорупційному комітеті ВРУ

Фото telegraf.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.